Παρουσιάστηκε στην Πάτρα το πρώτο ελληνικό single malt ουίσκι

Παρουσιάστηκε στην Πάτρα το πρώτο ελληνικό single malt ουίσκι

"Το πρώτο ελληνικό single malt ουίσκι είναι επίσημο με όλες τις βούλες και εμφιαλώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είναι γέννημα - θρέμμα της Πάτρας, αφού εδώ γεννήθηκε, εδώ μεγάλωσε, για αυτό και γίνεται στην Πάτρα η πρώτη επίσημη παρουσίαση. Οι "γονείς" του είμαστε οι The Whisky Friends, δηλαδή μία παρέα εννέα φίλων που συναντηθήκαμε σε γευσιγνωσίες ουίσκι".

Αυτά τόνισε ο Στέλιος Περιστέρης, από την παρέα των εννέα φίλων, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που έγινε το βράδυ της Παρασκευής και όπως πρόσθεσε, "η φιλία μας προχώρησε και κάποια στιγμή, το 2019, λέμε γιατί να μην υπάρχει ελληνικό ουίσκι" και συνέχισε:

Το σκεφτήκαμε λίγο και είπαμε να το κάνουμε εμείς. Έτσι ξεκινάει μία πενταετής ιστορία". 

Οι The Whisky Friends είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο. Η παρέα των φίλων αποτελείται από τους Στέλιο Περιστέρη, που είναι και ο πρόεδρος, Τάκη Παπαζήση, Φάνη Σαλάτα, Κίμωνα Πολυκράτη, Γιάννη Χριστοφορίδη, Ντίνο Οικονομόπουλο, Τάκη Διάκο, Φραγκίσκο Σιγάλα και Τάσο Ρουμπείδη.

Μιλώντας στην παρουσίαση, ο Γιάννης Χριστοφορίδης είπε ότι "όλα ξεκίνησαν από μία ιδέα, δηλαδή να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε νόμιμα και επίσημα το πρώτο ελληνικό Single malt ουίσκι" και συμπλήρωσε: "Επισκεφθήκαμε αποστακτήρια στην Σκωτία, διαβάσαμε την νομοθεσία με την βοήθεια δύο νομικών που είναι στην παρέα μας και κατόπιν άρχισε η αναζήτηση για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί η ιδέα μας. Άλλωστε το ουίσκι, ως αλκοολούχο, υπόκειται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, ενώ παράλληλα υπάρχει και ευρωπαϊκός κανονισμός που λέει τι μπορεί να ονομαστεί ουίσκι, ανεξάρτητα σε ποια χώρα θα παραχθεί. Και έτσι αποφασίσαμε ότι μάλλον μπορούμε να τα καταφέρουμε, για αυτό και ξεκινήσαμε την προσπάθεια".

Σχετικά με τις προσπάθειες που έγιναν, ο Στέλιος Περιστέρης σημείωσε ότι "τον Απρίλιο του 2020 ξεκινήσαμε να ψάχνουμε ανθρώπους που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, ώστε να υλοποιήσουμε την ιδέα μας" και συνέχισε: "Δυστυχώς όμως οι δυσκολίες ήταν πάρα πολλές. Για καλή μας τύχη βρήκαμε πρώτα ένα ζυθοποιό, τον Αυγουστίνο Ευριπιώτη, που του άρεσε η ιδέα μας και προθυμοποιήθηκε να μας βοηθήσει. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς συναντηθήκαμε με τον αποσταγματοποιό, Ανέστη Ζαμανόπουλο, ο οποίος μας βοήθησε σημαντικά και παράλληλα μας σύστησε τον Γιώργο Σταθόπουλο, του πατρινού αποστακτηρίου CHRIS, που ανέλαβε την παραγωγή".

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο Στέλιος Περιστέρης, "η απόσταξη έγινε στις 14 Ιουλίου του 2021 και μέχρι να περάσουν τρία χρόνια, όπως ορίζει η νομοθεσία, επισκεπτόμασταν την Πάτρα και το αποστακτήριο CHRIS, για να δούμε πως εξελίσσεται το προϊόν".

Όπως τόνισε σε αυτό το σημείο, "ένα από τα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν ότι ενώ σε όλα τα αποστακτήρια της βόρειας Ευρώπης και της Σκωτίας έχουμε την κάθοδο του αλκοολικού βαθμού, στην Ελλάδα είχαμε το αντίθετο, δηλαδή χάναμε ποσότητα και νερό, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο αλκοολικός βαθμός".

