Τρία εκατ. οβίδες: Τόσα επιπλέον πυρομαχικά πιστεύει η Ρωσία ότι χρειάζεται για να νικήσει την Ουκρανία

Τρία εκατ. οβίδες: Τόσα επιπλέον πυρομαχικά πιστεύει η Ρωσία ότι χρειάζεται για να νικήσει την Ουκρανία

Του David Axe

15.000 οβίδες την ημέρα. Τόσα πυρομαχικά πυροβολικού πιστεύει το Κρεμλίνο ότι χρειάζεται για να οδηγήσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε παράδοση και να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2025.

Πρόκειται για 5.000 επιπλέον οβίδες από όσα οι ρωσικές πυροβολαρχίες εκτοξεύουν σήμερα σε καθημερινή βάση στην Ουκρανία - και 9.000 περισσότερες οβίδες από όσες παράγει η ρωσική βιομηχανία κάθε μέρα.

Για να καλύψει το έλλειμμα, το Κρεμλίνο έχει δύο επιλογές, κάθε μία με τις δυσκολίες της. Πρώτον, μπορεί να προσπαθήσει να αποκαταστήσει μερικά από τα περίπου τρία εκατ. παλιές οβίδες που εξακολουθούν να βρίσκονται σε μακροχρόνια αποθήκευση στη Ρωσία.

Δεύτερον, μπορεί να προσπαθήσει να εξασφαλίσει πρόσθετες αποστολές από το Ιράν και, κυρίως, από τη Βόρεια Κορέα - επιπλέον των δύο εκατομμυρίων ή και περισσότερων οβίδων που έχει ήδη αποκτήσει η Ρωσία από τις χώρες αυτές.

Όλα αυτά είναι ευκολότερα ειπωμένα από ό,τι γίνονται και οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν "σημαντική έλλειψη" των κύριων βλημάτων 152 χιλιοστών το επόμενο έτος, σύμφωνα με νέα έκθεση του Βασιλικού Ινστιτούτου Ηνωμένων Υπηρεσιών του Λονδίνου.

Τα χιλιάδες οβιδοβόλα του ρωσικού στρατού έριχναν χωρίς συγκράτηση τους πρώτους μήνες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας, οι ρωσικές πυροβολαρχίες έριχναν αρχικά έως και 60.000 οβίδες την ημέρα.

Με αυτόν τον ρυθμό, εκτοξεύτηκαν εκατ. βλήματα μέσα σε λίγους μήνες, καταναλώνοντας λίγο-πολύ κάθε οβίδα 122 και 152 χιλιοστών που είχαν οι ρωσικές δυνάμεις στα χέρια τους πριν από τον πόλεμο.

Δεκαοκτώ μήνες αργότερα, στα τέλη του 2023, οι Ρώσοι έριχναν μόλις 10.000 οβίδες την ημέρα - και οι Ουκρανοί, εφοδιασμένοι με ένα εκατ. νοτιοκορεατικά βλήματα που είχαν αγοράσει οι Αμερικανοί για αυτούς, έφταναν περίπου στο ίδιο ποσοστό βολών.

Πριν από το 2022, η ρωσική βιομηχανία ήταν σε θέση να παράγει, ή να επαναφέρει από τα πολεμικά αποθέματα, μόλις 400.000 οβίδες ετησίως, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας. Καθώς οι παλιές οβίδες εξαντλούνται, οι Ρώσοι πρέπει να τις αντισταθμίσουν με την κατασκευή περισσότερων νέων οβίδων.

Και το κάνουν. Μέσα από δύο χρόνια επενδύσεων, οι οποίες συνέβαλαν στον διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του μεριδίου που δαπανά η Ρωσία για τις ένοπλες δυνάμεις της, έχε επεκταθεί η ετήσια παραγωγή πυροβολικού σε 2,1 εκατ. οβίδες των 122 και 152 χιλιοστών.

Αλλά αυτό είναι λιγότερο από το ήμισυ των 5,6 εκατ. οβιδών που, σύμφωνα με το RUSI, οι Ρώσοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι χρειάζονται για να εξασφαλίσουν τη νίκη στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και του επόμενου.

Μπορεί να υπάρχουν άλλα τρία εκατ. παλιές οβίδες σε αποθήκες στη Ρωσία, αλλά "πολλές από αυτές είναι σε κακή κατάσταση", ανέφεραν οι αναλυτές του RUSI Jack Watling και Nick Reynolds.

Έχουν το Ιράν και η Βόρεια Κορέα επιπλέον μερικές εκατ. οβίδες που είναι πρόθυμες να δώσουν; Μπορεί η Ρωσία να αντέξει το τίμημα των πολλών δισ. δολαρίων; Δεν είναι σαφές κάτι τέτοιο.

Αν υπάρχει κάποια παρηγοριά για τους Ρώσους σε αυτή τη δυσοίωνη εκτίμηση, είναι ότι οι Ουκρανοί αγωνίζονται ακόμη περισσότερο για να προμηθεύσουν τα μεγαλύτερα όπλα τους. Ειδικότερα, πρέπει να βρουν κάποιον τρόπο να αναπληρώσουν το απότομο τέλος της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι Αμερικανοί ήταν οι μεγαλύτερες προμηθευτές πυροβολικού των Ουκρανών, δωρίζοντας περίπου δύο εκατ. οβίδες κατά τους πρώτους 18 μήνες του πολέμου. Αλλά στη συνέχεια, το περασμένο φθινόπωρο, οι προσκείμενοι στη Ρωσία Ρεπουμπλικάνοι στο αμερικανικό Κογκρέσο μπλόκαραν την περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία.

Οι ουκρανικές πυροβολαρχίες από 10.000 οβίδες την ημέρα ρίχνουν πλέον μόλις 2.000 περίπου.

Ο αμερικανικός στρατός υπολόγιζε στην αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία για να χρηματοδοτήσει την τεράστια επέκταση του κύριου εργοστασίου πυρομαχικών του στο Τέξας - μια επέκταση που θα αύξανε την παραγωγή σε 1,2 εκατ. οβίδες ετησίως.

Τώρα αυτό το έργο βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Και ακόμη και αν προχωρήσει, οι οβίδες που παράγει ο στρατός στο Τέξας δεν θα πάνε στην Ουκρανία. Όχι, εκτός αν και μέχρι, οι Ρεπουμπλικάνοι συμφωνήσουν τελικά να ψηφίσουν για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία

Περισσότερα από Forbes

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Γιατί η Ρωσία διεξάγει πυρηνικές ασκήσεις και τι πρέπει να προσέξουμε

Ανώτερη ρωσική πηγή δήλωσε ότι το μήνυμα έχει ως στόχο να κάνει τη Δύση να φοβηθεί και να μην κλιμακώσει τον πόλεμο.

Η Ρωσία αλλάζει το "μείγμα" των μαζικών της επιθέσεων στην Ουκρανία

Περιορίζει τα drones και βασίζεται στους βαλλιστικούς πυραύλους.