Το εσωτερικό του μυστικού όπλου που επεκτείνει την εμβέλεια των FPV Drones της Ρωσίας

Το εσωτερικό του μυστικού όπλου που επεκτείνει την εμβέλεια των FPV Drones της Ρωσίας

Του David Hambling

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν πρόσφατα ένα νέο τύπο εχθρικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το αποσυναρμολόγησαν και ανάρτησαν τις εικόνες στο διαδίκτυο. Αποδείχθηκε όμως ότι ήταν ένα από τα δικά τους, και οι εικόνες τους επέτρεψαν στον φυσικό DanielR να ρίξει μια καλή ματιά στα ηλεκτρονικά μέσα σε ένα από τα πιο ασυνήθιστα και μυστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ρωσίας. Αυτό το multicopter είναι ένας ιπτάμενος αναμεταδότης, δηλαδή ένας σταθμός αναμετάδοσης που διπλασιάζει την εμβέλεια των FPV και τους επιτρέπει να φτάνουν σε στόχους που διαφορετικά θα ήταν απρόσιτοι.

Ο DanielR έδωσε μια ανάλυση του τρόπου λειτουργίας του αναμεταδότη σε ένα λεπτομερές κείμενο στο Twitter και συζήτησε τα ευρήματά του μαζί μου. Τα FPV φωτογραφίζονται συνέχεια άθικτα, αλλά μια ματιά στο εσωτερικό ενός αναμεταδότη είναι ένα σπάνιο πλεονέκτημα.

"Κάποιος ξόδεψε αρκετό χρόνο με το λογισμικό CAD για να σχεδιάσει αυτόν τον αναμεταδότη", με πληροφόρησε ο DanielR. Το περιγράφει ως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αξιοποιεί αποτελεσματικά τα διαθέσιμα στο εμπόριο εξαρτήματα.

Η ιστορία του Ghoul

Το drone αναμετάδοσης συνεργάζεται στενά με το Ghoul FPV και αναπτύχθηκε από την ίδια ανώνυμη ομάδα που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Σβερντλόφσκ. Το Ghoul εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε άρθρο του TASS τον Μάιο, κατασκευασμένο από ανώνυμη ομάδα που υποστηρίζεται από δωρητές και χωρίς κυβερνητική βοήθεια. Όπως και άλλα FPV και από τις δύο πλευρές, το Ghoul είναι ένα μικρό, γρήγορο τετρακόπτερο που μπορεί να μεταφέρει μια ρουκέτα RPG.

Τον Ιούλιο, η ομάδα ανακοίνωσε ότι είχε αναπτύξει ένα drone αναμεταδότη που ονομάζεται Udlintel - κυριολεκτικά, " Extension Cord " ή " Extender " - καθώς επίσης και τις δικές τους μονάδες πομπού και δέκτη. Το Extender διπλασιάζει την εμβέλεια του Ghoul αναμεταδίδοντας το σήμα ελέγχου από τον χειριστή στο FPV και τα τηλεοπτικά σήματα από το FPV στον χειριστή.

πιν

Επειδή η ραδιοζεύξη είναι ουσιαστικά οπτική επαφή, η πτώση πίσω από λόφους ή κορυφογραμμές αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και η σύνδεση βίντεο FPV συνήθως διακόπτεται ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πριν από την πρόσκρουση, καθώς η σύνδεση χάνεται από τον ορίζοντα της ραδιοζεύξης. Ο αναμεταδότης δεν χρειάζεται να απομακρυνθεί πολύ από τον χειριστή, παρά μόνο για να αποκτήσει μεγάλο υψόμετρο, οπότε το FPV μπορεί να διατηρήσει τη σύνδεση σε μεγάλη εμβέλεια, ακόμη και αν βρίσκεται από την άλλη πλευρά ενός λόφου.

Ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις είναι δυνατές με τους αναμεταδότες, με τα ουκρανικά FPV να σημειώνουν χτυπήματα στα 22 χιλιόμετρα (14 μίλια) και περισσότερο.

Η ανατομία του Extender

Το πρώτο πράγμα που παρατήρησε ο DanielR ήταν η υπερμεγέθης κεραία εκατέρωθεν του drone για τη λήψη και αναμετάδοση σημάτων. (Είναι ενδιαφέρον ότι το Ghoul έχει παρόμοια διάταξη κεραίας με τα αυτιά του Mickey Mouse).

"Οι εξωτερικές κεραίες μπορεί να δυσκολέψουν την πτήση", σημειώνει ο DanielR.

Το Extender έχει πιο έξυπνη εμφάνιση από πολλά άλλα τοπικά κατασκευασμένα drones, γεγονός που σύμφωνα με τον DanielR οφείλεται στο ότι τα εξωτερικά μέρη - συμπεριλαμβανομένου του κύριου σώματος και των περιβλημάτων των κεραιών και του καλύμματος της κάμερας - έχουν κατασκευαστεί κατά παραγγελία με τρισδιάστατη εκτύπωση. Το Ghoul, το οποίο κατασκευάζεται σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς, διαθέτει μερικά τρισδιάστατα εκτυπωμένα μέρη, αλλά το σώμα είναι σχηματοποιημένο από θερμοπλαστική ύλη.

