Γνωρίστε τον στωικό τραπεζίτη που διπλασιάζει τις επενδύσεις του στη Νέα Υόρκη

Γνωρίστε τον στωικό τραπεζίτη που διπλασιάζει τις επενδύσεις του στη Νέα Υόρκη

Της Diane Brady

Λίγοι ηγέτες έχουν πολεμήσει στην πρώτη γραμμή όπως ο Μπρους Βαν Σον: εργάστηκε στις πρώην εικονικές εταιρείες της Wall Street Kidder Peabody και Wasserstein Perella κατά τη διάρκεια της ακμής τους, ως οικονομικός διευθυντής της Τράπεζας της Νέας Υόρκης όταν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου αποδεκάτισαν το κεντρικό υπολογιστικό της κέντρο, ενώ ενορχήστρωσε την εξαγορά της Mellon πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και στη συνέχεια βοήθησε τη Royal Bank of Scotland να ανακάμψει, πριν αναλάβει να διαχωρίσει και να διευθύνει τον πεινασμένο από επενδύσεις αμερικανικό βραχίονα που έγινε Citizens Financial Group το 2014.

Τώρα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της 12ης μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής, με περίπου 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα και περισσότερα από 225 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, ο Βαν Σον αντιμετώπισε ένα νέο σύνολο προκλήσεων με μια ασταθή οικονομία και τις αποτυχίες περιφερειακών τραπεζικών ομόλογων τραπεζών όπως η Silicon Valley Bank και η First Republic το 2023. (Η Citizens υπέβαλε προσφορά για την First Republic, η οποία θα διπλασίαζε τα περιουσιακά της στοιχεία, αλλά έχασε από την JPMorgan Chase).

Αισθάνεται λοιπόν ο Βαν Σον αναστατωμένος καθώς οδεύει προς ένα αβέβαιο 2024 που θα μπορούσε να αυξήσει τις απώλειες δανείων ή να αυξήσει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών; Όχι.

"Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι συνδεδεμένο με την οικονομία και η οικονομία περνάει από φάσεις", λέει. "Όταν τα πράγματα είναι καλά, δεν μπορείς να ανέβεις πολύ ψηλά, γιατί πρέπει να κοιτάζεις γύρω σου και να λες: "Εντάξει, πού είναι το επόμενο πρόβλημα που θα μας χτυπήσει;". Και όταν τα πράγματα είναι άσχημα, δεν πρέπει να τα παρατάς. Πρέπει να λες, "πού βλέπεις το φως στην άκρη του τούνελ;" και πρέπει να παραμένεις αισιόδοξος, ώστε και η υπόλοιπη ομάδα σου να παραμένει αισιόδοξη".

"Εάν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια, θα μπορούσαμε να δούμε την οικονομία να ανατρέπεται", λέει ο Βαν Σον, προσθέτοντας ότι ανησυχεί επίσης για "πιο επαχθείς κανονισμούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον δανεισμό από το ρυθμιζόμενο τραπεζικό σύστημα προς το μη τραπεζικό σύστημα ... το οποίο θα μπορούσε να επιδεινώσει την ύφεση, αναγκάζοντας τις τράπεζες να μειώσουν την προσφορά πιστώσεων".

Αλλά είναι αισιόδοξος και για τις ευκαιρίες της τραπεζικής του εταιρείας με έδρα το Rhode Island. 

Απόδοση - Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.