Charlie Javice: Η επιχειρηματίας που "κορόιδεψε" την JP Morgan

Charlie Javice: Η επιχειρηματίας που "κορόιδεψε" την JP Morgan

Των Alexandra S. Levine και Iain Martin

Το 2021, η Charlie Javice, η νεαρή ιδρύτρια και πρώην CEO της Frank, έκανε μια κίνηση-ματ: Πούλησε την fintech startup της στην JP Morgan Chase έναντι 175 εκατομμυρίων δολαρίων. "Δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα, μια επιχειρηματίας να αποκτά το παραμυθένιο νέο της ξεκίνημα (όχι τέλος!)", έγραψε τότε στο LinkedIn.

Λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, δέχεται πυρά για μια εποπτική διαδικασία, κατά την οποία φαίνεται πως δεν είδε αυτό που η τράπεζα λέει τώρα ότι ήταν ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι για την επιχείρηση της Javice: στρατιές ψεύτικων πελατών. Η JP Morgan μηνύει την Javice επειδή φέρεται να την ξεγέλασε για να αγοράσει τη Frank -η οποία υπόσχεται να απλοποιήσει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων οικονομικής ενίσχυσης για φοιτητές- δημιουργώντας μια λίστα με περισσότερους από 4 εκατομμύρια χρήστες κολεγιακής ηλικίας που δεν υπάρχουν.

Σε αγωγή που κατατέθηκε στα τέλη του περασμένου έτους στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Ντέλαγουερ, ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός ισχυρίζεται ότι η Javice χρησιμοποίησε τη βοήθεια ενός καθηγητή data science για να δημιουργήσει έναν τεράστιο κατάλογο ψεύτικων χρηστών για τη Frank και να εντυπωσιάσει την JP Morgan, ενώ στην πραγματικότητα είχαν εγγραφεί λιγότεροι από 300.000 φοιτητές. Η Javice, η οποία έγινε διευθύντρια στην JP Morgan στο πλαίσιο της εξαγοράς, απολύθηκε μετά από αυτή την εξέλιξη και μήνυσε την εταιρεία. Στην καταγγελία της ισχυρίζεται ότι η τράπεζα "κατασκεύασε μια κακόπιστη καταγγελία" και "προσπάθησε να την εξαναγκάσει σε αποχώρηση" για να μην της δώσει την αποζημίωση εκατομμυρίων που δικαιούται.

Εν τω μεταξύ, τράπεζες και επενδυτές προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από την 30χρονη. Αφού η JP Morgan έκλεισε τον ιστότοπο της Frank την περασμένη εβδομάδα, ακολούθησαν και άλλοι: Η LionTree, η επενδυτική τράπεζα που δρομολόγησε τη συμφωνία, αφαίρεσε το podcast της με τη συμμετοχή της Javice. Η Ground Up Ventures, η οποία διαφήμιζε την εταιρεία της Javice ως την πρώτη της επένδυση, αφαίρεσε τη Frank από τον ιστότοπό της και εξαφάνισε μια ανάρτηση στο Medium που εξηγούσε γιατί τη χρηματοδότησε. Πρώην ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Thiel διέψευσαν δημοσίως ότι η πολυπόθητη υποτροφία του είχε απονεμηθεί στην Javice, η οποία λεγόταν ότι την είχε απορρίψει.

Η εξέταση κυβερνητικών εγγράφων και δημόσιων αρχείων, μαγνητοσκοπημένων και έντυπων συνεντεύξεων καθώς και συνεντεύξεων με περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί επαγγελματικά ή προσωπικά με την Javice αποκαλύπτει ότι πρόκειται για μια επιχειρηματία με μεγαλεπήβολο όραμα για επιτυχία και μια "κάν'το χωρίς να σε νοιάζει το κόστος" προσωπικότητα. Λίγοι φαίνεται να εκπλήσσονται με την κατάληξή της.

"Είναι ακριβώς αυτό που έκανε από την αρχή και τώρα [την] έπιασαν", δήλωσε στο Forbes άτομο που γνωρίζει την Javice.

