Νίκος Λινάρδος (MSD Animal Health): Κατανοούμε πλήρως την κρίσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ της ευζωίας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος

Νίκος Λινάρδος (MSD Animal Health): Κατανοούμε πλήρως την κρίσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ της ευζωίας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος

Τον κεντρικό και κρίσιμο ρόλο που έχει σήμερα ο κλάδος της υγείας των ζώων στην ανθρώπινη ζωή και κοινωνία επισημαίνει σε συνέντευξη του ο κ. Νίκος Λινάρδος, General Manager Greece and Cyprus της MSD Animal Health, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι μόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, περίπου το 70% των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών που έχουν επηρεάσει τον άνθρωπο ήταν ζωονόσοι, κάτι που σημαίνει ότι προήλθαν από ζώα και μεταδόθηκαν στον άνθρωπο.

"Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στην υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων και κατανοούμε πλήρως την κρίσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ της ευζωίας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος που μας περιβάλλει. Σε συνεργασία με τους συναδέλφους μας της MSD του Human Health, υιοθετούμε μια προσέγγιση One Health / Ενιαίας Υγείας, για να εκπληρώσουμε την πρωταρχική μας αποστολή να σώσουμε και να βελτιώσουμε ζωές", υπογραμμίζει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η MSD Animal Health διαθέτει ιστορία άνω των 130 ετών στην Έρευνα και Ανάπτυξη, ενώ κάθε έτος επανεπενδύονται πάνω από 30 δισ. δολ. σε δράσεις Ε&Α. Όπως αναφέρει "αναπτύσσουμε, κατασκευάζουμε και διαθέτουμε στην αγορά ένα ευρύ φάσμα κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων και εμβολίων, μαζί με λύσεις και υπηρεσίες διαχείρισης υγείας, για την πρόληψη, τη θεραπεία και τον έλεγχο ασθενειών σε παραγωγικά ζώα και στα ζώα συντροφιάς". 

Ο κ. Λινάρδος περιγράφει παράλληλα τον πολύπλευρο ρόλο ενός CEO σε μια σύγχρονη επιχείρηση, αλλά και ευρύτερα τη θέση του στην κοινωνία και προσφέρει πολύτιμες συμβουλές σε ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει μια ημέρα CEO.

1. Πόσο έχει εξελιχθεί η έρευνα γύρω από την υγεία των ζώων τα τελευταία χρόνια; 

Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 2 δισεκατομμύρια άτομα, απαιτώντας βιώσιμες πρακτικές παραγωγής. Η υγεία των ζώων είναι ζωτικής σημασίας λόγω των παγκόσμιων επιδημιών που επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια και προκαλούν οικονομικές απώλειες. Στα ζώα συντροφιάς, πάνω από το 50% των οικογενειών έχουν κατοικίδια, τονίζοντας τη σημασία τους στα σημερινά νοικοκυριά. Ο κλάδος της υγείας των ζώων διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην πρόληψη και τον έλεγχο ασθενειών που επηρεάζουν τόσο τα ζώα όσο και τους ανθρώπους. Η ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στα αντιβιοτικά, όπως τα εμβόλια mRNA, είναι ζωτικής σημασίας λόγω της απειλής της μικροβιακής αντοχής. Οι νέες πλατφόρμες εμβολίων, όπως η παροχή εμβολίων σε νεοσσούς μιας ημέρας ή εμβολιασμός μέσα στα αυγά, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του μαζικού εμβολιασμού μειώνοντας την ανάγκη χρήσης αντιβιοτικών. Επίσης τα αυτεμβόλια προσαρμοσμένα στις ανάγκες της κάθε εκτροφής, παρέχουν αποτελεσματική προστασία έναντι συγκεκριμένων στελεχών του ιού. Δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία των ζώων, προστατεύεται η δημόσια υγεία, διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων και μειώνεται ο κίνδυνος ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. 

