Ο ουκρανικός στρατός υποβάθμισε τη νέα 32η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του και την ανέπτυξε μακριά από τις μάχες

Ο ουκρανικός στρατός υποβάθμισε τη νέα 32η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του και την ανέπτυξε μακριά από τις μάχες

Του David Axe

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να προετοιμάζονται για την αντεπίθεση του 2023, η οποία ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου στις περιοχές της Ζαπορίζια και του Ντονέτσκ της νότιας Ουκρανίας, ήδη από το 2022.

Οι προετοιμασίες περιελάμβαναν τη συγκρότηση τουλάχιστον δύο δωδεκάδων νέων ταξιαρχιών: τουλάχιστον εννέα από τις οποίες οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα εξόπλιζαν και θα εκπαίδευαν. Οι Ουκρανοί είχαν σχεδιάσει ποιες ταξιαρχίες θα έπαιρναν ποια δυτικά όπλα μέσα στην άνοιξη.

Αλλά το σχέδιο άλλαξε. Για τουλάχιστον μία ταξιαρχία, οι αλλαγές ήταν προφανώς μεγάλες.

Η νέα 32η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία υποτίθεται ότι θα επέβαινε σε αμερικανικής κατασκευής θωρακισμένα φορτηγά που θα υποστηρίζονταν από κάποια αναβαθμισμένα τσεχικά άρματα μάχης. Αλλά τώρα φαίνεται ότι η ταξιαρχία διαθέτει πρώην τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M-113 του ΝΑΤΟ και τοπικά κατασκευασμένα άρματα T-64. Πέραν μίας περιβόητης φωτογραφίας, δεν φαίνεται ότι η ταξιαρχία πήρε οχήματα M-2 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν είναι σαφές πόσο ακριβώς μηχανοκίνητη είναι πραγματικά η 32η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και πόσο καλά εξοπλισμένη είναι για εντατικές επιχειρήσεις αντεπίθεσης.

Τα απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε στο διαδίκτυο την άνοιξη ένας Αμερικανός Εθνοφύλακας της Αεροπορίας, απαριθμούν την 32η Μηχανοκίνητη ανάμεσα στις εννέα ταξιαρχίες, που ανήκουν όλες στο νέο ουκρανικό 10ο Σώμα, τις οποίες οι χώρες του ΝΑΤΟ εξόπλιζαν και εκπαίδευαν για την επερχόμενη αντεπίθεση.

Τα έγγραφα προσδιορίζουν τον προβλεπόμενο πίνακα εξοπλισμού της 32ης: 90 τεθωρακισμένα φορτηγά MaxxPro από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 10 αναβαθμισμένα άρματα T-72EA από τα τσέχικα αποθέματα, άλλα 20 άρματα ενός μοντέλου που θα καθοριστεί και δώδεκα πρώην σοβιετικά ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30 από τα εσθονικά αποθέματα.

Αλλά όταν το τμήμα Τύπου της 32ης άρχισε να δημοσιεύει φωτογραφίες από την εκπαίδευση της ταξιαρχίας, το T-72EA έλειπε. Αντ' αυτού, οι υπεύθυνοι τύπου δημοσίευσαν φωτογραφίες του τυπικού άρματος T-64BV της Ουκρανίας. Ανέβασαν επίσης φωτογραφίες από τα APC M-113 και τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2S1. Τα MaxxPros και τα D-30 δεν υπήρχαν πουθενά.

Το πιο περίεργο, ωστόσο, είναι ότι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι απεικονίζει στρατιώτες της 32ης Ταξιαρχίας με ένα M-2 IFV.

Είναι προφανές γιατί η ταξιαρχία θα ήθελε M-2. Τα 33 τόνων οχήματα με τα πυροβόλα των 25 χιλιοστών, τους αντιαρματικούς πυραύλους TOW και τον χώρο για τρία πληρώματα και επτά επιβάτες αποτελούν μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τα 12 τόνων M-113, αν και τα τελευταία μπορούν να χωρέσουν το καθένα δύο πληρώματα και δώδεκα επιβάτες. Το M-113 είναι οπλισμένο με ένα μόνο βαρύ πολυβόλο. Είναι ελαφρώς προστατευμένο και στερείται επίσης των εξαιρετικών οπτικών συστημάτων ημέρας-νύχτας του Μ-2.

