Gabor Bognar (TotalEnergies): Η Ελλάδα αποτελεί καλό παράδειγμα για την στρατηγική των πολλαπλών ενεργειών μας

Gabor Bognar (TotalEnergies): Η Ελλάδα αποτελεί καλό παράδειγμα για την στρατηγική των πολλαπλών ενεργειών μας

Με παρουσία στις πωλήσεις λιπαντικών και ειδικών προϊόντων, στην ανάπτυξη φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ), αλλά - και πιο πρόσφατα- στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η TotalEnergies έφτασε να απασχολεί περίπου 100 άτομα στη χώρα μας, μέσω των δύο επιχειρηματικών της μονάδων - TotalEnergies Marketing Hellas και TotalEnergies Renewables Hellas.

"Η Ελλάδα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για την στρατηγική των πολλαπλών ενεργειών μας και την ισορροπημένη ενεργειακή μετάβαση", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Gabor Bognar, Managing Director της TotalEnergies Marketing Hellas.

Ο ίδιος μιλά επίσης για τις προκλήσεις που επέφερε η πανδημία στην εταιρική κουλτούρα και στο ρόλο της ηγεσίας ενός οργανισμού, ενώ δίνει τη δική του οπτική για τα γνωρίσματα και τις ικανότητες που πρέπει να έχει ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO.

- Ποια τα μεγέθη της εταιρείας σας στην Ελλάδα και ποιες είναι οι βασικές δραστηριότητές σας στην αγορά;

Η εταιρεία TotalEnergies αποτελείται από δύο επιχειρηματικές οντότητες στην Ελλάδα: την TotalEnergies Marketing Hellas και την TotalEnergies Renewables Hellas. Και οι δύο μαζί απασχολούν περίπου 100 υπαλλήλους. Οι εν λόγω επιχειρήσεις βρίσκονται υπό διαφορετική διοίκηση. Συγκεκριμένα, είμαι υπεύθυνος για τη γενική διοίκηση της TotalEnergies Marketing Hellas, η οποία γιορτάζει φέτος 40 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής μας ανήλθε σε 25 εκατομμύρια ευρώ το 2023. Οι κύριες δραστηριότητές μας είναι οι πωλήσεις λιπαντικών και ειδικών προϊόντων και η ανάπτυξη φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε επίσης υπεύθυνοι για τις δραστηριότητες στην Αλβανία, την Αρμενία, την Κύπρο, τη Γεωργία, τη Μάλτα και τη Βόρεια Μακεδονία. 

Η TotalEnergies Renewables Hellas -που ιδρύθηκε το 2023- ασχολείται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει ευνοϊκή γεωγραφική θέση για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική ή η ηλιακή παραγωγή ενέργειας, η TotalEnergies αποφάσισε να αναπτύξει αυτές τις δραστηριότητες μέσω της νέας μας επιχειρηματικής οντότητας. Η εταιρεία παρέχει επίσης υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) στην Ελλάδα, μέσω του σταθμού στη Ρεβυθούσα και των νέων τερματικών σταθμών της Αλεξανδρούπολης. Η διαχείριση αυτής της δραστηριότητας γίνεται απευθείας από τα κεντρικά μας γραφεία. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της εταιρείας μας. Είμαστε παγκόσμιος ηγέτης στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ), το οποίο αποτελεί ένα είδος μεταβατικής ενέργειας μεταξύ της ενέργειας που βασίζεται στον άνθρακα και της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Τέλος, έχει δημιουργηθεί ένα νεοσύστατο τμήμα, που ονομάζεται AS24, και το οποίο παρέχει λύσεις παροχής καυσίμων και κινητικότητας για τους επαγγελματίες στον τομέα των μεταφορών σε όλη την Ευρώπη, ενώ προσφάτως άρχισε να αναπτύσσει τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα. 

- Πόσο έχει επηρεαστεί η δραστηριότητά σας στον κλάδο των λιπαντικών από την άνοδο της ηλεκτροκίνησης; Υπάρχουν περιθώρια για υποκατάσταση των χαμένων τζίρων και με ποιο τρόπο;

Η δραστηριότητα της TotalEnergies Marketing Hellas στην Ελλάδα και στις εξαγωγικές μας χώρες δεν έχει ακόμη επηρεαστεί. Πρώτον, ο ρυθμός εξηλεκτρισμού του στόλου των αυτοκινήτων σε αυτές τις χώρες είναι βραδύτερος συγκριτικά με τη Δυτική Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, βελτιώνουμε το μερίδιο αγοράς μας χρόνο με το χρόνο. Παρά την άνοδο της ηλεκτροκίνησης και τις μαζικές επενδύσεις μας στην ολοκληρωμένη ενέργεια, τα παγκόσμια καθαρά κέρδη (σε δολάρια ΗΠΑ) της εταιρείας μας αυξήθηκαν κατά 4% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα αντιπροσωπεύει το 1/3 των επενδύσεων της TotalEnergies, αλλά για τα επόμενα 5 χρόνια το 30% εξακολουθεί να είναι νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Αν και η θυγατρική μας εταιρεία ασχολείται κυρίως με την εμπορία λιπαντικών και ειδικών προϊόντων, έχουμε αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών ρύπων συμβάλλοντας στην κλιματική ουδετερότητα.