2. Ποια καινοτόμα προϊόντα περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο;

Με μια πλούσια ιστορία άνω των 130 ετών στην Ε&Α, η εταιρεία μας δεσμεύεται να βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων και των ζώων. Πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια επανεπενδύονται ετησίως σε Ε&Α. Αναπτύσσουμε, κατασκευάζουμε και διαθέτουμε στην αγορά ένα ευρύ φάσμα κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων και εμβολίων, μαζί με λύσεις και υπηρεσίες διαχείρισης υγείας, για την πρόληψη, τη θεραπεία και τον έλεγχο ασθενειών σε παραγωγικά ζώα και στα ζώα συντροφιάς. 

Ως η κορυφαία εταιρεία παραγωγής εμβολίων ζώων, κατασκευάζουμε πάνω από 102 δισεκατομμύρια δόσεις κάθε χρόνο. Η συνεχής εστίασή μας περιλαμβάνει την ανάπτυξη εμβολίων για 15 ζωικές ασθένειες που έχουν προτεραιοποιηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE). Αυτά έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα, συμπεριλαμβανομένου ενός εμβολίου για τη λεϊσμανίωση, μια ζωονοσογόνο νόσο που επηρεάζει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα. 

Πριν από μια δεκαετία, πρωτοστατήσαμε στην ανάπτυξη της πρώτης συστηματικής θεραπείας που εξαλείφει γρήγορα και αποτελεσματικά τους ψύλλους και πολλαπλά είδη κροτώνων σε σκύλους και γάτες. Σύμφωνα με τη δέσμευσή μας για συνεχή καινοτομία, παρουσιάσαμε πρόσφατα ένα νέο προϊόν για την προστασία των σκύλων για ένα ολόκληρο χρόνο, η οποία προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους κηδεμόνες των ζώων συντροφιάς, όπως την εκτεταμένη προστασία από ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των εξωπαρασίτων και της αυξημένης ευκολίας και συμμόρφωσης. 

Επιπλέον, η εστίασή μας στην Ε&Α υπερβαίνει την επιστήμη, εστιάζοντας και στην ΕΚΕ. Η πρόσφατη εξέλιξη ήταν μια καινοτόμος συσκευασία εμβολίων πτηνών που ελαχιστοποιεί τη απόρριψη υλικών συσκευασίας στο περιβάλλον. Έχουμε πολλά καινοτόμα προϊόντα στο χαρτοφυλάκιό μας και πολλά άλλα που θα έρθουν στο σύντομο μέλλον. 

3. Πώς η υγεία των ζώων συνδέεται με την υγεία των ανθρώπων; 

Υπάρχει πολύπλοκη και άρρηκτη σύνδεση μεταξύ της υγείας των ζώων και των ανθρώπων, με τη σημασία αυτής της σχέσης να αυξάνεται προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, περίπου το 70% των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών που έχουν επηρεάσει τον άνθρωπο ήταν ζωονόσοι, που σημαίνει ότι προήλθαν από ζώα και μεταδόθηκαν στον άνθρωπο.

Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στην υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων και κατανοούμε πλήρως την κρίσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ της ευζωίας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος που μας περιβάλλει. Σε συνεργασία με τους συναδέλφους μας της MSD του Human Health, υιοθετούμε μια προσέγγιση One Health / Ενιαίας Υγείας, για να εκπληρώσουμε την πρωταρχική μας αποστολή να σώσουμε και να βελτιώσουμε ζωές.

Μέσω συνεργασιών με ενδιαφερόμενα μέρη από τον τομέα της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος, αντιμετωπίζουμε ενεργά τις πιεστικές προκλήσεις της δημόσιας υγείας. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η μικροβιακή αντοχή, οι ζωονόσοι, οι ασθένειες που μεταδίδονται από φορείς και η εξασφάλιση ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού τροφίμων. Η αφοσίωσή μας στην προσέγγιση One Health είναι εμφανής στις κοινές μας πρωτοβουλίες Ε&Α. 

