Πολέμιος της κεντρικής τράπεζας και οπαδός του Bitcoin ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής

Πολέμιος της κεντρικής τράπεζας και οπαδός του Bitcoin ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής

Της Susie Violet Ward

Η Αργεντινή εξέλεξε τον Χαβιέ Μιλέι, έναν λαϊκιστή και υπέρμαχο του Bitcoin, ως νέο της πρόεδρο. Ο Μιλέι, που "επιβραβεύθηκε" για την κριτική του στάση απέναντι στις κεντρικές τράπεζες, κέρδισε τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών με 55%, λαμβάνοντας περίπου 3 εκατ. περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλό του.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει μια σημαντική πολιτική αλλαγή στην Αργεντινή. Ο Μιλέι έχει εμφανιστεί ως πολέμιος της κεντρικής τράπεζας, χαρακτηρίζοντάς την "απάτη" και όργανο των πολιτικών για να επιβάλλουν πληθωριστικούς φόρους στον λαό. Οι απόψεις του βρήκαν απήχηση εν μέσω της τρομακτικής κρίσης πληθωρισμού που βιώνει η Αργεντινή, με τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευθεί στο θηριώδες 140% σε ετήσια βάση.

Η επικράτηση του Μιλέι πιθανώς θα αλλάξει το παιχνίδι και για το Bitcoin. O νεοεκλεγείς πρόεδρος θεωρεί πως το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο είναι το κλειδί για την αναζωογόνηση της οικονομίας, ενώ τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του νομισματικού ελέγχου στον ιδιωτικό τομέα. Σημειωτέον, πάντως, ότι ο Μιλέι δεν έχει προτείνει -τουλάχιστον, όχι ακόμη- να γίνει το Bitcoin επίσημο νόμισμα συναλλαγών στην Αργεντινή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θητεία του Χαβιέ Μιλέι ως Chief Analyst στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, θέση που είθισται να συνδέεται με τα παραδοσιακά οικονομικά συστήματα και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική διακυβέρνηση, σε αντίθεση με την τωρινή του στάση του υπέρ του Bitcoin. Αυτό το χάσμα ανάμεσα στο επαγγελματικό του υπόβαθρο και στην υποστήριξη του Bitcoin ως επίσημου μέσου συναλλαγής στην Αργεντινή περιπλέκει το οικονομικό μοντέλο που ο Μιλέι θέλει να υπηρετήσει, και εγείρει ερωτήματα για το αν και πώς η σύνδεσή του στο παρελθόν με τα παραδοσιακά οικονομικά συστήματα συνάδει με τις σημερινές φιλελεύθερες απόψεις του.

Οι διαφορές μεταξύ του Μιλέι και του ανθυποψηφίου για την προεδρία και απερχόμενου υπουργού Οικονομίας Σέρχιο Μάσα, ήταν μεγάλες. Ο Μάσα είχε προτείνει την έκδοση ψηφιακού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός στη χώρα, αναδεικνύοντας τη διαφορετική οικονομική φιλοσοφία των δύο πολιτικών. 

Ο Μιλέι έχει προαναγγείλει "ριζική απομάκρυνση" από τις παραδοσιακές οικονομικές πολιτικές. Έχει δεσμευθεί να καταργήσει την κεντρική τράπεζα, να αντικαταστήσει το πέσο της Αργεντινής με το αμερικανικό δολάριο και να στηρίξει την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση. Η οικονομική προσέγγισή του έχει χαρακτηριστεί ως "θεραπεία σοκ", αφού διαφοροποιείται θεμελιωδώς από την τρέχουσα οικονομική στρατηγική της Αργεντινής.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα της Λατινικής Αμερική, ο Fernando Nikolic, αναλυτής της αγοράς Bitcoin και διευθυντής επικοινωνίας στο Blockstream, έγραψε στην πλατφόρμα X: "Η μαφία που ανάγκασε την οικογένειά μου -και εκατοντάδες χιλιάδες άλλες- να φύγουν από την Αργεντινή για να ζήσουν καλύτερα ηττήθηκε από τον Χαβιέ Μιλέι. Τα συναισθήματά μου δεν περιγράφονται με λόγια".

Πολλοί επικροτούν τη στάση του Μιλέι υπέρ του Bitcoin και την πολεμική του απέναντι στην κεντρική τράπεζα, όμως ανησυχούν για άλλες απόψεις του νέου προέδρου που αφορούν την κοινωνική πολιτική και ελευθερίες. 

Ο Joe Nakamoto, αναφερόμενος στις θέσεις του Milei για τις αμβλώσεις, τόνισε ότι δυσκολεύεται καταλάβει πως συμβιβάζονται οι φιλελεύθερος απόψεις του Μιλέι με την αντίθεσή του στις αμβλώσεις, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ben De Waal, ο οποίος επισήμανε τις αντι-φιλελεύθερες θέσεις του Μιλέι σε θέματα όπως η άμβλωση, "ο αξιοπρεπής θάνατος" και τα δικαιώματα των παιδιών, καθώς και την τάση του προς τις θεωρίες συνωμοσίας. 

