Μετά τις Volvo, Ford, Honda, η Hyundai υιοθετεί τους υπερφορτιστές της Tesla

Μετά τις Volvo, Ford, Honda, η Hyundai υιοθετεί τους υπερφορτιστές της Tesla

Του Brian Bushard

Η νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai ανακοίνωσε την Πέμπτη τα σχέδιά της να υιοθετήσει τα πρότυπα φόρτισης του κολοσσού ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, καθιστώντας την εταιρεία την τελευταία σε μια σειρά αυτοκινητοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των Ford, General Motors, Honda και Polestar, που θα δώσει στους οδηγούς της πρόσβαση στο αυξανόμενο σε σημεία φόρτισης δίκτυο υπερφορτιστών της Tesla, καθώς ο ανταγωνισμός στον χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) εντείνεται.

Η Hyundai ανέφερε ότι θα εξοπλίσει τα EV της με το λεγόμενο North American Charging Standard (NACS) της Tesla από τα τέλη του επόμενου έτους, με τον COO Jose Muñoz να σημειώνει ότι η συνεργασία θα δώσει στους οδηγούς "σιγουριά για τη δυνατότητά τους να φορτίζουν άνετα τα οχήματά τους" σε περίπου 30.000 βορειοαμερικανικούς σταθμούς φόρτισης, καθώς οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων συνεχίζουν να επεκτείνουν τα δίκτυα φόρτισης - έναν περιοριστικό παράγοντα για τις μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Ο στόλος των ηλεκτρικών οχημάτων της Honda θα είναι επίσης εξοπλισμένος με τις θύρες φόρτισης της Tesla από το 2025, ανέφερε η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία σε δήλωσή της τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι τα ηλεκτρικά οχήματα τα οποία θα έχουν κατασκευαστεί μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο θα είναι εξοπλισμένα με μια παραδοσιακή θύρα Συνδυασμένου Συστήματος Φόρτισης. Στο μεταξύ, οι οδηγοί θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο φορτιστών της Tesla στη Βόρεια Αμερική χρησιμοποιώντας έναν προσαρμογέα (adaptor).

Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων μάρκας Mercedes-Benz θα μπορούν επίσης να φορτίζουν τα οχήματά τους σε περισσότερους από 12.000 σταθμούς φόρτισης της Tesla στη Βόρεια Αμερική χρησιμοποιώντας έναν προσαρμογέα από το επόμενο έτος, ενώ τα ηλεκτρικά Mercedes-Benz που θα κατασκευάζονται από το 2025 θα είναι εξοπλισμένα με θύρα φόρτισης η οποία θα ταιριάζει με τους φορτιστές της Tesla, ανακοίνωσε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία τον Ιούλιο.

Η Volkswagen ανακοίνωσε τα σχέδιά της να υιοθετήσει τις θύρες φόρτισης της Tesla, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Michael Steiner τον Ιούλιο, αν και λεπτομέρειες σχετικά με μια πιθανή συνεργασία μεταξύ της Tesla και της Volkswagen, της κατασκευάστριας των Audi, Bentley Bugatti και Porsche δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Τον Ιούνιο, η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Polestar συμφώνησε να εξοπλίσει τα ηλεκτρικά οχήματά της με θύρες φόρτισης οι οποίες ταιριάζουν με αυτές που χρησιμοποιούνται στα οχήματα της Tesla από το 2025, ενώ οι οδηγοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στους φορτιστές το επόμενο έτος χρησιμοποιώντας έναν προσαρμογέα.

Η ανακοίνωση της Polestar δίνει στους οδηγούς πρόσβαση στο λεγόμενο δίκτυο υπερφορτιστών της Tesla στις ΗΠΑ και τον Καναδά και έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου η Rivian, κατασκευαστής ηλεκτρικών φορτηγών και SUV με έδρα το Irvine της Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ότι οι οδηγοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους σταθμούς φόρτισης της Tesla στις ΗΠΑ και τον Καναδά από την ερχόμενη άνοιξη.

