Του Michael Foster
H φετινή χρονιά "μυρίζει" 2016 – και αυτό πιθανόν ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας στις αγαπημένες μας επενδύσεις υψηλής απόδοσης: τα αμοιβαία κεφάλαια κλειστού τύπου (CEF).
Μετά το ράλι του Ιανουαρίου, η αγορά έχει πατήσει φρένο. Λαμβάνοντας υπόψη τα πεπραγμένα του 2021, υπάρχουν ακόμη κάποιες αξιοπρεπείς πτώσεις στην καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) των CEF, καθώς και υψηλές αποδόσεις (όπως γνωρίζουν οι βετεράνοι των CEF, οι αποδόσεις άνω του 7% είναι σύνηθες φαινόμενο στον χώρο, και τα περισσότερα CEF αποδίδουν μερίσματα σε μηνιαία βάση).
Αυτήν τη στιγμή, για παράδειγμα, το χαρτοφυλάκιο CEF Insider μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σειρά από διψήφιες αποδόσεις, που φτάνουν έως και το 12,3%.
Γι’ αυτό υποστηρίζω ότι η "επιστροφή στο 2016" θα μπορούσε να σημαίνει μεγάλα κέρδη (και μερίσματα) φέτος. Εκείνη τη χρονιά, τα ETF αναφοράς για τον S&P 500, τον Nasdaq, τον Dow και τον Russell 2000, όπου κυριαρχεί η μικρή κεφαλαιοποίηση, σημείωσαν ισχυρά κέρδη κατά τους πρώτους μήνες, παρά τους φόβους για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, για πληθωριστικές πιέσεις και πιθανή ύφεση. Σας θυμίζει κάτι;
Ακολούθως αυτές οι ανησυχίες καταλάγιασαν, καθώς τα μακροοικονομικά μεγέθη έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να αντέξει κάποιες αυξήσεις επιτοκίων και οι μετοχές άρχισαν ενισχύονται στα μέσα Φεβρουαρίου – λίγο πιο αργά σε σύγκριση με φέτος, που το ράλι άρχισε με την έναρξη του έτους. Ωστόσο, τα κέρδη ήταν παρόμοιας τάξης από άποψη δυναμικής.
Ασφαλώς, κάθε ράλι χρειάζεται μια ανάσα, οπότε το δυναμικό ξεκίνημα των μετοχών φέτος δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πάντα, στη σκιά, μάλιστα, των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed. Και η bull market του 2016 δεν θα διαρκούσε για πάντα· έτσι, μετά από περίπου έναν μήνα κατέβασε ταχύτητα, υποδαυλίζοντας τις ανησυχίες για sell-off.
Οι επενδυτές που αγόρασαν εκείνη τη στιγμή σημείωσαν σημαντικά κέρδη: ο S&P 500 έκλεισε το έτος με άνοδο 12% και οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης εκτινάχθηκαν πάνω από 21%. Έκτοτε ακολούθησαν τα μεγάλα κέρδη που μοίρασαν οι μετοχές, με τους τέσσερις δείκτες που προαναφέραμε να επιστρέφουν πάνω από 100% κατά μέσο όρο.
Τι σημαίνουν όλα αυτά στο σήμερα; Το πρόσφατο "φρένο" είναι μια αγοραστική ευκαιρία. Αλλά σε τι είδους CEFs να στραφεί κάποιος;
Ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάκαμψης, αλλά εάν κάποιος θέλει να κινηθεί στο περιβάλλον ασφάλειας των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο S&P 500 έχει ακόμη αρκετά περιθώρια ανόδου, παρά τα κέρδη που έχει σημειώσει έως τώρα.
Μια καλή στρατηγική "2-CEF" είναι να ξεκινήσει κάποιος, για παράδειγμα, με το Liberty All Star Equity Fund (USA), το οποίο αποδίδει 9,5% σήμερα και περιλαμβάνει βασικές μετοχές του S&P 500, όπως η Visa, η Dollar General και η UnitedHealth Group.
Στη συνέχεια, θα μπορούσε να προσθέσει το BlackRock Science and Technology Trust (BST), μια επιλογή του CEF Insider με απόδοση 9,3% που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε ονόματα τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως η Apple και η Microsoft. Και τα δύο αυτά αμοιβαία κεφάλαια υπερβαίνουν σε απόδοση τον S&P 500 από το 2016 και μετά, και τα δύο έχουν αυξήσει σημαντικά το μέρισμα που πληρώνουν και έχουν καταγράψει μεγάλες αποδόσεις, παρά τις bear markets του 2018, του 2020 και του 2022.
Το USA καταβάλλει σε ετήσια βάση το 10% της καθαρής ονομαστικής αξίας του ως μέρισμα, γι' αυτό και το ποσό που πληρώνει αυξομειώνεται λίγο περισσότερο από εκείνο του BST. Από την πλευρά του, το BST είναι γνωστό για τις ειδικές πληρωμές του.
Τους επόμενους μήνες, τα δύο εν λόγω αμοιβαία κεφάλαια πιθανόν να δουν τις τιμές τους να αγγίζουν τα ιστορικά υψηλά του 2021, καθιστώντας τα αυτή τη στιγμή μια καλή αγορά.