Το εν λόγω άτομο, το οποίο ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του υπό τον φόβο επαγγελματικών επιπτώσεων, δήλωσε ότι συμμετείχε στις πρώτες συναντήσεις επενδυτών με την Javice πριν από τη δημιουργία οποιουδήποτε προϊόντος και την άκουσε να λέει στους εν δυνάμει συνεργάτες της ότι η υπηρεσία είχε ήδη χιλιάδες εγγεγραμμένους μαθητές. Δεύτερο πρόσωπο που γνωρίζει την Javice θυμήθηκε επίσης τις υπερβολές της εκείνη την περίοδο. "Αρχίσαμε να κοιτάμε ο ένας τον άλλον: Ήταν παραφροσύνη. Δεν μπορείς να τα λες αυτά τα πράγματα", δήλωσε ένας από αυτούς στο Forbes. "Όλοι καταλαβαίνουμε την τέχνη της πώλησης, αλλά μερικά από τα πράγματα που λέγονταν ήταν ασυγχώρητα ανακριβή".

Το ίδιο άτομο είπε στο Forbes ότι όταν οι εργαζόμενοι τής εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, εκείνη τους αποπήρε. "Η απάντησή της ήταν: Ακούστε, αυτοί οι ηλικιωμένοι δεν καταλαβαίνουν, έτσι λειτουργούν τα πράγματα, προσποιείσαι μέχρι να τα καταφέρεις'".

Σε ένα podcast του 2021, η Javice περιέγραψε την προσέγγισή της: "Ως ιδρύτρια, είμαι προφανώς επιρρεπής στο να είμαι υπερβολικά αισιόδοξη. Μερικές φορές αυτό λειτουργεί προς όφελός σου, άλλες όχι", είπε στον οικοδεσπότη του Planet Economics. "Και υπήρχαν σίγουρα φορές που δημιουργούσα μια πιο ρόδινη εικόνα από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα".

Η Javice, μέσω του δικηγόρου της Alex Spiro, δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα για σχόλια και σε λεπτομερή κατάλογο ερωτήσεων από το Forbes. Ο εκπρόσωπος της JP Morgan, Pablo Rodriguez, ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι ισχυρισμοί της εταιρείας κατά της Javice "παρατίθενται στην καταγγελία μας, μαζί με τα ουσιώδη γεγονότα" και "οποιαδήποτε διαφορά θα επιλυθεί μέσω της νομικής οδού". Η LionTree και η Ground Up δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η υπερ-φιλόδοξη Charlie Javice

Η Javice, η οποία μπήκε στη λίστα "30 Under 30" του Forbes το 2019, μεγάλωσε στην κομητεία Westchester της Νέας Υόρκης, όπου ασχολήθηκε με την ιππασία και φοίτησε στη Γαλλοαμερικανική Σχολή της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας της εργαζόταν σε hedge fund, ενώ η μητέρα της είναι life coach και πρώην δασκάλα. Ο αδελφός της είναι επικεφαλής της εταιρείας Popeyes. Η Javice έγινε πρόωρα δεκτή στη σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια -από το οποίο αποφοίτησε σε μόλις τρία χρόνια- και σπούδασε χρηματοοικονομικά και νομικά.

Ένας πρώην συμφοιτητής της που γνώριζε την Javice από το Wharton είπε ότι "ήταν πραγματικά πολύ ευγενική", αλλά κάτι της έλειπε, ότι συχνά "χρησιμοποιούσε διάφορα ονόματα και προσπαθούσε να παρουσιάσει μια πιο εντυπωσιακή εικόνα από την πραγματικότητα".

Το 2011, ως πρωτοετής φοιτήτρια, η Javice ίδρυσε την PoverUp. Ήλπιζε να δημιουργήσει ένα φοιτητικό κίνημα και μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα χρησιμοποιούσε μικροχρηματοδοτήσεις για το κοινωνικό καλό και θα ενίσχυε τις προσπάθειες "να τερματιστεί η φτώχεια με το κλικ ενός ποντικιού", σύμφωνα με το LinkedIn της. (Ο ιστότοπος της PoverUp λειτουργεί τουλάχιστον από το 2009, όταν η Javice ήταν ακόμα στο λύκειο).

Η PoverUp αναζήτησε δωρεές και πιθανές συνεργασίες με επενδυτές και πανεπιστήμια κύρους, όπως το Harvard και το Chicago Booth. "Η Charlie ήταν πολύ αποτελεσματική πρόσφατα και ενδεχομένως είμαστε κοντά σε κάποιες νέες και συναρπαστικές ευκαιρίες", έγραφε ο τότε CΟO της PoverUp, καθώς τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα για την εταιρεία το 2012.

