Απόστολος Αποστολάκης: "Στις αρχές του 2024 το VentureFriends IIII με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ"

Απόστολος Αποστολάκης: "Στις αρχές του 2024 το VentureFriends IIII με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ"

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη  

Ήταν στα τέλη του 2021 όταν ανακοινώθηκε το τρίτο fund ενός από τα σημαντικότερα VC της εγχώριας startup σκηνής, των VentureFriends, με κεφάλαια που κινούνταν στην περιοχή των 100 εκατ. ευρώ. Ενάμιση χρόνο μετά ο απολογισμός κρίνεται θετικός παρότι μεσολάβησε σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας συνεπώς και την ελληνική αγορά, ένα κλίμα αστάθειας, το οποίο έφερε υπό συνθήκες πίεσης το οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Το VentureFriends III έχει, μέχρι στιγμής, επενδύσει σε συνολικά 20 startups, εκ των οποίων οι 4 είναι ελληνικές και οι υπόλοιπες προέρχονται από την Ευρώπη. 

Ωστόσο, ο στόχος του fund δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί καθώς ο σχεδιασμός για το τρέχον έτος περιλαμβάνει επιπλέον κινήσεις σε περίπου 7 εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό μέχρι το τέλος του 2023 ενώ στον ορίζοντα αχνοφέγγει η δημιουργία του τέταρτου κατά σειρά fund. 

Αν και το τοπίο παραμένει ευμετάβλητο στο διεθνές στερέωμα, ο επικεφαλής των VentureFriends, Απόστολος Αποστολάκης διαβλέπει ευκαιρίες στην startup σκηνή και επιχειρεί για ακόμη μια φορά να επιβεβαιώσει ότι έχει το χάρισμα του επιχειρηματικού Μίδα. Άλλωστε, έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με την πορεία μερικών από των πιο πετυχημένων παραδειγμάτων του ελληνικού οικοσυστήματος όπως οι e-food, Instashop, Blueground (η οποία στοχεύει σε αποτίμηση 2 δισ.), Taxibeat, FlexCar, Douleutaras, SpotaWheel, Doctoranytime και Accusonus. 

Επιλεκτική χρηματοδότηση και αυστηρότερα κριτήρια 

Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, με πιο πρόσφατη την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, της αμερικανικής τράπεζας στην οποία κατέφευγαν startups και εταιρείες βιοτεχνολογίας, ο ίδιος αναγνωρίζει το "εκρηκτικό" σκηνικό που κυριαρχεί στο παγκόσμιο στερέωμα, κάτι που θα οδηγήσει, ωστόσο, σε ένα τελικό ξεκαθάρισμα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια του "εύκολου χρήματος".  

"Αναμφίβολα επικρατεί αβεβαιότητα και παρατηρούμε ότι οι συνέπειες από την άνοδο των επιτοκίων δεν έχουν απορροφηθεί πλήρως από την αγορά, η οποία δε γνωρίζει ακόμη αν θα χρειαστεί νέα αύξηση επιτοκίων. Αυτή, λοιπόν, η αβεβαιότητα κάνει τους επενδυτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς, κάτι που μεταφράζεται σε επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων startups", σημειώνει στο Capital.gr, ο Απόστολος Αποστολάκης και προσθέτει: "Παρά ταύτα οι εταιρείες που βγαίνουν τώρα, έχουν δημιουργηθεί από ιδρυτές, οι οποίοι εμφανίζονται σίγουροι για αυτό που θέλουν να κάνουν. Επομένως, η δεδομένη συγκυρία επιφυλάσσει ευκαιρίες για τους επενδυτές καθώς οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες ξεκινούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, διαθέτουν ανθρώπους με μεγάλη θέληση και φιλοδοξία. Επομένως, η πιο επιλεκτική χρηματοδότηση σημαίνει ότι τα κεφάλαια κατευθύνονται σε projects που εμφανίζουν αξιόλογες προοπτικές εξέλιξης και επέκτασης. Πλέον τα κριτήρια έχουν γίνει αυστηρότερα σε σύγκριση με πριν περίπου δύο χρόνια και προκειμένου να σηκώσει μια επιχείρηση χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι πολύ σοβαρή".   

Σχέδιο για επενδύσεις σε 7 εταιρείες το 2023

Σε αυτό το πλαίσιο, το VentureFriends συνεχίζει να αναζητά το επόμενο big thing στο εγχώριο και ευρωπαϊκό οικοσύστημα, με το επενδυτικό του ραντάρ να στρέφεται σε projcts που διαθέτουν τα εχέγγυα για να ηγηθούν μιας παγκόσμιας επέκτασης και δεν περιορίζονται στα στενά όρια μιας συγκεκριμένης αγοράς. 