Το ταξίδι μας προς την εφαρμογή μιας προσέγγισης Ενιαίας Υγείας ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και συνεχίζουμε να σημειώνουμε σημαντική πρόοδο στην προστασία και τη βελτίωση της υγείας τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων. Αναγνωρίζοντας τη διασύνδεση αυτών των τομέων και εργαζόμενοι ενεργά για ολιστικές λύσεις, στοχεύουμε να έχουμε μόνιμο θετικό αντίκτυπο στην παγκόσμια υγεία και ευημερία.

4. Ποιες είναι οι δράσεις ΕΚΕ που υλοποιείτε; 

Η εταιρεία μας είναι αφοσιωμένη στη διατήρηση της υγείας των ζώων και στην εκπλήρωση των ευθυνών μας απέναντι στην κοινωνία. Στοχεύουμε στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, θέτοντας στόχους για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τη μείωση των απορριμμάτων και την παραγωγή κτηνιατρικών φαρμάκων φιλική προς το περιβάλλον. Χορηγούμε εμβόλια κατά της λύσσας στην οργάνωση Mission Rabies και συνεργαζόμαστε με το WeForest για την αποκατάσταση της γης και την καλλιέργεια δέντρων, προς όφελος των κοινοτήτων και της άγριας ζωής σε τρεις ηπείρους.  

Σε τοπικό επίπεδο, η MSD Animal Health μαζί με την MSD Human Health, εστιάζουμε έντονα στην προσφορά στην κοινωνία μέσω πολυάριθμων εθελοντικών δράσεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους με επίκεντρο την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή των ζώων και το περιβάλλον. Για να αναφέρουμε μερικά, εργαστήρια και παζάρια για τις ανάγκες Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών όπως η ΕΛΕΠΑΠ, το Χαμόγελο του Παιδιού, ο καθαρισμός παραλιών στον Άλιμο, δύο ημέρες εθελοντικής αιμοδοσίας μέσα στο χρόνο, ο καθαρισμός των καταφυγίων ζώων. 

Ως MSD Animal Health έχουμε συνεργαστεί με την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ) για να βοηθήσουμε τα ζώα που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και πλημμύρες. Λάβαμε τιμητικό βραβείο για αυτή τη δράση και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να βελτιώνουμε την υγεία των ζώων σε συνεργασία μαζί της.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων πραγματοποιήσαμε δωρεές σε ενώσεις παραγωγών μετά από πυρκαγιές, κλινική φροντίδα και εμβολιασμό κατοικίδιων άστεγων ατόμων στην Αθήνα, εμβολιασμό κατοικίδιων ζώων της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Φάρος του Κόσμου" και τη λεγόμενη VetHelpLine, μια γραμμή υποστήριξης και κρίσης 24/7 καθώς και προσωπικές συμβουλευτικές συνεδρίες για τη βελτίωση της Ευεξίας και της Ψυχικής Υγείας των κτηνιάτρων μέσω της Hellas EAP (Employee Assistance Program). 

Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που οι προσπάθειες της εταιρείας να παρέχει το ιδανικό περιβάλλον εργασίας αναγνωρίζονται από τους υπαλλήλους της καθώς η MSD πιστοποιήθηκε πρόσφατα ως Great Place to Work®.

5. Πώς εκπαιδεύεται, ενημερώνεται και ανταλλάσσει απόψεις και καλές πρακτικές ένας/μία CEO σήμερα;

Ως CEO, η συνεχής μάθηση είναι ζωτικής σημασίας. Η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και η οικοδόμηση επαγγελματικών και προσωπικών δικτύων είναι ζωτικής σημασίας. Οι λέσχες CEO προσφέρουν την ιδανική πλατφόρμα για φόρουμ και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, προωθώντας την ανταλλαγή ιδεών και την έμπνευση. Επίσης η ανάγνωση βιβλίων, ως μια ευέλικτη και αυτορρυθμιζόμενη μέθοδος μάθησης, είναι επίσης σημαντική, που διεγείρει την κριτική σκέψη και βοηθά στη δημιουργία νέων ιδεών, και προσεγγίσεων.

