Ουκρανία: Οι σουηδικοί πύραυλοι RBS-70 διαπερνούν τις παρεμβολές των ρωσικών ελικοπτέρων

Ουκρανία: Οι σουηδικοί πύραυλοι RBS-70 διαπερνούν τις παρεμβολές των ρωσικών ελικοπτέρων

Του David Axe

Όταν οι ουκρανικές ταξιαρχίες ξεχύθηκαν στα νότια και ανατολικά τη νύχτα της 4ης Ιουνίου, ξεκινώντας την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση του Κιέβου για το 2023, τα ελικόπτερα της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας τις περίμεναν.

Η Ουκρανία είχε συγκεντρώσει την καλύτερη αεράμυνά της γύρω από το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις, αφήνοντας τις ταξιαρχίες της πρώτης γραμμής εκτεθειμένες σε επιθέσεις από ψηλά - ένα ελάττωμα στον ουκρανικό σχεδιασμό που εκμεταλλεύτηκαν οι Ρώσοι.

Δέκα εβδομάδες αργότερα, οι Ουκρανοί φαίνεται να έχουν επεκτείνει την αεράμυνά τους και πάνω από τις ταξιαρχίες που ηγούνται της επίθεσης. Την Πέμπτη, τα ουκρανικά στρατεύματα κατέρριψαν δύο ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα.

Οι καταρρίψεις ήταν ιδιαίτερα "γλυκιές" για την 47η μηχανοκίνητη ταξιαρχία του ουκρανικού στρατού. Τα ρωσικά αεροσκάφη προκάλεσαν χάος στην 47η κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας της επίθεσής της νότια της Μάλα Τοκμάτσκα, στην περιφέρεια Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας, στις 8 Ιουνίου.

Χτυπημένη από νάρκες, βομβαρδισμένη με πυροβολικό και παρενοχλημένη από τον αέρα, η 47η και η συνεργαζόμενη ταξιαρχία της, η 33η Μηχανοκίνητη, έχασαν τουλάχιστον δύο δωδεκάδες από τα καλύτερα οχήματά τους εκείνη τη νύχτα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης Leopard 2A6, ναρκαλιευτικών Leopard 2R και οχημάτων μάχης M-2.

Οι Ουκρανοί βρήκαν τελικά τρόπο να παρακάμψουν το ναρκοπέδιο στην Μάλα Τοκμάτσκα, επιτρέποντάς τους να ανακτήσουν -και πιθανώς να επισκευάσουν- πολλά από τα οχήματα που εγκατέλειψαν στις 8 Ιουνίου. Η 47η και η 33η προχώρησαν αρκετά μίλια νότια, φτάνοντας τελικά στο Ρομπότινε, ένα βασικό ρωσικό οχυρό στο δρόμο προς τη Μελιτόπολη, 45 μίλια νοτιότερα.

Εδώ, ακριβώς βόρεια των ρωσικών θέσεων στο Ρομπότινε, η 47η Ταξιαρχία πήρε εκδίκηση από τα Ka-52, πολλά από τα οποία επιχειρούν από το -κατεχόμενο από τους Ρώσους- Μπερντιάνσκ στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Εκτοξεύοντας έναν κατευθυνόμενο με λέιζερ πύραυλο Saab RBS-70 σουηδικής κατασκευής, οι στρατιώτες της 47ης Ταξιαρχίας κατέρριψαν ένα Ka-52, σκοτώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ένα από τα δύο μέλη του πληρώματος. Την ίδια ημέρα, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν επίσης ένα άλλο Ka-52 γύρω από το Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία.

Οι δύο καταρρίψεις ανεβάζουν σε τουλάχιστον 41 τον αριθμό των Ka-52 που έχει χάσει η Ρωσία στον 18μηνο ευρύτερο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Αυτό είναι περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των Ka-52 που έχει κατασκευάσει η Kamov για τη ρωσική πολεμική αεροπορία.

