Η Philip Morris International στην 1η θέση στη φετινή λίστα Net Zero Leaders του Forbes

Η Philip Morris International στην 1η θέση στη φετινή λίστα Net Zero Leaders του Forbes

Η Philip Morris International (PMI), μητρική της εταιρείας Παπαστράτος, έχει θέσει στο επίκεντρο της στρατηγικής της την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη μείωση των βλαβερών επιπτώσεων του καπνού, που θα εξοικονομούσε τεράστιους πόρους για τα εθνικά συστήματα υγείας, αλλά και θα μείωνε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καπνιστών.

Ακόμη μια σημαντική διάκριση είχε να προστεθεί στις δράσεις που υλοποιεί για το περιβάλλον, καθώς πλέον κατατάσσεται πρώτη, μεταξύ των 10 κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών που οδηγούν τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

Η  λίστα Net Zero Leaders του Forbes αναδεικνύει τις 100 εισηγμένες αμερικανικές εταιρείες που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τους (GHG).

Η αναγνώριση αυτή περιλαμβάνει τις προσπάθειές τους σε 3 κατηγορίες: Τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) των ίδιων των εταιριών (Scope 1), αυτές που οφείλονται στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενεργείας για τη λειτουργία τους (Scope 2) και όσες είναι αποτέλεσμα όλων των δραστηριοτήτων των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των προμηθευτών τους και της χρήσης των προϊόντων τους από τους καταναλωτές (Scope 3).

O Γιώργος Μαργώνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, δήλωσε σχετικά: "Είναι πολύ τιμητικό το γεγονός ότι το Forbes αναγνωρίζει την PMI ως την εταιρεία με την υψηλότερη κατάταξη, μεταξύ όσων πρωτοστατούν στον αγώνα για την επίτευξη του net zero (μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου). Η στρατηγική μας για το κλίμα στοχεύει στην αντιμετώπιση των σημαντικών κλιματικών αλλαγών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που προσφέρει ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (low-carbon future). Η πρόοδός μας είναι μετρήσιμη και δημόσια καταγεγραμμένη. Αντιλαμβανόμαστε ότι η επίτευξη του σκοπού μας είναι δυνατή μόνον εφόσον ενσωματώσουμε τη βιωσιμότητα σε κάθε πτυχή των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων. Αυτό ακριβώς που, ως Παπαστράτος, έχουμε κάνει από το 2021 όταν, στην επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας μας, ανακοινώσαμε τη στρατηγική μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Μέρος αυτής είναι και η υπό εξέλιξη μεγαλύτερη πράσινη επένδυση στην ιστορία μας, ύψους 10 εκατ. ευρώ, με στόχο να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του εργοστασίου μας στον Ασπρόπυργο κατά 30% ως το 2025". 

Από την πλευρά του ο Jacek Olczak, CEO της PMI, ανέφερε: "Καθώς μετασχηματίζουμε την εταιρεία μας προς ένα μέλλον χωρίς τον καπνό του τσιγάρου, προσπαθούμε να το κάνουμε με τον πιο βιώσιμο δυνατό τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της ηγετικής μας θέσης στην απανθρακοποίηση"

pin

Οι τομείς που ξεχώρισε η PMI

Προκειμένου να συνταχθεί η λίστα τους Forbes, συλλέγονται δεδομένα από τις εταιρείες ερευνών Sustainalytics και Morningstar προκειμένου να αξιολογηθεί η δέσμευση των εταιρειών προς ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.  Η λίστα έλαβε υπόψη ακόμη τη διοικητική δομή κάθε εταιρείας για την αξιολόγηση των κινδύνων, τη διακυβέρνηση, τη στρατηγική, τους δείκτες μέτρησης για την επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης σε Scope 1+2+3, καθώς και την οικονομική ευρωστία για να αντέξει τον ανταγωνισμό στον κλάδο της και την οικονομική αστάθεια.

Η PMI κατάφερε να ξεχωρίσει και αυτή τη φορά, αποδεικνύοντας τη σταθερή της δέσμευση σε θέματα βιωσιμότητας. Αυτά περιλαμβάνουν:

•   Συμπερίληψη για 7η συνεχή χρονιά στο Supplier Engagement Leader Board του μη κερδοσκοπικού οργανισμού CDP  (Mάρτιος 2024).

•    Κατάκτηση για 4η συνεχή χρονιά της Triple A βαθμολόγησης από το CDP - μια διάκριση που τοποθετεί την PMI ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως σε θέματα περιβαλλοντικής διαφάνειας και δράσης (Φεβρουάριος  2024).

•    Πρωτοπόρος στην υιοθέτηση των συστάσεων της TNFD (Taskforce on Nature-related Financial Disclosures), ήδη από τον Ιανουάριο του 2024.

•    Συμπερίληψη για πρώτη φορά στον δείκτη Dow Jones Sustainability World Index (DJSI) και για 4η συνεχή χρονιά στον δείκτη Dow Jones Sustainability North America Composite Index (με ισχύ από 18/12/2023), ενώ παράλληλα απονεμήθηκε η διάκριση "Prime" στην αξιολόγηση ESG Corporate Rating της ISS (με ισχύ από 21/11/2023)

•    Επιβεβαίωση από την πρωτοβουλία SBTi (Science Based Targets initiative) των FLAG (Forest, Land, and Agriculture) στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κάνοντας την PMI μία από τις ελάχιστες εταιρείες που έχουν επιτύχει αυτήν την αναγνώριση (Αύγουστος 2023).

