Γιατί ο κολοσσός των μικροεπεξεργαστών Intel εξαγόρασε την ελληνική InAccel

Γιατί ο κολοσσός των μικροεπεξεργαστών Intel εξαγόρασε την ελληνική InAccel

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου 

Για τους λόγους που οδήγησαν στην εξαγορά της εταιρείας του από τον αμερικανικό κολοσσό Intel, αλλά και για τα επόμενα βήματα της ομάδας του, μίλησε στο Capital.gr ο Χριστόφορος Κάχρης, ο ένας εκ των τριών ιδρυτών της InAccel. 

Η InAccel είναι μια ελληνική εταιρεία που έχει αναπτύξει μια τεχνολογία που καθιστά ευκολότερη τη διαχείριση και την αξιοποίηση επεξεργαστών ειδικού σκοπού. Όπως εξηγεί ο κ. Κάχρης, εκτός από τους κλασικούς επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές και laptop, υπάρχουν επίσης ειδικοί επεξεργαστές, γνωστοί ως επιταχυντές hardware, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κυρίως σε κέντρα δεδομένων και είναι εξειδικευμένοι για συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με τον κ. Κάχρη, η χρήση και ο προγραμματισμός αυτών των ειδικών επεξεργαστών απαιτεί πιο περίπλοκες διαδικασίες σε σύγκριση με τους κλασικούς επεξεργαστές. "Μέσα από τον δικό μας προβληματισμό και τη δική μας δυσκολία να διαχειριστούμε αυτούς τους επεξεργαστές, σκεφτήκαμε να προσφέρουμε μια έτοιμη λύση”, αναφέρει ο κ. Κάχρης, που ξεκίνησε την InAccel το 2018, μαζί με τους Ηλία Κορομηλά και Ιωάννη Σταμέλο.

Η συνεργασία που έγινε εξαγορά 

Αρχικά, η εταιρεία ξεκίνησε προσφέροντας τη λύση της σε εταιρείες-πελάτες της Intel, οι οποίες επιθυμούσαν να "τρέξουν” πιο γρήγορα τις εφαρμογές τους αλλά αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην αξιοποίηση των επεξεργαστών ειδικού σκοπού. Στη συνέχεια, η εταιρεία ξεκίνησε να συνεργάζεται άμεσα με την Intel -μια συνεργασία που τελικά οδήγησε στο deal εξαγοράς. "Η Intel αναγνώρισε τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας της InAccel κι έτσι ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πιο στενά μέχρι που η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να αγοράσει την τεχνολογία μας και να την αξιοποιήσει”, λέει ο κ. Κάχρης. Σημειώνεται ότι το ποσό της εξαγοράς δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η Intel απέκτησε ουσιαστικά τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης της τεχνολογίας της InAccel, με τον κ. Κάχρη να διευκρινίζει ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια συμφωνία "acquihiring”, καθώς η ομάδα της ελληνικής εταιρείας, πλην του ίδιου, ενσωματώθηκε στην Intel και μετακινήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η InAccel είχε λάβει το 2018 χρηματοδότηση ύψους 500 χιλ. ευρώ από τη Marathon Venture Capital, η οποία βοήθησε πολύ την εταιρεία να αναπτυχθεί, να συμμετέχει σε εκθέσεις στην Αμερική και να ξεκινήσει εκεί συνεργασίες με εταιρείες.

Το... μυστικό της επιτυχίας 

Ο λόγος της επιτυχίας της InAccel ήταν, σύμφωνα με τον κ. Κάχρη, ξεκάθαρα η ομάδα. "Τα μυστικά της επιτυχίας μας ήταν η επιμονή και η αφοσίωση”, τονίζει, ενώ προσθέτει ότι το πιο σημαντικό είναι ότι παρόλο που η Intel βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου, έδειξε εμπιστοσύνη σε μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα. "Αυτό δείχνει ότι εάν επιμείνεις στον στόχο σου και δημιουργήσεις κάτι ξεχωριστό, ακόμη και μια εταιρεία από την άλλη άκρη του κόσμου θα έρθει και θα επενδύσει σε σένα”, καταλήγει ο κ. Κάχρης. 

Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον ο κ. Κάχρης διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. 

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Η ιστορία του Μινιόν και η νέα σελίδα της

Το θρυλικό πολυκατάστημα που υπήρξε για χρόνια σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας αναγεννάται από τις στάχτες του.

Τζοβάννα Παλυβού: Στη Europa εδώ και 50 χρόνια δημιουργούμε καινοτομία, όχι απλώς προϊόντα

"Kοινωνική υπευθυνότητα και βιωσιμότητα στον πυρήνα της επιχειρηματικής μας φιλοσοφίας".

B. Ψάλτης (Alpha Bank): Αποδίδεται στις τράπεζες ευθύνη που δεν τους ανήκει

Την ανάγκη οι τράπεζες να αναζητήσουν μια νέα κοινωνική συμφωνία τονίζει σε συνέντευξή του στον διευθυντή του "Forbes Greece", Σπ. Δημητρέλη, o κ. Β. Ψάλτης, CEO της Alpha Bank.

Δισκογραφικές εταιρείες στην Ελλάδα: Πώς επιβιώνουν στην εποχή του Spotify

Η αγορά στρέφεται όλο και περισσότερο στις νέες τεχνολογίες, με το streaming να κυριαρχεί στις προτιμήσεις των ακροατών και στα έσοδα των εταιρειών.

Τι προμηνύει η "μαύρη αγορά" των τερματικών της Starlink στο Ιράν

Θα μπορούσε να σπάσει το ψηφιακό σιδηρούν παραπέτασμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Τα νέα καταστήματα των μεγαλύτερων λιανεμπόρων στην Ελλάδα - Άφιξη Nike στη Στοά Αρσακείου

Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου λειτούργησαν 28 νέα καταστήματα στις βασικές εμπορικές αγορές της Αθήνας.

kleesto: Από την Ελλάδα στο Μαϊάμι και στην Καραϊβική η start up που αυτοματοποιεί τον τουρισμό

Η εταιρεία αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει μια νέα στρατηγική συνεργασία στον τομέα του yachting.

Cosmos Sport: Από ένα κατάστημα 40 τετραγωνικών το ’82, όμιλος 200 εκατομμυρίων το ‘24

Φέτος το έμψυχο δυναμικό του Cosmos Group αγγίζει τα 2.000 άτομα ενώ στο πλάνο για τα έτη 2025-2029 είναι να ανοίγει 10 καταστήματα ετησίως σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κινεζικές εταιρείες αυτοκινήτου που μπήκαν με αξιώσεις στην ελληνική αγορά - Τα μερίδια των "παικτών"

Μερίδια από τις ευρωπαϊκές εταιρείες αυτοκινήτων αποσπούν το τελευταίο διάστημα οι κινεζικές.

Η OpenAI απειλεί τα "παραδοσιακά" έσοδα της Google

Τα έσοδα από την Google Search πιθανόν θα μειωθούν μακροπρόθεσμα λόγω των νέων μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Fund Managers: Γιατί το 2025 θα είναι καλύτερο για τις ελληνικές startups

Το ελληνικό οικοσύστημα startups παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη και αυξανόμενες προοπτικές.