Ουκρανική υπεροχή στον εναέριο χώρο της Χερσώνας - Κάθε κερδισμένο χλμ φέρνει τις ουκρανικές δυνάμεις πιο κοντά στην Κριμαία

Ουκρανική υπεροχή στον εναέριο χώρο της Χερσώνας - Κάθε κερδισμένο χλμ φέρνει τις ουκρανικές δυνάμεις πιο κοντά στην Κριμαία

Του David Axe

Η Ουκρανία προέβη σε μία κλασσική της τακτική ενέδρας. Ανατίναξε το πρώτο και το τελευταίο όχημα μιας ρωσικής φάλαγγας, παγιδεύοντας τα υπόλοιπα οχήματα και τα πληρώματά τους ανάμεσα στα συντρίμμια. Στη συνέχεια, οι ουκρανικές δυνάμεις στόχευσαν τους επιζώντες.

Ακόμη και όταν δεν λειτουργεί τέλεια, αυτή η τακτική μπορεί να γίνει καταστροφική. Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αυτήν την τακτική με σκοπό να καταστρέψουν ένα ρωσικό σύνταγμα τεθωρακισμένων στο Μπρόβαρι, έξω από το Κίεβο, τον Μάρτιο του 2022. Επανέλαβαν την τακτική αυτή στο Βουλχεντάρ τον Φεβρουάριο.

Έπειτα, χρησιμοποίησαν την τακτική αυτή ξανά στη Χλάντκιβκα, στην περιφέρεια Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, το Σάββατο ή μια μέρα πριν. Μια αυτοκινητοπομπή με δεκάδες ρωσικά στρατιωτικά φορτηγά - Urals και Kamaz - μετέφερε πυρομαχικά προς τη γραμμή του μετώπου, όταν ουκρανικές ρουκέτες εξερράγησαν μπροστά και πίσω από την αυτοκινητοπομπή.

Οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν φέρεται να ήταν Μ30, αμερικανικής κατασκευής συστήματα πυροβολικού.

Και αν το φορτίο αποτελείται από πυρομαχικά, τότε αναμένονται και δευτερεύουσες εκρήξεις. Μεγάλο μέρος της ρωσικής φάλαγγας στη Χλάντκιβκα διέφυγε από την ενέδρα. "Η επίθεση προκάλεσε πανικό στους Ρώσος στρατιώτες, με αποτέλεσμα να διασκορπιστούν με τα οχήματα όσοι επέζησαν", ανέφερε το ανεξάρτητο Conflict Intelligence Team (CIT). Όμως οι ρουκέτες και οι επακόλουθες δευτερογενείς εκρήξεις φέρεται να κατέστρεψαν 16 φορτηγά και να σκότωσαν 25 Ρώσους στρατιώτες.

Η ενέδρα ενδέχεται να μην ήταν εφικτή πριν από λίγες εβδομάδες. Ενώ τα ουκρανικά HIMARS με τις πυραύλους Μ30 εμβέλειας 40 μιλίων μπορούν να πλήξουν όλη την κατεχόμενη από τη Ρωσία νότια περιοχή Χερσώνα, οι εκτοξευτές χρειάζονται σήμα από δορυφόρους, drones ή στρατεύματα στο σημείο. Το πρόσφατο χτύπημα εξαρτήθηκε σαφώς από τη χρήση drones, καθώς ένα drone βρισκόταν στον αέρα και αξιολογούσε τα χτυπήματα από τις ρουκέτες.

Τα ουκρανικά drones κινούνται όλο και πιο ελεύθερα στη Χερσώνα, σε μία πρόοδο των προσπαθειών των Ουκρανικών δυνάμεων αυτό το καλοκαίρι να αποκτήσουν τοπική εναέρια υπεροχή στην περιοχή.

Ουκρανοί πιλότοι, πυροβολητές, χειριστές drones και ειδικοί ηλεκτρονικού πολέμου έχουν στοχεύσει τη ρωσική αεράμυνα και - ίσως πιο κρίσιμα - έχουν στοχεύσει τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου προκειμένου να εμποδίσουν τους Ρώσους να μπλοκάρουν τα ουκρανικά drones.

Σήμερα, ο εναέριος χώρος πάνω από τη Χερσώνα ανήκει στους Ουκρανούς χειριστές των drones. "Αυτή η επίθεση στη Χλαντκίβκα κατέστη εφικτή, εν μέρει, επειδή τα ουκρανικά drones έχουν τη δυνατότητα να διεισδύσουν βαθιά στα μετόπισθεν των ρωσικών δυνάμεων", ανέφερε το CIT. "Σύμφωνα με ορισμένους φιλορώσους bloggers, αυτό αποδίδεται στην ανεπάρκεια του ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου".

Αυτή η τοπική κυριαρχία στον εναέριο χώρο, έστω και γεωγραφικά περιορισμένη, αποτέλεσε ένα σημαντικό "όπλο". Οι Ουκρανοί πεζοναύτες από τα μέσα Οκτωβρίου διέσχισαν τον ποταμό Δνείπερο και απελευθέρωσαν τον οικισμό Κρίνκι από τους Ρώσους κατακτητές, καταλαμβάνοντας ένα προγεφύρωμα που ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω ουκρανική προέλαση στη νότια Χερσώνα. Κάθε χιλιόμετρο που προχωρούν οι Ουκρανοί σε αυτό το μέτωπο, τους φέρνει πιο κοντά στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία.