πιν

Ανοίγοντάς το αποκαλύπτεται ένα εσωτερικό γεμάτο ηλεκτρονικά - "Συμβαίνουν πολλά μέσα σε αυτό το drone", λέει ο DanielR - σημειώνοντας ότι ο "εγκέφαλός" του είναι ένας ελεγκτής πτήσης SpeedyBee, συνδέεται με μικρό ασύρματο ExpressLRS και έναν αναμεταδότη βίντεο.

Το ωφέλιμο φορτίο του drone είναι ο αναμεταδότης, ο οποίος αποτελείται από ένα σύστημα Matek 9 καναλιών (κόστους περίπου 60 δολαρίων) και περιλαμβάνει έναν αναμεταδότη BetaFPV ExpressLRS (40 δολάρια).

Ο δέκτης βίντεο διαθέτει ένα εμπορικό φίλτρο SAW που κατασκευάστηκε από την Tai-Saw Technology. Το φίλτρο κοστίζει 2 δολάρια και μπλοκάρει τις ραδιοσυχνότητες εκτός ενός συγκεκριμένου στενού εύρους, θωρακίζοντας τον δέκτη από παρεμβολές θορύβου που εκτοξεύουν ραδιοσήματα σε ένα εύρος συχνοτήτων. Με αυτόν τον τύπο φίλτρου, ο δέκτης είναι ευάλωτος μόνο σε παρεμβολές σε μια συγκεκριμένη συχνότητα. Αυτό είναι ένα παρόμοιο φίλτρο με αυτό του "μαγικού ασυρμάτου" του Hermes, το οποίο ο DanielR είχε αναλύσει προηγουμένως στο διαδίκτυο.

Λύνοντας το Extension Cord

Ένα πιθανό πρόβλημα είναι ότι το φίλτρο σηματοδοτεί ότι το βίντεο FPV μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε ένα κανάλι συχνότητας.

Τον Ιούλιο, οι κατασκευαστές δήλωσαν στο TASS ότι: "Η συσκευή δεν έχει καμία σχέση με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα: "με την έλευση του νέου μας συστήματος μετάδοσης βίντεο, ο κύριος όγκος του εξοπλισμού παρεμβολής σήματος θα καταστεί άχρηστος. Ειδικότερα, χάρη στη δυνατότητα αλλαγής της συχνότητας του φορέα στο πεδίο, δηλαδή, αν εντοπιστούν παρεμβολές στο κύριο κανάλι, μπορείτε να μεταβείτε σε άλλο".

Αυτό υποδηλώνει ότι είτε οι αρχικοί ισχυρισμοί ήταν ψεύτικοι, είτε αναγκάστηκαν να αλλάξουν τον σχεδιασμό, διότι, όπως σημειώνει ο DanielR, η τρέχουσα μονάδα μπορεί να μπλοκαριστεί αποκλείοντας την περιοχή συχνοτήτων 1,075 έως 1,105 GHz.

Η χρήση ενός αναμεταδότη όπως το Extender ενέχει επίσης τους δικούς του κινδύνους.

"Κάθεται ακριβώς στο σημείο με αναμεταδότες υψηλής ισχύος, ώστε όλοι σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων να βλέπουν και να γνωρίζουν τι είναι", λέει ο DanielR. "Μπορεί στη συνέχεια να εντοπιστεί από ένα εχθρικό drone και να ακολουθηθεί όταν επιστρέψει στο πλήρωμα εδάφους".

Αυξανόμενος αριθμός FPV drones εμφανίζεται στην Ουκρανία και από τις δύο πλευρές- οι κατασκευαστές του Ghoul λένε ότι παράγουν περισσότερα από 300 το μήνα και άλλοι κατασκευάζουν πολύ περισσότερα. Η μοιραία ακρίβειά τους και η ικανότητά τους να αναζητούν στόχους πίσω από καλύψεις, ακόμη και σε χαρακώματα και καταφύγια, έχει φέρει νέα διάσταση στον πόλεμο. Και οι δύο πλευρές αναπτύσσουν τώρα αναμεταδότες για να αυξήσουν την εμβέλειά τους. Η κατανόηση του ακριβούς τρόπου λειτουργίας των εχθρικών αναμεταδοτών - και του τρόπου αντιμετώπισής τους - θα είναι όλο και πιο ζωτικής σημασίας.

"Υπάρχουν σίγουρα ορισμένες παράμετροι [του Extender] που θα μπορούσαν να βελτιωθούν", λέει ο DanielR. "Αλλά αποφεύγω να προσφέρω χρήσιμες συμβουλές στους Ρώσους".

Απόδοση - Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

Περισσότερα από Forbes

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Tα άρματα κοστίζουν ενώ οι Ρώσοι στρατιώτες είναι φθηνοί - Εξ ου και το μακελειό του πεζικού στο Βολτσάνσκ

Οι Ρώσοι διοικητές προτιμούν να χάσουν μια ομάδας πεζικού παρά ένα όχημα αξίας χιλιάδων ή εκτομμυρίων δολαρίων.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Μπορούν τα ρωσικά Shaheds να κερδίσουν τον πόλεμο drones μακράς εμβέλειας με την Ουκρανία;

Η Ρωσία φέρεται να επιταχύνει την παραγωγή πιο εξελιγμένων drones Shaheds.