Πώς θα χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι τα ιρανικά drones στην Ουκρανία

Πώς θα χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι τα ιρανικά drones στην Ουκρανία

Του Paul Iddon

Με τις φήμες να οργιάζουν ότι η Ρωσία θα προμηθευθεί άμεσα εκατοντάδες ―οπλισμένα και μη― drones από το Ιράν, τίθεται αναπόφευκτα το ερώτημα πώς σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει η Μόσχα στην Ουκρανία.

Όταν ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε την υποτιθέμενη –έως τώρα– αγοραπωλησία στα μέσα Ιουλίου, ο Samuel Bendett του Center for Naval Analyses έκανε την εύλογη υπόθεση ότι στις προμήθειες θα περιλαμβάνονται και drones-καμικάζι.

"Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που πήραν οι Ρώσοι από τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020 ήταν ότι η μαζική χρήση κινητών οπλικών συστημάτων είναι το κλειδί της στρατιωτικής επιτυχίας", έγραψε στο Twitter. Σε εκείνο τον πόλεμο, το φθινόπωρο του 2020, το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε τα ισραηλινής κατασκευής Harop για να καταστρέψει τα αρμενικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-300· το ίδιο είδος κινητών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς –από τη σοβιετική εποχή― χρησιμοποιεί και η Ουκρανία σήμερα εναντίον των Ρώσων εισβολέων.

Προσβλέπει η Ρωσία να επαναλάβει την επιτυχία του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιώντας drones ιρανικής κατασκευής; Έχει η Τεχεράνη τόσο εξελιγμένα drones όσο το Harop για να τα πουλήσει στη Μόσχα;

"Το Ιράν μελέτησε ενδελεχώς την τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα τελευταία 20 χρόνια, και ανέπτυξε τη δική του –διαφορετική από των αμερικανικών και ισραηλινών drones– τεχνολογία όταν του δόθηκε η ευκαιρία", μου είπε ο Bendett.

"Ακόμη και αν τα περιπλανώμενα πυρομαχικά τους δεν πληρούν ακριβώς τις προδιαγραφές των Harop, και πάλι μπορούν να είναι συμβατά, δεδομένου ότι το Ιράν διαθέτει μια μεγάλη γκάμα περιπλανώμενων πυρομαχικών", πρόσθεσε.

Ο James Rogers, αναπληρωτής καθηγητής Στρατιωτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας (SDU), επεσήμανε ότι τα ιρανικά drones, όπως το Ra'ad 85, "έχουν μικρότερη εμβέλεια και λιγότερο χρόνο πτήσης σε σύγκριση με τα ισραηλινά Harop που χρησιμοποίησαν οι Αζέροι στον πόλεμο του 2020".

"Εντούτοις, τα ιρανικά συστήματα φέρονται να μπορούν να λειτουργήσουν σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν μεγαλύτερους –είτε σταθερούς είτε κινητούς– στόχους", επισήμανε ο ίδιος. "Το Ιράν διαθέτει επίσης τα σκληροτράχηλα drones Ababil III, τa οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ως περιπλανώμενα πυρομαχικά που εκρήγνυνται στον αέρα και χτυπούν ανώτατο στρατιωτικό προσωπικό".

Ο Rogers πιστεύει ότι δύσκολα θα επαναλάβει η Ρωσία "την τεχνικής φύσεως επιτυχία" των αζέρικων Harop εναντίον των αρμενικών S-300, επιστρατεύοντας ιρανικά drones.

"Τα Harops έχουν μεγάλη εμβέλεια επικοινωνίας και πλοήγησης, διπλάσια από ό,τι τα ιρανικά συστήματα Ra'ad 85 και Ababil III, και γενικά θεωρούνται πιο αξιόπιστα", είπε. "Στο μέτωπο τα περιπλανώμενα πυρομαχικά αναπτύσσονται συνήθως σε έναν υποτυπώδη σχηματισμό "σμήνους" σε επιθέσεις κορεσμού κατά του αντιπάλου".

"Εάν χρησιμοποιηθούν κατ’ αυτό τον τρόπο, τα ιρανικά drones μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο πεδίο της μάχης", τόνισε.

Ο Bendett επισήμανε ότι οι Ρώσοι δεν ανησυχούν μόνο για τους ουκρανικούς S-300, αλλά και για τους πρόσφατα αποκτηθέντες από τις ΗΠΑ εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών εδάφους-εδάφους HIMARS.

"Στην πράξη όλες οι ουκρανικές δυνάμεις κρούσης μεγάλου βεληνεκούς μπορούν να μπουν στο στόχαστρο των Ρώσων, οι οποίοι διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία, όπως τα περιπλανώμενα drones (είτε δικά τους είτε ιρανικά)", τόνισε ο ίδιος.

Κατά τις εχθροπραξίες στην Υεμένη, οι αντάρτες Χούτι χρησιμοποίησαν το drone Qasef-1/2K –κλώνος του ιρανικού Ababil ΙΙ– εναντίον της σαουδαραβικής αεράμυνας. Χρησιμοποιώντας συντεταγμένες από GPS ανοιχτής πηγής για τις θέσεις των σαουδαραβικών συστοιχιών MIM-104 Patriot, τα μη επανδρωμένα Qasef χτυπούσαν τα ραντάρ. Στη συνέχεια, οι Χούτι εκτόξευαν κατά κύματα ρουκέτες εναντίον σαουδαραβικών στόχων.

