Διέλυσε τα τραπεζικά ρεκόρ η UBS καθώς απορροφά την Credit Suisse - Κέρδη τριμήνου ύψους $29 δισ.

Διέλυσε τα τραπεζικά ρεκόρ η UBS καθώς απορροφά την Credit Suisse - Κέρδη τριμήνου ύψους $29 δισ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:25

Η UBS Group AG κατέγραψε τα μεγαλύτερα όλων των εποχών κέρδη τριμήνου για τράπεζα στο β' τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της επείγουσας εξαγοράς της Credit Suisse, και επιβεβαίωσε ότι θα ενσωματώσει πλήρως τις τοπικές δραστηριότητες της πρώην ανταγωνίστριας της μέχρι το επόμενο έτος. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συνολικά καθαρά των 29 δισ. δολαρίων είναι αποτέλεσμα της λογιστικής διαφοράς μεταξύ του τιμήματος των 3 δισ. δολαρίων που πλήρωσε η UBS για την Credit Suisse και της αξίας του ισολογισμού του εξαγορασθέντος δανειστή. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 12,8 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η UBS διαθέτει πλέον περίπου 5 τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία πελατών, γεγονός που της δίνει την ευκαιρία να αποκτήσει παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στη διαχείριση των χρημάτων των πλουσίων.

Αναφέροντας τα υποκείμενα καθαρά κέρδη προ φόρων ύψους 1,1 δισ. δολαρίων στο πρώτο συνδυασμένο τριμηνιαίο αποτελέσματα UBS-Credit Suisse την Πέμπτη, η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη ανέφερε:

- Θα στοχεύσει σε εξοικονόμηση κόστους άνω των 10 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του 2026.
- Η UBS είδε καθαρές εισροές νέων κεφαλαίων ύψους 16 δισ. δολαρίων το τρίμηνο.
- Οι εκροές της Credit Suisse επιβραδύνθηκαν στα 39 δισ. ελβετικά φράγκα (44,4 δισ. δολάρια).
- Η τράπεζα βλέπει ανάκαμψη της δραστηριότητας των πελατών και αναμένει ότι θα συνεχιστούν οι εισροές νέων περιουσιακών στοιχείων.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Credit Suisse, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti, επικεντρώνεται στην υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις που έγιναν ποτέ στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα. Το έργο θα περιλαμβάνει χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας και είναι γεμάτο με νομικούς κινδύνους, το ενδεχόμενο διόγκωσης του κόστους και πολιτικές αντιπαραθέσεις καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ελβετία.

"Αυτή η συγχώνευση θα ενισχύσει την ιδιότητά μας ως κορυφαίο παγκόσμιο franchise, για το οποίο η πατρίδα μας, η Ελβετία, μπορεί να είναι υπερήφανη", δήλωσε ο Ermotti στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την Πέμπτη. "Είμαστε ταπεινοί για αυτό το έργο και την ευθύνη που μας ανατέθηκε".

Η τιμή της μετοχής της UBS έχει σημειώσει άνοδο 30% φέτος, γεγονός που την καθιστά την καλύτερα αποτιμημένη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα. Το λογιστικό κέρδος του τριμήνου ξεπέρασε τα κέρδη της JPMorgan Chase & Co. ύψους 14,3 δισ. δολαρίων το α' τρίμηνο του 2021.

Η τράπεζα έθεσε τέλος σε μήνες εικασιών σχετικά με το μέλλον της εγχώριας μονάδας της Credit Suisse, η οποία προηγουμένως ήταν η πιο σταθερά κερδοφόρα από τις μονάδες της. Οι δύο τράπεζες θα λειτουργούν χωριστά μέχρι την προγραμματισμένη νομική συγχώνευση το 2024, ανέφερε επίσης η UBS. Η επωνυμία Credit Suisse θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οι πελάτες μεταφερθούν στα συστήματα της UBS, κάτι που αναμένεται το 2025.

Ενώ η UBS έδωσε μηνύματα για τη δύναμη της επιχείρησής της, προετοιμάζει τώρα τους επενδυτές για τη διαδικασία ενσωμάτωσης της ανταγωνίστριας τράπεζας, η οποία θα έχει "ουσιαστικά ολοκληρωθεί" μέχρι το τέλος του 2026. Η τράπεζα στοχεύει σε δείκτη κόστους προς έσοδα μικρότερο του 70% έως το τέλος του 2026.

