Όλυμπος: "Έκλεισε" την επένδυση των €40 εκατ. στη Ρουμανία - Εγκαίνια για το χαλούμι στην Κύπρο

Όλυμπος: "Έκλεισε" την επένδυση των €40 εκατ. στη Ρουμανία - Εγκαίνια για το χαλούμι στην Κύπρο

Του Γιώργου Λαμπίρη

Στην ολοκλήρωση της επένδυσης συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στη Ρουμανία προέβη ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ο οποίος έχει στην ομπρέλα του τις μάρκες Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη, Αγνό, Δουμπιά και Κλιάφα. Η συγκεκριμένη επένδυση αφορούσε στην κατασκευή νέων ψυχόμενων χώρων logistics συνολικής επιφάνειας 13.500 τετραγωνικών μέτρων, που αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους υψηλής στάθμης στη Ρουμανία και έχει ως κύριο στόχο εκτός από την εξυπηρέτηση των αναγκών της επιχείρησης στη γειτονική χώρα και τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Υπολογίζεται ότι σε σύγκριση με συμβατικές μονάδες αποθήκευσης δαπανά περίπου 6 φορές λιγότερη ενέργεια. 

Το νέο κέντρο logistics θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος, η οποία αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στον συγκεκριμένο κλάδο δραστηριότητας στη Ρουμανία. Σημειώνεται ότι η εταιρεία κατετάγη πέρυσι ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μεταξύ των παραγωγών τροφίμων στη Ρουμανία.

Συνολικές επενδύσεις 180 εκατομμυρίων ευρώ στις εγκαταστάσεις στο Brasov

Οι επενδύσεις που πραγματοποίησε o Όλυμπος στις εγκαταστάσεις του στο Brasov της Ρουμανίας αγγίζουν συνολικά τα 180 εκατ. ευρώ. Ο κόμβος logistics στο Brasov θα εξυπηρετεί τόσο την τοπική αγορά όσο και όλες τις χώρες όπου εξάγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα που κατασκευάζονται στη Ρουμανία, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Βουλγαρία ή η Σερβία.

Μέχρι το τέλος του 2024, η εγκατάσταση logistics θα είναι πλήρως λειτουργική και θα ενσωματωθεί με το γαλακτοκομείο της εταιρείας που βρίσκεται σε όμορη έκταση. Σημειώνεται ότι ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία στον οποίο ανήκει ο διατηρεί περισσότερα από 25 χρόνια δραστηριότητας στη Ρουμανία. Το γαλακτοκομείο που έχει υπό την ιδιοκτησία του στο Halchiu της επαρχίας Brasov εγκαινιάστηκε το 2011 και η παραγωγή του διατίθεται τόσο στην τοπική αγορά όσο και στις εξαγωγές. Ο όμιλος διατηρεί εδραιωμένη παρουσία στα Βαλκάνια με βιομηχανική παραγωγή στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η έναρξη της δραστηριότητας στη Ρουμανία σηματοδοτείται το 1999 όταν η οικογένεια Σαράντη που είναι ιδιοκτήτρια του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, εξαγόρασε την τοπική βιομηχανία Tyrom και ίδρυσε το πρώτο εργοστάσιο στη συγκεκριμένη χώρα. Το 2011 η επιχειρηματική οικογένεια δημιούργησε ένα ακόμη εργοστάσιο στη Ρουμανία μέσω της θυγατρικής εταιρείας, Fabrica de Lapte Brasov.

Τα έσοδα της Fabrica de Lapte Brasov αυξήθηκαν στα 165 εκατομμύρια ευρώ το 2023 από 150,75 εκατομμύρια ευρώ το 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 14,27 εκατομμύρια ευρώ.

Στο κατώφλι των 600 εκατομμυρίων ο τζίρος του 2023 για τον όμιλο – Τα εγκαίνια του εργοστασίου χαλουμιού στην Κύπρο

Οι πωλήσεις του ομίλου για το 2023 ανήλθαν σε 598,5 εκατ. ευρώ, έναντι 493,8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022. Αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση γαλακτοκομικών προϊόντων της ελληνικής αγοράς και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τροφίμων της χώρας μας. Σε ό,τι αφορά το EBITDA του ομίλου άγγιξε τα 90 εκατ. ευρώ το 2023, σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα 65 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2022. Αναφορικά με τα δάνεια του ομίλου, παρουσιάστηκε αύξηση, καθώς έφτασαν τα 400 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων από 33 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 36 εκατ. ευρώ. 

Στις 10 Οκτωβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια στο νέο εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο, με συνολική επένδυση να άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ, στην περιοχή Τσερίου της επαρχίας Λευκωσίας. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγεται ένας ακόμα πυλώνας επιχειρηματικής δραστηριότητας σε οργανωμένη παραγωγική και λειτουργική βάση. Το πρώτο βήμα στην παραγωγή χαλουμιού πραγματοποιήθηκε το 2022 με την εξαγορά του 49% της τοπικής παραγωγικής επιχείρησης Κουρούσιης.
 

Περισσότερα από Forbes

Ν. Καλλιαγκόπουλος (Big Pi): Νέες επενδύσεις σε καινοτόμες startups - Σε ποιους κλάδους εστιάζει

Μέσω του δεύτερου fund της, ύψους 50 εκατ. ευρώ, η Big Pi στοχεύει να πραγματοποιήσει 15-20 επενδύσεις.

Tropos Technologies: Ποια είναι η ελληνική startup που θέλει να μετασχηματίσει τον κλάδο της εστίασης

Η εφαρμογή "apla" της Tropos Technologies έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων εστίασης και των προμηθευτών χονδρικής.

Αποκαλυπτήρια για τη μεγάλη επένδυση της Aegean στο Ελ. Βενιζέλος

Μέσα σε περίπου έναν χρόνο από την μέρα που ανακοινώθηκε, υλοποιήθηκε η μεγάλη επένδυση της Aegean.

Wildberries: Πώς η πλουσιότερη γυναίκα της Ρωσίας παρέδωσε το ένα τρίτο της περιουσίας της - Ο ρόλος του Κρεμλίνου, όλο το παρασκήνιο

Μια από τις πιο συναρπαστικές επιχειρηματικές ιστορίες της Ρωσίας μετατράπηκε σε θανάσιμο εφιάλτη.

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max