Οι top-10 μεγιστάνες που χρηματοδοτούν την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ

Οι top-10 μεγιστάνες που χρηματοδοτούν την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ

Του Leo Kamin

"Δεν χρειάζομαι τα χρήματα κανενός", είπε ο Ντόναλντ Τραμπ όταν ξεκίνησε την προεκλογική του καμπάνια το 2016, η οποία του κόστισε προσωπικά 66 εκατ. δολάρια. "Δεν χρησιμοποιώ δωρητές".

Ο Τραμπ στηρίχθηκε σε δωρητές και το 2016 - αλλά ούτε κατά διάνοια όσο σήμερα. Ο πρώην πρόεδρος δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής ούτε σεντ για την καμπάνια του, ενώ κάποιοι δισεκατομμυριούχοι έχουν ρίξει εκατομμύρια σε ομάδες που τον υποστηρίζουν (και σε ορισμένες περιπτώσεις και άλλους υποψηφίους).

Οι 10 μεγαλύτεροι δωρητές δισεκατομμυριούχοι είναι όλοι υποστηρικτές του πρώην προέδρου εδώ και χρόνια και έχουν ήδη δώσει 123 εκατ. δολάρια σε ομάδες που υποστηρίζουν τον Τραμπ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής. Μπορεί να ακούγονται πολλά τα χρήματα, αλλά αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν συνολικά πάνω από 55 δισ. δολάρια. Τους επόμενους μήνες αναμένονται και άλλες επιταγές με πολλά μηδενικά, καθώς οι Αμερικανοί αποφασίζουν, για τρίτη φορά, αν θα κάνουν πάλι τον Τραμπ ένοικο του Λευκού Οίκου.

1. Timothy Mellon

Δωρεές σε ομάδες του Τραμπ: 76,5 εκατ. δολάρια | Καθαρή αξία: +1 δισ. δολάρια 

Απόγονος της οικογένειας Mellon, της οποίας η περιουσία των 14 δισ. δολαρίων χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, ο Timothy Mellon δώρισε 50 εκατ. δολάρια υπέρ του Τραμπ την επομένη της καταδίκης του από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης για 34 κακουργηματικές κατηγορίες. Ο Mellon, ο οποίος έδωσε 20 εκατ. δολάρια σε μια άλλη ομάδα του Τραμπ το 2020, ξεκίνησε μια εταιρεία προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών τη δεκαετία του 1960 και στη συνέχεια άρχισε να αγοράζει σιδηροδρόμους για να σχηματίσει μια εταιρεία, την οποία πούλησε το 2022 έναντι 600 εκατ. δολάρια. Έχει επίσης ξοδέψει πάνω από 1 εκατ. δολάρια προσπαθώντας να βρει τα συντρίμμια του αεροπλάνου της Amelia Earhart.

2. Linda McMahon (σύζυγος του Vince McMahon)

Δωρεές σε ομάδες του Τραμπ: 11,1 εκατ. δολάρια | Καθαρή αξία: 2,9 δισ. δολάρια

Η McMahon, ο σύζυγος της οποίας (Vince) αναβάθμισε ένα περιφερειακό πρωτάθλημα πάλης στην αυτοκρατορία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων World Wrestling Entertainment, διετέλεσε επικεφαλής της Διοίκησης Μικρών Επιχειρήσεων κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο σύζυγός της παραιτήθηκε από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου της μητρικής εταιρείας WWE τον Ιανουάριο εν μέσω καταγγελιών για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά. Σήμερα, η Linda McMahon, η οποία είχε βάλει υποψηφιότητα για τη Γερουσία στο Κονέκτικατ το 2010 και το 2012 χωρίς να πετύχει την εκλογή της, είναι πρόεδρος του φιλικά διακείμενου προς τον Τραμπ μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου America First Policy Institute. Είναι επίσης μέλος του ΔΣ της Trump Media and Technology Group.

3. Kelcy Warren

Δωρεές σε ομάδες του Τραμπ: 5,8 εκατ. δολάρια | Καθαρή αξία: 6,3 δισ. δολάρια

Η Warren είναι εκτελεστική πρόεδρος της Energy Transfer, της εταιρείας στην οποία ανήκει ο αγωγός Dakota Access Pipeline, τη κατασκευή του οποίου επίσπευσε ο Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2017. Το πετρέλαιο άρχισε να ρέει εντός του ίδιου έτους και η Warren, η οποία έδωσε 100.000 δολάρια για να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, παρέμεινε πιστή στον πρώην πρόεδρο. Έχει δωρίσει περισσότερα από 11 εκατ. δολάρια για να υποστηρίξει την επανεκλογή του και έχει μοιράσει περίπου 6 εκατ. δολάρια σε ομάδες υπέρ του Τραμπ φέτος.

