Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Για τους λόγους που οδήγησαν στην εξαγορά της εταιρείας του από τον αμερικανικό κολοσσό Intel, αλλά και για τα επόμενα βήματα της ομάδας του, μίλησε στο Capital.gr ο Χριστόφορος Κάχρης, ο ένας εκ των τριών ιδρυτών της InAccel.
Η InAccel είναι μια ελληνική εταιρεία που έχει αναπτύξει μια τεχνολογία που καθιστά ευκολότερη τη διαχείριση και την αξιοποίηση επεξεργαστών ειδικού σκοπού. Όπως εξηγεί ο κ. Κάχρης, εκτός από τους κλασικούς επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές και laptop, υπάρχουν επίσης ειδικοί επεξεργαστές, γνωστοί ως επιταχυντές hardware, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κυρίως σε κέντρα δεδομένων και είναι εξειδικευμένοι για συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με τον κ. Κάχρη, η χρήση και ο προγραμματισμός αυτών των ειδικών επεξεργαστών απαιτεί πιο περίπλοκες διαδικασίες σε σύγκριση με τους κλασικούς επεξεργαστές. "Μέσα από τον δικό μας προβληματισμό και τη δική μας δυσκολία να διαχειριστούμε αυτούς τους επεξεργαστές, σκεφτήκαμε να προσφέρουμε μια έτοιμη λύση”, αναφέρει ο κ. Κάχρης, που ξεκίνησε την InAccel το 2018, μαζί με τους Ηλία Κορομηλά και Ιωάννη Σταμέλο.
Η συνεργασία που έγινε εξαγορά
Αρχικά, η εταιρεία ξεκίνησε προσφέροντας τη λύση της σε εταιρείες-πελάτες της Intel, οι οποίες επιθυμούσαν να "τρέξουν” πιο γρήγορα τις εφαρμογές τους αλλά αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην αξιοποίηση των επεξεργαστών ειδικού σκοπού. Στη συνέχεια, η εταιρεία ξεκίνησε να συνεργάζεται άμεσα με την Intel -μια συνεργασία που τελικά οδήγησε στο deal εξαγοράς. "Η Intel αναγνώρισε τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας της InAccel κι έτσι ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πιο στενά μέχρι που η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να αγοράσει την τεχνολογία μας και να την αξιοποιήσει”, λέει ο κ. Κάχρης. Σημειώνεται ότι το ποσό της εξαγοράς δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η Intel απέκτησε ουσιαστικά τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης της τεχνολογίας της InAccel, με τον κ. Κάχρη να διευκρινίζει ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια συμφωνία "acquihiring”, καθώς η ομάδα της ελληνικής εταιρείας, πλην του ίδιου, ενσωματώθηκε στην Intel και μετακινήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η InAccel είχε λάβει το 2018 χρηματοδότηση ύψους 500 χιλ. ευρώ από τη Marathon Venture Capital, η οποία βοήθησε πολύ την εταιρεία να αναπτυχθεί, να συμμετέχει σε εκθέσεις στην Αμερική και να ξεκινήσει εκεί συνεργασίες με εταιρείες.
Το... μυστικό της επιτυχίας
Ο λόγος της επιτυχίας της InAccel ήταν, σύμφωνα με τον κ. Κάχρη, ξεκάθαρα η ομάδα. "Τα μυστικά της επιτυχίας μας ήταν η επιμονή και η αφοσίωση”, τονίζει, ενώ προσθέτει ότι το πιο σημαντικό είναι ότι παρόλο που η Intel βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου, έδειξε εμπιστοσύνη σε μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα. "Αυτό δείχνει ότι εάν επιμείνεις στον στόχο σου και δημιουργήσεις κάτι ξεχωριστό, ακόμη και μια εταιρεία από την άλλη άκρη του κόσμου θα έρθει και θα επενδύσει σε σένα”, καταλήγει ο κ. Κάχρης.
Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον ο κ. Κάχρης διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.