Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
Κατά το 2024 συνεχίστηκε η ισχυρή ανοδική πορεία του κλάδου της πληροφορικής, με κινητήριο δύναμη την υλοποίηση πλήθους έργων ψηφιοποίησης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την τελευταία πενταετία (από τις αρχές του 2020 έως και τον Οκτώβριο του 2024), έχουν συμβασιοποιηθεί έργα στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT), με συμβατική αξία άνω των 100.000 ευρώ το καθένα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 4,34 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στη συγκεκριμένη αγορά, 20 μεγάλες εταιρείες έχουν αναλάβει την υλοποίηση αυτών των έργων, με τους μεγαλύτερους παίκτες να προέρχονται κυρίως από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής.
Οι μεγάλοι παίκτες στα δημόσια έργα πληροφορικής
Ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος είναι ο όμιλος ΟΤΕ (ΟΤΕ/Cosmote), ο οποίος κατά την εν λόγω περίοδο ανέλαβε έργα αξίας περίπου 1,24 δισεκατομμυρίων ευρώ, καλύπτοντας το 28,3% της συνολικής αξίας των συμβάσεων. Από αυτά, σχεδόν το 50% έχει αναλάβει ως μοναδικός ανάδοχος. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Uni Systems, με συμβάσεις ύψους 543,4 εκατ. ευρώ (12,5% του συνόλου), ενώ ακολουθεί η Netcompany Intrasoft με 434 εκατ. ευρώ (10%).
Στην 4η και 5η θέση βρίσκονται οι άλλες δύο μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που έχουν επενδύσει δυναμικά στον τομέα της πληροφορικής και της ψηφιακής μετάβασης του δημόσιου τομέα. Η Vodafone, με συμβάσεις ύψους 410 εκατ. ευρώ (9,5% του συνόλου), και η Nova, με 352 εκατ. ευρώ (8,1%), έχουν αναλάβει σημαντικό μερίδιο της πίτας, ενώ συμμετέχουν και σε έργα ως μέλη ενώσεων εταιρειών.
Η εταιρεία Space Hellas ακολουθεί στην 6η θέση, με έργα αξίας 327 εκατ. ευρώ (7,5% του συνόλου), ενώ η Byte και η Cosmos Business Systems κατέχουν τη 7η και 8η θέση, με συμβάσεις που υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ. Η Q&R και η Active συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα, με συμβάσεις που αντιπροσωπεύουν το 3,66% και 2,3% της συνολικής αξίας των έργων, αντίστοιχα.
Οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου κατέγραψαν αυξημένες πωλήσεις το 2024, γεγονός που σε αρκετές περιπτώσεις αποτυπώθηκε σε εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας τους. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνονται και από τις καλές επιδόσεις, που έχουν εμφανίσει οι εισηγμένες της πληροφορικής με βάση τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις.
Οι επιδόσεις των εισηγμένων
Ειδικότερα, διψήφια άνοδο του κύκλου εργασιών από τα 146,57 εκατ. στα 175,5 εκατ. κατέγραψε η Uni Systems, ο βραχίονας πληροφορικής του ομίλου Quest κατά το εννεάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα. Το EBITDA ενισχύθηκε κατά 15% στα 14,64 εκατ. ευρώ από 12,7 εκατ. το 2023. Η εταιρεία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παίκτες της εγχώριας αγοράς πληροφορικής, κατέχοντας περίπου το 20% του μεριδίου αγοράς στον τομέα του IT. Πέραν των ελληνικών συνόρων, η εταιρεία του ομίλου Quest έχει επεκτείνει το αποτύπωμά της και στο εξωτερικό καθώς σήμερα το 50% των εσόδων της προέρχεται από διεθνή έργα, έναν τομέα με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Αυτή η δυναμική αποτυπώνεται στη στρατηγική της να διατηρεί θυγατρικές σε πέντε χώρες, με το βλέμμα στραμμένο σε νέες αγορές, ενώ δραστηριοποιείται ήδη σε πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες.
Εντυπωσιακή άνοδο 34,53% παρουσίασε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Space Hellas καθώς το εξάμηνο του 2024 ανήλθε σε 78,9 εκατ. έναντι 58,7 εκατ. το 2023. Το θετικό πρόσημο, ωστόσο, δεν αποτυπώθηκε και σε επίπεδο καθαρού αποτελέσματος καθώς τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων άγγιξαν τα 2,1 εκατ. έναντι 3,2 εκατ. το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,4 εκατ. έναντι 2,2 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση 32,7% και 35,6% αντίστοιχα, συνεπεία των υψηλότερων κατά 40% αποσβέσεων κατά το πρώτο μισό του 2024.
