Οι Ουκρανοί φέρνουν τις βόμβες αντίστροφης κλίσης στο πεδίο της μάχης

Οι Ουκρανοί φέρνουν τις βόμβες αντίστροφης κλίσης στο πεδίο της μάχης

Του David Axe

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν τη Δευτέρα στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 100 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει πυρομαχικά πυροβολικού, αντιαρματικούς πυραύλους και πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, καθώς και στρατιωτικό ιματισμό κατάλληλο για τον επερχόμενο χειμώνα. 

Περιλαμβάνεται ακόμη ένας εκτοξευτήρας πολλαπλών ρουκετών HIMARS. Γιατί όμως να στείλουν οι Αμερικανοί άλλον έναν HIMARS όταν η Ουκρανία διαθέτει ήδη 38 συν 23 παρόμοιους ερπυστριοφόρους εκτοξευτές M270 και δεν έχει χάσει κανέναν από αυτούς; Δύσκολο να απαντήσει κάποιος με βεβαιότητα. 

Μια εκδοχή υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί έχουν τροποποιήσει τον HIMARS για να εκτοξεύει ένα νέο πυρομαχικό μεγάλου βεληνεκούς και εξαιρετικά ευέλικτο: τη βόμβα GLSD (βόμβα εδάφους, μικρής διαμέτρου). 

Η GLSDB είναι μια βόμβα ολίσθησης, εναέριας εκτόξευσης, η οποία έχει τροποποιηθεί από την αμερικανική Boeing και τη σουηδική Saab για χτυπήματα εδάφους-εδάφους. Μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 145 χιλιόμετρα γεγονός που ενισχύει σημαντικά την ικανότητα "βαθιάς επίθεσης" του ουκρανικού στρατού κατά των Ρώσων.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε τις GLSDB τον Φεβρουάριο, αλλά διευκρίνισε ότι τα νέα πυρομαχικά θα χρειαστούν μήνες για να φτάσουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Στις αρχές Οκτωβρίου, το στέλεχος της Boeing, Τζιμ Λίρι, δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν "σε καλό δρόμο για την παράδοση" των πυρομαχικών "σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης".

Αυτό ίσως να συμβαίνει τώρα. Σε αυτή την περίπτωση, ο ρωσικός στρατός που είναι ανεπτυγμένος στην Ουκρανία διατρέχει πλέον μεγαλύτερο κίνδυνο - ακόμη και δυνάμεις που κρύβονται πίσω από λόφους ή κτίρια.

Η GLSDB συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου 250 κιλών της Boeing -με την αδρανειακή καθοδήγηση με βοήθεια GPS, τα αναδυόμενα πτερύγια και τη δυνατότητα να εξοπλιστεί με διαφορετικού τύπου κεφαλές- με έναν προωθητήρα βάρους 350 κιλών που δανείστηκε από τον πύραυλο M26.

"Η GLSDB είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο όπλο που έρχεται να συμπληρώσει την βαλλιστική γκάμα του πυροβολικού διευρύνοντας τις δυνατότητες του στις χερσαίες επιχειρήσεις", επισήμανε η Boeing.

Οι GLSDB πρέπει να είναι συμβατές με τους HIMARS και τους M270, αν και δεν αποκλείεται να απαιτούνται ρυθμίσεις στο λογισμικό των εκτοξευτήρων για πλήρη λειτουργικότητα. 

Οι GLSDB δεν θα είναι τα πιο ισχυρά ή τα μεγαλύτερου βεληνεκούς όπλα βαθιάς κρούσης της Ουκρανίας. Το Κίεβο διαθέτει πυραύλους κρουζ Storm Shadow και SCALP-EG με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, καθώς και πυραύλους M39 που, αν εκτοξευθούν από HIMARS ή M270, μπορούν να χτυπήσουν σε εμβέλεια έως και 160 χιλιόμετρα. Οι πύραυλοι κρουζ φέρουν πυρηνικές κεφαλές tandem. Οι πύραυλοι M39 διασκορπίζουν από χίλια υποπυρομαχικά έκαστος.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα των βομβών GLSD σε σχέση με την πλειονότητα των πυρομαχικών βαθιάς κρούσης... είναι ο ελιγμός τους προς τα πίσω.

Ενώ ένας παραδοσιακός πύραυλος -ακόμη και ένας κατευθυνόμενος- ακολουθεί την πορεία ενός βαλλιστικού τόξου, ένα πυρομαχικό σαν τις βόμβες GLSD μπορεί να "γυρίσει πίσω", να πραγματοποιήσει δηλαδή μια επίθεση αντίστροφης κλίσης, όπως επισημαίνει η Boeing. Έτσι, μπορεί να πλήξει έναν στόχο που κρύβεται πίσω από έναν λόφο ή μέσα στις υποδομές του αστικού περιβάλλοντος. 

Η GLSDB μοιάζει περισσότερο με μια βόμβα ακριβείας εναέριας εκτόξευσης, παρά με πύραυλο εδάφους. "Ταιριάζει σε ένα ευρύ σύνολο πελατών επειδή παίρνουμε μια υφιστάμενη ικανότητα, τη βελτιστοποιούμε και δημιουργούμε μια ευκαιρία για κράτη που δεν έχουν ισχυρή αεροπορία", δήλωσε ο Leary στους δημοσιογράφους το 2019.

Ο πολεμικός αεροπορικός βραχίονας του Κίεβου είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Μέχρι να αρχίσουν να καταφθάνουν τα πρώην ευρωπαϊκά F-16, η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιχειρεί με περίπου 100 μαχητικά και επιθετικά αεροσκάφη, όλα σοβιετικής προέλευσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ουκρανική πολεμική αεροπορία σπάνια ρισκάρει τα πολεμικά της αεροσκάφη σε βομβαρδιστικές επιδρομές εντός του εναέριου χώρου που ελέγχουν οι Ρώσοι.

Εφοδιάζοντας τα 61 HIMARS και τα M270 με πυρομαχικά ακριβείας που ολισθαίνουν και μπορούν να χτυπήσουν με αντίστροφα σε κεκλιμένη επιφάνεια, η Ουκρανία απειλεί περισσότερους ρωσικούς στόχους -πίσω από τη γραμμή του μετώπου- και μάλιστα χωρίς να διακινδυνεύσει τα πολύτιμα αεροπλάνα της.

Περισσότερα από Forbes

Το μυστικό σχέδιο της Μόσχας: Γιατί επιδιώκει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με Ουκρανία

Οι όροι μιας συμφωνίας φαίνονται απλοί. Όμως, η Μόσχα γνωρίζει ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.