Σύμφωνα με δεκάδες εσωτερικά e-mail της PoverUp που εξέτασε το Forbes, η Javice και τα ηγετικά στελέχη της εταιρείας έλεγαν ότι η ιδρύτρα πήγε για δείπνο στη Νέα Υόρκη με τον επενδυτή Bobby Turner, συναντήθηκε στη Φιλαδέλφεια με τον συνιδρυτή της First Round Capital, Josh Kopelman και επισκέφθηκε το Leadership Institute του Χάρβαρντ. (Κανείς από τους προαναφερθέντες δεν απάντησε σε αιτήματα σχολιασμού.) Επίσης, φιγούραρε σε εντυπωσιακά δημοσιεύματα περιοδικών όπως το Fast Company, το οποίο συμπεριέλαβε την Javice στη λίστα του με τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους.

Ο θόρυβος γύρω από το PoverUp εξασφάλισε επίσης στην Javice μια συνέντευξη το 2012 για την πολυπόθητη υποτροφία του Thiel, ένα διετές πρόγραμμα που δίνει σε φοιτητές μια υποτροφία 100.000 δολαρίων για να δημιουργήσουν μια επιχείρηση ή να υλοποιήσουν ένα ερευνητικό έργο. Η Javice αναμετρήθηκε με άτομα όπως ο μελλοντικός συνιδρυτής της Figma, Dylan Field, αλλά "αποσύρθηκε από τη διαδικασία επειδή ήθελε να παραμείνει στο σχολείο", σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Tumblr που μοιράστηκε η ομάδα της στο PoverUp.

Ο συνεργάτης της Aleph, Michael Eisenberg, βασικός επενδυτής της Frank, δήλωσε επίσης σε μια ανάρτηση στο Medium του 2022 για τον εορτασμό της εξαγοράς από την JP Morgan ότι η Javice "είχε επιλεγεί για να γίνει Thiel Fellow, αλλά αρνήθηκε".

Ο Michael Gibson, συνιδρυτής του venture fund 1517, ο οποίος προηγουμένως επέβλεπε τις επιχορηγήσεις του Ιδρύματος Thiel, θυμόταν την ιστορία διαφορετικά. "Ποτέ δεν της προσφέρθηκε υποτροφία και με ενοχλεί που κυκλοφορεί και λέει κάτι τέτοιο", δήλωσε στο Forbes. "Λόγω της προσωπικότητάς της δεν πιστέψαμε ότι θα μπορούσε να κάνει μια πραγματική start-up".

"Χρησιμοποιεί διάφορα ονόματα", πρόσθεσε. "Προσποιείται ότι γνωρίζει πολλά μυστικά για τη βιομηχανία της τεχνολογίας". Το Ίδρυμα Thiel δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Τουλάχιστον ένας οργανισμός που είχε διαφημιστεί ως εταίρος της PoverUp δήλωσε στο Forbes ότι δεν είχαν συνεργαστεί. "Η Grameen America δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση από το PoverUp ή την Charlie Javice και το αντίστροφο", ανέφερε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. "Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με αυτή τη συνεργασία στο σύστημα CRM (Customer relationship management) μας".

Σύμφωνα με τον δικηγόρο από τη Νέα Υόρκη που βοήθησε στη δημιουργία της οργάνωσης, η PoverUp ήταν μια μεγαλόπνοη ιδέα που η Charlie δεν μπόρεσε να υλοποιήσει.

Η Javice ήταν "πολύ φιλόδοξη, πολύ λαμπερή, με μεγάλη επιρροή", δήλωσε ο δικηγόρος Howard Finkelstein, μιλώντας στο Forbes. Αλλά η PoverUp "ήταν μια πολύ μεγαλεπήβολη ιδέα και δεν κατάφερε να απογειωθεί".

"Το μέλλον των προσωπικών οικονομικών!"