"Οι Χούτι χτυπούσαν σταθερούς στόχους με τα Qasef, επομένως οποιοδήποτε ουκρανικό σταθερό στρατιωτικό περιουσιακό στοιχείο –από συστοιχία πυραύλων έως αποθήκη– μπαίνει στο ρωσικό στόχαστρο", δήλωσε ο Bendett.

Ο Rogers εκτιμά πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τα ιρανικά drones "όπως το έκαναν ήδη μη κρατικές οντότητες στη Μέση Ανατολή".

"Τα ιρανικά περιπλανώμενα πυρομαχικά έχουν εμφανιστεί σε σχηματισμό σμήνους", είπε ο ίδιος. "Αυτό συμβαίνει όταν πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στέλνονται ταυτόχρονα στον ίδιο στόχο με αποστολή να καταστρέψουν την εχθρική αεράμυνα".

Μια τέτοια τακτική δεν παρεκκλίνει σημαντικά από την τακτική που έχει ακολουθήσει η Ρωσία μέχρι στιγμής στους αιθέρες. 

"Είναι γνωστό ότι η Ρωσία έχει κάνει κάτι παρόμοιο με την αεροπορία της, για να πλήξει την ουκρανική άμυνα", πρόσθεσε ο Rogers.

"Όταν οι δύο σχολές σκέψης περί Πολεμικής Αεροπορίας συνδυαστούν, τότε είναι πιθανόν να δούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί ιρανικά drones σε επιθέσεις κορεσμού εναντίον ουκρανικών στόχων".

Ο Bendett αναμένει ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει διαφορετικές τακτικές "για να εξουδετερώσει ουκρανικούς σταθερούς και κινητούς στόχους: από στρατιώτες, οπλικά συστήματα και μονάδες του Πυροβολικού και του Μηχανικού που μετακινούνται μέχρι λιμενικές εγκαταστάσεις, αποθήκες και κέντρα διοίκησης και ελέγχου".

"Η Ρωσία μελέτησε πολύ σοβαρά την επικράτηση του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και πήρε ένα σημαντικό μάθημα από αυτήν τη σύρραξη: το κλειδί για τη νίκη στη σύγχρονη μορφή του πολέμου είναι τα περιπλανώμενα πυρομαχικά και τα drones", τόνισε ο Bendett.

Και κατέληξε: "Έτσι, εάν και εφόσον προμηθευθεί αυτή την τεχνολογία, η Ρωσία αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα από αέρος που θα το αξιοποιήσει εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων".

Διαβάστε ακόμη:

* Φουντώνει "ο πόλεμος της γέφυρας" στη νότια Ουκρανία

* Ουκρανία: Το ρωσικό πυροβολικό φθείρεται και "αυτο-ανατινάζεται"

* Οι Ρώσοι κλιμακώνουν τις επιθέσεις με drones-καμικάζι στην Ουκρανία

* "Φιάσκο" Νο2 για τους Ρώσους – κατέρριψαν δικό τους μαχητικό Sukhoi;

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Ο ρόλος της Βόρειας Κορέας στο ουκρανικό μέτωπο αποκαλύπτει τις αδυναμίες των Ρώσων

Η Πιονγκγιάνγκ σχεδιάζει να τριπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών της στην Ουκρανία.

Τραμπ: Πώς μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο και πώς να κάνει τη Ρωσία να πληρώσει

Τρία χρόνια μετά ρωσική εισβολή δεν φαίνεται το τέλος της αιματηρής σύρραξης στον ορίζοντα

Η Ρωσία αναβαθμίζει τα drones Shahed και εφαρμόζει νέες τακτικές στην Ουκρανία

Η Ρωσία αναβαθμίζει τα drones Shahed και εφαρμόζει νέες τακτικές στην Ουκρανία

"Ιστός της αράχνης": Η ουκρανική επίθεση είχε "προαναγγελθεί" από τη Μέση Ανατολή

Τα προμηνύματα από μια σειρά γεγονότων στη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία.

Μπορεί η Ουκρανία να αναπτύξει μια πυρηνική βόμβα για να σταματήσει τη ρωσική εισβολή;

Το Κίεβο έχει πρόσβαση σε ουράνιο, αλλά πρέπει να κατασκευάσει δίκτυο προηγμένων φυγοκεντρωτών για τον εμπλουτισμό του.

Η μάχη του Τσάσιβ Γιαρ δείχνει πως η Ρωσία δεν ετοιμάζεται για ειρήνη

Η πόλη εμποδίζει τις ρωσικές δυνάμεις να προελάσουν βαθύτερα στο Ντονέτσκ.

Η Βόρεια Κορέα στέλνει τα μεγαλύτερα πυροβόλα της στη Ρωσία

Για να στηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εντοπίστηκαν να διασχίζουν τη Ρωσία με τρένο.

Χάρκοβο: Ένα χρονικό στο "απομονωμένο φρούριο" της Ουκρανίας

Πώς είναι η ζωή εν καιρώ πολέμου σε μια πόλη που μοιάζει παγιδευμένη στον δικό της κόσμο.

Το μυστικό σχέδιο της Μόσχας: Γιατί επιδιώκει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με Ουκρανία

Οι όροι μιας συμφωνίας φαίνονται απλοί. Όμως, η Μόσχα γνωρίζει ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.