Του Γιώργου Λαμπίρη
Στην απόφασή του να συνεχίσει να ενισχύει οικονομικά τη ΜΕΒΓΑΛ, όπου και όταν κρίνεται απαραίτητο, αναφέρθηκε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μέτοχος μειοψηφίας της επιχείρησης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης εορτασμού για τα 75 χρόνια της εταιρείας στο ξενοδοχείο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη.
"Θα συνεχίσω να υποστηρίζω όσο μπορώ αυτή την προσπάθεια, είτε με ιδέες και απόψεις, είτε οικονομικά αλλά και οτιδήποτε μου ζητηθεί. Θέλω να συνεχίσει να προχωράει η ΜΕΒΓΑΛ και να μεγαλώνει. Και από την άλλη, καθώς είμαι ένας άνθρωπος που έχω αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος από τη ζωή μου στην ελληνική παραγωγή, την οικονομία, τη βιομηχανία και την ελληνική κοινωνία, πιστεύω ότι είναι τόσες πολλές οι ευκαιρίες που εάν μπορέσει η ελληνική επιχειρηματικότητα να τις αξιοποιήσει, νοιώθω την υποχρέωση να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Είμαστε σε μία χώρα που δεν παράγουμε αρκετά καθώς μόνο το 30% της Ελλάδας βασίζεται στην παραγωγή και το 70% στην κατανάλωση. Επομένως θα ήθελα να βοηθήσουμε και άλλες επιχειρήσεις, την κοινωνία να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει κτηνοτροφικά, αγροτικά, βιομηχανικά προϊόντα. Γιατί μπορεί να τα πηγαίνουμε καλά, έχοντας βγει από την κρίση, ωστόσο η Ελλάδα παρουσιάζει ένα υπερβολικό έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, χαμηλή παραγωγικότητα και δουλειές όπως αυτή που κάνει η ΜΕΒΓΑΛ βελτιώνει και τους δύο αυτούς τομείς".
Η πρώτη συνεργασία των οικογενειών Χατζάκου - Θεοδωρόπουλου
Η οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσε ο πατέρας του επιχειρηματία, όταν εκείνος ήταν 20 χρονών, ανέλαβε την αντιπροσωπία της ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα, όντας έως τότε μία επαρχιακή βιομηχανία. "Θυμάμαι ότι ο ιδρυτής της εταιρείας, Κώστας Χατζάκος, μου ζήτησε να πάω στην Κρήτη να βρω αντιπροσώπους και έφερα δύο ανθρώπους τότε στα Κουφάλια. Με τα λεφτά που μου έδωσε τότε ο ως αμοιβή, πήρα το πρώτο μου αυτοκίνητο, ένα Fiat 128".
Σ. Θεοδωρόπουλος: Γιατί επένδυσα στη ΜΕΒΓΑΛ
"Δύο πράγματα με οδήγησαν να συμμετάσχω μετοχικά στη ΜΕΒΓΑΛ. Το πρώτο ήταν το συναίσθημα. Συνδέθηκα με την εταιρεία από όταν ήμουν 20 ετών. Ωστόσο το συναίσθημα από μόνο του αν και είναι καλός σύμβουλος δεν φτάνει. Το δεύτερο ήταν η δική σας δέσμευση ως οικογένεια Χατζάκου, να αναλάβετε την εταιρεία και να γυρίσατε τα πράγματα, διαθέτοντας σημαντικό μέρος της περιουσίας σας σε αυτό το εγχείρημα. Υπήρχε από την πλευρά σας, δέσμευση, διάθεση και εμπειρία", ανέφερε ο Σ. Θεοδωρόπουλος στη διάρκεια της εκδήλωσης.
Τζίρος πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ το 2025
Στη διάρκεια του 2024 η ΜΕΒΓΑΛ κατέγραψε κύκλο εργασιών 195,6 εκατομμύρια ευρώ με EBITDA 20,2 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Κωνσταντίνο Χατζάκο. Για το 2025 με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, ο κύκλος εργασιών θα παρουσιάσει ανάπτυξη 11%. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών του 2024 είναι αυξημένος πάνω από 50% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2021, που ήταν 129,6 εκατομμύρια ευρώ και ο δανεισμός στα 62 εκατομμύρια ευρώ. Οι επενδύσεις που πραγματοποίησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπερέβησαν τα 34 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά 52 εκατομμύρια ευρώ κατά τα 8 χρόνια υπό τη διοίκηση της Μαίρης Χατζάκου.
Πώς έγινε η επιστροφή της εταιρείας σε κερδοφορία
Θυμίζουμε ότι το 2016 ανέλαβε εκ νέου την τύχη της ΜΕΒΓΑΛ η οικογένεια Χατζάκου και συγκεκριμένα η κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, Κώστα Χατζάκου, Μαίρη. Τη συγκεκριμένη χρονιά η εταιρεία αντιμετώπιζε σημαντικές οικονομικές και λειτουργικές δυσκολίες. Θυμίζουμε ότι το 2015 ο κύκλος εργασιών της ΜΕΒΓΑΛ ήταν 110 εκατ. ευρώ με αρνητικό EBITDA 9 εκατομμύρια ευρώ και δανεισμό 61,3 εκατ. ευρώ.
