Blueground: Γιατί σχεδιάζει περικοπές εργαζομένων κατά 15%

Blueground: Γιατί σχεδιάζει περικοπές εργαζομένων κατά 15%

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Σχέδιο για να μειώσει το προσωπικό της έχει ενεργοποιήσει η Blueground, ακολουθώντας το κύμα των απολύσεων που έχει κατακλύσει τον τελευταίο χρόνο την παγκόσμια βιομηχανία τεχνολογίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, πριν μερικές μέρες η διοίκηση της νεοφυούς εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου απέστειλε εσωτερική ενημέρωση στην ομάδα των διευθυντικών της στελεχών μέσα από την οποία γνωστοποιούσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας μέσα στο επόμενο διάστημα. 

Το σχέδιο απολύσεων, το οποίο επιβεβαιώνουν στο Capital.gr, πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, προβλέπει τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων της κατά 15% ενώ αναμένεται να "αγγίξει" το σύνολο της ιεραρχίας που επικρατεί στην εσωτερική οργάνωση της εταιρείας.   

Αυτή τη στιγμή, η Blueground απασχολεί περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων ένα σημαντικό κομμάτι δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, το πλάνο των απολύσεων περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους στη χώρα μας, αρκετοί από τους οποίους ασχολούνται με την δραστηριότητα της εταιρείας στην αμερικανική αγορά, η οποία,  άλλωστε, αντιπροσωπεύει τον κύριο όγκο των εργασιών της. Ωστόσο, παραμένει επί του παρόντος αδιευκρίνιστος ο τελικός αριθμός των εργαζόμενων  στα ελληνικά γραφεία που θα αποχωρήσει καθώς και ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το εν λόγω σχέδιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διοίκηση της Blueground, "τρέχει" να προλάβει την ύφεση που διαφαίνεται στην αμερικανική οικονομία και αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην περαιτέρω αναπτυξιακή της πορεία.

Προληπτικοί οι λόγοι της απόφασης 

"Στην αγορά των ΗΠΑ, όπου εντοπίζεται ο πυρήνας των δραστηριοτήτων της είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο της ύφεσης. Επομένως, καθαρά για λόγους πρόληψης, αποφασίστηκε η μείωση του προσωπικού προκειμένου σε περίπτωση αύξησης του κόστους να μην επηρεαστούν σημαντικά οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας. Η διοίκηση εκτίμησε ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως για παράδειγμα Meta (facebook), Google, Microsoft, Apple και Amazon έχουν ανακοινώσει ήδη πρόγραμμα απολύσεων στον απόηχο των δυσμενών μακροοικονομικών συνθηκών. 

Σε αυτή, λοιπόν, την κατεύθυνση η Blueground θα πρέπει να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική σαν οργανισμός προκειμένου να διατηρηθεί ο στόχος του break even μέχρι το τέλος του χρόνου. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που ξαφνικά πιεστεί προς τα κάτω το περιθώριο κέρδους, αναμένεται να καταγραφούν μεγαλύτερες ζημιές εάν διαθέτεις τον ίδιο αριθμό εργαζομένων και κατά συνέπεια να επηρεαστεί αρνητικά ο στόχος που έχει τεθεί για κερδοφορία μέχρι το 2024 ", επισημαίνουν στο Capital.gr πηγές προσκείμενες στην Blueground. 

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση δε συνδέεται τουλάχιστον άμεσα με την προ μερικών εβδομάδων κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank, στην οποία η νεοφυής επιχείρηση διατηρούσε καταθέσεις, τις οποίες όμως κατάφερε να αποσύρει λίγο πριν την χρεοκοπία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.  
  
 

Περισσότερα από Forbes

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

GENOSOPHY®: Η startup του Πανεπιστημίου Αθηνών που ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες συστάσεις υγείας

Η εταιρεία έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο ικανό να ενσωματώνει και να αξιολογεί γενετική πληροφορία.

Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή της Aegean στο μετοχικό κεφάλαιο της ισπανικής Volotea

Χρειάστηκαν μερικοί μήνες σύντομων συζητήσεων προκειμένου να οδηγηθούμε στη συμφωνία.

Η ευλογιά των πιθήκων εκτοξεύει τη μετοχή της Bavarian Nordic εν μέσω ανησυχίας για έξαρση του ιού

Το εμβόλιό της είναι το μοναδικό που έχει λάβει έγκριση σε ΗΠΑ και ΕΕ - Παράδοση 10 εκατ. δόσεων έως το τέλος του 2025.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.