Το "X" δεν αξίζει ούτε τα μισά από όσα έδωσε ο Μασκ για να το αγοράσει

Το "X" δεν αξίζει ούτε τα μισά από όσα έδωσε ο Μασκ για να το αγοράσει

Του William Skipworth

Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης "X" αποτιμάται από τη Δευτέρα σε 19 δισεκατομμύρια δολάρια, μια πτώση 55% σε σχέση με αυτό που πλήρωσε ο Έλον Μασκ για την εταιρεία τον περασμένο Οκτώβριο - μετά από ένα έτος σαρωτικών αλλαγών και αγώνων για τα έσοδα της εταιρείας που ήταν γνωστή ως Twitter.

Από τότε που αγόρασε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μασκ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι την υπερπλήρωσε. Ακόμη και πριν οριστικοποιηθεί η εξαγορά, ο Μασκ είχε δηλώσει για τα κέρδη της Tesla τον Οκτώβριο του 2022 (σ.σ. ο Μασκ είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων) ότι "προφανώς υπερπλήρωσε για το Twitter τη δεδομένη στιγμή", αν και πίστευε ότι οι μακροπρόθεσμες δυνατότητες της εταιρείας ήταν "τάξης μεγέθους μεγαλύτερης από την τρέχουσα αξία της".

Ο δισεκατομμυριούχος επιχείρησε να ακυρώσει πέρυσι την συμφωνία για την εξαγορά του Twitter στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή, επικαλούμενος ανησυχίες σχετικά με τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών, αλλά το Twitter του έκανε μήνυση και ζήτησε από δικαστή να τον αναγκάσει να την πραγματοποιήσει και τελικά έκλεισε τη συμφωνία τον Οκτώβριο του 2022.

Τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον Tucker Carlson, παραδέχτηκε ότι η αγορά δεν ήταν προς το παρόν "οικονομικά έξυπνη" και δήλωσε ότι η εταιρεία αξίζει περίπου τα μισά από όσα πλήρωσε γι' αυτήν.

Σε ένα ενδοεταιρικό υπόμνημα του Μαρτίου που διέρρευσε στον Τύπο, ο Μασκ υποστήριξε ότι η εταιρεία άξιζε λιγότερο από 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αποτίμηση του FORBES

Εκτιμούμε την καθαρή αξία του Μασκ στα 214,8 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον καθιστά τον πλουσιότερο άνθρωπο στη γη, κυρίως λόγω των συμμετοχών του στην Tesla και τη SpaceX.

Η καμπή

Από τότε που απέκτησε και ανέλαβε τον έλεγχο του Twitter, ο Μασκ έχει λάβει μια σειρά σημαντικών αποφάσεων, όπως η μετονομασία της πλατφόρμας σε X, η χαλάρωση των κανόνων ελέγχου του περιεχομένου του ιστότοπου, η χρέωση των χρηστών για την απόκτηση των σημάτων εξακρίβωσης και ο προσωρινός περιορισμός του αριθμού των αναρτήσεων που μπορεί να δει ένας χρήστης ή του αριθμού των άμεσων μηνυμάτων που μπορεί να στείλει ένας χρήστης.

Τον Σεπτέμβριο, ο Μασκ αποκάλυψε ότι τα έσοδα από διαφημίσεις μειώθηκαν κατά 60% από την εξαγορά του. Επιπλέον, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις όπως η Anti-Defamation League ανέφεραν αύξηση της ρητορικής μίσους, του ρατσισμού και της παρενόχλησης στην πλατφόρμα.

Ο Μασκ απάντησε απειλώντας να μηνύσει τον οργανισμό. Η εταιρεία έχει επίσης εμπλακεί σε διάφορες νομικές προκλήσεις υπό τον Μασκ, τόσο ως ενάγων όσο και ως εναγόμενος. Το X έχει αντιμετωπίσει αγωγές σχετικά με ισχυρισμούς ότι αρνήθηκε να καταβάλει στους υπαλλήλους της την υποσχεθείσα αποζημίωση, ότι αρνήθηκε να πληρώσει το ενοίκιο και τα τέλη των γραφείων του και ότι παραβίασε μια σύμβαση που είχε συνάψει με εταιρία αεροσκαφών τοπικής εμβέλειας.

Ως ενάγων, το Χ έχει μηνύσει το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Center for Countering Digital Hate, ισχυριζόμενο ότι ο οργανισμός παραβίασε τους όρους χρήσης του Χ συλλέγοντας δεδομένα για μια ανάλυση που έκανε σχετικά με τη ρητορική μίσους στο Χ.

Απόδοση - Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

Περισσότερα από Forbes

Το Starlink του Έλον Μασκ κερδίζει έδαφος στην ελληνική αγορά ίντερνετ

Σε έναν υπολογίσιμο παίκτη στην εγχώρια αγορά παροχής διαδικτύου εξελίσσεται σταδιακά το Starlink, το δορυφορικό ίντερνετ, το οποίο προσφέρεται από την SpaceX.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Θα εμπιστευόσασταν την πιστωτική σας καρτα στον Elon Musk;

Το όραμά του για το X "χωρά" μια μηχανή χρηματοοικονομικών συναλλαγών για συνδρομές και υπηρεσίες.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.