Ουκρανία: Καμουφλαρισμένα Leopard 1A5 ετοιμάζονται για χειμερινές μάχες

Ουκρανία: Καμουφλαρισμένα Leopard 1A5 ετοιμάζονται για χειμερινές μάχες

Του David Axe

Ορισμένα από τα γερμανικής κατασκευής τανκ Leopard 1A5 της Ουκρανίας έχουν χειμερινό καμουφλάζ. Όμως αυτά τα καμουφλαρισμένα Leopard  δεν διαθέτουν ακόμη τα στρώματα αντιδραστικής θωράκισης που προφανώς χρειάζονται, και τα οποία, όπως μας διαβεβαιώνουν ορισμένοι Ουκρανοί, αναμένεται να προστεθούν σύντομα.

Η καλύτερη έκβαση για τις μονάδες που είναι εξοπλισμένες με τα 40 τόνων και 4 ατόμων πληρώματος τανκ, σχεδόν 200 από τα οποία έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία μια κοινοπραξία από Γερμανία, Δανία και Ολλανδία, είναι τα Leopard Α15 να αποκτήσουν χειμερινό καμουφλάζ και αντιδραστική θωράκιση.

Στην Αβντίιβκα, μια ουκρανική δύναμη αποτελούμενη από μισή ντουζίνα μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων ταξιαρχιών, διεξάγει από τα μέσα Οκτωβρίου μια κινητή άμυνα εναντίον μιας πολύ μεγαλύτερης δύναμης που περιλαμβάνει δύο ρωσικές δυνάμεις πεδίου. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται αντιμέτωποι με 40.000 Ρώσους.

Παρά τις αντιξοότητες, η άμυνα της Αβντίιβκα δεν έχει απλά αντέξει, αλλά έχει προκαλέσει και καταστροφικές απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας σοβαρά 13.000 Ρώσους μόνο τους δύο πρώτους μήνες, ενώ οι Ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τις δικές τους απώλειες.

Παράλληλα, οι Ρώσοι έχουν χάσει εκατοντάδες τανκ και οχήματα μάχης γύρω από την Αβντίιβκα, πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να αντικαταστήσουν  άμεσα. Η ανισορροπία των απωλειών στο πεδίο της μάχης σε αυτόν τον τομέα - ίσως 10 προς 1 υπέρ των ουκρανικών δυνάμεων - χλευάζει τη δηλωμένη πρόθεση του Ρώσου δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν να νικήσει η Ρωσία την Ουκρανία μέσω πολέμου της φθοράς.

Τα τανκ δεν είναι τα πιο σημαντικά όπλα στoν πόλεμο. Το πυροβολικό και τα drones είναι πάντα πιο σημαντικά. Και τα ευκίνητα, καλά προστατευμένα οχήματα μάχης M-2 της Ουκρανίας με τα ακριβή αυτόνομα κανόνια των 25 χιλιοστών είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικά με τα drones και τα οβιδοβόλα.

Ωστόσο, τα τανκ εξακολουθούν να έχουν μεγάλη σημασία και η άμυνα της Αβντίιβκα σίγουρα δεν θα έλεγε όχι σε μερικές τεθωρακισμένες ενισχύσεις. Ειδικά καθώς φαίνεται ότι η 47η Ταξιαρχία έχει παραχωρήσει τα λίγα Leopard 2A6 που δεν έχουν καταστραφεί στην 21η Ταξιαρχία, η οποία κατέχει θέσεις γύρω από την Κρεμίννα στα βόρεια.

Τα περισσότερα από τα ουκρανικά Leopard 1A5 φαίνεται να ανήκουν στην πρόσφατα αναδιοργανωμένη 5η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων, η οποία εγκαταστάθηκε στο Κρίβιι Ρι  στη νότια Ουκρανία. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το πού θα μπορούσε να αναπτυχθεί η 5η Ταξιαρχία, μόλις τα εκατό περίπου τανκ και τα πληρώματά τους καταστούν έτοιμα για μάχη.

Αλλά οι εξαντλημένες ταξιαρχίες στην Αβντίιβκα σίγουρα θα καλωσόριζαν μια νέα ταξιαρχία με εκατό νέα τανκ. Ειδικά αν αυτά τα τανκ έχουν το καλύτερο χειμερινό καμουφλάζ και την πιο προστατευτική αντιδραστική θωράκιση.

Περισσότερα από Forbes

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Γιατί η Ρωσία διεξάγει πυρηνικές ασκήσεις και τι πρέπει να προσέξουμε

Ανώτερη ρωσική πηγή δήλωσε ότι το μήνυμα έχει ως στόχο να κάνει τη Δύση να φοβηθεί και να μην κλιμακώσει τον πόλεμο.

Η Ρωσία αλλάζει το "μείγμα" των μαζικών της επιθέσεων στην Ουκρανία

Περιορίζει τα drones και βασίζεται στους βαλλιστικούς πυραύλους.