Eden Library: Ετοιμάζει βαλίτσες για νέες αγορές η startup που φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στα χωράφια

Eden Library: Ετοιμάζει βαλίτσες για νέες αγορές η startup που φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στα χωράφια

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Σε νέες αγορές, όπως η Αυστραλία και η Νότια Αφρική, θέλει να επεκταθεί τον επόμενο χρόνο η Eden Library, μια agritech startup που, μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, στοχεύει να διευκολύνει τη ζωή των αγροτών, λύνοντας προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χωράφι. Η εταιρεία διαθέτει ήδη παρουσία στο εξωτερικό, με πελάτες σε κεντρικές ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία, ενώ έχει ξεκινήσει συνεργασίες στην Αμερική, κυρίως στην Καλιφόρνια, και στη Χιλή. 

Η Eden Library ιδρύθηκε το 2021 ως spin-off του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον Νίκο Μυλωνά και τον καθηγητή Σπύρο Φουντά, οι οποίοι επιδίωξαν να φέρουν στην αγορά τεχνολογίες και προϊόντα που ανέπτυσσαν, με στόχο να αξιοποιηθούν από τους αγρότες.

Eden

Όπως εξηγεί στο Capital.gr ο κ. Μυλωνάς, η Eden Library επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός συστήματος που χρησιμοποιεί κάμερες και προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να υποστηρίζει τους παραγωγούς στην εποπτεία των καλλιεργειών τους. Το σύστημα ανιχνεύει προβληματικά περιστατικά στο χωράφι, όπως ασθένειες και προσβολές, και καταγράφει με ακρίβεια την παραγωγή, συμβάλλοντας στον περιορισμό της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και στη μείωση των εργατικών κοστών.

Πιο "έξυπνες” οι εργασίες στο χωράφι 

Η Eden Library απευθύνεται κυρίως σε αγρότες, αλλά συνεργάζεται και με άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως κατασκευαστές γεωργικών μηχανημάτων, που ενσωματώνουν την τεχνολογία της Eden Library στα μηχανήματά τους, δημιουργώντας μεγαλύτερη αξία για τους πελάτες τους. Η εταιρεία συνεργάζεται ειδικότερα με κατασκευαστές τρακτέρ και γεωργικών παρελκόμενων, όπως ψεκαστικά μηχανήματα, κάνοντας πιο "έξυπνες” και πιο αποδοτικές τις εργασίες στο χωράφι.

Eden

Το βασικό προϊόν της Eden Library είναι το "Viewer”, ένα σύστημα που φέρει κάμερες και ενσωματωμένους υπολογιστές για την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Το kit εγκαθίσταται σε τρακτέρ ή παρελκόμενα και μπορεί να λειτουργεί συμπληρωματικά στις εργασίες του παραγωγού στο χωράφι, ενώ, παράλληλα, πραγματοποιεί και οπτική σάρωση της καλλιέργειας. Η λύση περιλαμβάνει τόσο το hardware όσο και το software, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη υπηρεσία. 

Επιπλέον, μετά την πώληση, η Eden Library παρακολουθεί την εξέλιξη του προϊόντος και παρέχει υποστήριξη στους πελάτες της, ενώ, μέσω μιας ετήσιας συνδρομής, προχωρά σε αναβάθμιση των μοντέλων. Συλλέγοντας δεδομένα από τους αγρότες, η εταιρεία "επαν-εκπαιδεύει” τα μοντέλα της, καθιστώντας τους αλγόριθμους πιο στοχευμένους στις ανάγκες του κάθε αγρότη.

Το Viewer αφορά κυρίως μόνιμες καλλιέργειες υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως αμπέλια, μηλοειδή (μήλα-αχλάδια) και πυρηνόκαρπα (ροδάκινα-νεκταρίνια), ενώ πρόσφατα επεκτάθηκε και στο ακτινίδιο. Η τεχνολογία της Eden Library είναι, ωστόσο, σχεδιασμένη έτσι ώστε να προσαρμόζεται στις συνθήκες άλλων χωρών και σε διαφορετικά σενάρια.

Pre-seed χρηματοδότηση και επόμενοι στόχοι

Η Eden Library έλαβε πρόσφατα pre-seed χρηματοδότηση από το Uni.Fund. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για την εξέλιξη του προϊόντος και την προσφορά της νέας γενιάς του "Viewer”, με εξελιγμένες δυνατότητες για τους πελάτες. Επίσης, έμφαση θα δοθεί στην επέκταση των εμπορικών δραστηριοτήτων και στο άνοιγμα σε νέες αγορές.

Η Eden Library αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από μια μικρή ομάδα εταιρειών παγκοσμίως που ασχολούνται με τη βελτιστοποίηση της παραγωγής μέσω οπτικών μέσων και καμερών. Αυτό που την ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα συνδυαστικής λειτουργίας της συσκευής με ψεκαστικά μηχανήματα, βοηθώντας στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και διατηρώντας μια λογική σχέση κόστους-οφέλους.

Eden

Η εταιρεία έχει σχεδιάσει και features για λειτουργία σε βραδινές ώρες και αντίξοες συνθήκες, καθιστώντας το σύστημα ακόμα πιο ευέλικτο. 

Βασικός στόχος της Eden Library είναι η ωρίμανση της συνεργασίας με τα ψεκαστικά μηχανήματα και η δυνατότητα να παρέχει την υπηρεσία οριζόντια σε μια μεγάλη ομάδα πελατών. Σε δεύτερη φάση, η εταιρεία σκοπεύει να επεκταθεί σε νέες καλλιέργειες, όπως τα εσπεριδοειδή και τα κράνμπερι. "Δεν σταματάμε εδώ. Η τεχνολογία προσφέρει πολλές δυνατότητες και η Eden Library σχεδιάζει να προσφέρει ακόμη περισσότερες υπηρεσίες στους πελάτες της στο μέλλον”, καταλήγει ο κ. Μυλωνάς. 

Η έδρα της Eden Library βρίσκεται στην Αθήνα και η ομάδα της αποτελείται από δέκα άτομα, ενώ αυτή την περίοδο, η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία προσλήψεων. 

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

GENOSOPHY®: Η startup του Πανεπιστημίου Αθηνών που ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες συστάσεις υγείας

Η εταιρεία έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο ικανό να ενσωματώνει και να αξιολογεί γενετική πληροφορία.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.