Ο στόλος των Ka-52 έχει περάσει έναν σκληρό πόλεμο. Για να χρησιμοποιήσουν τους καλύτερους αντιαρματικούς πυραύλους Vikhr, τα πληρώματα των Ka-52 πρέπει να αιωρούνται μερικές εκατοντάδες πόδια πάνω από το έδαφος για δευτερόλεπτα κάθε φορά, εκθέτοντάς τα ενδεχομένως στην επίγεια αεράμυνα. Κατά τη διάρκεια αυτών των ευάλωτων δευτερολέπτων, το πλήρωμα του πυροβόλου εξαρτάται από τους ενσωματωμένους παρεμβολείς (jammers) του ελικοπτέρου για την προστασία του.

Ένα Ka-52 διαθέτει αντίμετρα κατά των πυραύλων που κατευθύνονται με λέιζερ και υπέρυθρες ακτίνες, αλλά όχι κατά των πυραύλων που κατευθύνονται με ραντάρ. Έτσι, τα Ka-52 πετούν συχνά σε μικτούς σχηματισμούς με βαρύτερα Mil Mi-28, τα οποία διαθέτουν παρεμβολείς ραντάρ.

Αλλά τα αντίμετρα αυτά δεν λειτουργούν πάντα, ειδικά εναντίον ενός RBS-70. Το σύστημα αεράμυνας των 190 κιλών και δύο ατόμων εκτοξεύει έναν υπερηχητικό πύραυλο σε απόσταση έως και 5,5 μίλια (περίπου 9 χιλιόμετρα). Σχεδόν όσο μακριά φτάνει ένας πύραυλος Vikhr.

Ενώ η κύρια καθοδήγησή γίνεται με λέιζερ, το RBS-70 λειτουργεί ακόμη και όταν το λέιζερ παραποιείται. "Ο χειριστής στο έδαφος μπορεί να χρησιμοποιήσει χειροκίνητο έλεγχο ανά πάσα στιγμή μετά την εκτόξευση και έτσι να αλλάξει το σημείο-στόχο", εξήγησε η Saab.

Ακόμη και μετά την απώλεια 41 Ka-52 καθώς και τουλάχιστον 60 άλλων ελικοπτέρων και όχι λιγότερων από 74 αεροσκαφών σταθερής πτέρυγας, οι Ρώσοι εξακολουθούν να ελέγχουν ως επί το πλείστον τον εναέριο χώρο πάνω από τη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία.

Για να συμβάλουν στην αντεπίθεση του Κιέβου και να επιβιώσουν, τα ουκρανικά ελικόπτερα πρέπει να πετούν σε υπερβολικά χαμηλά ύψη. Εν τω μεταξύ, τα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπολύουν τις δικές τους επιθέσεις από μεγάλη απόσταση, εκτοξεύοντας μια ποικιλία από δυτικής κατασκευής πυραύλους ακριβείας και βόμβες ολίσθησης.

Μόνο η ρωσική πολεμική αεροπορία μπορεί να αναπτύξει επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά-βομβαρδιστικά κατά βούληση απευθείας πάνω από τις πιο σφοδρές χερσαίες μάχες.

Για τώρα. Εάν κάθε ουκρανική ταξιαρχία μπορεί να προωθήσει τα πληρώματα των πυραύλων της προς τα εμπρός με τον τρόπο που το έχει κάνει ξεκάθαρα η 47η ταξιαρχία, οι Ρώσοι θα μπορούσαν τελικά να χάσουν τον έλεγχο του αέρα πάνω από τη γραμμή του μετώπου.

Περισσότερα από Forbes

Πώς εξηγείται το μυστήριο της ουκρανικής επιτυχίας στο ρωσικό Κουρσκ

Οι Ρώσοι διέθεταν βαρύ οπλισμό στην περιοχή, αλλά δεν τον είχαν σωστά προσανατολισμένο.

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Tα άρματα κοστίζουν ενώ οι Ρώσοι στρατιώτες είναι φθηνοί - Εξ ου και το μακελειό του πεζικού στο Βολτσάνσκ

Οι Ρώσοι διοικητές προτιμούν να χάσουν μια ομάδας πεζικού παρά ένα όχημα αξίας χιλιάδων ή εκτομμυρίων δολαρίων.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Μπορούν τα ρωσικά Shaheds να κερδίσουν τον πόλεμο drones μακράς εμβέλειας με την Ουκρανία;

Η Ρωσία φέρεται να επιταχύνει την παραγωγή πιο εξελιγμένων drones Shaheds.