ΟΠΑΠ: Ολικό "λίφτινγκ" σε στοίχημα και παιχνίδια

ΟΠΑΠ: Ολικό "λίφτινγκ" σε στοίχημα και παιχνίδια

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

Στην αναβάθμιση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου προχωρά ο ΟΠΑΠ, με στόχο να θωρακίσει τη δυναμική των υφιστάμενων προτάσεων, αλλά και να φέρει αέρα ανανέωσης με την προσθήκη καινούργιων. Η νέα πλατφόρμα του Πάμε Στοίχημα, η ανανέωση του Τζόκερ και του ΛΟΤΤΟ, καθώς και η έλευση του Eurojackpot μέσα στο πρώτο μισό του νέους έτους, αποτελούν μόνο μερικές από τις στρατηγικές κινήσεις του Οργανισμού.

Το νέο Τζόκερ 

Σε ό,τι αφορά το Τζόκερ, οι επιδόσεις του οποίου βρέθηκαν υπό πίεση το τελευταίο διάστημα, η διοίκηση του ΟΠΑΠ αποφάσισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη χρονικά ευκαιρία για να το αναβαθμίσει και κάνει ακόμα πιο ελκυστικό στους παίκτες. 

Με το ανανεωμένο Τζόκερ, το οποίο θα λανσαριστεί μέσα στο επόμενο διάστημα, οι παίκτες θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν μερικά εκατομμύρια ευρώ με το τζακ-ποτ, ωστόσο πλέον θα ξεκινά από το 1 εκατ. ευρώ και όχι από τα 600.000 ευρώ, που είναι σήμερα. Επιπλέον, μία ακόμα βασική αλλαγή που έρχεται αφορά το δεύτερο χρηματικό έπαθλο, το οποίο πλέον θα είναι σταθερό και θα ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως από τον αριθμό των νικητών, ο νικητής του δεύτερου επάθλου θα κερδίζει 100.000 ευρώ.

"Η συγκεκριμένη αλλαγή θα οδηγήσει το Τζόκερ σε νέα επίπεδα, καθώς αναμένεται να φέρει εκατοντάδες νικητές των 100.000 ευρώ κάθε χρόνο", επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας, στο πλαίσιο της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των θεσμικών αναλυτών με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, λέγοντας παράλληλα ότι το συγκεκριμένο ποσό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τη συντριπτική πλειοψηφία των πελατών του ΟΠΑΠ, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού.

Η άφιξη του Eurojackpot

Αναφερόμενος, στο Eurojackpot, ο κ. Κάρας υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια διαφορετική πρόταση, καθώς υπόσχεται κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με τον παίκτη να "αγοράζει ένα εισιτήριο στο όνειρο για ένα υψηλό χρηματικό έπαθλο, το οποίο μπορεί να του αλλάξει ριζικά τη ζωή, γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι οι πιθανότητες να κερδίσει είναι αρκετά πιο περιορισμένες". Αντίθετα, η αντίληψη για το νέο Τζόκερ θα εστιάσει στις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει κάποιος το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 100.000 ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι το Eurojackpot είναι το πανευρωπαϊκό λόττο, το οποίο λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 2012 και ήδη παίζεται σε συνολικά 18 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Κροατία, η Δανία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία και η Σουηδία. 

Το Eurojackpot, το οποίο θα διεξάγεται αποκλειστικά στο retail δίκτυο του Οργανισμού, αναμένεται να φέρει έναν αέρα ανανέωσης, διευρύνοντας τις επιλογές παιχνιδιών που είναι διαθέσιμα σήμερα στα πρακτορεία. Το διακρατικό παιχνίδι, το οποίο μετά την προσθήκη της Ελλάδας θα προσφέρει κέρδη από 19 χώρες, υπόσχεται έπαθλο το οποίο φτάνει μέχρι και τα 120 εκατ. ευρώ, ένα ποσό ιδιαίτερα ελκυστικό, ενώ να σημειωθεί ότι το τζακ-ποτ στο συγκεκριμένο παιχνίδι ξεκινά από τα 10 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τώρα τις πιθανότητες που υπάρχουν προκειμένου ένας παίκτης να κερδίσει, είναι μία στις 140 εκατομμύρια. 

Εκτός, όμως, από το νέο Τζόκερ και την έλευση του Eurojackpot τον προσεχή Μάρτιο, να σημειωθεί ότι ο όμιλος βρίσκεται σε φάση υλοποίησης μιας γενικότερης μεταμόρφωσης του χαρτοφυλακίου των αριθμοπαιχνιδιών που διεξάγονται μέσω κληρώσεων και, σε αυτή την κατεύθυνση, πρόσφατα προηγήθηκε η επανατοποθέτηση του ΛΟΤΤΟ ως παιχνιδιού μηνιαίων καταβολών κερδών.

Οι επιδόσεις 

Σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου, οι επιδόσεις του ΟΠΑΠ επέδειξαν ανθεκτικότητα χάρη στην ανάπτυξη τόσο των retail δραστηριοτήτων όσο και των επιδόσεων στο online κανάλι.

Ειδικότερα, κατά το γ’ τρίμηνο του 2023 τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) ανήλθαν στα 481 εκατ. ευρώ (-3,6% ετησίως), τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 145,4 εκατ. ευρώ (-26,4% ετησίως), ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 83,3 εκατ. ευρώ (-29,8% ετησίως). Σε επίπεδο εννεαμήνου, τα GGR διαμορφώθηκαν στα 1.506,5 εκατ. ευρώ (+7,8% ετησίως), ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 519,9 εκατ. ευρώ (-2,5% ετησίως) και τα καθαρά κέρδη στα 307,7 εκατ. ευρώ (+7,7% ετησίως).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, ο κ. Κάρας ανέφερε ότι επηρεάστηκαν από την έλλειψη μεγάλων τζακ-ποτ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τις επιπτώσεις των μεγάλων φυσικών καταστροφών σε διάφορες περιοχές της χώρας, την ασυνήθιστα υψηλή μεταβλητότητα στον αθλητικό στοιχηματισμό και την έλλειψη μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ΟΠΑΠ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα EBITDA για το σύνολο του 2023 θα διαμορφωθούν στα 720-740 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στάθηκε στη συνεπή υλοποίηση της επιχειρηματικής στρατηγικής Fast Forward, σημειώνοντας ότι οι στρατηγικές πρωτοβουλίες της εταιρείας αποδίδουν καρπούς, καθώς εστιάζουν στην αναβάθμιση των προτάσεων τουΟΠΑΠ προς τους πελάτες τόσο στο retail όσο και στο online κανάλι.

Η ανάπτυξη των online δραστηριοτήτων συνεχίστηκε για ακόμα ένα τρίμηνο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης για την εταιρεία τα επόμενα χρόνια.

Το Opaponline.gr, η νέα iLottery πλατφόρμα της εταιρείας, συνέχισε να καταγράφει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, έχοντας επιτύχει σημαντική αύξηση της παικτικής δραστηριότητας και της αλληλεπίδρασης με τους πελάτες. Επιπλέον, ενίσχυση της παικτικής δραστηριότητας και της αλληλεπίδρασης σημειώνεται και στο Pamestoixima.gr, χάρη σε νέα δωρεάν παιχνίδια και προωθητικές ενέργειες, τόσο για τους παίκτες του αθλητικού στοιχήματος όσο και για τους παίκτες του online καζίνο.

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

GENOSOPHY®: Η startup του Πανεπιστημίου Αθηνών που ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες συστάσεις υγείας

Η εταιρεία έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο ικανό να ενσωματώνει και να αξιολογεί γενετική πληροφορία.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.