"Απογειώθηκαν " τα παγκόσμια αεροδρόμια - Στα πιο πολυσύχναστα το Ελ. Βενιζέλος

"Απογειώθηκαν " τα παγκόσμια αεροδρόμια - Στα πιο πολυσύχναστα το Ελ. Βενιζέλος

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που τα μεγαλύτερα αεροδρόμια παγκοσμίως ξεκίνησαν να καταγράφουν μια ισχυρή ανάκαμψη σε επίπεδο επιβατικής κίνησης και εναέριας κυκλοφορίας. Σε αυτή την πορεία της ολικής επαναφοράς, σημαντική είναι η συμμετοχή των αεροδρομίων της Ευρώπης, η οποία παραμένει στην τρίτη θέση με τον μεγαλύτερο αριθμό πτήσεων μετά την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Cirium για τα 100 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο, τα οποία ταξινομήθηκαν με βάση την αύξηση των θέσεων που είναι διαθέσιμες στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι η ανάκαμψη της Ασίας, η οποία ξεκίνησε μόλις στα τέλη του περασμένου έτους ή σε ορισμένες περιπτώσεις στις αρχές του τρέχοντος έτους. 

Η επιστροφή της Ασίας 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 13 κορυφαία αεροδρόμια της λίστας εντοπίζονται στην ανατολική Ασία. Στην κορυφή βρίσκεται το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ με τις συνολικές θέσεις να ανέρχονται στα 6,687 εκατ.  παρουσιάζοντας αύξηση 449% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 και ακολουθούν το αεροδρόμιο της Ταϊπέι με 6,17 εκατ. θέσεις (+301%), της Σεούλ με 8,932 εκατ. θέσεις (+144%), της Σαγκάης με 10,443 εκατ. (+78%) και της Κουάλα Λουμπούρ με 8,36 εκατ. θέσεις (+75%). Επιπλέον, το Τελ Αβίβ εμφάνισε σημαντική αύξηση θέσεων, η οποία αποδίδεται σε εταιρείες χαμηλού κόστους όπως η Wizz Air και η τουρκική Pegasus. 

Στον αντίποδα, δεν ήταν όλα τα αεροδρόμια τόσο απασχολημένα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το αεροδρόμιο του Μέξικο Σίτι καθώς οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους Volaris και VivaAerobus περιόρισαν την παρουσία τους και μετατόπισαν την ανάπτυξή τους σε άλλες αγορές του Μεξικού. Χαμηλότερες πτήσεις σημείωσε και το αεροδρόμιο της Μόσχας καθώς συνεχίζεται ο αρνητικός αντίκτυπος από την εισβολή στην Ουκρανία. Πτωτικά κινείται και το αεροδρόμιο του Όσλο (όπου κατέρρευσε το σύστημα εναέριας κυκλοφορίας Flyr) καθώς και το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης LaGuardia.  

Η κατάταξη της Αθήνας 

Στη λίστα φιγουράρει και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο οποίος καταλαμβάνει την 60η θέση με τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων να εκτιμάται σε 5,514 εκατ. για το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σημειώνοντας άνοδο 13% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Αυτή η θετική πορεία αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία για την επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας τόσο για τον Αύγουστο όσο και για το οκτάμηνο του 2023. Ειδικότερα, προς νέο ρεκόρ οδεύει ο αριθμός των διεθνών επιβατών που διακινήθηκαν φέτος στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος φαίνεται ότι θα κλείσει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2019, χρονιά η οποία θεωρείται ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό.

Πιο αναλυτικά, οι επιβάτες από το εξωτερικό Αύγουστο  έφτασαν τους 2,274 εκατ. έναντι 1,944 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2022, καταγράφοντας άνοδο 17% ενώ συγκρινόμενοι με το 2019 η αύξηση άγγιξε το 7%. 

Στο οκτάμηνο του έτους, η επιβατική κίνηση εξωτερικού ανήλθε σε 12,796 εκατ. επιβάτες από 9.823 εκατ. τους πρώτους οκτώ μήνες πέρυσι με την αύξηση να αγγίζει το εντυπωσιακό 30,3% ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 η άνοδος ήταν 6,9%.

Δίκτυο εσωτερικού

Τον Αύγουστο  σημαντική αύξηση παρουσίασε και η κίνησή στο δίκτυο εσωτερικού καθώς οι διακινηθέντες επιβάτες ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο και πιο συγκεκριμένα έφτασαν τους 1,02 εκατ., ενισχυμένοι κατά 12,2% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο και κατά 11,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019. Κατά τους οκτώ μήνες του 2023 οι επιβάτες εσωτερικού έφτασαν τους 5,871 εκατ. έναντι 4,843 εκατ. το πρώτο οκτάμηνο του 2022 σημειώνοντας άνοδο 21,2% και 10,6% συγκρινόμενοι με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Συνολικά, κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 18,67 εκατ., αυξημένη κατά 27,3% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 8% σε σύγκριση με το 2019.

Αυξητικά κινήθηκε και ο αριθμός των πτήσεων, ο οποίος συμβαδίζει με την άνοδο της κίνησης.  Συνολικά, κατά το  διάστημα Ιανουάριου-Αυγούστου της φετινής χρονιάς, οι πτήσεις στο Ελ. Βενιζέλος ανήλθαν σε 161.520, ενισχυμένες κατά 13,3%% και κατά 4,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και του 2019.  Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 8% και 17,9% σε σχέση με το 2022, ενώ σημείωσαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 8,8% και 1,7%.

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο Τζέιμι Ντάιμον βλέπει σενάριο με επιτόκια 7% "και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος"

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για το "worst-case" σενάριο, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Βρετανία: Σε επίπεδα πανδημίας ο PMI - Καμπανάκι για ύφεση

Ο δείκτης μειώθηκε στο 47,2 τον Σεπτέμβριο από 49,5 τον Αύγουστο βυθίζοντας τον ακόμα περισσότερο στην περιοχή συρρίκνωσης.

Προς έγκριση στη Βρετανία το deal-μαμούθ $69 δισ. της Microsoft για την Activision Blizzard

Το αναδιαμορφωμένο σχέδιο για την εξαγορά "ανοίγει την πόρτα" για την έγκριση της συμφωνίας.

Γερμανία: Τη μεγαλύτερη μείωση κατ' έτος κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών

Τι δείχνουν στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.