Μετά την αποφοίτησή της από το Wharton το 2013, η Javice ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση εκπαιδευτικής τεχνολογίας (edtech) που τελικά θα μεταμορφωνόταν στη Frank. Η αρχική ιδέα το 2015 ήταν να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα αναζήτησης εργασίας, που τότε ονομαζόταν Tapd. Το Tapd εξελίχθηκε στη δημιουργία μιας εναλλακτικής λύσης για την πλατφόρμα FICO, η οποία βοηθά τους δανειστές να αποφασίσουν αν και πόσα χρήματα θα δανείσουν σε υποψήφιους δανειολήπτες. Γρήγορα συνάντησε ένα σημαντικό εμπόδιο.

"Για να εξασφαλίσουμε την έγκριση σε κάθε πολιτεία για το προϊόν μας, θα απαιτούνταν πολύ περισσότερα από τα 10 εκατ. δολάρια που αναζητούσα εκείνη την εποχή ως αρχικό κεφάλαιο", εξήγησε η Javice σε συνέντευξή της στο περιοδικό Authority Magazine του Medium (η συνέντευξη έχει κατέβει από το διαδίκτυο από τον ίδιο τον συγγραφέα). "Απέλυσα όλους τους υπαλλήλους μου, ήταν το χειρότερο πράγμα που χρειάστηκε ποτέ να κάνω. Πολλοί από τους υπαλλήλους μου ήταν στενοί μου φίλοι και δεν μου μιλούν ακόμα και σήμερα". Σε μια άλλη συνέντευξη, περιέγραψε ότι έπρεπε να απομακρύνει περίπου δώδεκα άτομα τον Ιούνιο του 2016, συμπεριλαμβανομένου ενός συνιδρυτή, για να κάνει μια νέα αρχή και να αλλάξει το αντικείμενο της επιχείρησης από την εξυπηρέτηση τραπεζικών πελατών στην παροχή βοήθειας σε φοιτητές. Σε μια άλλη συνέντευξη, στο podcast "Persistence 360", αναφέρθηκε στο ότι "έφτασε στο σημείο να έχει τρύπα 500.000 δολαρίων στην επιχείρησή της και να πρέπει να κάνει διαχείρση για το πώς θα πληρώνει τους υπαλλήλους της".

Άνθρωποι που γνωρίζουν το ξεκίνημα της Frank υποστήριξαν ότι η προηγούμενη εταιρεία ξέμεινε από χρήματα και η Javice σταμάτησε να πληρώνει τους υπαλλήλους της. "Έγινε μεγάλο θέμα", είπε ένας από αυτούς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι διαπληκτίστηκε με την ίδια για αυτό: "Γ@μ@ς τις ζωές των ανθρώπων". Ένας άλλος δήλωσε στο Forbes ότι ήταν πολύ δύσκολο να της αποσπάσει οικονομικές πληροφορίες.

Στο πλαίσιο της μετάβασης στο επόμενο στάδιο της επιχείρησης, η Javice έφερε έναν νέο Iσραηλινό συνιδρυτή και CTO, τον Adi Omesy, το 2016. Όμως τον επόμενο χρόνο, ο Omesy μήνυσε την Javice και τη Frank για μη καταβολή μισθών και μη τήρηση φερόμενης υπόσχεσης να του παραχωρηθεί το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Frank μετά την ένταξή του στην εταιρεία. Η απόφαση διακστηρίου του Τελ Αβίβ τον Ιούνιο του 2021 τής επέβαλε να καταβάλει 35.000 δολάρια αν και η ίδια δεν αποδέχθηκε ότι είχε παραβιάσει όρους της συμφωνίας. Ο Omesy αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Javice, μέσω του δικηγόρου της, δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Forbes σχετικά με την υπόθεση.

Το 2017, η Javice εγκαινίασε τη Frank εστιάζοντας στη βελτίωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για φοιτητικά δάνεια και στο να κάνει το κολέγιο πιο προσιτό για υποψήφιους φοιτητές.

Η ονομασία "Frank", όπως εξήγησε αργότερα η Javice, είχε σκοπό να φέρει στο μυαλό έναν αξιόπιστο θείο ή ξάδερφο στον οποίο μπορεί κανείς να απευθυνθεί για συμβουλές.

"Δεν υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες στον χώρο και θέλαμε να υποστηρίξουμε κάτι που ήταν ειλικρινές, ξεκάθαρο και όπου οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να νιώσουν ότι έχουν κάποιον που τους στηρίζει", δήλωσε σε συνέντευξή της στο YouTube το 2017 με τον Bill Carmody. "Η πλατφόρμα Frank το αντιπροσώπευε κατά κάποιο τρόπο αυτό ως όνομα, επειδή σήμαινε 'ειλικρινής'".