"Το συγκεκριμένο πρόβλημα", όπως επεσήμανε, "το λύσαμε προσθέτοντας νερό με βάση τις δοκιμές που κάναμε" και συμπλήρωσε: "Πέρασαν τα τρία χρόνια, λέμε ότι όλα είναι καλά, το δοκιμάσαμε, το βγάλαμε από το βαρέλι και το βάλαμε αδρανές σε δεξαμενή και στην συνέχεια περιμέναμε έναν χρόνο για να βγει το φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης, το οποίο θα ονόμαζε το προϊόν πραγματικό ουίσκι. Τον Ιούλιο του 2025 βγήκε τελικά το φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης και τον Σεπτέμβριο εμφιαλώσαμε 311 φιάλες". Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Περιστέρης, "δεν είναι ένα εμπορικό προϊόν, αλλά ένα προϊόν από φίλους για φίλους".

Επίσης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, το μέλος της παρέας των φίλων, Τάκης Παπαζήσης, ανέφερε ότι "θέλαμε να κάνουμε κάτι που θα είναι 100% ελληνικό και θα πρωτοπορούμε", ενώ όσον αφορά στην επιλογή του κριθαριού και του νερού, το άλλο μέλος της παρέας, ο Κίμωνας Πολυκράτης, είπε ότι "το κριθάρι το πήραμε από την "Ζυθοποιία Μακεδονίας" και το νερό από την πηγή "Θεοτόκος" στο Ταΰγετο".

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Σταθόπουλος μίλησε για την διαδικασία της απόσταξης, λέγοντας ότι έγινε με παραδοσιακό τρόπο, ενώ στην παρουσίαση μίλησε και ο αποσταγματοποιός, Ανέστης Ζαμανόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ

Powered by

EY «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ» ΕΛΛΑΔΟΣ 2025

Ο διαγωνισμός EY «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» Ελλάδος 2025 τιμά τους επιχειρηματίες που, μέσα από το όραμα, την επιμονή και τη δημιουργικότητά τους, χτίζουν επιχειρήσεις με μακροπρόθεσμη αξία για την κοινωνία, τους εργαζομένους, τους πελάτες και τους συνεργάτες τους.

δες περισσοτερα

Περισσότερα από Forbes

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές στον κόσμο για το 2025

Στην κορυφή της λίστας ο Κριστιάνο Ρονάλντο για έκτη φορά την τελευταία δεκαετία.

Η Chloé στην luxury ελληνική αγορά: Η στρατηγική επένδυση μέσω του ομίλου Φάις

Το νέο κατάστημα, στο ιστορικό κτίριο City Link επί της οδού Σταδίου 4, άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Μέσα στο δεντρόσπιτο 400.000 δολαρίων ενός δισεκατομμυριούχου

Ο Todd Graves, ιδρυτής της αλυσίδας Raising Cane’s Chicken Fingers, έχει μετατρέψει την αυλή του στο Baton Rouge σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με σκηνικό ταινίας.

Peugeot 3008: Ένα premium SUV με κορυφαίο στυλ και τεχνολογία

Η Peugeot δημιούργησε ένα αυτοκίνητο που συναρπάζει με την εμφάνισή του, εκπέμπει κύρος, έχει καμπίνα υψηλής αισθητικής, δίνει πολλές επιλογές κίνησης και κορυφαία τεχνολογία.

Γιατί θα θυμόμαστε τον Giorgio Armani

Για 65 χρόνια ο δημιουργός αφιερώθηκε στην αριστεία, συγκεντρώνοντας πωλήσεις άνω των 13 δισ. δολαρίων. "Δεν είμαι ποτέ ικανοποιημένος", έλεγε.

Αυτοκίνητο: Οι ηγέτες της premium κατηγορίας

Από τη σχεδίαση και την άνεση ως τις επιδόσεις, τα πολυτελή μοντέλα τοποθετούνται στην κορυφή της τεχνολογίας, της αισθητικής και της οδηγικής εμπειρίας.

Μπάμπης Κωστούλας: Ο 19άρης που σπάει τα κοντέρ της ακριβότερης μεταγραφής Έλληνα ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό

Η αξία του Έλληνα επιθετικού έχει εκτιναχθεί μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ το 2024

Στην κορυφή ο Dwayne Johnson με 88 εκατ. δολάρια. Τι δείχνει η τάση του streaming περιεχομένου.