Η UBS ανέφερε ότι η παγκόσμια επιχείρηση διαχείρισης πλούτου συνέχισε να έχει ισχυρές εισροές, με το ποσό των 16 δισ. δολαρίων να χαρακτηρίζεται ως το υψηλότερο ποσό του δεύτερου τριμήνου εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Οι ροές κεφαλαίων πελατών στη μονάδα διαχείρισης πλούτου της Credit Suisse έγιναν θετικές τον Ιούνιο. Η ανακοίνωση καταγράφει το τελευταίο τρίμηνο της Credit Suisse ως ανεξάρτητη εταιρεία.

Η UBS θα καταργήσει 3.000 θέσεις εργασίας

Ο τραπεζικός κολοσσός UBS θα απορροφήσει το εκατονταετές και πλέον σήμα της Credit Suisse και θα καταργήσει κάπου 3.000 θέσεις εργασίας στην Ελβετία για να 'ανορθώσει' την πρώην αντίπαλό της, που ήταν σε τόσο κακή κατάσταση ώστε αναγκάστηκε να την εξαγοράσει.

Αφού εξέτασε πολλές επιλογές, μεταξύ των οποίων και μία διάσπαση, η UBS αποφάσισε να ενσωματώσει πλήρως το ελβετικό τμήμα της Credit Suisse, που συνενώνει την τράπεζα λιανικής, τα ενυπόθηκα δάνεια και τις πιστώσεις σε ελβετικές επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα, κατά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου.

Η απόφαση αυτή για ένα τμήμα που θεωρείται ως η καλύτερη δραστηριότητα της Credit Suisse θα οδηγήσει στην κατάργηση "1.000 θέσεων εργασίας" στην Ελβετία μέχρι τα τέλη του 2024, ανέφερε ο Σέρτζιο Ερμότι, επικεφαλής της UBS, σε συνέντευξη Τύπου μαζί με οικονομικούς αναλυτές.

Άλλες 2.000 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν τα επόμενα χρόνια, λόγω της ανάγκης "βαθιάς αναδιάρθρωσης" των δραστηριοτήτων της Credit Suisse, υπογράμμισε, δίνοντας την εικόνα μιας ευάλωτης τράπεζας ακόμη και στη χώρα των Άλπεων.

Τον Μάρτιο, υπό την πίεση των ελβετικών αρχών, η UBS είχε δεχθεί να εξαγοράσει την πρώην αντίπαλό της έναντι 'μόνο' τριών δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της.

Συνολικά οι δύο τράπεζες απασχολούσαν περίπου 120.000 συνεργάτες σε όλο τον κόσμο στα τέλη του 2022, εκ των οποίων 37.000 στην Ελβετία, αν και οι αποχωρήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσής τους.

Οι αγορές χαιρέτισαν την απόφαση αυτή, με τη μετοχή της UBS να καταγράφει αύξηση 4,96% στις 10:50 ώρα Ελλάδας, στα 23,26 ελβετικά φράγκα.

Στην πράξη, η UBS και η Credit Suisse θα συνεχίσουν ξεχωριστά τις δραστηριότητές τους στην Ελβετία μέχρι τη συγχώνευσή τους που προβλέπεται το 2024. Τα δύο σήματα θα διατηρηθούν μέχρι τη μεταφορά των πελατών στα συστήματα της UBS το 2025.

Η Credit Suisse κατέγραψε από την πλευρά της απώλειες προ φόρων 8,9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (9,2 δισεκατομμύρια ευρώ) στο δεύτερο τρίμηνο.

Περισσότερα από Forbes

Η "αποκινεζοποίηση" του TikTok στις ΗΠΑ κινδυνεύει να γίνει εφιάλτης για τον Μπάιντεν

Η κινεζική ByteDance απλώς αποκλείεται να πουλήσει τον αλγόριθμό σε ξένο επενδυτή.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.

Η Country Garden απέφυγε, προς το παρόν τουλάχιστον, τη στάση πληρωμών

Η Country Garden έφθασε στα τέλη του 2022 να έχει χρέη ύψους περίπου 180 δισ. ευρώ.

Ευρώπη: Η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk απειλεί να "εκθρονίσει" την LVMH

Η δανέζικη εταιρεία "έκλεψε" πρόσκαιρα τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στην Ευρώπη από τον γαλλικό κολοσσό.