Οι φιλοδοξίες της να μετατρέψει τη νεοσύστατη επιχείρηση σε "ένα Amazon για την τριτοβάθμια εκπαίδευση" ή "TurboTax για οικονομική βοήθεια" κέρδισαν την υποστήριξή του δισεκατομμυριούχου CEO της Apollo, Marc Rowan, το αμερικανο-ισραηλινό ταμείο Aleph και άλλες εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών. (Ο Rowan, μέσω της Apollo, και ο Eisenberg της Aleph δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια). Η εταιρεία τελικά προσέλκυσε ακόμη και την JP Morgan, η οποία εξαγόρασε την Frank έναντι 175 εκατ. δολαρίων στα τέλη του 2021.

Ο Eisenberg της Aleph είχε "ξετρελαθεί" με την Javice από την ημέρα που τη γνώρισε, όταν ήταν μόλις 19 ετών, σε ένα καφέ στο Grand Central Station. Όταν ολοκληρώθηκε η συμφωνία, εξήρε τον τρόπο με τον οποίο "έχτισε ένα αξιόπιστο χρηματοοικονομικό εμπορικό σήμα, τάραξε τα νερά με το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ, κάτι που οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές πολιτικής για τις αμερικανικές οικογένειες και έφερε την εταιρεία στο προσκήνιο άφοβα και ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες".

Το 2017, το Υπουργείο Παιδείας κατηγόρησε την Frank για πιθανή παραπλάνηση πελατών, ώστε να πιστέψουν ότι η εταιρεία της ήταν συνδεδεμένη με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με έγγραφα που εξέτασε το Forbes. (Ως μέρος ενός διακανονισμού του 2018, η Frank αναγκάστηκε να αλλάξει τη διεύθυνση του ιστοχώρου της και να καταστήσει σαφές ότι δεν ήταν επίσημος κυβερνητικός εταίρος). Η Javice, μέσω του δικηγόρου της, δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού σχετικά με την καταγγελία του Υπουργείου. Ο δικηγόρος της δήλωσε στο Insider ότι ο διακανονισμός αφορούσε "μια διαμάχη για ένα εμπορικό σήμα σχετικά με μια εμπορική επωνυμία. Τίποτα περισσότερο".

Το 2020, αφού διακομματικά μέλη του Κογκρέσου κάλεσαν την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) να διερευνήσει τις "παραπλανητικές πρακτικές" της Frank -ανησυχώντας ότι "δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες και σύγχυση στους φοιτητές... [και] μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγονται από παραπλανημένους φοιτητές για να βγάλει κέρδος"- η υπηρεσία έστειλε στη Frank προειδοποιητική επιστολή, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία της πιθανώς παραπλανεί τους φοιτητές σχετικά με την πρόσβαση σε κονδύλια στήριξης στο πλαίσιο της κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός. Η Javice, μέσω του δικηγόρου της, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την επιστολή της FTC.

Άλλοι παίκτες στον κλάδο της εκπαίδευσης φάνηκε επίσης να έχουν ανησυχίες για τη Frank. Δημοσίευμα των New York Times που συνέταξε η Javice το 2017 τροποποιήθηκε αργότερα με μια διόρθωση 116 λέξεων, αναφέροντας λάθη στον τρόπο με τον οποίο η Javice περιέγραφε τη διαδικασία Free Application for Federal Student Aid, την οποία η εταιρεία της υποσχόταν να κάνει "λιγότερο γραφειοκρατική".

"Οι ισχυρισμοί της ότι θα μπορούσατε να συμπληρώσετε την FAFSA σε τέσσερα ή πέντε λεπτά δεν ήταν ακριβείς", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας σε θέματα οικονομικής βοήθειας των κολεγίων και συνεργάτης του Forbes, Mark Kantrowitz, ο οποίος λειτουργεί επίσης έναν δωρεάν ιστότοπο για τη χρηματοδότηση των φοιτητών. Η Frank ισχυριζόταν ότι μπορούσε να υποβάλει το FAFSA σε επτά λεπτά. "Ήταν λίγο πιο γρήγορο, επειδή παρέβλεπαν ερωτήσεις από το FAFSA και το πρόβλημα είναι ότι αυτές είναι σημαντικές ερωτήσεις για ορισμένους φοιτητές που πρόκειται να σπουδάσουν".