Το επιχειρηματικό σχέδιο για την επαναφορά της εταιρείας βασίστηκε σε τρεις πυλώνες: την ενίσχυση των εσόδων και της κερδοφορίας, τη μείωση κόστους και τη βελτίωση ρευστότητας. Για τη βελτίωση των εσόδων και κερδοφορίας η ΜΕΒΓΑΛ επικεντρώθηκε σε κατηγορίες με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, επενδύοντας ταυτόχρονα σε εξειδικευμένα αγαθά όπως το κεφίρ, τα προϊόντα χωρίς λακτόζη και τα γιαούρτια με φρούτο, αντλώντας προστιθέμενη αξία. Επίσης επεκτάθηκε στην κατηγορία του food service με τη σειρά προϊόντων, "Specialistas”, διπλασιάζοντας το τζίρο του συγκεκριμένου καναλιού σε τρία χρόνια. Έδωσε έμφαση στο λανσάρισμα νέων προϊόντων με βάση τις τάσεις κάθε εποχής, τα οποία συνέβαλαν στην ανάπτυξη και ως αποτέλεσμα τα νέα προϊόντα έφεραν επιπρόσθετα έσοδα 14 εκατομμύρια ευρώ από το 2018 έως και το 2021. Μεγαλύτερη βαρύτητα όμως δόθηκε στις εξαγωγές γιαουρτιού και φέτας, δύο προϊόντα που αποτελούν πρεσβευτές της ελληνικής διατροφής, με αποτέλεσμα η ΜΕΒΓΑΛ να κατέχει σήμερα μερίδιο εξαγωγών που αντιστοιχεί στο 15% των πωλήσεων γιαούρτης της Ελλάδας.
Για τη μείωση του κόστους παραγωγής πραγματοποίησε επενδύσεις 11,5 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ των ετών 2017-2022. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι συμφώνησαν στη μείωση μισθών κατά την περίοδο που η εταιρεία αντιμετώπιζε δυσκολίες, προκειμένου να ορθοποδήσει η ΜΕΒΓΑΛ. Σύμφωνα με τον κύριο Χατζάκο, σήμερα που η γαλακτοβιομηχανία έχει επανέλθει, οι αυξήσεις μισθών υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και τον μέσο όρο της αγοράς.
Ενίσχυση ρευστότητας έφερε και η εμπιστοσύνη των μετόχων, όπου με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 10 εκατομμυρίων ευρώ (3 εκατ. από τη Δέλτα κατά την περίοδο που ήταν μέτοχος) και 7 εκατομμυρίων ευρώ από την οικογένεια Χατζάκου το 2016. Η συγκεκριμένη κίνηση επέτρεψε την αναδιοργάνωση του δανεισμού, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους και των δανειακών υποχρεώσεων κατά 13 εκατ. ευρώ το 2021.
Η ΜΕΒΓΑΛ κατέστη βιώσιμη από το 2021, χρονιά που αποτέλεσε ορόσημο. Από το 2021 η εταιρεία βρίσκεται σε κατεύθυνση ανάπτυξης σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της, αξιοποιώντας την υψηλή τεχνολογία και την ευημερία συνεργατών και προσωπικού.
Στα 13,5 εκατομμύρια ευρώ οι επενδύσεις φέτος
Η εταιρεία πραγματοποιεί επενδύσεις 13,5 εκατομμυρίων ευρώ φέτος, εκ των οποίων 9 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την προσθήκη τριών νέων γραμμών παραγωγής γιαουρτιού στο εργοστάσιό της στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, 3,5 εκατομμύρια ευρώ για την προσθήκη νέας γραμμής εμφιάλωσης γάλακτος υψηλής παστερίωσης και 1 εκατομμύριο ευρώ για την προσθήκη νέας αποθήκης υλικών συσκευασίας. Προσεχώς η εταιρεία προχωράει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη της παραγωγικής της μονάδας.
Επί του παρόντος η ΜΕΒΓΑΛ διατηρεί ισχυρή εξαγωγική παρουσία καθώς το 40% του κύκλου εργασιών της – 82 εκατομμύρια ευρώ - προέρχεται από διεθνείς πωλήσεις σε 33 χώρες του κόσμου.
Στο γιαούρτι η προσθήκη των νέων γραμμών παραγωγής θα αφορά στην παραγωγή στραγγιστού και επιδορπίων, ενώ πρόκειται να αντικατασταθούν υφιστάμενες γραμμές που θα αυξήσουν συνολικά την δυναμικότητα του εργοστασίου. Η ΜΕΒΓΑΛ παράγει όλων των ειδών τα γιαούρτια, από παραδοσιακό, έως και επιδόρπια, εδέσματα, στραγγιστό, γιαούρτι αναμεμειγμένο με φρούτα ή άλλες πρώτες ύλες. Αυτή τη στιγμή παράγονται περισσότεροι από 120 τόνοι ημερησίως, ενώ με την επένδυση που πραγματοποιείται, οι παραγόμενες ποσότητες δύνανται να ανέλθουν σε έως και 200 τόνους ημερησίως. Περίπου το 75% της παραγωγής γιαουρτιού διατίθεται στο εξωτερικό και το υπόλοιπο 25% στην Ελλάδα. Σημαντικό όχημα στην εξωστρέφεια αποτελούν τα τυριά, καθώς διατίθεται εκτός συνόρων το 80% της παραγωγής και τις εξαγόμενες ποσότητες το 90% αντιστοιχεί στις εξαγωγές φέτας. Ταυτόχρονα από της συνολικές εξαγωγές το 50% αντιστοιχεί σε πωλήσεις φέτας και το υπόλοιπο 50% στο γιαούρτι.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση της νέας γραμμής εμφιάλωσης γιαουρτιού υψηλής παστερίωσης και γάλακτος υπερυψηλής παστερίωσης UHT. Μία κίνηση που πραγματοποιήθηκε καθώς η τάση της αγοράς καθοδηγεί τους καταναλωτές σε αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων γάλακτος μακριάς διάρκειας 35 ημερών, έναντι του φρέσκου.
*Κεντρική φωτογραφία - Από Αριστερά: Μαίρη Χατζάκου, Κωνσταντίνος Χατζάκος, Μαριάννα Χατζάκου και Σπύρος Θεοδωρόπουλος