Ενόψει αντεπίθεσης ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται γέφυρες – πολλές γέφυρες

Ενόψει αντεπίθεσης ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται γέφυρες – πολλές γέφυρες

Του David Axe

Αποτελεί συνήθης πρακτική για έναν αμυνόμενο στρατό που υποχωρεί, να ανατινάζει υπάρχουσες γέφυρες αφού διασχίσει ένα ποτάμι. Η λογική πίσω από αυτό είναι να επιβραδύνουν τον επιτιθέμενο αναγκάζοντάς τον να διασχίσει το ποτάμι ή να τοποθετήσει μια νέα γέφυρα.

Ως μπόνους για τον αμυνόμενο, ένας στρατός που προελαύνει είναι εξαιρετικά ευάλωτος καθώς διασχίζει το ποτάμι ή τοποθετεί μια νέα γέφυρα.

Ο ουκρανικός στρατός αναμένει ότι θα πρέπει να διασχίσει μερικά ποτάμια μόλις περάσει στην επίθεση, ίσως μόλις ο καιρός ζεστάνει λίγο και η ανοιξιάτικη λάσπη στεγνώσει.

Αυτό εξηγεί γιατί ένα βασικό ταμείο για τον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων σχεδιάζει να αγοράσει πολλές γέφυρες και μάλιστα σύντομα.

Το Διεθνές Ταμείο για την Ουκρανία (IFU), το οποίο εποπτεύεται από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, συγκεντρώνει χρήματα από συμμαχικές κυβερνήσεις -μέχρι στιγμής περιλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Ισλανδία και η Λιθουανία- και αγοράζει νέα και μεταχειρισμένα όπλα για λογαριασμό της Ουκρανίας.

Το ταμείο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 650 εκατ. δολάρια και έχει δαπανήσει 250 εκατ. δολάρια από αυτά, κυρίως σε πυρομαχικά, μόλις ανακοίνωσε τον δεύτερο γύρο των δαπανών του.

Η λίστα αγορών, η οποία αντικατοπτρίζει σαφώς τις πιο άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας, περιλαμβάνει πυραύλους και πυρομαχικά αεράμυνας. Αλλά τα πιο αξιοσημείωτα αντικείμενα είναι ίσως οι γέφυρες.

Το IFU κάλεσε τους προμηθευτές να υποβάλουν προσφορές για τεθωρακισμένες γέφυρες, γέφυρες με δοκούς μήκους έως 30 μέτρων και χωρητικότητα τουλάχιστον 70 τόνων, γέφυρες υλικοτεχνικής υποστήριξης και επαναχρησιμοποιήσιμες γέφυρες με μέγιστο μήκος 70 μέτρων και ελάχιστη χωρητικότητα 70 τόνων.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα νέα δυτικής κατασκευής άρματα μάχης της Ουκρανίας - τα Leopard 2 και τα Challenger 2 - ζυγίζουν περίπου 70 τόνους. Οι προσφορές αναμένεται να υποβληθούν τις επόμενες ημέρες.

Οι τρεις διαφορετικοί τύποι γεφυρών έχουν όλοι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μαζί, μπορούν να οδηγήσουν έναν στρατό που προελαύνει από οποιοδήποτε ποτάμι με διάμετρο μικρότερη από 70 μέτρα, αν και με διαφορετικές ταχύτητες και βαθμούς κινδύνου.

Ένα τεθωρακισμένο όχημα το οποίο αναπτύσσει γέφυρες, ή AVLB, βοηθά τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής να διασχίσουν γρήγορα και υπό πυρά μικρότερες υδάτινες οδούς. Ένα AVLB -υπάρχουν δεκάδες μοντέλα σε υπηρεσία σε όλο τον κόσμο- είναι συνήθως ένα παλιό άρμα μάχης με μια τηλεσκοπική γέφυρα ή μία ψαλιδωτή γέφυρα στη θέση του πύργου.