Η πράσινη επένδυση της Παπαστράτος

Σημειώνεται πως είναι σε εξέλιξη η μεγαλύτερη πράσινη επένδυση στην ιστορία της Παπαστράτος, ύψους 10 εκατ. ευρώ, για την "πράσινη" αναβάθμιση του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο

Κύριος στόχος της Παπαστράτος είναι, μέσω της επένδυσης αυτής, να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του εργοστασίου της, μέχρι το 2025. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες του εργοστασίου και των γραφείων της Παπαστράτος (11.000 τμ), στην εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, καθώς και στην εγκατάσταση ηλεκτρικού boiler, βιομηχανικού τύπου, για την παραγωγή ατμού. Η ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου αποσκοπεί στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην κάλυψη σημαντικού μέρους των ενεργειακών της αναγκών, χωρίς την απαίτηση ορυκτών καυσίμων ως πρώτες ύλες

Για περισσότερες πληροφορίες για τη στρατηγική βιωσιμότητας της PMI επισκεφθείτε το pmi.com/sustainability

Περισσότερα από Forbes

Μάκης Κοσμάτος: "Στην Kenvue οικοδομούμε εμπιστοσύνη μέσω των brands μας με οχήματα την επιστήμη και την καινοτομία"

Μετά από 135 χρόνια λειτουργίας υπό την επωνυμία Johnson & Johnson Consumer Health, της ισχυρής αμερικανικής πολυεθνικής, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με κύρια πηγή εσόδων από προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγείας των καταναλωτών, μετατράπηκε τον περασμένο Μάιο σε Kenvue.

Marine Tours: Βιώσιμα επαγγελματικά ταξίδια με επίκεντρο τον ταξιδιώτη

Τα ταξίδια είναι ένα απαραίτητο επιχειρηματικό εργαλείο. Ωστόσο, στην τρέχουσα εποχή ESG, η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης απαιτεί την προώθηση μιας υπεύθυνης ταξιδιωτικής αλυσίδας εφοδιασμού και όχι μόνο.

EDIT Automation: "Δημιουργούμε σήμερα όσα θα χρειαστεί η ναυτιλία στο μέλλον"

Με πολύτιμο οδηγό τις συνέργειες με τους κορυφαίους παγκόσμιους παρόχους ναυτιλιακής τεχνολογίας, ο Μάρκος Σιγάλας δημιουργεί τα ναυτιλιακά προϊόντα του μέλλοντος.

Τι μπορούμε να μάθουμε από το παράδειγμα της Artemis Technologies

Η Artemis Technologies είναι μια παγκοσμίως κορυφαία εταιρεία ναυτιλιακού σχεδιασμού και εφαρμοσμένων τεχνολογιών υψηλής απόδοσης, η οποία έχει δεσμευτεί για την απαλλαγή της ναυτιλιακής βιομηχανίας από τον άνθρακα

Coach Solutions: Τα κατάλληλα δεδοµένα µπορούν να απλοποιήσουν την απόδοση των πλοίων

Xρησιµοποιώντας µικρές ποσότητες δεδοµένων που συλλέγονται από το πλήρωµα, η Coach Solutions δηµιουργεί αξιόπιστες προβλέψεις της απόδοσης του πλοίου που µπορούν να ενσωµατωθούν στο CP.

Άνεμος: Το καθαρότερο και φθηνότερο καύσιμο για τα πλοία

Χάρη στα υπερ-εξελιγμένα εργαλεία πρόγνωσης καιρού και βελτιστοποίησης της πορείας του πλοίου που είναι διαθέσιμα σήμερα, ο ωκεάνιος άνεμος μπορεί να ιδωθεί ως ένα εναλλακτικό πράσινο καύσιμο

Finecor Oil Bunkering: Επέκταση του δικτύου στο εξωτερικό

Μεγάλα επενδυτικά βήµατα φέρνει το 2024 για τη Finecor Oil Bunkering. Ενισχυµένη παρουσία στα µεγάλα λιµάνια πώλησης καυσίµων και νέες αποθήκες στην Ελλάδα είναι µερικά από αυτά.

Benefit Software: Υψηλού επιπέδου λύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας

Η Benefit Software γιορτάζει 32 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, αποτελώντας πλέον έναν από τους πιο σημαντικούς "παίκτες" παγκοσμίως στην ψηφιακή υποστήριξη της ναυτιλίας

Το Γιβραλτάρ παραµένει µπροστά στο δυναµικό θαλάσσιο τοπίο

Το Γιβραλτάρ αποτελεί ζωτικό εταίρο για τη ναυτιλιακή βιοµηχανία στην είσοδο της Μεσογείου, λέει ο πλοίαρχος του λιµανιού, John Ghio.

Villa della Vita: Ένα μοναδικό ακίνητο προς πώληση στην πόλη της Ύδρας

Η βίλα συνδυάζει την πολυτέλεια με το παραδοσιακό χρώμα του νησιού.

AI – Τεχνητή Νοηµοσύνη: Τα 4 στάδια για τη δηµιουργία αξίας στους οργανισµούς

Η Τεχνητή Νοηµοσύνη (ΤΝ) µετασχηµατίζει τον τρόπο λειτουργίας και δηµιουργίας αξίας των ανθρώπων και των επιχειρήσεων

Cabtivo: Η ελληνική start up που πρωτοπορεί στη διαφήμιση εν κινήσει

Συνέντευξη με τον Co-Founder & CEO της Cabtivo, κ. Νικόλαο Νικολάου.