Τα ρωσικά στρατεύματα και οι φάλαγγές τους δεν μπορούν πλέον να βγουν σε ανοιχτό χώρο στη Χερσώνα χωρίς να εντοπιστούν από τα ουκρανικά drones, πυροβόλα και ρουκέτες. Απλά ρωτήστε για παράδειγμα τα ατυχή πληρώματα των φορτηγών που ανατίναξαν οι Ουκρανοί στη Χλαντκίβκα.

Οι Ουκρανοί "μας πλήττουν συνεχώς με το πυροβολικό τους, χρησιμοποιώντας πυρομαχικά διασποράς και, το σημαντικότερο, χρησιμοποιούν drones και UAVs με εναέριες ρίψεις, τα οποία πετούν όλο το εικοσιτετράωρο, εμποδίζοντας την απομάκρυνση των τραυματιών και την παράδοση πυρομαχικών", ανέφερε ένας Ρώσος στρατιωτικός δημοσιογράφος.

Αν υπάρχει κάποια παρηγοριά για τους Ρώσους στην ενέδρα της Χλαντκίβκα, είναι ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη. Αν τα αρχικά πυραυλικά πλήγματα είχαν καταφέρει να παγιδεύσουν ολόκληρη τη φάλαγγα, πολλοί περισσότεροι Ρώσοι ενδέχεται να είχαν σκοτωθεί.

Αυτό που πρέπει να ανησυχεί περισσότερο τους Ρώσους, δεν είναι τόσο η απώλεια μερικών φορτηγών, όσο η αύξηση των ουκρανικών χτυπημάτων στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού κατά μήκος της νότιας Ουκρανίας, και ιδιαίτερα στη Χερσώνα.

Δεν είναι τυχαίο που τα ρωσικά συντάγματα δεν μπόρεσαν να οργανώσουν μια αντεπίθεση για να απωθήσουν τους Ουκρανούς πεζοναύτες από το Κρίνκι. Το Κρεμλίνο δυσκολεύεται να ανεφοδιάσει αυτά τα συντάγματα. "Φανταστείτε πόσο καλά ελέγχει ο εχθρός τον εναέριο χώρο γύρω από το προγεφύρωμα", διερωτήθηκε ένας Ρώσος στρατιώτης.

Περισσότερα από Forbes

Οι Ουκρανοί χάκαραν ένα ρωσικό drone για να εντοπίσουν τη βάση του - Ύστερα, την ανατίναξαν με πυροβολικό

Οι ουκρανικές δυνάμεις ηλεκτρονικού πολέμου πήραν τον εναέριο έλεγχο πάνω από το Κρίνκι.

Ρώσοι στρατιώτες και μια ηθοποιός συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την Ημέρα Πυροβολικού και οι Ουκρανοί τους χτύπησαν με...πυροβολικό

Η ειρωνεία "ζει και βασιλεύει" - με φρικτό τρόπο μάλιστα - στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί φέρνουν τις βόμβες αντίστροφης κλίσης στο πεδίο της μάχης

Η GLSDB συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου 250 κιλών της Boeing με τον προωθητήρα που δανείστηκε από τον πύραυλο M26.

Τα drones με εκρηκτικά που πετούν παντού στην Ουκρανία αλλάζουν τα δεδομένα

Μικρά drones βρίσκονται παντού στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας. Και το πεζικό και στις δύο πλευρές το γνωρίζει.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν την κορβέτα Askold και τα ρωσικά πλοία δεν είναι ασφαλή ούτε στα ναυπηγεία τους

Η επιτυχημένη επίθεση κατά του Askold ενισχύει την προσπάθεια των Ουκρανών να ελέγξουν τη δυτική Μαύρη Θάλασσα.

Ουκρανία: Οι βόμβες JDAM χτυπούν τον στόχο ακόμη και όταν οι Ρώσοι μπλοκάρουν το GPS τους

Οι Ουκρανοί διαθέτουν ένα πυρομαχικό ακριβείας που μπορεί να διαπεράσει τις παρεμβολές των Ρώσων.

Τι συμβαίνει με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου στη Ρωσία

Μαρτυρίες από πρώην κρατουμένους που αποκάλυψαν στον ΟΗΕ τις συνθήκες κράτησής τους.

Ουκρανία: Η Ρωσία έχασε 55 τανκ σε μία ημέρα, σε μία αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης της Αβντιβκά

Η επιχείρηση των Ρώσων στην Αβντιβκά θυμίζει τρομακτικά την εκστρατεία τους γύρω από το Βουλεντάρ στις αρχές του 2023.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατασκευάζουν αυτοσχέδιους όλμους - Αναμένονται ατυχήματα με εκρήξεις

Ορισμένα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία έχουν κατασκευάσει τους δικούς τους όλμους. Ήταν μια πολύ κακή ιδέα.

Τα σοβιετικά αρχεία έδειξαν στους Ρώσους πού ακριβώς να χτυπήσουν την αεράμυνα του Χάρκοβο

Η ιστορία πίσω από τον πύραυλο που σήμανε την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Τα ρωσικά drones-καμικάζι μπορούν πλέον να χτυπήσουν τα MiG των Ουκρανών στις βάσεις τους

Τα νέα Lancet έχουν εμβέλεια 45 μιλίων και ήδη έφτασαν στο Dolgintsevo.