Η Volvo, η οποία κατέχει μειοψηφικό μερίδιο στην Polestar και της οποίας ο δηλωμένος στόχος είναι να παράγει έναν πλήρως ηλεκτρικό στόλο έως το 2030, ανακοίνωσε παρόμοια συμφωνία με την Tesla τον Ιούνιο, δίνοντας στους κατόχους EV XC40 ή C40 Recharge πρόσβαση στους σταθμούς φόρτισης της Tesla μέσω της χρήσης προσαρμογέα από το πρώτο εξάμηνο του 2024 - ενώ οι ιδιοκτήτες των μελλοντικών Volvo με φορτιστή NACS θα εξακολουθούν να μπορούν να χρησιμοποιεί έναν τυπικό σταθμό φόρτισης συνδυασμένου συστήματος φόρτισης (CCS) με προσαρμογέα.

Η Tesla έχει ανοίξει επίσης το δίκτυο φόρτισής της στη Ford και τη GM, ενώ η Toyota αποκάλυψε σχέδια νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι για μια νέα γενιά ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική.

Αριθμοί

3.500. Τόσοι είναι οι γρήγοροι φορτιστές που προσπαθεί να εγκαταστήσει η ανταγωνίστρια της Tesla, Rivian, σε 600 τοποθεσίες στη Βόρεια Αμερική στο λεγόμενο Rivian Adventure Network, παρέχοντας στους οδηγούς φόρτιση για 225 χιλιόμετρα σε περίπου 20 λεπτά. Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών φορτηγών συνεργάζεται επίσης με την Tesla για να παρέχει στους οδηγούς της πρόσβαση στις θύρες φόρτισης της τελευταίας από το επόμενο έτος και έχει σχέδια να κατασκευάσει τελικά περισσότερους από 10.000 φορτιστές "επιπέδου 2" υψηλής ισχύος σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η Toyota - η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στα υβριδικά με το Prius της, αλλά άργησε να αγκαλιάσει τα ηλεκτρικά οχήματα -  παρουσίασε την επόμενη γενιά EV της τον Ιούνιο, στέλνοντας τη μετοχή της σε υψηλό 11 μηνών.

Ο ιδιοκτήτης της Tesla και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Έλον Μασκ, άνοιξε επίσης τις τελευταίες εβδομάδες το δίκτυο φόρτισης του κολοσσού EV στη Ford και την GM. Η μετοχή της Tesla έχει κερδίσει περισσότερο από 138% από την αρχή του έτους.

Περισσότερα από Forbes

Ν. Καλλιαγκόπουλος (Big Pi): Νέες επενδύσεις σε καινοτόμες startups - Σε ποιους κλάδους εστιάζει

Μέσω του δεύτερου fund της, ύψους 50 εκατ. ευρώ, η Big Pi στοχεύει να πραγματοποιήσει 15-20 επενδύσεις.

Tropos Technologies: Ποια είναι η ελληνική startup που θέλει να μετασχηματίσει τον κλάδο της εστίασης

Η εφαρμογή "apla" της Tropos Technologies έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων εστίασης και των προμηθευτών χονδρικής.

Αποκαλυπτήρια για τη μεγάλη επένδυση της Aegean στο Ελ. Βενιζέλος

Μέσα σε περίπου έναν χρόνο από την μέρα που ανακοινώθηκε, υλοποιήθηκε η μεγάλη επένδυση της Aegean.

Γιατί ο Έλον Μασκ βρέθηκε εκτός λίστας Forbes για τους Ηγέτες της Αειφορίας

Μολονότι ηγείται της γνωστότερης εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.

Όλυμπος: "Έκλεισε" την επένδυση των €40 εκατ. στη Ρουμανία - Εγκαίνια για το χαλούμι στην Κύπρο

Η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος είναι ισχυρός παίκτης στον συγκεκριμένο κλάδο στη Ρουμανία.

"Ο Elon δεν ενδιαφέρεται πια για την Tesla": Οι μεγάλοι θαυμαστές του Musk στρέφονται εναντίον του

Οι επιδόσεις της εταιρείας χειροτερεύουν από τότε που αγόρασε το Twitter ο Musk.

Ο Musk λέει "όχι" στους δασμούς Μπάιντεν στους Κινέζους ανταγωνιστές της Tesla

Μολονότι προ μηνών προειδοποιούσε για τον κινεζικό ανταγωνισμό.

Musk: "Τα ρομποταξί δεν χρειάζονται συσκευές LiDAR", αλλά η Tesla τις αγοράζει μαζικά

Η Tesla ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής της τεχνολογίας LiDAR το α΄ τρίμηνο.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.