Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
Στην τελική ευθεία φαίνεται να εισέρχεται η πώληση από τον όμιλο ΟΤΕ της θυγατρικής στη Ρουμανία Telekom Romania Mobile (TKRM), ύστερα από μια περίοδο προκλήσεων και ανατροπών. Στο κάδρο εκτός από την Digi Romania, μπαίνει και η Vodafone Romania πλέον, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωση χθες η ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, διευκρινίζοντας ότι το μνημόνιο συνεργασίας, που έχει υπογραφεί ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, προβλέπει ότι ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της TKRM θα αποκτηθούν από την Digi, ενώ τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και η εταιρεία θα περάσει στην κυριότητα της Vodafone Romania.
Όπως επισημαίνεται, η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στην υπογραφή της Σύμβασης Αγοράς Μετοχών και της τεκμηρίωσης της συναλλαγής, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη έγκριση των ρυθμιστικών αρχών της γειτονικής χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι κάποια νεότερη εξέλιξη πιθανολογείται ότι θα υπάρξει κατά τους πρώτους μήνες του 2025.
Η Digi του Zoltán Teszári
Τόσο η Digi όσο και η Vodafone Romania αποτελούν σημαντικούς παίκτες στη ρουμανική αγορά τηλεπικοινωνιών. Πιο αναλυτικά, η Digi, η οποία ελέγχεται από τον επιχειρηματία Zoltán Teszári, είναι η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Ρουμανίας, παρέχοντας υπηρεσίες τηλεφωνίας και ίντερνετ ενώ παράλληλα υπό τη διαχείρισή της βρίσκονται διάφοροι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Analysys Mason χαρακτηρίζεται ως η πιο κερδοφόρα τηλεπικοινωνιακή εταιρεία στην γειτονική χώρα παρά τον μεγάλο όγκο επενδύσεων σε οπτική ίνα που έχει υλοποιήσει και παρά την στρατηγική χαμηλών τιμών που έχει υιοθετήσει για να αυξήσει το μερίδιο αγοράς.
Επιπλέον, έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της εκτός ρουμανικών συνόρων, διαθέτοντας παρουσία στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο. Ο Zoltán Teszári, ιδρυτής και πλειοψηφικός μέτοχος της Digi, μπορεί να αποχώρησε από την κορυφαία δεκάδα των πλουσιότερων ανθρώπων στη Ρουμανία σύμφωνα με τη λίστα του Forbes για το 2023, ωστόσο η περιουσία του παραμένει αξιοσημείωτη καθώς εκτιμάται σε 750 με 800 εκατ. ευρώ με βάση τα τοπικά μέσα και σε 380 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Forbes.
Η προσπάθεια μετασχηματισμού της Vodafone Romania
Σε ό,τι αφορά την Vodafone Romania, διαδραματίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στο τηλεπικοινωνιακό τοπίο της χώρας, καταγράφοντας 6,57 εκατομμύρια πελάτες κινητής τηλεφωνίας στο τέλος Ιουνίου 2024. Στην περσινή χρήση, η εταιρεία, η οποία ανήκει στον βρετανική Vodafone, εμφάνισε έσοδα 1,07 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας το καλύτερο αποτέλεσμα της από το 2008 και 13% υψηλότερο από το 2022. Ωστόσο, αυτή η άνοδο δεν αντικατοπτρίστηκε και στο καθαρό αποτέλεσμα καθώς κατέγραψε ζημίες 36 εκατ. ευρώ για τέταρτο συνεχόμενο έτος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο οικονομικών της Ρουμανίας. Να σημειωθεί ότι κατά καιρούς η διοίκηση της εταιρείας έχει δηλώσει ότι βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού από τηλεπικοινωνιακή εταιρεία σε έναν σημαντικό παίκτη στον τομέα IT&C, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις IoT και ICT ενώ κάθε χρόνο επενδύει 200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη υποδομών 5G.
Η πορεία της Telekom Romania Mobile
Σε ό,τι αφορά τώρα την Telekom Romania Mobile, αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στην ρουμανική αγορά τηλεπικοινωνιών με περίπου 4 εκατομμύρια πελάτες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2024, παρουσίασε έσοδα 132,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά -3,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 καθώς επηρεάστηκαν από το δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Στο πρώτο μισό του έτους, το προσαρμοσμένο EBITDA βρέθηκε υπό πίεση και διαμορφώθηκε σε 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 8,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση -67,5%. Θυμίζουμε ότι η προσπάθεια του ΟΤΕ να αποεπενδύσει από την Ρουμανία μετρά περίπου 4 χρόνια ενώ πριν από μερικά χρόνια η Orange είχε αποκτήσει από τον ΟΤΕ τον βραχίονα σταθερής τηλεφωνίας της Telekom Romania.