4. Diane Hendricks

Δωρεές σε ομάδες του Τραμπ: 5,5 εκατ. δολάρια | Καθαρή αξία: 20,9 δισ. δολάρια

Ο Τραμπ δεν το σκέφτηκε και πολύ όταν ο πρώην κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Scott Walker αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα το 2015. "Δες αν μπορείς να πάρεις την ψήφο του, Corey", ειρωνεύτηκε τότε ο Τραμπ τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής του εκστρατείας Corey Lewandovski. Ο μεγιστάνας των ακινήτων προσέλκυσε τελικά τον σημαντικότερο υποστηρικτή του Walker, την Diane Hendricks, την πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα στις ΗΠΑ. Η Hendricks διετέλεσε αντιπρόεδρος μιας από τις επιτροπές συγκέντρωσης χρημάτων του Τραμπ το 2016, δώρισε περισσότερα από 6 εκατ. δολάρια το 2020 και έχει ήδη δώσει 5,5 εκατ. δολάρια για αυτές τις εκλογές. Πρώην "κουνελάκι του Playboy", η Hendricks συνίδρυσε την ABC Supply με τον εκλιπόντα σύζυγό της, Ken, και στη συνέχεια την ανέδειξε σε κολοσσό κατασκευαστικών υλικών με την κεφαλαιοποίησή της να φτάνει στα 20 δισ. δολάρια.

5. Timothy Dunn

Δωρεές σε ομάδες του Τραμπ: 5 εκατ. δολάρια | Καθαρή αξία: 2,2 δισ. δολάρια

Ο Dunn πλούτισε από το πετρέλαιο του Δυτικού Τέξας, όπου ίδρυσε μια ιδιωτική εταιρεία εκμετάλλευσης πετρελαιοπηγών με την επωνυμία CrownQuest. Ήταν δωρητής του Τραμπ και το 2020, αλλά αύξησε τις δωρεές του για αυτή την εκλογική μάχη. Τον Δεκέμβριο, ο Dunn δώρισε 5 εκατ. δολάρια στο μεγαλύτερο super-PAC του Τραμπ. Ο Dunn έχει δώσει επιπλέον 2,5 εκατ. δολάρια σε άλλες ρεπουμπλικανικές επιτροπές, μεταξύ των οποίων αυτές που υποστηρίζουν τον αντιπρόσωπο της Ιντιάνα Jim Banks και τον γερουσιαστή της Φλόριντα Rick Scott.

6. Elizabeth Uihlein

Δωρεές σε ομάδες του Τραμπ: 5 εκατ. δολάρια | Καθαρή αξία: 6,6 δισ. δολάρια

7. Richard Uihlein

Δωρεές σε ομάδες του Τραμπ: 5 εκατ. δολάρια | Καθαρή αξία: 6,6 δισ. δολάρια

Η Elizabeth και ο Richard Uihlein ξεκίνησαν την εταιρεία υλικών συσκευασίας Uline -με έδρα το Ουισκόνσιν- από το υπόγειό τους το 1980. Σήμερα, οι ετήσιες πωλήσεις της ανέρχονται σε 6,1 δισ. δολάρια και το ζεύγος αξίζει συνολικά 13,2 δισ. δολάρια. Η περιουσία τους έχει αποτελέσει σημαντική πηγή ρευστότητας για τις εκστρατείες των Ρεπουμπλικάνων στις τελευταίες εκλογικές μάχες - ο Richard διέθεσε 84 εκατ. δολάρια μόνο για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022. Υπήρξαν συνεπείς υποστηρικτές του Τραμπ, δίνοντας περισσότερα από 500.000 δολάρια σε μια ομάδα υπέρ του Τραμπ το 2016 και πάνω από 1 εκατ. δολάρια το 2020. Ο Richard, ωστόσο, έδωσε 2 εκατ. δολάρια και σε μια ομάδα που τάχθηκε εναντίον του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές του 2016, ενώ πέρυσι το ζεύγος δώρισε 3 εκατ. δολάρια σε ένα super-PAC που υποστήριζε τον αντίπαλο του Τραμπ, Ρον ΝτεΣάντις. Οι Uihlein πλέον στηρίζουν αποκλειστικά και μόνο τον Τραμπ: τον Μάιο έκοψαν επιταγές ύψους 5 εκατ. δολάρια έκαστος για το μεγαλύτερο super-PAC του Τραμπ.

8. Phil Ruffin

Δωρεές σε ομάδες του Τραμπ: 3,3 εκατ. δολάρια | Καθαρή αξία: 2,6 δισ. δολάρια

Λίγοι δισεκατομμυριούχοι είναι πιο κοντά στον Τραμπ από τον Ruffin, ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης -μαζί με τον πρώην πρόεδρο- του Trump International Hotel στο Λας Βέγκας. Αφού ο Τραμπ απέτυχε να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα από την Deutsche Bank κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2016, ο Τραμπ και ο Ruffin πήραν δάνειο ύψους 30 εκατ. δολαρίων με εγγύηση το ξενοδοχείο στο Λας Βέγκας. Τις επόμενες έξι εβδομάδες, ο Τραμπ εισέφερε 12 εκατ. δολάρια από προσωπικά του χρήματα. Όλα αυτά είναι μια στρογγυλοποίηση για τον Ruffin, η αυτοκρατορία του οποίου αξίζει 2,6 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει τα καζίνο Treasure Island και Circus Circus, βασικούς πυλώνες του Vegas Strip. Ο Ruffin -ο οποίος παντρεύτηκε τη σύζυγό του Oleksandra στο Μαρ-α-Λάγκο, με τον Τραμπ να είναι κουμπάρος- έχει δωρίσει το 2024 περισσότερα χρήματα σε ομάδες υπέρ του Τραμπ από όσα είχε δωρίσει στις προηγούμενες δύο εκλογικές μάχες μαζί.

