Του Γιώργου Λαμπίρη
Πάνω από το φράγμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ σε πωλήσεις θα βρεθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της επιχείρησης ο όμιλος Χαϊτογλου στη διάρκεια του 2023, έχοντας καταγράψει τζίρο 93,5 εκατομμύρια ευρώ το 2022 (EBITDA 14 εκατ. ευρώ) από 83 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021 (EBITDA 14 εκατ. ευρώ).
Από τα 93,5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο τζίρος του 2022, οι διεθνείς πωλήσεις αντιστοιχούν στα 49 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά καθότι οι εξαγωγές την περασμένη χρονιά "έγραψαν" ανάπτυξη κατά 20%. Βασική αιτία στην συνολική πορεία τόσο των εξαγωγών όσο και της επιχείρησης, διαδραμάτισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εισφέρουν περίπου 10 εκατομμύρια στο τζίρο του ομίλου Χαΐτογλου. Πρόσφατα, όπως μας πληροφορούν οι ίδιες πηγές, η εταιρεία έκανε ένα ακόμα βήμα στην Αμερική, εισερχόμενη στο σύνολο του δικτύου καταστημάτων της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής στον κόσμο, της Walmart, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα όμως συμφώνησε για την διεύρυνση του αριθμού των καταστημάτων της αμερικανικής αλυσίδας Dollar General που ήδη τροφοδοτεί, από τα 9.000 όπου τοποθετούνται σήμερα τα προϊόντα της Χαΐτογλου, στο σύνολο του δικτύου της που αγγίζει τα 19.000 φυσικά καταστήματα. Συνεργασίες υφίστανται επίσης με τη Starbucks, την οποία τροφοδοτεί με βρώσιμο καλαμάκι γκοφρέτας για τα ροφήματά της καθώς και με τις αμερικανικές αλυσίδες Costco και Kroger. H Αμερική αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πόρτα που έχει ανοίξει μέχρι στιγμής η ελληνική εταιρεία, η οποία παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια έχει αρχίσει να ανακάμπτει, διακανονίζοντας με τις τράπεζες τις δανειακές της υποχρεώσεις, μειώνοντας την έκθεσή της σε αυτόν τον τομέα και αυξάνοντας από χρόνο σε χρόνο τη δραστηριότητα και το τζίρο της. Στόχος για το 2023 είναι να ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις επί αμερικανικού εδάφους. Στα προϊόντα που παρουσιάζουν ζήτηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι το ταχίνι αλλά και προϊόντα που αναπτύσσονται ειδικά για την αγορά αυτή και προσαρμόζονται στις διατροφικές ανάγκες των κατοίκων της και στο μοντέλο που αναπτύσσεται το λιανεμπόριο της χώρας.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά και ενόψει Καθαράς Δευτέρας η Χαΐτογλου καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την προώθηση των προϊόντων της σε όλα τα κανάλια με κινήσεις τηλεοπτικής προβολής αλλά και προώθητικές ενέργειες στα καταστήματα. Προς το παρόν υφίσταται επιφυλακτικότητα για το πώς θα κινηθεί η αγορά, ωστόσο η επιχείρηση της βορείου Ελλάδος ποντάρει στην περίσταση και όπως επισημαίνεται από το συγκεκριμένο στέλεχος, η καμπάνια επικοινωνίας θα είναι ενισχυμένη σε σχέση με πέρυσι. Τα τελευταία 3 χρόνια η Χαΐτογλου έχει αυξήσει μερίδια σε όλες τις βασικές κατηγορίες προϊόντων που παράγει, δηλαδή σε χαλβά, ταχίνι και φυστικοβούτυρο. Στο χαλβά για παράδειγμα το μερίδιό της ανέρχεται στο 53,5% όταν ο δεύτερος παίκτης της αγοράς (Όλυμπος Παπαγιάννη) έχει μερίδιο 21,4% χωρίς να υπολογίζεται η Lidl. Στο ταχίνι το μερίδιο για την Χαΐτογλου είναι 42,2% έναντι 23,6% του Ολύμπου και στο φυστικοβούτυρο 50% έναντι 14% που έχει ο Όλυμπος.
Η εκτόξευση των πρώτων υλών
Σε ό,τι αφορά την τιμή του σουσαμιού που αποτελεί πρώτη ύλη για το ταχίνι και κατ’ επέκταση για τον χαλβά, το ίδιο πρόσωπο επισημαίνει ότι υφίστανται ανοδικές τάσεις, παρόλ’ αυτά δεν έγιναν μεγάλες ανατιμήσεις όπως σε άλλες πρώτες ύλες όπως η ζάχαρη. Το σημαντικότερο σημείο που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η επιχείρηση τον προηγούμενο χρόνο ήταν οι ραγδαίες αυξήσεις σε υλικά συσκευασίας όπως γυάλινα βάζα με +70%, η ζάχαρη με κατά διαστήματα αυξήσεις τιμής που άγγιξαν ακόμα και το 250%, τα πλαστικά με +30%, μεταλλικά πώματα με +50%, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που προέκυψαν ποιοτικά προβλήματα στα είδη συσκευασίας.
Επενδύσεις σε εξοπλισμό και φωτοβολταΪκά
Επενδυτικά ο όμιλος Χαΐτογλου έχει ένα σταθερό πλάνο με Capex που αφορά σε προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού, εκσυγχρονίζοντας την παραγωγή. Συνολικά οι επενδύσεις αγγίζουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, για το 2023 έχει προγραμματίσει πάγιες επενδύσεις 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Συν τοις άλλοις τρέχει ένα έργο για φωτοβολταϊκά συστήματα 1MW που θα λειτουργήσουν με το μοντέλο συμψηφισμού με τον ΔΕΔΔΗΕ (net metering), πρόγραμμα που υλοποιείται σταδιακά με την πρώτη φάση να απαιτεί δαπάνη 650.000 ευρώ και να ολοκληρώνεται εντός του μήνα και στη συνέχεια επιπλέον 250.000 ευρώ, που στο σύνολό τους θα καλύψουν τις ανάγκες των γραφείων της θυγατρικής ΜΕΖΑΠ ΑΒΕΕ. Επίσης υπάρχει πλάνο για φωτοβολταϊκά ισχύος 3MW στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Χαΐτογλου στη Θεσσαλονίκη με επένδυση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της μελέτης για την υποβολή του επενδυτικού σχεδίου στο καθεστώς του αναπτυξιακού νόμου.