Πώς θα αλλάξει το ιστορικό κτίριο του ΟΤΕ στην Πατησίων

Πώς θα αλλάξει το ιστορικό κτίριο του ΟΤΕ στην Πατησίων

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Το ημερολόγιο γράφει το μακρινό έτος 1954. Μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί το Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών (ΥΜΑ) επί της λεωφόρου Πατησίων στον αριθμό 85. Είχαν προηγηθεί δύο χρόνια όπου είχε διαρκέσει η ανέγερση του εμβληματικού κτιρίου υπό τον σχεδιασμό και την επίβλεψη του σημαντικού αρχιτέκτονα, Κωνσταντίνου Κιτσίκη.

Η δημιουργία του οικοδομήματος σηματοδοτεί ουσιαστικά την αφετηρία των τηλεπικοινωνιών στην χώρα μας, αποτελώντας ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του ομίλου ΟΤΕ. Και αυτό γιατί το ΥΜΑ κατέχει τον τίτλο του πρώτου μεγάλου έργου τηλεπικοινωνιακής υποδομής που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. 

Επί δεκαετίες από το συγκεκριμένο κτίριο περνούσε το σύνολο των τηλεφωνικών κλήσεων τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού καθώς στέγαζε τις τηλεφωνήτριες (στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν γυναίκες), οι οποίες ήταν επιφορτισμένες με το καθήκον να "μεταφέρουν" τα τηλεφωνήματα, λόγω της μη δυνατότητας απευθείας κλήσεων.  

Καθώς οι απαιτήσεις για τηλεφωνικές υπηρεσίες μεγάλωναν στη χώρα μας, το ΥΜΑ σταδιακά αδυνατούσε να καλύψει τις ανάγκες του ΟΤΕ, κάτι που οδήγησε στην επέκτασή του με την κατασκευή του Νέου Υπεραστικού Μεγάρου Αθηνών (ΝΥΜΑ), το οποίο άνοιξε τις πόστες του το 1966. Μάλιστα, το ΝΥΜΑ, ήρθε για να προσθέσει μια ακόμη πρωτιά, αποτελώντας το υψηλότερο κτίριο της Αθήνας στην εποχή του. Για πολλά χρόνια, το ΝΥΜΑ φιλοξενούσε το διοικητικό αρχηγείο του ομίλου, μέχρι το 1980 οπότε τα κεντρικά γραφεία και η διοίκηση του οργανισμού μετακόμισε στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο  δαχτυλίδι της Κηφισίας, στο οποίο παραμένουν μέχρι σήμερα. 

Η μετεγκατάσταση του μουσείου τηλεπικοινωνιών 

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς διαδρομής του ΟΤΕ, ο ρόλος του ΥΜΑ-ΝΥΜΑ περιορίστηκε, φθάνοντας στις μέρες μας να στεγάζει ένα περιορισμένο κομμάτι της λειτουργίας κυρίως κέντρα δικτύων. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει καθώς πριν μερικά χρόνια ο οργανισμός αποφάσισε να προχωρήσει στην ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος για πρώτη φορά μετά από την ανέγερσή του. Σε αυτή τη διαδικασία, προέκυψε η σκέψη να φιλοξενηθεί το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ομίλου ΟΤΕ, η οποία στη συνέχεια σχηματοποιήθηκε και πλέον βαίνει προς υλοποίηση. 

πιν

"Το νέο μουσείο θα αποτελέσει μια παρακαταθήκη για τις νέες γενιές, λειτουργώντας σαν γέφυρα ανάμεσα στο ένδοξο παρελθόν, το ακόμη πιο ένδοξο παρόν και το μέλλον του ομίλου", σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη χθεσινή παρουσίαση του project.

Σήμερα το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών βρίσκεται στα βόρεια προάστια, και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Κηφισιά, ωστόσο μόλις ολοκληρωθεί η αναδιαμόρφωση του ΥΜΑ σε τρία με τέσσερα χρόνια από τώρα, προβλέπεται να γίνει ο νέος ένοικος στο εμβληματικό κτίριο της λεωφόρου Πατησίων. Συνολικά, το κτιριακό συγκρότημα ΥΜΑ-ΝΥΜΑ αποτελείται από 7 κτίρια και εκτείνεται σε μια επιφάνεια άνω των 40.000 τ.μ., από την οποία ο μουσειακός χώρος θα καταλαμβάνει μια έκταση 5.000 τ.μ. στην πτέρυγα του ΥΜΑ με  μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις. 

Το νέο μουσείο θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους είτε μέσω φυσικής, είτε μέσω ψηφιακής παρουσίας με δωρεάν εισιτήριο καθώς όπως υπογράμμισε ο κ. Τσαμάζ, στόχος του ΟΤΕ δεν είναι να αποκομίσει κέρδος από τη λειτουργία του.  Να σημειωθεί ότι οι πρώτες εργασίες έχουν ξεκινήσει ενώ σε αυτό το στάδιο εκπονείται η αρχιτεκτονική μελέτη την οποία έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates. 
 

Περισσότερα από Forbes

Τερκενλής: Από τη Θεσσαλονίκη στις διεθνείς αγορές με όχημα το ελληνικό τσουρέκι

Η ιστορία επιτυχίας της ελληνικής εταιρείας, η μετάβαση στη δεύτερη γενιά, η επέκταση του δικτύου, η οικονομική πορεία και τα επενδυτικά πλάνα.

Intel: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα έσοδα - Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το β' τρίμηνο

Η μετοχή υποχώρησε άνω του 7% στις ηλεκτρονικές μετασυνεδριακές συναλλαγές.

Brainomix: Η startup με ελληνικές ρίζες που αλλάζει τα δεδομένα στη φροντίδα των εγκεφαλικών

Η εταιρεία με Έλληνα συν-ιδρυτή άντλησε πρόσφατα $18 εκατ. σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series C.

Η αμερικανική Lyft αποκτά έναντι 175 εκατ. ευρώ την FreeNow, που είχε εξαγοράσει το ελληνικό TaxiBeat

Δυναμική είσοδος στην ευρωπαϊκή αγορά για την ανταγωνίστρια της Uber.

Cash cow η Ελλάδα για τη Zara – Το νέο μοντέλο καταστημάτων

Πού ανοίγει και πού κλείνει καταστήματα ο ισπανικός κολοσσός Inditex.

Το Starlink μπορεί να "προσγειώσει ανώμαλα" την αποτίμηση της SpaceX

Οι bullish εκτιμήσεις για τη SpaceX του Μασκ αγνοούν τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Starlink

Αδειάζει το ποτήρι της Diageo Hellas - O ρόλος της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών

Οι στόχοι που θέτει η Diageo για την ελληνική αγορά, τα μερίσματα των 7,3 εκατ. και η κατ’ οίκον κατανάλωση αλκοόλ.

PwC: Έρχεται νέα "έκρηξη" deals το 2025 - Ποιοι κλάδοι θα πρωταγωνιστήσουν

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για συναλλαγές Εξαγορών & Συγχωνεύσεων και το 2025. Ήδη καταγράφονται υπογεγραμμένες ή ορατές συναλλαγές άνω των 7,5 δισ. ευρώ.

Witside: Νέα διψήφια ανάπτυξη και διεθνής επέκταση για την ελληνική εταιρεία που καινοτομεί σε data και ΑΙ

Σύμφωνα με τον CEO, η εταιρεία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, για πιθανές εξαγορές και στρατηγικές συνεργασίες.