Μεικτή εικόνα εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Entersoft στο πρώτο εξάμηνο του 2024, το τελευταίο διάστημα για το οποίο δημοσιεύει αποτελέσματα με την ταμπέλα της "εισηγμένης" καθώς η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού, έκλεισε την πόρτα του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά την εξαγορά της από το σχήμα Olympia (συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού) και Imker. Η Entersoft είδε τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών της να ενισχύεται κατά 16%, κλείνοντας στα 22,3 εκατ. ευρώ ενώ κατέγραψε πτώση στα καθαρά κέρδη κατά 5%, τα οποία διαμορφωθήκαν περίπου σε 4 εκατ. ευρώ.
Ισχυρές επιδόσεις με αυξημένα έσοδα και κέρδη εμφάνισε ο όμιλος της Real Consulting το πρώτο εξάμηνο. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 43% στα 19,8 εκατ. ευρώ, έναντι 13,8 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2023. Τα Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 3,1 εκατ. έναντι 2,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023, αυξημένα κατά 40,1%. Εντυπωσιακή πορεία διέγραψαν και τα κέρδη μετά από φόρους, τα οποία εκτινάχθηκαν σε 1,87 εκατ. ευρώ, έναντι 1,3 εκατ. το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα. Με τον ούριο άνεμο των αξιοσημείωτων επιδόσεων, η εταιρεία ανεβάζει ταχύτητα στις διαδικασίες για τη μετάταξη της στην Κύρια Αγορά του χρηματιστηρίου (η μετοχή της διαπραγματεύεται επί δύο δεκαετίες στην εναλλακτική αγορά), οι οποίες προβλέπεται να ξεκινήσουν μέσα στο προσεχές διάστημα.
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία και ο όμιλος Profile, καταγράφοντας σημαντικές οικονομικές επιδόσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Συγκεκριμένα, η καθαρή κερδοφορία εκτοξεύτηκε κατά 71%, φτάνοντας τα 2,5 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική ανάπτυξη του ομίλου, ενώ τα έσοδα ανήλθαν σε 15,5 εκατ. ευρώ, από 12,5 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2023, σημειώνοντας αύξηση 24%. Η ρευστότητα του ομίλου διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, με διαθέσιμα 12,5 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, και δείκτη δανεισμού στο 22%. Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με τη γενική ρευστότητα στο 1,7x, διασφαλίζουν την οικονομική ευρωστία και τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου.
Σημαντική ανάπτυξη παρουσίασε και η Performance Technologies το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ εσόδων και μικτού κέρδους. Πιο συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα έσοδα αυξήθηκαν κατά 40,2%, διαμορφωμένα στα 34,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα μικτά κέρδη σημείωσαν άνοδο 26%, στα 9,4 εκατ. ευρώ. Παρά την αξιοσημείωτη αύξηση εσόδων, η λειτουργική κερδοφορία παρουσίασε μικρή άνοδο (6% σε ενοποιημένη βάση) λόγω της αυξημένης επένδυσης σε ανθρώπινο δυναμικό και την επιβάρυνση από τη διάθεση μετοχών στο προσωπικό. Παράλληλα, η τάση για υιοθέτηση cloud υπηρεσιών και managed services συνεχίζει να ενισχύεται, με την εταιρεία να αναμένει περαιτέρω αύξηση εσόδων από αυτές τις πηγές.
Σε ρυθμούς ανάπτυξης εξακολουθεί να κινείται ο όμιλος Quality & Reliability, εκμεταλλευόμενος την ευνοϊκή συγκυρία που απολαμβάνει ο κλάδος της Πληροφορικής. Πιο συγκεκριμένα η Q&R αύξησε τον κύκλο εργασιών της στα 5,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, από τα 3,207 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα (+56%). Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν κέρδη 13.324 ευρώ, έναντι κερδών 5.472 ευρώ. Να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει εξασφαλίσει υπόλοιπο ανεκτέλεστων συμβάσεων περίπου 40 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις 2024-2026.
Σημαντική ενίσχυση των οικονομικών της μεγεθών παρουσίασε και η Dotsoft. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία, κατά το εξεταζόμενο διάστημα σημείωσε πωλήσεις ύψους 5,01 εκατ., Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 1,17 εκατ., και Κέρδη προ Φόρων 0,98 εκατ. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 178%, το EBITDA κατά 309%, και τα Κέρδη προ Φόρων κατά 300% αντίστοιχα.