Στα πρόθυρα νέας πολιτικής κρίσης η Γαλλία;

Στα πρόθυρα νέας πολιτικής κρίσης η Γαλλία;

Του Mike O'Sullivan

Η Γαλλία έχει αλλάξει τρεις κυβερνήσεις τον τελευταίο χρόνο, και κάθε μία από αυτές απέτυχε να περάσει έναν δημοσιονομικά υπεύθυνο προϋπολογισμό. Σημαντικό εμπόδιο είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού - πριν από δύο χρόνια η πρόταση για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης βρήκε απέναντί της μαζικές διαμαρτυρίες. Έκτοτε οι γαλλικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να βρουν τρόπους για να αντισταθμίσουν το βάρος των συντάξεων - μια αξιοσημείωτη στρατηγική είναι η κατάργηση της αναπροσαρμογής των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό.

Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού προσπάθησε να "χτίσει" γέφυρες συναίνεσης αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος - πραγματοποιήθηκε μια ευρεία σύσκεψη, όπου κυρίαρχο θέμα ήταν η ιδέα να αυξηθεί η επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Πρόταση που έχει προσκρούσει σε αδιέξοδο, με τους Σοσιαλιστές να αντιδρούν (οι ψηφοφόροι τους είναι πολύ ευαίσθητοι σε αυτό θέμα) και να απειλούν πως θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση αν η Αριστερά κινήσει τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement National) έχει δηλώσει πως δεν θα υποστήριζε μια τέτοια ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει παραμείνει στην εξουσία μέσω μιας συμφωνίας "μη διάλυσης" με τους Σοσιαλιστές, οπότε αν σε μια ψηφοφορία οι Σοσιαλιστές καταψηφίσουν την κυβέρνηση αυτή θα μπορούσε να πέσει, σε μια εξέλιξη που θα ήταν μοιραία και για τον πρόεδρο Μακρόν. 

Ο Μπαϊρού δεν έχει πειστικές επιδόσεις στους έξι μήνες της θητείας του, και μια επιλογή για τον πρόεδρο Μακρόν είναι να τον αντικαταστήσει, π.χ. με τον υπουργό Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ, ή απλώς να παρακάμψει εντελώς το θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού - κίνηση που από μόνη της θα σήμαινε ήττα. Άλλες πιο φιλόδοξες μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό δεν βρίσκονται πλέον στο τραπέζι. Ως εκ τούτου, η διαδικασία για την κατάρτιση του προϋπολογισμού γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, επειδή οι ενέργειες του Μπαϊρού έχουν "μπλοκάρει" τον έναν από τους δύο δρόμους για να περικόψει η κυβέρνηση τις δαπάνες. 

Οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις έδωσαν στον Εμανουέλ Μακρόν ένα νέο πεδίο άσκησης πολιτικής, μακριά από τα προβλήματα στο εσωτερικό, αλλά ο Μπαϊρού έθεσε ουσιαστικά σε κίνδυνο την κυβέρνησή του όσον αφορά τη διαχείριση του συνταξιοδοτικού και η κυβέρνηση νιώθει πλέον κλυδωνισμούς. Η σκληρή πραγματικότητα είναι, εν αναμονή του προσχεδίου για τον Προϋπολογισμό του 2026, πως η Γαλλία χωλαίνει βαδίζοντας προς μια δημοσιονομική κρίση.

Σε μια εποχή που οι αποδόσεις των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη έχουν συγκλίνει και που η επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και την έναρξη της ένωσης επενδύσεων και αποταμιεύσεων αυξάνεται, η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Γαλλία και τη συμμετοχή του Εμανουέλ Μακρόν. Αντ' αυτού, η θητεία του χαρακτηρίζεται πλέον από μια δημοσιονομική αποτυχία που θα διαμορφώσει το μέλλον της γαλλικής οικονομίας και κοινωνίας την επόμενη δεκαετία. Μόνο η αύξηση της φορολογίας ή το "βαθύ μαχαίρι" στις κρατικές δαπάνες μπορούν να αποτρέψουν την οικονομική καταστροφή της Γαλλίας. Όμως, ο Μακρόν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα επιτρέψουν να συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο και ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας ίσως πάρει στα χέρια του ένα "δισκοπότηρο με δηλητήριο".

