Η μάχη του Κρίνκι εξελίσσεται σε εφιάλτη για Ουκρανούς και Ρώσους

Η μάχη του Κρίνκι εξελίσσεται σε εφιάλτη για Ουκρανούς και Ρώσους

Του David Axe

"Αποστολή αυτοκτονίας." Έτσι χαρακτήρισε, μιλώντας στους New York Times, ένας Ουκρανός πεζοναύτης που διατήρησε την ανωνυμία του (πιθανόν από την 35η Ταξιαρχία) την στρατιωτική επιχείρηση της Ουκρανίας που προσπαθεί εδώ και δύο μήνες να καταλάβει το προγεφύρωμα στον ποταμό Δνείπερο στην περιοχή της Χερσώνας. 

Άλλοι Ουκρανοί που πολέμησαν στη μάχη του Κρίνκι μετέφεραν την ίδια αίσθηση μιλώντας στην εφημερίδα "The Kyiv Independent". "Η διάβαση του ποταμού είναι πρακτικά αδύνατη", δήλωσε ένας Ουκρανός χειριστής drone.

Τα ΜΜΕ μεταφέρουν ως επί το πλείστον τις εντυπώσεις τραυματισμένων Ουκρανών, που επιβίωσαν από τη σύγκρουση δίπλα στον Δνείπερο, και τα λόγια τους μας κάνουν να καταλάβουμε μια πρόσφατη δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για το Κρίνκι. "Δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνουν αυτό", είπε ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στους Ουκρανούς που πολεμούν για την κατάληψη του λασπωμένου οικισμού.

Κι όμως, η αιτία είναι προφανής - όσο δύσκολο και αν είναι για κάποιον που πολέμησε στο Κρίνκι, και είδε να πεθαίνουν συμπολεμιστές του στη μάχη, να εκφράσει τη στρατιωτική και επιχειρησιακή λογική.

Απελευθερώνοντας και κρατώντας υπό τη κατοχή τους τη στενή λωρίδα των εκκενωμένων σπιτιών των ψαράδων στην αριστερή λασπωμένη όχθη του Δνείπερου, οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν τη δυνατότητα να εξαπολύσει μεγαλύτερης κλίμακας επιθέσεις στο μέλλον κατά μήκος αυτού του άξονα. Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην Ουάσινγκτον περιέγραψε τη μάχη κατά μήκος του ποταμού ως "μια προφανή προσπάθεια να τεθούν οι προϋποθέσεις για μελλοντικές [ουκρανικές] στρατιωτικές επιχειρήσεις".

Επιπλέον, και ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εδραιώνεται σε μια φάση όπου το σενάριο της εντυπωσιακής προόδου είναι απίθανο και για τα δύο στρατόπεδα, Ρώσοι και Ουκρανοί επικεντρώνονται στο να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες και μεγαλύτερη φθορά στον αντίπαλο: το Κρίνκι είναι μια ευκαιρία για τους Ουκρανούς να εξοντώσουν πολλούς Ρώσους και να καταστρέψουν πολλά ρωσικά οχήματα.

Με άλλα λόγια, το Κρίνκι είναι μια παγίδα φθοράς για τη Ρωσία. Ασφαλώς και είναι πιθανό πολλές εκατοντάδες Ουκρανοί να έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί βαριά διασχίζοντας τον Δνείπερο και πολεμώντας στα συντρίμμια του Κρίνκι.

Και αν δεν αποχωρήσουν οι Ουκρανοί από τον οικισμό -υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο- θα πεθάνουν πολλοί ακόμη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, καθώς οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να βομβαρδίζουν το Κρίνκι.

Η ουκρανική 35η Ταξιαρχία στο Κρίνκι έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, αλλά όχι τόσο βαριές όσο η ρωσική 810η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και η 104η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία που προσπάθησαν να απωθήσουν τους Ουκρανούς.

Η νεοσύστατη 104η Μεραρχία "υπέστη βαρύτατες απώλειες και απέτυχε στους στόχους της κατά το επιχειρησιακό της ντεμπούτο" στα περίχωρα του Κρίνκι, όπως επισήμανε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ρόμπερτ Μπρόβντι, Ουκρανός διοικητής μονάδας που τα drone της περιπολούν στον ουρανό του Κρίνκι, κατέγραψε πρόσφατα τα ρωσικά οχήματα που έχει καταστρέψει η μονάδα του τις λίγες φορές που πλησίασε το Κρίνκι. 

"Σε λιγότερο από 2,5 μήνες παραμονής μας στο νότο, χτυπήσαμε περισσότερα από 450 εχθρικά οχήματα στην εν λόγω λωρίδα, 153 από τα οποία έγιναν στάχτη", δήλωσε ο Brovdi σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

Οι Ρώσοι μπορούν να αντέξουν την απώλεια 150-200 οχημάτων τον μήνα χωρίς να συρρικνωθούν οι δυνάμεις τους στην πρώτη γραμμή τους.

Η μάχη του Κρίνκι, μαζί με την ουκρανική υπεράσπιση της Αβντίιβκα, στα ανατολικά, τους τελευταίους μήνες έχουν κοστίσει στις ρωσικές δυνάμεις περισσότερο εξοπλισμό από ό,τι μπορούν να διαθέσουν και έχουν στερήσει από τους Ρώσους μέρος, ίσως και μεγάλο μέρος, της μαχητικής ισχύος που θα χρειάζονταν για μια αντεπίθεση αυτό τον χειμώνα.

Ο Μπρόβντι επισήμανε πως καταλαβαίνει τη δήλωση ενός πεζοναύτη σε δημοσιογράφο που κάνει λόγο για "επιχείρηση αυτοκτονίας" στον Δνείπερο. Συγκρίνοντας τους επιζώντες με "συγγενείς ενός οδηγού που μόλις είχε σκοτωθεί σε τροχαίο", ο Brovdi αναρωτήθηκε γιατί ένας δημοσιογράφος "θα ρωτούσε τις εντυπώσεις τους και θα έκανε γενικόλογες δηλώσεις. 

Σημειώνεται ότι ο Brovdi αρνήθηκε να μιλήσει στους New York Times, αφού είχε την αίσθηση πως οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας δεν θα αποτύπωναν σφαιρικά τη φρίκη που εξελίσσεται στο Κρίνκι.

Και αυτό το ''σφαιρικά" θα έπρεπε να περιλαμβάνει δηλώσεις και από τους Ρώσους που πολεμούν γύρω από το προγεφύρωμα του Δνείπερου. "Η κατάσταση στην περιοχή Κρίνκι γίνεται όλο και χειρότερη για εμάς", έγραψε Ρώσος παρατηρητής.

Περισσότερα από Forbes

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Γιατί η Ρωσία διεξάγει πυρηνικές ασκήσεις και τι πρέπει να προσέξουμε

Ανώτερη ρωσική πηγή δήλωσε ότι το μήνυμα έχει ως στόχο να κάνει τη Δύση να φοβηθεί και να μην κλιμακώσει τον πόλεμο.

Η Ρωσία αλλάζει το "μείγμα" των μαζικών της επιθέσεων στην Ουκρανία

Περιορίζει τα drones και βασίζεται στους βαλλιστικούς πυραύλους.