6. Ποιος είναι ο ρόλος του/της CEO στη διατήρηση και ανάπτυξη των στελεχών του/της και ποιος στην προσέλκυση νέων στελεχών από την αγορά;

Ως CEO, το να είσαι πρότυπο με ακλόνητες ηθικές αξίες είναι ζωτικής σημασίας. Η καινοτομία ενισχύεται όταν ο CEO μπορέσει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ενδυνάμωσης, όπου τα στελέχη υψηλών δυνατοτήτων μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους και να αναπτυχθούν. Ο εντοπισμός και η ανάπτυξη πιθανών ταλέντων, η καθοδήγησή τους, η ανάθεση απαιτητικών καθηκόντων και η παροχή ανταμοιβών, είναι σημαντικά για την εξέλιξή τους. Όσο για τη προσέλκυση νέων στελεχών, αυτό απαιτεί στρατηγική προσέγγιση, εστιάζοντας στις απαιτούμενες δεξιότητες, ικανότητες και πολιτισμική προσαρμογή με τις αξίες της εταιρείας. Ο CEO διαδραματίζει βασικό ρόλο στην οικοδόμηση και την προώθηση της φήμης της εταιρείας και της εταιρικής επωνυμίας, επικοινωνώντας αποτελεσματικά τις αξίες, την αποστολή και το όραμα και μέσω της δικτύωσης. Η προσωπική δέσμευση του CEO θέτει τον τόνο για ένα παραγωγικό περιβάλλον εργασίας που θα δώσει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να εξελιχθούν. Η εταιρεία μας στην Ελλάδα κατέχει σταθερά την πρώτη θέση στην αγορά, που οφείλεται στο πάθος για την ανάπτυξη ταλέντων που θα φέρουν την καινοτομία και τελικά την ανάπτυξη.

7. Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;

Το να γίνεις CEO είναι ένα σημαντικό "ταξίδι". Εκτός από το να είσαι προετοιμασμένος και ικανός, είναι σημαντικό να είσαι γνήσιος, ειλικρινής, με ανοικτό πνεύμα και πρόθυμος να αμφισβητήσεις το status quo. Είναι ζωτικής σημασίας η αναζήτηση νέων προσεγγίσεων, η επέκταση της γνώσης και η απόκτηση μιας ευρύτερης προοπτικής μέσω των μέσων ενημέρωσης και των σχετικών αναγνώσεων. Η δικτύωση και η ανταλλαγή εμπειριών με άλλους, όπως στο Your Directors Club, μπορεί επίσης να επιταχύνει τη μάθηση. 

8. Η προσωπική ενασχόληση ενός CEO με τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία είναι μέρος του ρόλου του/της;  

Σαφέστατα ναι! Οι CEOs έχουν ευρύτερο ρόλο σήμερα από το να εστιάζουν απλώς στην οικονομική απόδοση. Έχουν τη δύναμη και την ευθύνη να ασχολούνται με κοινωνικά ζητήματα, να υποστηρίζουν την κοινωνική ανάπτυξη και να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της κοινότητας. Οι εργαζόμενοι αναζητούν ολοένα και περισσότερο περιβάλλοντα εργασίας που είναι εστιασμένος σε έναν ανώτερο σκοπό. Όταν οι CEOs επιδεικνύουν προσωπικά τη δέσμευσή τους να συνεισφέρουν θετικά στην κοινωνία, αυτό κινητοποιεί τους εργαζόμενους, προωθεί έναν κοινό σκοπό, βελτιώνει τα ποσοστά διατήρησης προσωπικού και προσελκύει νέα ταλέντα.

*Ο Νίκος Λινάρδος είναι μέλος του CEO Clubs Greece

Περισσότερα από Forbes

Karolina Markiewicz-Kuskowska (Henkel): Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι και παραμένει κατευθυντήρια γραμμή μας

Για μια μεγάλη πρόκληση με την ανάληψη των καθηκόντων της Γενικής Διευθύντριας της Henkel Consumer Brands (HCB), της νεοσύστατης δομής που συγχωνεύει τις επιχειρηματικές μονάδες Απορρυπαντικών & Καθαριστικών Οικιακής Χρήσης και Προϊόντων Ομορφιάς & Προσωπικής Φροντίδας, κάνει λόγο σε συνέντευξη της η Karolina Markiewicz-Kuskowska.