Ο Kantrowitz εξέφρασε και άλλες ανησυχίες. Η εφαρμογή οικονομικής βοήθειας της Frank αφαίρεσε ερωτήσεις ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό της βοήθειας και περιλάμβανε μόνο γενικές πληροφορίες για τους φοιτητές στη διαδικασία άσκησης έφεσης, η οποία ήταν επί πληρωμή. "Οι διαχειριστές της οικονομικής βοήθειας μοιράστηκαν αυτές τις επιστολές και είπαν ότι αυτό είναι γελοίο, ότι δεν πρόκειται για πραγματική έφεση".

Παρόλα αυτά, η Javice είχε μιλήσει στους επενδυτές και οι επενδυτές την άκουσαν.

"Κάθομαι εκεί και το παρουσιάζω, και οι άλλοι επενδυτές τεχνολογίας με κοιτάζουν σαν να έχω δέκα κεφάλια... και ο Mark [Rowan] λέει: "Το μέλλον των προσωπικών οικονομικών!"", δήλωσε στο Forbes σε μια αδημοσίευτη συνέντευξη της για τη λίστα 30 Under 30 στα τέλη του 2018. "Ήταν φοβερό και είδαμε υψηλά ποσοστά αποδοχής. Και τυχαία, δεν έχουμε δει ακόμα κάποια απάτη".

Η Javice τόνισε στη συνέντευξη στο Forbes ότι μέχρι τα τέλη του 2018, η Frank είχε βοηθήσει 300.000 φοιτητές να λάβουν οικονομική βοήθεια ύψους 7 δισ. δολαρίων, κάνοντας λόγο για "ένα φοβερό νέο οικονομικό προϊόν που αρχίζει να παίρνει ώθηση". Στις αρχές του 2021, η εταιρεία άλλαξε τον ιστότοπό της, υποστηρίζοντας ότι οι 350.000 φοιτητές της είχαν αυξηθεί σε 4,25 εκατομμύρια. Και όταν η JP Morgan την εξαγόρασε αργότερα το ίδιο έτος, η Javice δήλωσε στο LinkedIn ότι η Frank είχε γίνει "η κορυφαία και ταχύτερα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα οικονομικού σχεδιασμού για κολέγια" και είχε βοηθήσει "πάνω από 5 εκατομμύρια φοιτητές σε πάνω από 6.000 κολέγια".

Αυτοί οι εντυπωσιακοί αριθμοί θα αποτελέσουν τον πυρήνα των ισχυρισμών στη μήνυση της JP Morgan κατά της Javice και του πρώην επικεφαλής ανάπτυξης της Frank, Olivier Amar, ο οποίος επίσης εντάχθηκε στην τράπεζα στο πλαίσιο της εξαγοράς. Η αγωγή περιγράφει λεπτομερώς την υποτιθέμενη προσπάθεια των Javice και Amar να παράσχουν στοιχεία για τους φοιτητές προκειμένου να υποστηρίξουν τις ερωτήσεις της ομάδας της JP Morgan που ανέλαβε την εποπτική διαδικασία. Μόλις δύο ημέρες μετά τη λήψη αιτήματος για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους υποτιθέμενους 4,25 εκατομμύρια πελάτες της Frank, η Javice φέρεται να ζήτησε από έναν καθηγητή data science να δημιουργήσει μια ψεύτικη λίστα φοιτητών, η οποία παραδόθηκε στις 5 Αυγούστου 2021, σύμφωνα με την αγωγή.

Η μήνυση περιλαμβάνει επίσης εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Frank που φέρεται να εστάλησαν στην Javice από την επενδυτική της τράπεζα, LionTree, στα οποία την πίεζαν να δώσει διευκρινίσεις για "λανθασμένα δεδομένα" που είχε μοιραστεί σε συνομιλίες με αντίπαλο πλειοδότη για την Frank. Αφού έλαβε τις σωστές πληροφορίες σχετικά με την κίνηση των χρηστών της Frank, σύμφωνα με την αγωγή, η εν λόγω εταιρεία αρνήθηκε να προχωρήσει.