"Μέσα στο 2023 σχεδιάζουμε να επενδύσουμε, με βάση και τα κεφάλαια που διαθέτουμε, σε άλλες 7 εταιρείες ακόμη, οι οποίες θα προέρχονται είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό, παραμένοντας στους κλάδους που διαχρονικά επενδύουμε όπως fintech, marketplaces και B2B software", επισημαίνει ο κ. Αποστολάκης. 

Θυμίζουμε ότι οι νέες επενδύσεις θα προστεθούν στις 20 που έχει ήδη υλοποιήσει το VentureFriends III. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα συμμετείχε στους τελευταίους γύρους χρηματοδότησης της πλατφόρμας πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων SpotaWheel, της εταιρείας μίσθωσης οχημάτων FlexCar, της εφαρμογής e-commerce Simpler και της Welcome Pickers, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά του traveltech. 

Στις αρχές του 2024 το VentureFriends IIII 

"Ουσιαστικά το επόμενο μας πλάνο είναι στα τέλη του 2023, να ξεκινήσουμε να σηκώνουμε το τέταρτο fund, το VentureFriends IIII, το οποίο επιδιώκουμε να βγει στις αρχές του 2024 με κεφάλαια της τάξεως επίσης των 100 εκατ. ευρώ. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα μέγεθος, το οποίο μας επιτρέπει να κάνουμε seed stage επενδύσεις, δηλαδή μπαίνουμε νωρίς στη ζωή ενός startup. Αυτό σημαίνει ότι επενδύουμε σε γύρους χρηματοδότησης που ανέρχονται στα 3 εκατ. ευρώ και από την πλευρά μας προχωράμε σε τοποθέτηση των 1,5 με 2 εκατ. ευρώ", αναφέρει ο επικεφαλής του ελληνικού VC. 

Εκτός, όμως, από την αναζήτηση καινούργιων startups, το fund συμμετέχει επί του παρόντος στον νέο γύρο χρηματοδότησης της FlexCar, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και θα κινηθεί περίπου  στο ίδιο ποσό με τον προηγούμενο καθώς και στον γύρο χρηματοδότησης του Douleutaras, ο οποίος επίσης κλείνει σύντομα.

Περισσότερα από Forbes

petchef: Σχέδια για διεθνή επέκταση και νέες υπηρεσίες για τη startup που φροντίζει τη διατροφή των κατοικίδιων

Στόχος του petchef είναι η προσφορά ποιοτικών, υγιεινών και θρεπτικών γευμάτων, βασισμένων σε συστατικά που είναι κατάλληλα ακόμα και για ανθρώπινη κατανάλωση.

BlackRock: Νέο ιστορικό υψηλό assets υπό διαχείριση στο γ' τρίμηνο - Στα 11,48 τρισ. δολ.

Τα καθαρά κέρδη της BlackRock αυξήθηκαν στα 1,63 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 10,90 δολάρια ανά μετοχή.

Οι ΗΠΑ κοντά σε ιστορική απόφαση για διάσπαση της Google λόγω μονοπωλιακών πρακτικών

Τι αναφέρει το DoJ των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας τα σχετικά επιχειρήματά του ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Cenergy: Ευχάριστη έκπληξη να επενδύεις στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί μας υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες

Εξασφάλισε μέσω του IRA φορολογική απαλλαγή, ενώ οι χρόνοι αδειοδότησης είναι τρεις φορές γρηγορότεροι από την Ευρώπη.

Πού κόλλησε η συμφωνία για την ENA Cash and Carry

Λόγοι που σχετίζονται με την αλληλοκάλυψη του δικτύου.

Wonderplant: Στα χνάρια της Ολλανδίας το υπερσύγχρονο θερμοκήπιο semi-closed των 50 εκατομμυρίων ευρώ

Νέα δεδομένα φέρνει για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα η δημιουργία του πρώτου semi-closed θερμοκηπίου.

OK! Markets: Οριστικά εκτός της αλυσίδας μίνι μάρκετ οι Μαρινόπουλοι

Η εταιρεία είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την ανάκτηση του ενεχύρου που διεκδικούσε η Alpha Bank για το 51,1% των μετοχών της, τις οποίες στο παρελθόν κατείχε η αλυσίδα Μαρινόπουλος.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Protavio: Παράγει "made in Greece" εργαλεία διάγνωσης του καρκίνου

Είναι μια 100% εξαγωγική εταιρεία που ειδικεύεται στην παραγωγή νέων διαγνωστικών προϊόντων.

Τι οδήγησε στην κατάρρευση της Republic First - Σε τι διαφέρει από άλλες καταρρεύσεις τραπεζών του 2023

Η Republic First είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου $6 δισ. και επιπλέον $4 δισ. σε καταθέσεις τον Ιανουάριο.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max