Το κλασικό AVLB του αμερικανικού στρατού, που βασίζεται σε άρμα μάχης M-60, μπορεί να αναπτύξει μια ψαλιδωτή γέφυρα αλουμινίου περίπου 20 μέτρων με χωρητικότητα 70 τόνων σε μόλις τρία λεπτά, χωρίς το διμελές πλήρωμα να χρειάζεται να εγκαταλείψει την προστασία του θωρακισμένου κύτους.

Εκτός από την εκμετάλλευση των πρώην σοβιετικών γεφυροφόρων οχημάτων, ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη αποκτήσει οκτώ M-60 AVLB καθώς και 16 θωρακισμένα γεφυροφόρα οχήματα Biber από τη Γερμανία και έχει αναπτύξει τουλάχιστον ένα από αυτά τα AVLB για να κρατήσει ανοιχτό έναν βασικό δρόμο προς το Μπαχμούτ, όταν οι μάχες κλιμακώθηκαν νωρίτερα φέτος.

Πολλά ποτάμια είναι ευρύτερα από ό,τι μπορεί να διασχίσει ένα AVLB, φυσικά. Εδώ είναι που μια medium girder γέφυρα (MGB) είναι χρήσιμη. Μια αλουμινένια MGB διασπάται σε μόλις τρία ξεχωριστά κιτ, το καθένα από τα οποία δεν ζυγίζει περισσότερο από 440 κιλά - αρκετά ελαφρύ ώστε μόλις έξι στρατιώτες να μπορούν να χειριστούν το καθένα.

Μερικές δεκάδες μηχανικοί και τα φορτηγά τους μπορούν να μεταφέρουν και να κατασκευάσουν μια MGB σε μόλις 10 λεπτά -αυτός είναι ο χρόνος ρεκόρ του βρετανικού στρατού- αν βιάζονται και κανείς δεν τους πυροβολεί. Αλλά πρέπει να δουλέψουν σε ανοιχτό χώρο, χωρίς το πλεονέκτημα της θωρακισμένης προστασίας, οπότε είναι εξαιρετικά ευάλωτοι κατά την ανάπτυξη της γέφυρας.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ μιας MGB και μιας γέφυρας υλικοτεχνικής υποστήριξης (LSB), εκτός από το μεγαλύτερο άνοιγμα της δεύτερης, είναι ότι μια χαλύβδινη LSB απαιτεί πολύ περισσότερους ανθρώπους, βαρύ εξοπλισμό και χρόνο για να στηθεί. Μια εταιρεία μηχανικών με γερανούς και περισσότερα από εκατό άτομα μπορεί να αναπτύξει μια LSB μέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, μπορεί να δυσκολευτούν να ολοκληρώσουν τη δουλειά ενώ βρίσκονται υπό πυρά.

Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η γέφυρα, τόσο περισσότεροι άνθρωποι και χρόνος χρειάζονται για να τη στήσουν και τόσο περισσότερη ασφάλεια απαιτούν. Αυτά σίγουρα θα αποτελέσουν κινητήριους παράγοντες για το πότε, πού και πόσο γρήγορα οι ουκρανικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να προελάσουν.

Θα πρέπει να έχουν πολλές επιλογές - με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι το IFU μπορεί να επισπεύσει την απόκτηση και να παραδώσει τις νέες γέφυρες στην Ουκρανία πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη αντεπίθεση του Κιέβου.

Περισσότερα από Forbes

Το μυστικό σχέδιο της Μόσχας: Γιατί επιδιώκει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με Ουκρανία

Οι όροι μιας συμφωνίας φαίνονται απλοί. Όμως, η Μόσχα γνωρίζει ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Πώς εξηγείται το μυστήριο της ουκρανικής επιτυχίας στο ρωσικό Κουρσκ

Οι Ρώσοι διέθεταν βαρύ οπλισμό στην περιοχή, αλλά δεν τον είχαν σωστά προσανατολισμένο.

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Tα άρματα κοστίζουν ενώ οι Ρώσοι στρατιώτες είναι φθηνοί - Εξ ου και το μακελειό του πεζικού στο Βολτσάνσκ

Οι Ρώσοι διοικητές προτιμούν να χάσουν μια ομάδας πεζικού παρά ένα όχημα αξίας χιλιάδων ή εκτομμυρίων δολαρίων.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.