Τόσο η Javice όσο και ο Amar έχουν απολυθεί από την JP Morgan. Η Javice ζει τώρα στο Μαϊάμι, όπου αγόρασε ένα διαμέρισμα αξίας 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων -πριν κλείσει τα 30 της χρόνια- το ίδιο έτος που η JP Morgan εξαγόρασε την εταιρεία της. (Για να το αγοράσει, πήρε δάνειο 1 εκατομμυρίου δολαρίων από την JP Morgan.) Όσο για τον Amar, στο LinkedIn του λέει ότι απλώς "απολαμβάνει αυτό που ακολουθεί".

"[Οι ιδρυτές start-ups] προσπαθούν πάντα να παρουσιάζουν μια εκδοχή της ιστορίας που δίνει την καλύτερη δυνατή εικόνα για το τι κάνουν σε κάθε χρονική στιγμή και αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέξετε τα χρονικά σημεία σας, μπορείτε να επιλέξετε τα δεδομένα που εξετάζετε και μπορείτε να επιλέξετε πώς τα πλαισιώνετε", δήλωσε στο Forbes πρώην συμφοιτητής της Javice στο Wharton, ο οποίος είναι επίσης ιδρυτής start-ups. "Αλλά δεν μπορείτε να αλλάξετε τα δεδομένα. Δεν μπορείτε να επινοήσετε δεδομένα. Δεν μπορείτε να πείτε ψέματα".

Η Sue Radlauer και ο Jeff Kauflin συνέβαλαν στο ρεπορτάζ

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Cavino: Τι τζιράρει ο μεγαλύτερος όμιλος κρασιού στην Ελλάδα μετά την εξαγορά του Μπαμπατζίμ

Η συνεργασία με τη Lidl – Από εξαγωγές το 64% του κύκλου εργασιών της.

Η Pizza Hut επιστρέφει στην Ελλάδα

Λίγες ημέρες απομένουν για την επιστροφή της Pizza Hut στην Ελλάδα αυτή τη φορά υπό τον κυπριακό όμιλο PHC.

Πόσο καφέ πίνουμε στην Ελλάδα

Παρά την δεκαετή οικονομική κρίση και τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα και ποτά αλλά και στα προϊόντα καφέ, δεν επηρεάστηκε η κατανάλωση στην Ελλάδα, με τον κλάδο να εμφανίζει ανθεκτικότητα.

Η "μονοπωλιακή αυτοκρατορία" της Google κινδυνεύει και ο Τραμπ μάλλον δεν θα τη σώσει

"Η Google δεν μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών".

Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να "μπλοκάρει" την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ

"Υπάρχουν πολλοί τρόποι να λογοδοτήσει η Κίνα χωρίς να αποξενωθούν 180 εκατ. Αμερικανοί χρήστες".

Lamda Development: "Χρυσοτόκος όρνιθα" το Ελληνικό

Διπλάσιες οι εισπράξεις έναντι των εξόδων μέχρι σήμερα.

Embio Diagnostics: Νέα χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ για την startup που αναπτύσσει διαγνωστικές λύσεις

Εστίασε στην επεκτατική της στρατηγική, εντάσσοντας στο πελατολόγιο της μεγάλες εταιρείες σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μάχη χαρακωμάτων κυβέρνησης με βιομηχανία και σούπερ μάρκετ για τις προσφορές στα ράφια

Αντικείμενο η αλλαγή του καθεστώτος σχετικά με την υλοποίηση των προωθητικών ενεργειών και εκπτώσεων στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Doitforme: Επέκταση υπηρεσιών από τη startup που επαναπροσδιορίζει τη δημιουργία διαφημίσεων στα social media

Η εταιρεία από το Βόλο έχει φέρει επανάσταση στη δημιουργία και διαχείριση διαφημίσεων στα social media.

Gregy: "Τρέχει" το mega πράσινο πρότζεκτ Κοπελούζου που θα συνδέσει ηλεκτρικά Ελλάδα και Αίγυπτο

Τα πλεονεκτήματα του έργου και τα έργα ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν πράσινη ενέργεια τη διασύνδεση.

Theramir: Στόχος οι κλινικές δοκιμές για τη startup που αναπτύσσει θεραπείες κατά του καρκίνου

Η στρατηγική πορεία της για την ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών ενισχύθηκε με μια επιτυχημένη χρηματοδότηση ύψους 525.000 ευρώ.