9. Geoffrey Palmer

Δωρεές σε ομάδες του Τραμπ: 3 εκατ. δολάρια | Καθαρή αξία: 3,1 δισ. δολάρια

Ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Λος Άντζελες, με περισσότερα από 11.000 διαμερίσματα στο χαρτοφυλάκιό του, ο Palmer ασχολείται εδώ και καιρό με την πολιτική. Στην εταιρεία του επιβλήθηκε πρόστιμο τη δεκαετία του 1990 για ξέπλυμα προεκλογικών κεφαλαίων στην Καλιφόρνια. Ωστόσο, οι εκλογικοί κανόνες δεν είναι τόσο αυστηροί όσο ήταν κάποτε και ο Palmer μπορεί πλέον να ρίχνει όσα χρήματα θέλει στις εκλογές. Το 2016 έδωσε 6,3 εκατ. δολάρια σε super-PACs του Τραμπ και το 2020, 10,5 εκατ. δολάρια. Για τις επικείμενες εκλογές έχει δώσει ήδη 3 εκατ. δολάρια.

10. Robert "Woody" Johnson

Δωρεές σε ομάδες του Τραμπ: 2,7 εκατ. δολάρια | Καθαρή αξία: 3,2 δισ.δολάρια

Ο ιδιοκτήτης των New York Jets, κληρονόμος του κολοσσού υγειονομικής περίθαλψης Johnson & Johnson, διετέλεσε πρεσβευτής επί Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα από τα καθήκοντα που φέρεται να του ανέθεσε ο Τραμπ: η εξασφάλιση του British Open για το Trump Turnberry, ένα ιστορικό γήπεδο γκολφ που ο πρώην πρόεδρος αγόρασε δυόμισι χρόνια πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Ο Johnson δεν προσέλκυσε ποτέ το Open, αλλά παρέμεινε πιστός στον Τραμπ. Για τις εκλογές του 2024 έχει δώσει σε ομάδες που υποστηρίζουν τον Τραμπ 1,9 εκατ. δολάρια, ενώ η σύζυγός του, Suzanne, έχει προσφέρει περισσότερα από 800.000 δολάρια.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Τραμπ: "Ο Μπάιντεν είναι εγωιστής - Δεν θα εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα"

Συνέχισε να επιτίθεται στον αντίπαλό του υπονοώντας ότι "ημι-διοικεί" την κυβέρνησή του.

Tα crypto ετοιμάζονται για τη "μεγάλη στροφή" του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ

Ε-mail αποκαλύπτει ότι επίκειται "η πιο σημαντική συνάντηση φορέων χάραξης πολιτικής μέχρι σήμερα".

Γιατί η Κίνα στοιχημάτισε εναντίον της Ευρώπης;

Το Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή. Ούτε η Β. Κορέα. Η Κίνα είχε. Στοιχημάτισε σωστά υποστηρίζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;

Οι δικαστικές περιπέτειες του Ντ. Τραμπ μόλις άρχισαν

Αντιμετωπίζει ακόμη 54 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε τρία διαφορετικά δικαστήρια

"Όχι" ΗΠΑ σε μονομερείς αναγνωρίσεις του παλαιστινιακού κράτους μετά τις ανακοινώσεις Ισπανίας, Νορβηγίας και Ιρλανδίας

"Παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να δημιουργηθεί μέσω "άμεσων διαπραγματεύσεων" μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών".

Ποιος θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ - Η λίστα των επιλογών

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία δεν ανοίγει τα χαρτιά του.

Ρώσοι στρατιωτικοί εισήλθαν σε βάση όπου σταθμεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ στον Νίγηρα

Ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό έφτασε την Πέμπτη σε αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, όπου σταθμεύουν ορισμένα στρατεύματα των ΗΠΑ εν μέσω μιας ευρισκόμενης σε εξέλιξη αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Η "αποκινεζοποίηση" του TikTok στις ΗΠΑ κινδυνεύει να γίνει εφιάλτης για τον Μπάιντεν

Η κινεζική ByteDance απλώς αποκλείεται να πουλήσει τον αλγόριθμό σε ξένο επενδυτή.

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

Η κατάσχεση της περιουσίας του Τραμπ δεν θα "τρέξει" γρήγορα — ούτε είναι εύκολη

"Πρόκειται για νομική διαδικασία. Δεν θα πουληθούν αυτά τα ακίνητα μέσα σε μία εβδομάδα".

Η Ρωσία τροφοδοτεί τα συνοριακά προβλήματα των ΗΠΑ για να επηρεάσει την προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ

Για άλλη μια φορά, η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ προωθώντας τη διχόνοια για θέματα μετανάστευσης.