Η Αβντιίβκα "τρώει" αφειδώς ρωσικά τανκς - Και το Κρεμλίνο ετοιμάζεται να την "ταΐσει" ακόμη περισσότερα

Η Αβντιίβκα "τρώει" αφειδώς ρωσικά τανκς - Και το Κρεμλίνο ετοιμάζεται να την "ταΐσει" ακόμη περισσότερα

Του David Axe

Στις 10 εβδομάδες των κατά κύριο λόγο αποτυχημένων επιθέσεων κατά των ουκρανικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την Αβντιίβκα, την πόλη βορειοδυτικά του Ντονέτσκ στην περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός έχει χάσει ή εγκαταλείψει τουλάχιστον 143 άρματα μάχης - έχοντας το ίδιο διάστημα προελάσει μόλις κατά ένα μίλι περίπου βόρεια και νότια της ισοπεδωμένης πόλης.

Ο ουκρανικός στρατός από την άλλη έχασε ή εγκατέλειψε μόλις 14 από τα άρματα μάχη που υπερασπίζονται την πόλη. 

Η συνεχιζόμενη μάχη, μία από τις σκληρότερες που έχει χρειαστεί να δώσει η Ρωσία κατά τη διάρκεια του 23μηνου πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία, αποτελεί πραγματική παγίδα για τα ρωσικά τεθωρακισμένα - αλλά και μια ευκαιρία για την Ουκρανία να φθείρει τις δυνάμεις της Ρωσίας. 

Λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα κατασκευής νέων αρμάτων μάχης της Ρωσίας, την αξιοποίηση παλαιότερων αρμάτων από τα αποθέματά της αλλά και την ανάγκη να καλύψει τις ισχυρές απώλειες αρμάτων του 2022, το Κρεμλίνο έχει τη δυνατότητα να αντέξει την απώλεια περίπου 50 αρμάτων μάχης τον μήνα χωρίς να εξαντλήσει τον "στόλο” των περίπου 3.000 αρμάτων που έχει στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Μόνο γύρω από την Αβντιίβκα, όμως, οι Ρώσοι χάνουν περί τα 60 άρματα τον μήνα. Και αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί, καθώς το Κρεμλίνο ρίχνει στη μάχη το 239ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων - που θα βρεθεί αντιμέτωπο με τα ίδια ναρκοπέδια, τα ίδια θανατηφόρα πλήγματα πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που "εξαφάνισαν” τις μονάδες τεθωρακισμένων που προηγήθηκαν.

Μετά τις ισχυρές απώλειες που υπέστησαν τον Οκτώβριο οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν γύρω από την Αβντιίβκα -και συγκεκριμένα η 2η και η 41η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων- αποφάσισαν να κρατήσουν στα μετόπισθεν τα τεθωρακισμένα και να βγάλουν μπροστά το πεζικό. 

Η μονάδες πεζικού σφαγιάστηκαν. Όσοι επέζησαν από τις νάρκες, τις βολές του πυροβολικού και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, βρέθηκαν μπροστά στην 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του ουκρανικού στρατού με τα αμερικανικής κατασκευής οχήματα μάχης M-2, τα αυτόματα πυροβόλα 25 χιλιοστών των οποίων "θερίζουν” σαν δρεπάνια το απροστάτευτο πεζικό.

Τώρα είναι πιθανόν ότι τόσο η 2η όσο η 41η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων σχεδιάζουν να στείλουν νέα άρματα κατά της Αβντιίβκα. "Η προσθήκη του 239ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων στην 90ή Μεραρχία Τεθωρακισμένων βρίσκεται σε εξέλιξη νοτιοδυτικά της Αβντιίβκα”, ανέφερε την Τετάρτη η ουκρανική δεξαμενή σκέψης "Κέντρο Αμυντικών Στρατηγικών”.

Το 239ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων είναι το τρίτο ρωσικό σύνταγμα αρμάτων που ρίχνεται στο μέτωπο της Αβντιίβκα, μετά το 80ό και 10ο Σύνταγμα. Με βάση τα αρχεία, το 239ο Σύνταγμα περιλαμβάνει τουλάχιστον 100 άρματα που χωρίζονται σε αρκετά τάγματα, τα οποία επανδρώνουν μερικές χιλιάδες άτομα.

Το 2022, το Σύνταγμα αποτελούνταν από άρματα T-72. Αλλά μετά τις απώλειες κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης ταχείας προέλασης της Ρωσίας προς το Κίεβο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022 και αφού επλήγη ακόμη περισσότερο προσπαθώντας, αποτυχημένα, να σταματήσει την αντεπίθεση της Ουκρανίας πέριξ του Χαρκόβου στα τέλη του 2022, το 239ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων επανεξοπλίστηκε, τουλάχιστον εν μέρει, με νεότερα άρματα Τ-90.

Ωστόσο, σήμερα η δύναμη του Συντάγματος ενδεχομένως να προσομοιάζει περισσότερο με αυτήν ενός τάγματος. Στις αρχές Νοεμβρίου, το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου της Ουάσιγκτον περιέγραφε το 239ο Σύνταγμα ως "αποδυναμωμένο”.

Δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι ένα αποδυναμωμένο σύνταγμα τεθωρακισμένων με μερικά νέα άρματα μπορεί να αλλάξει την κατάσταση γύρω από την Αβντιίβκα. Η ουκρανική άμυνα ανθίσταται, και "η κατάσταση στην Αβντιίβκα παραμένει σχετικά σταθερή”, ανέφερε την Τετάρτη η ουκρανική δεξαμενή σκέψης Frontelligence Insight.

Αντιθέτως, είναι πιθανό το 239ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων να καταστεί το τελευταίο ρωσικό σύνταγμα που θα "χορτάσει” με άρματα μάχης και τα τριμελή πληρώματά τους την "αδηφάγα” Αβντιίβκα.
Για τους Ρώσους, αποτελεί πανωλεθρία - μια πανωλεθρία που τους στερεί δυνάμεις και μαχητική ισχύ που χρειάζονται προκειμένου να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στο πεδίο της μάχης αυτόν τον χειμώνα.

Για τους Ουκρανούς, πρόκειται μια "στάσιμη” κατάσταση. Κόντρα στις πιθανότητες, οι δυνάμεις του Κιέβου άντεξαν. Δεν προελαύνουν πλέον, όπως -αν και αργά- το περασμένο καλοκαίρι. Ούτε όμως οπισθοχωρούν.

Αντίθετα, διατηρούν τις δυνάμεις τους, την ώρα που απαιτούν από τους Ρώσους να πληρώσουν βαρύ τίμημα σε κάθε επίθεση που επιχειρούν.

Περισσότερα από Forbes

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Γιατί η Ρωσία διεξάγει πυρηνικές ασκήσεις και τι πρέπει να προσέξουμε

Ανώτερη ρωσική πηγή δήλωσε ότι το μήνυμα έχει ως στόχο να κάνει τη Δύση να φοβηθεί και να μην κλιμακώσει τον πόλεμο.

Η Ρωσία αλλάζει το "μείγμα" των μαζικών της επιθέσεων στην Ουκρανία

Περιορίζει τα drones και βασίζεται στους βαλλιστικούς πυραύλους.