Περισσότερα από Forbes

Ειρήνη στην Ουκρανία; Περιορίστε τις ρωσικές εξαγωγές LNG στην Ασία

H Ρωσία σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό για να αποφύγει τις κυρώσεις. Αυτός ο θαλάσσιος δρόμος είναι πλωτός από τα τέλη Ιουνίου έως τον Οκτώβριο/Νοέμβριο και παρέχει στη Μόσχα άμεση πρόσβαση στην Ασία. Η Ρωσία επικεντρώνεται στον τριπλασιασμό των εξαγωγών LNG έως το 2030. Εναπόκειται στις ΗΠΑ και στην ΕΕ να αυστηροποιήσουν τις κυρώσεις για να αναγκάσουν το Κρεμλίνο να μπει σε ειρηνικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Η "στροφή" Τραμπ απέναντι στη Ρωσία είναι σημείο καμπής – αρκεί όμως;

Ένα διστακτικό βήμα των ΗΠΑ προς τη σωστή κατεύθυνση και οι παραλείψεις μιας στρατηγικής.

Ο ρόλος της Βόρειας Κορέας στο ουκρανικό μέτωπο αποκαλύπτει τις αδυναμίες των Ρώσων

Η Πιονγκγιάνγκ σχεδιάζει να τριπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών της στην Ουκρανία.

Τραμπ: Πώς μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο και πώς να κάνει τη Ρωσία να πληρώσει

Τρία χρόνια μετά ρωσική εισβολή δεν φαίνεται το τέλος της αιματηρής σύρραξης στον ορίζοντα

Οι κινήσεις Ερντογάν για τη στρατιωτική ανάπτυξη της Τουρκίας με φόντο τον "Πόλεμο των 12 Ημερών"

Δεν θα "βάλει όλα τα αυγά του στο καλάθι των βαλλιστικών πυραύλων".

Είναι εφικτό ένα ανεξάρτητο πυρηνικό οπλοστάσιο στην Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία;

Μια αμυντική συμμαχία από Σκανδιναβία έως Μεσόγειο θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές εντός 3 ετών.

Η Ρωσία αναβαθμίζει τα drones Shahed και εφαρμόζει νέες τακτικές στην Ουκρανία

Η Ρωσία αναβαθμίζει τα drones Shahed και εφαρμόζει νέες τακτικές στην Ουκρανία

Η σύρραξη Ισραήλ - Ιράν δοκιμάζει τα όρια του Διεθνούς Δικαίου

Ο διάλογος για τη νομιμότητα της ισραηλινής επίθεσης αποκαλύπτει κενά που ίσως επηρεάσουν μελλοντικούς πολέμους.

Τι μας έμαθε η σύρραξη Ιράν-Ισραήλ για τους κινδύνους στα σημεία "διπλής συμφόρησης"

Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες διαπίστωσαν πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι η "ανθεκτικότητα".

Μπορεί όντως το Ιράν να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο;

Tο εμπλουτισμένο ουράνιο απομακρύνθηκε από το Φόρντοου πριν ή μετά την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών.

Έρικ Κουρίλα: Ο στρατηγός πίσω από το χτύπημα Τραμπ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Το "γεράκι" που πίεσε για πιο επιθετική αντίδραση κατά της Τεχεράνης, με προϋπηρεσία σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Γιατί η πτώση του Άσαντ διευκόλυνε τα σχέδια του Ισραήλ για το Ιράν

Η αεροπορία του Ισραήλ δεν είχε το βεληνεκές και τις ασφαλείς γραμμές διέλευσης για να χτυπήσει μόνη της το Ιράν.