ClubHouse του CEO Clubs Greece: Ένα όραμα που απογειώθηκε

Δύο χρόνια από την ίδρυση του, το ClubHouse, ο premium ιδιωτικός χώρος του CEO Clubs Greece, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις του σχεδιασμού του και έχει μετατραπεί πλέον σε σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της ηγεσίας στην Ελλάδα.

Φωτ. Καραγεώργη (Giochi Preziosi): Οι γυναίκες ηγέτες μπορούν να φέρουν μια πιο ισορροπημένη και περιεκτική προσέγγιση στη διαχείριση των επιχειρήσεων

"Η διαφορετική κοινωνική εμπειρία των γυναικών μπορεί να φέρει μια ποικιλία προσεγγίσεων και ιδεών, ενισχύοντας την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στην επιχείρηση".

Δ. Λυμπεράκης (Egnatia-Aviation): Πιλότος σημαίνει να μάθεις να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις σε δευτερόλεπτα

"Ο πιλότος αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί, το αναπόσπαστο κομμάτι ενός επιβατικού ή εμπορευματικού αεροσκάφους"

Πάνος Παγκράτης (Ariston Dental): Χτίζουμε πάνω σε αξίες που δεν αντιγράφονται εύκολα

"Η φήμη του CEO έχει βαρύνουσα σημασία για την αξία και το μέλλον της εταιρείας".

Γ. Σπυρόπουλος (OCTANE): Οι προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρείν απαιτούν μια εφαρμοσμένη, ευέλικτη στρατηγική

Στο σημερινό αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον θα επιβιώσουν οι πιο προσαρμοστικοί, εξωστρεφείς και ευέλικτοι οργανισμοί, σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της OCTANE.

Andrea Rotunno (ProntoPegno Ενέχυρο Αγορά Χρυσού): Οι ανάγκες ρευστότητας δεν περιορίζονται σε περιόδους κρίσης

Η ProntoPegno Ενέχυρο Αγορά Χρυσού έχει ήδη συμπληρώσει σχεδόν 2 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.

Σχολή Ηγετικής Πρακτικής του CEO Clubs Greece: Αναβαθμίζοντας τις ικανότητες των μελών ΔΣ στην Ελλάδα στην Πράξη

Εν μέσω των συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθήκων διεθνώς, ο ρόλος του Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται όλο και πιο απαιτητικός.

Πόλυ Λεονταρίδη (ITF Hellas): Καινοτομίες, Υψηλοί Στόχοι και Ανάπτυξη Ταλέντων

Έχοντας συμπληρώσει 25 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, η ITF Hellas θέτει νέους στόχους με μια διαρκώς εμπλουτιζόμενη γκάμα πρωτότυπων φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Αλέξης Δούκας (Optimal): Αυτό που ξεχωρίζει μια πετυχημένη επιχείρηση από μια αποτυχημένη είναι το ανθρώπινο δυναμικό

Με πολυετή πορεία στο χώρο των Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού η Optimal έχει φτάσει σήμερα να προσφέρει 360 εξειδικευμένες ποιοτικές και προσωποποιημένες υπηρεσίες, όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξης Δούκας.

Gabor Bognar (TotalEnergies): Η Ελλάδα αποτελεί καλό παράδειγμα για την στρατηγική των πολλαπλών ενεργειών μας

Αλλά και την ισορροπημένη ενεργειακή μετάβαση, αναφέρει ο Gabor Bognar, Managing Director της TotalEnergies Marketing Hellas.

CEO Clubs Greece: Χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με τους ηγέτες του μέλλοντος

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα βιωματικής μάθησης που εστιάζει σε τρεις βασικές θεματικές.