Το M-2 είναι το όχημα επιλογής του ουκρανικού στρατού για τις πιο επικίνδυνες επιθέσεις στις ρωσικές οχυρώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο στρατός ανέθεσε 90 από τα αμερικανικής κατασκευής IFV στην 47η ταξιαρχία εφόδου, μία από τις ηγετικές μονάδες για τη νότια αντεπίθεση.

Ναι, η 47η έχασε δύο δωδεκάδες από τα Μ-2 της, συμπεριλαμβανομένων 17 που εγκατέλειψε σε ναρκοπέδιο νότια της Μάλα Τοκμάτσκα στη Ζαπορίζια στις 8 Ιουνίου. Όμως τα περισσότερα από τα πληρώματα και τους επιβάτες φέρεται να επέζησαν από την επίθεση, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην καλή ολόπλευρη προστασία του Μ-2 από τις νάρκες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν αμέσως μια νέα παρτίδα Μ-2 για αντικατάσταση και η 47η παρέμεινε στη μάχη.

Το θέμα είναι ότι η Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει πάρει μόλις 158 M-2 και έχει χάσει τουλάχιστον 28 από αυτά που μπορούν να επιβεβαιώσουν ανεξάρτητοι αναλυτές. Ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πολλά από αυτά τα 28 κατεστραμμένα και εγκαταλελειμμένα M-2 να μπορούν να ανακτηθούν και να επισκευαστούν, υπάρχει εξίσου μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν απώλειες M-2 που δεν έχουν καταγραφεί από εξωτερικούς παρατηρητές.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Ουκρανία δεν έχει πολλά επιπλέον M-2 αυτή τη στιγμή. Στην πραγματικότητα, μπορεί να έχει μόλις αρκετά για να κρατήσει την 47η Ταξιαρχία πλήρως εξοπλισμένη καθώς διασχίζει τις ρωσικές άμυνες κατά μήκος του άξονα που εκτείνεται από τη Μάλα Τοκμάτσκα μέσω του Ρομπότινε προς το Τοκμάκ.

Είναι πιθανό ή και πολύ πιθανό η φωτογραφία των στρατιωτών της 32ης Ταξιαρχίας με ένα M-2 να είναι απλώς μια selfie. Οι στρατιώτες ήταν ενθουσιασμένοι που είδαν ένα M-2 και τράβηξαν τη φωτογραφία επειδή ήταν ωραίο. Όχι επειδή αντιπροσώπευε την πραγματική σύνθεση της ταξιαρχίας τους.

Αυτό προφανώς θα άφηνε την 32η Ταξιαρχία με ένα μέτριο μείγμα δυτικών, ουκρανικών και σοβιετικών οχημάτων: M-113, T-64BV και 2S1. Τα T-64 έχουν σύγχρονα οπτικά συστήματα, αλλά από κάθε άλλη άποψη τα οχήματα είναι δημιουργήματα του Ψυχρού Πολέμου. Μηχανοκίνητα, ναι. Εξελιγμένα, όχι. Και δεν είναι το είδος της μονάδας που θα αναθέτατε μια μετωπική επίθεση σε ρωσικές οχυρώσεις.

Έτσι, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η 32η Ταξιαρχία έχει προφανώς αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου δυτικά του Σβάτοβε στο Λουγκάνσκ. Είναι ένας σχετικά ήρεμος τομέας, προς το παρόν. Ειδικά σε σύγκριση με τους τομείς στη Ζαπορίζια και το Ντονέτσκ, όπου το Κίεβο έχει επικεντρώσει τις κύριες προσπάθειές του στην αντεπίθεση.

Αποτελεί σίγουρα όμως περίεργο γεγονός για μια ταξιαρχία που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κάποτε κατέγραφαν ανάμεσα στις καλύτερα εξοπλισμένες και καλύτερα εκπαιδευμένες νέες ουκρανικές μονάδες.

Περισσότερα από Forbes

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Tα άρματα κοστίζουν ενώ οι Ρώσοι στρατιώτες είναι φθηνοί - Εξ ου και το μακελειό του πεζικού στο Βολτσάνσκ

Οι Ρώσοι διοικητές προτιμούν να χάσουν μια ομάδας πεζικού παρά ένα όχημα αξίας χιλιάδων ή εκτομμυρίων δολαρίων.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Μπορούν τα ρωσικά Shaheds να κερδίσουν τον πόλεμο drones μακράς εμβέλειας με την Ουκρανία;

Η Ρωσία φέρεται να επιταχύνει την παραγωγή πιο εξελιγμένων drones Shaheds.