Ενεργειακός κολοσσός αξίας $50 δισ. από τον "γάμο" Woodside-Santos - Τα "αγκάθια" του deal και οι προοπτικές

Ενεργειακός κολοσσός αξίας $50 δισ. από τον "γάμο" Woodside-Santos - Τα "αγκάθια" του deal και οι προοπτικές

Του Tim Treadgold

Η πιθανή συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας, της Woodside και της Santos, αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα έχει πολύ περισσότερα οφέλη από την εξοικονόμηση κόστους για τις συμβαλλόμενες πλευρές, αφού θα δημιουργήσει έναν παγκόσμιο κολοσσό στο LNG. 

Εφόσον επιτευχθεί, αυτή θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη συγχώνευση στον ενεργειακό κλάδο το τελευταίο διάστημα, αφού έχουν προηγηθεί δύο συγχωνεύσεις αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων στην πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ: η εξαγορά της Pioneer Natural Resources από την ExxonMobil ύψους 59,5 δισ. δολαρίων και η εξαγορά της Hess από τη Chevron ύψους 53 δισ. δολαρίων.

Στην περίπτωση των Woodside - Santos, το φυσικό αέριο κυριαρχεί στα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ ο κλάδος αντιμετωπίζεται επιθετικά από τις αυστραλιανές κυβερνήσεις, σε πολιτειακό και εθνικό επίπεδο, αφού προσπαθούν να καταστείλουν τις επενδύσεις στην ενέργεια.

Και οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε νομική διαμάχη με ακτιβιστές που χρησιμοποιούν "παραθυράκια" για να καθυστερήσουν ή να σταματήσουν μεγάλα έργα φυσικού αερίου, ενώ οι κυβερνήσεις ελάχιστα πράττουν για να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων.

Η Santos έχει μπλεχτεί σε μια πολύπλοκη νομική διαδικασία για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Barossa. Η Woodside αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με το project Scarborough.

To πιθανότερο είναι πως η ανάπτυξη των κοιτασμάτων Barossa και Scarborough θα προχωρήσει, αλλά το πρόσθετο κόστος και οι καθυστερήσεις θα επηρεάσουν τον σχεδιασμό για μελλοντικές επενδύσεις στην Αυστραλία.

Η Santos ήδη δραστηριοποιείται στον τομέα του LNG στην Παπούα - Νέα Γουινέα, ενώ η Woodside έχει συμφέροντα στον Κόλπο του Μεξικού όπου αναπτύσσει μια επιχείρηση εμπορίας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πρόσφατα η Woodside υπέγραψε συμφωνία με την Mexico Pacific για την προμήθεια LNG το οποίο θα διοχετεύεται στον εμπορικό βραχίονα της Woodside.

Η CEO της Woodside, Meg O'Neill, δήλωσε ότι η συμφωνία με το Μεξικό παρέχει μια νέα πηγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και επεκτείνει τη διαφοροποίηση της εταιρείας στη λεκάνη του Ειρηνικού.

Η επενδυτική τράπεζα UBS αναφέρθηκε στη σημασία του LNG και για τις δύο εταιρείες σε σημείωμα που απέστειλε στους πελάτες της την προηγούμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας την ολοένα μεγαλύτερη σημασία του LNG στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί για να προχωρήσει η συγχώνευση Woodside - Santos είναι η ρυθμιστική Αρχή Ανταγωνισμού της Αυστραλίας και οι κανόνες της για την προμήθεια φυσικού αερίου στην "αυστηρή" εγχώρια αγορά. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα προέρχεται από τα υφιστάμενα projects σε Αυστραλία και Παπούα - Νέα Γουινέα αναμένεται να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της συγχώνευσης Woodside - Santos.

Η UBS απαρίθμησε τρεις παράγοντες που υποστηρίζουν τη συγχώνευση, μεταξύ των οποίων "η πορεία για την αυτοχρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης" και η δημιουργία αξίας μέσω της εξοικονόμησης πόρων από τις συγκεντρωτικές λειτουργίες.

Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο LNG της Ασίας

Το μεγαλύτερο δέλεαρ, όμως, φαίνεται πως είναι η διευρυμένη γεωγραφική βάση και η διαφοροποίηση των προϊόντων, η οποία θα μετατοπίσει τις δραστηριότητες της εταιρείας μετά τη συγχώνευση ως επί το πλείστον στο LNG "με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο υγροποιημένου φυσικού αερίου με έδρα την Ασία, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη ζήτηση για LNG", σύμφωνα με τη UBS.

Η τράπεζα ανέφερε ότι η συνένωση της Woodside με τη Santos θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο και ξεχωριστή σημασία για την έρευνα και την παραγωγή.

"Η proforma πρόβλεψή μας για τη συγχωνευμένη εταιρεία εκτιμά πως η παραγωγή της το 2024 θα ανέλθει σε περίπου 283 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου με το πετρέλαιο, ποσότητα που θα την κατατάσσει μέσα στις 10 κορυφαίες εταιρείες του κλάδου με βάση την παραγωγή", σημείωσε η UBS.

"Επιπλέον, η συγχωνευμένη εταιρεία θα καλύπτει το 70% της παραγωγής σε φυσικό αέριο ή LNG".

Από την πλευρά της η Citi, αφού επανέλαβε αρκετά παρατηρήσεις που επισήμανε και η UBS, εκτίμησε ότι κατά μόνας ούτε η Woodside ούτε η Santos έχουν την δυναμική για να δημιουργήσουν αξία μέσω της ενεργειακής μετάβασης.

Οι επενδυτές στην Αυστραλία θεωρούν ότι η Santos έχει περισσότερα να κερδίσει από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. To τελευταίο 5νθήμερο η μετοχή της εταιρείας έχει ενισχυθεί κατά περίπου 0,5%, ενώ η Woodside έχει προσθέσει 2%.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Φυσικό αέριο: Ξεκινά η απεργία των εργαζόμενων της Chevron στην Αυστραλία - Άλμα 12% οι τιμές

Οι συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων και Chevron δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.