Ο Φερνάντο Νίκολιτς, σε αποκλειστική δήλωσή του, έδωσε το πλαίσιο της πολιτικής του Μιλέι, στα πιο φλέγοντα ζητήματα. Όπως είπε: "Ο Μίλεϊ είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της χώρας. 'Έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην άμβλωση, αλλά έχει προτείνει να τεθεί το θέμα σε δημοψήφισμα, να αποφασίσει ο λαός. Αυτό είναι το κλειδί. Δεν είναι δικτάτορας και οι αλλαγές στους νόμους πρέπει να περάσουν από το σύστημα. Υπάρχουν πράγματα που λένε οι πολιτικοί για να πάρουν την ψήφο συγκεκριμένων ομάδων πολιτών, θα ήμουν επιφυλακτικός απέναντι στις δηλώσεις πολιτικών ενόψει κάλπης. Για παράδειγμα, ο Μιλέι έχει υπαναχωρήσει από παλαιότερες δηλώσεις για τον Πάπα και τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Αλλά η Αργεντινή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η χώρα έχει δομικά και πιο μεγάλα προβλήματα να επιλύσει. Δεν νομίζω ότι το θέμα των αμβλώσεων απασχολεί αυτήν τη στιγμή τον Μιλέι".

Με τον Μιλέι στην προεδρία, η Αργεντινή θα μπορούσε να ακολουθήσει τα βήματα του Ελ Σαλβαδόρ και να υιοθετήσει το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα και να διακρατά tokens ως αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο. Η ενσωμάτωση του Βitcoin στην οικονομία της Αργεντινής θα μπορούσε να προωθήσει ένα πιο αποκεντρωμένο και ανθεκτικό στον πληθωρισμό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενδεχομένως ενισχύοντας την αξία του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο.

Η εκλογή του Χαβιέρ Μιλέι προαναγγέλλει μια εν δυνάμει νέα εποχή τόσο για την οικονομική πολιτική της Αργεντινής όσο και για τον ρόλο του Bitcoin στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Η ισορροπία μεταξύ των τολμηρών οικονομικών στρατηγικών του Μιλέι και των ανησυχιών που εγείρουν οι κοινωνικές του απόψεις είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Αργεντινής υπό τη διακυβέρνησή του.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Διαβάστε ακόμη:

* Ο δυναμικός αντικρατιστής Χαβιέρ Μιλέι νέος πρόεδρος της Αργεντινής

Περισσότερα από Forbes

Είτε κερδίσει, είτε χάσει, αυτές οι εκλογές θα είναι κέρδος για την Κάμαλα Χάρις

Με οδηγό το παρελθόν, η Κάμαλα Χάρις έχει στα χέρια της ένα πανίσχυρο χαρτί προς εξαργύρωση.

Ποιοι celebrities στηρίζουν Κάμαλα Χάρις και ποιοι Τραμπ - Ποιοι δεν έχουν εκφραστεί (ακόμη)

Οι "φωνές" των celebrities έχουν εμπλακεί στην προεδρική κούρσα του 2024 με διάφορους τρόπους.

Ο ιδρυτής της OpenAI Σαμ Άλτμαν έδωσε σε χιλιάδες ανθρώπους δωρεάν χρήματα - Ποια είναι τα συμπεράσματα

Τι θα γινόταν αν όλοι στον κόσμο έπαιρναν δωρεάν χρήματα, σε τακτική βάση, χωρίς δεσμεύσεις;

Όλα όσα γνωρίζουμε για την Κάμαλα Χάρις

Τα θετικά της, αλλά και οι προβληματισμοί για μια πιθανή υποψηφιότητά της.

Ενισχύονται οι πιθανότητες η Καμάλα Χάρις να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν

Τα δυνατά και αδύνατα σημεία της υποψηφιότητάς της.

Φαβορί η Καμάλα Χάρις για το χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τις εταιρείες στοιχημάτων

Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις υπέρ της απόσυρσης του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα αυξάνονται.

Αυτή είναι η περιουσία του υποψήφιου αντιπροέδρου του Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς

Μιλώντας στον κόσμο για τη φτωχή ανατροφή του, ο αντιπρόεδρος του Τραμπ έκανε μια μικρή περιουσία - και φύτεψε σπόρους για ένα πολιτικό μέλλον.

Τι είναι το Project 2025: Το ριζοσπαστικό δεξιό σχέδιο διακυβέρνησης για τη δεύτερη θητεία Τραμπ

Τι αντίκτυπο θα μπορούσαν να έχουν οι πολιτικές του Project 2025 και πώς εμπλέκεται ο Τραμπ;

Η περίεργη άνοδος του Χέλμπεργκ: Ένας πρώην δωρητής του Μπάιντεν που άλλαξε στρατόπεδο για τον Τραμπ

Ο Χέλμπεργκ συγκέντρωσε διακομματική υποστήριξη για το ν/σ για το TikTok.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ποιος ήταν ο δράστης, πώς αλλάζει το πολιτικό "παιχνίδι" και την πολιτική ρητορική στις ΗΠΑ.

Ποιος θα σχηματίσει την επόμενη γαλλική κυβέρνηση;

Το γαλλικό Σύνταγμα δεν προσφέρει σαφή οδικό χάρτη - και τα βασικά σενάρια είναι τρία.

Τραμπ: "Ο Μπάιντεν είναι εγωιστής - Δεν θα εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα"

Συνέχισε να επιτίθεται στον αντίπαλό του υπονοώντας ότι "ημι-διοικεί" την κυβέρνησή του.