Αμερικανός δικαστής στέλνει στη φυλακή τον Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ της FTX

Αμερικανός δικαστής στέλνει στη φυλακή τον Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ της FTX

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ οδηγήθηκε στη φυλακή καθώς την Παρασκευή, δικαστής τάχθηκε υπέρ του αιτήματος των ομοσπονδιακών εισαγγελέων να ανακληθεί η εγγύηση του ιδρυτή της FTX για υποτιθέμενη χειραγώγηση μαρτύρων. Ο Μπάνκμαν-Φριντ προφυλακίστηκε άμεσα μετά από δικαστική ακρόαση στη Νέα Υόρκη.

Ο δικαστής Λιούις Κάπλαν απέρριψε το αίτημα του Μπάνκμαν-Φριντ για αναβολή της κράτησης εν αναμονή της έφεσης. Εάν η έφεση δεν ευοδωθεί, αναμένεται να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την ποινική του δίκη, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου.

"Το συμπέρασμά μου είναι ότι υπάρχει πιθανή αιτία να πιστεύουμε ότι ο κατηγορούμενος προσπάθησε να χειραγωγήσει μάρτυρες τουλάχιστον δύο φορές", δήλωσε ο δικαστής Κάπλαν κατά τη διάρκεια της απόφασής του.

Καθώς οι δικαστικοί λειτουργοί έθεταν υπό κράτηση τον Μπάνκμαν-Φριντ στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο κατηγορούμενος έβγαλε το σακάκι του, τη γραβάτα του, άδειασε τις τσέπες του και φάνηκε να βγάζει τα παπούτσια του. Οι γονείς του Μπάνκμαν-Φριντ βρίσκονταν και οι δύο στο περιστύλιο. Η μητέρα του είχε το πρόσωπό της χωμένο στα χέρια της κατά τη διάρκεια της μακροσκελούς απόφασης του δικαστή Κάπλαν.

Η κυβέρνηση ζήτησε να παραπεμφθεί ο Μπάνκμαν-Φριντ σε φυλακή στο Πάτναμ της Νέας Υόρκης, όπου θα έχει πρόσβαση σε φορητό υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο για την προετοιμασία της υπεράσπισής του, σε αντίθεση με την παράπομπή του στο Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης του Μπρούκλιν, την πιο κοντινή στο δικαστήριο μονάδα που έχει περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους κρατούμενους.

Από τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο, ο Μπάνκμαν-Φριντ βρισκόταν έξω με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία του επέβαλε να παραμένει στο σπίτι των γονέων του στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια.

Η εμφάνιση του Μπάνκμαν-Φριντ στο δικαστήριο την Παρασκευή είναι η τελευταία σε μια σειρά προδικαστικών ακροάσεων που σχετίζονται με τις συνεχείς συναλλαγές του πρώην δισεκατομμυριούχου με τον Τύπο - ανταλλαγές τις οποίες το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει ως "μοτίβο χειραγώγησης μαρτύρων και αποφυγής των όρων εγγύησης". 

Ο δικαστής Κάπλαν είχε προηγουμένως απευθύνει άμεση και αυστηρή προειδοποίηση στον Μπάνκμαν-Φριντ τον Ιούλιο σχετικά με τις συνομιλίες του με τα μέσα ενημέρωσης.

Μέλη του Τύπου, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων των New York Times και της Επιτροπής Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου, είχαν καταθέσει επιστολές που αντιδρούσαν στην κράτηση του Μπάνκμαν-Φριντ, επικαλούμενοι ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου. Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν ομοίως υποστηρίξει ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ διεκδικούσε το δικαίωμα της πρώτης τροπολογίας και ότι δεν παραβίασε τους όρους της εγγύησής του μιλώντας με τους δημοσιογράφους.

Η υπεράσπιση ήλπιζε εξάλλου ότι η διαδικασία των αποκαλύψεων θα βοηθούσε την υπόθεση του Μπάνκμαν-Φριντ.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούσαν τον πρώην επικεφαλής της FTX είχαν συμφωνήσει ότι με τον Μπάνκμαν-Φριντ φυλακισμένο, δεν θα μπορούσε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη δίκη του λόγω του ογκώδους όγκου των εγγράφων της έρευνας που είναι προσβάσιμα μόνο μέσω ενός υπολογιστή με πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Στην αίτηση που ζητούσε την προσωρινή κράτηση του Μπάνκμαν-Φριντ, η κυβέρνηση ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο κατηγορούμενος είχε στείλει πάνω από 100 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα μέσα ενημέρωσης και είχε κάνει πάνω από 1.000 τηλεφωνήματα σε μέλη του Τύπου. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ήταν η διαρροή από τον Μπάνκμαν-Φριντ προσωπικών ημερολογιακών καταχωρήσεων της πρώην φίλης του, Καρολίν Έλισον, στους New York Times. Η Έλισον ομολόγησε την ενοχή της στις ομοσπονδιακές κατηγορίες τον Δεκέμβριο του 2022.

Περισσότερα από Forbes

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.

Η Country Garden απέφυγε, προς το παρόν τουλάχιστον, τη στάση πληρωμών

Η Country Garden έφθασε στα τέλη του 2022 να έχει χρέη ύψους περίπου 180 δισ. ευρώ.

Ευρώπη: Η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk απειλεί να "εκθρονίσει" την LVMH

Η δανέζικη εταιρεία "έκλεψε" πρόσκαιρα τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στην Ευρώπη από τον γαλλικό κολοσσό.

Ράλι 6% Samsung υπό τη φημολογία ότι μπαίνει στους προμηθευτές της Nvidia για ΑΙ

Αναλυτές της Citi έγραψαν ότι η Samsung θα ξεκινήσει να προμηθεύει την Nvidia με τσιπ μνήμης από φέτος.

Διέλυσε τα τραπεζικά ρεκόρ η UBS καθώς απορροφά την Credit Suisse - Κέρδη τριμήνου ύψους $29 δισ.

Η UBS θα απορροφήσει πλήρως το ελβετικό τμήμα της Credit Suisse και θα καταργήσει 3.000 θέσεις εργασίας.