Ο πληροφοριακός πόλεμος των Ρώσων ήταν "προχωρημένος" - "Σήμερα μοιάζει με απλό spam" λέει η Meta

Ο πληροφοριακός πόλεμος των Ρώσων ήταν "προχωρημένος" - "Σήμερα μοιάζει με απλό spam" λέει η Meta

Του Thomas Brewster

Η Meta υποστηρίζει πως έχει πετύχει πολλαπλές νίκες τόσο επί των ρωσικών κρατικών MME όσο και των ρωσικών επιχειρήσεων παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες της έναν χρόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, και σημειώνει πως η επιρροή του Κρεμλίνου στο Facebook και το Instagram μειώνεται.

Σε μια έκθεση που εξέδωσε στα τέλη της εβδομάδας, η Meta υποστήριξε ότι το 2022 παρατήρησε σημαντικά λιγότερη δραστηριότητα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία περιλαμβάνονται τα TASS και Sputnik, και λιγότερη αλληλεπίδραση με το περιεχόμενό τους στο Facebook και το Instagram.

Στην έκθεσή της η Meta αναφέρει πως κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον σύμμαχο του Ρώσου προέδρου, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτή μιας διαβόητης ομάδας bot, γνωστής ως Internet Research Agency, αφού η εταιρεία εντόπισε και κατέβασε σημαντικό αριθμό ψεύτικων λογαριασμών. "Έχουμε εντοπίσει και αποκαλύψει περισσότερες από τις επιχειρήσεις επιρροής τους από οποιονδήποτε άλλο φορέα στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, τους είδαμε να απομακρύνονται από την πλατφόρμα μας", δήλωσε ο Ναθάνιελ Γκλέιχερ, επικεφαλής πολιτικής ασφαλείας της Meta.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, και λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Meta άρχισε να "υποβιβάζει" το περιεχόμενο των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης, ώστε να μην προωθείται στις ροές ειδήσεων των χρηστών. Επίσης, εμπόδισε λογαριασμούς που πίστευε ότι συμμετείχαν στις επιχειρήσεις information-war της Ρωσίας για να διαφημίζονται ή να κερδίζουν χρήματα από τους κοινωνικούς της ιστότοπους.

Ως εκ τούτου, τα ρωσικά ΜΜΕ αναζητούν τώρα διέξοδο σε άλλες πλατφόρμες, όπως το Telegram και το TikTok, σημείωσε ο Γκλέιχερ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ προέτρεπαν ανοιχτά τους ακολούθους τους στα social media να τα βρουν αλλού, είπε.

Παρά την αποτροπή ορισμένων ρωσικών προσπαθειών για την κρυφή διάδοση της παραπληροφόρησης, ο Νικ Κλεγκ, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής της Meta για τις παγκόσμιες υποθέσεις, δήλωσε ότι "οι προσπάθειες για κρυφή δραστηριότητα έχουν αυξηθεί απότομα".

"Αυτές οι εκστρατείες μοιάζουν με επιχειρήσεις smash and grab που χρησιμοποιούν χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο στις δικές μας πλατφόρμες, σε μια προσπάθεια να κατακλύσουν τη συζήτηση με το περιεχόμενό τους", δήλωσε ο Κλεγκ. "Αυτή η μυστική δραστηριότητα είναι επιθετική και επίμονη, προφανώς ανιχνεύοντας αδύναμα σημεία σε όλο το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας εκατοντάδων νέων ψεύτικων ειδησεογραφικών οργανισμών".

Ο Γκλέιχερ δήλωσε ότι οι απόπειρες να κατακλύσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ψεύτικο περιεχόμενο "μοιάζουν περισσότερο με αυτό που θα μπορούσατε να δείτε από έναν spammer παρά με μυστικές και εξελιγμένες ρωσικές επιχειρήσεις επιρροής".

"Ο μεγάλος όγκος τους και η χαμηλή ποιότητά τους υποδηλώνει ότι οι χειριστές μπορεί να μην ήταν προετοιμασμένοι για την εισβολή και έσπευσαν να προσπαθήσουν να έχουν αντίκτυπο με όποιον τρόπο μπορούσαν", πρόσθεσε.

Μια έκθεση της Graphika υποστήριξε τα ευρήματα της Meta, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί της ίδιας της Ρωσίας στη χρήση του Facebook και του Instagram από τους πολίτες της είχαν επίσης αντίκτυπο. Η Graphika διαπίστωσε ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ο όγκος των δημοσιεύσεων είχε μειωθεί κατά 43% και τα επίπεδα αλληλεπίδρασης είχαν μειωθεί κατά 80% σε σύγκριση με την ίδια ημέρα ένα χρόνο νωρίτερα. Έκτοτε, υπήρξε μικρή άνοδος ή πτώση της δραστηριότητας.

Περισσότερα από Forbes

"Φρένο" από τη Μογγολία στο σχέδιο Πούτιν για δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα

Η Ουλάν Μπατόρ παγώνει τη χρηματοδότηση του Power of Siberia-2 για την επόμενη 4ετία.

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η αμερικανική πετρελαϊκή SLB "διευκολύνει" την πολεμική μηχανή του Πούτιν

Ο CEO της βασίζεται στο γεγονός ότι οι δυτικές κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να κάνουν τα "στραβά μάτια".

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Το ρίσκο της Μόσχας εξοπλίζοντας την αεράμυνα του Ιράν

Το Ισραήλ έχει ήδη αποδείξει πως μπορεί να διασπάσει τη ρωσική αεράμυνα της Τεχεράνης.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.