Διαθέτουμε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων οικονομίας καυσίμου στο χαρτοφυλάκιο των λιπαντικών μας, στις συσκευασίες μας βελτιώνουμε τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών, στις καθημερινές μας λειτουργίες (όπως οι μονάδες παραγωγής) χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερες πράσινες πηγές ενέργειας. Έχουμε επίσης νέα προϊόντα με ανακυκλωμένα βασικά έλαια. Αναπτύσσουμε επίσης λύσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με βάση το πλούσιο χαρτοφυλάκιο πελατών μας. Με διάφορες πρωτοβουλίες υποστηρίζουμε επίσης τους υπεργολάβους και τους συνεργάτες μας να μειώσουν τις εκπομπές τους στην καθημερινή τους λειτουργία.

Αυτές οι προσπάθειες και οι δραστηριότητες είναι σύμφωνες με τη στρατηγική της εταιρείας μας και με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας συμβάλλουμε επίσης στην επίτευξη των φιλοδοξιών για μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2050. Η Ελλάδα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για την στρατηγική των πολλαπλών ενεργειών μας και την ισορροπημένη ενεργειακή μετάβαση με τις πωλήσεις λιπαντικών, με λύσεις παροχής καυσίμων και κινητικότητας για τους επαγγελματίες στον τομέα των μεταφορών, την ανάπτυξη της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ταυτόχρονη προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτό βοηθά στην ισορροπία μεταξύ βραχυπρόθεσμων οικονομικών στόχων και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας.

- Πέραν της ευρείας διείσδυσης της ψηφιακής τεχνολογίας, πόσο έχει αλλάξει η πανδημία την κουλτούρα, αλλά και τον ρόλο της ηγεσίας ενός οργανισμού; 

Με τις νέες τεχνολογίες και τον τρόπο εργασίας, η διοίκηση από απόσταση έγινε μια σημαντική πρόκληση για όσους προΐστανται. Τα σημεία ελέγχου και η συχνότητα των διαπροσωπικών αλληλεπιδράσεων έχουν αλλάξει. Η έλλειψη προσωπικής επαφής δημιούργησε έλλειψη "χημείας –διαπροσωπικής επαφής  μεταξύ των ανθρώπων". Η διαπροσωπική επαφή (αλληλεπίδραση)  περιλαμβάνει χειρονομίες, κινήσεις του σώματος και την αύρα του κάθε ανθρώπου, στοιχεία που εκλείπουν μέσω των διαδικτυακών εργαλείων και των νέων τρόπων επικοινωνίας, εφόσον απουσιάζει η επαφή με τους άλλους.

Αναμφισβήτητα η μη λεκτική επικοινωνία είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική με τη λεκτική επικοινωνία. Είναι ζωτικής σημασίας για να αποκτήσετε και να διατηρήσετε υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης με τους συναδέλφους σας. Δυστυχώς, δεν λειτουργεί με όλους, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε και να δημιουργήσετε την κατάλληλη ομάδα για να συνεργαστείτε μαζί τους σύμφωνα με την επιχείρησή σας και τους νέους τρόπους εργασίας. 

Υπάρχει και μια άλλη πρόκληση. Η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των τάσεων της αγοράς που σχετίζονται με την εργασία από το σπίτι και την οικοδόμηση της "κοινωνίας" εντός του οργανισμού. Δυστυχώς, χωρίς προσωπική επαφή είναι πολύ δύσκολο να κερδηθεί και να διατηρηθεί το ομαδικό πνεύμα. Η παροχή της ελευθερίας έχοντας το γραφείο στο σπίτι βελτίωσε πολύ την άνεση και την ευημερία των ανθρώπων, πράγμα που είναι πολύ καλό. Αλλά χωρίς μια συνεργατική ομάδα, η οποία συναντιέται τακτικά, η απόδοση της εταιρείας σας είναι περιορισμένη. Διαφέρει επίσης από τομέα σε τομέα. Εμείς όμως εργαζόμαστε στις πωλήσεις, όπου η προσωπική επαφή και η εγγύτητα κάνουν τη διαφορά έναντι των ανταγωνιστών και αποτελούν υψηλή αξία για τους πελάτες μας.

- Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;

Δουλειά, δουλειά, δουλειά και ταπεινότητα. Η σκληρή δουλειά πάντα θα ανταμείβεται. Κάντε υπομονή & προχωρήστε βήμα-βήμα. Αν παραλείπετε στάδια στην εξέλιξη της καριέρας σας και δεν μαθαίνετε πράγματα θα μειώσετε την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία σας ως manager. Πρέπει να επενδύσετε στην προσωπική σας εξέλιξη, στη γνώση και στην απόκτηση εμπειριών. Μην εγκαταλείπετε μακροπρόθεσμους στόχους για βραχυπρόθεσμες επιτυχίες. Μάθετε να είστε καλός ακροατής! Πολλές φορές, το να ακούτε δίνει πολύ περισσότερα και είναι πιο αποτελεσματικό από το να μιλάτε. Είναι σημαντικό να κατανοείτε τις ανάγκες, τα προβλήματα, τους στόχους και τον τρόπο σκέψης του συνομιλητή σας, όπως οι συνάδελφοί σας ή οι εξωτερικοί συνεργάτες της εταιρείας σας.  Αυτό θα το λέγαμε ενσυναίσθηση, η οποία μπορεί πάντα να έχει περιθώρια βελτίωσης. Ποτέ μην πιστεύετε ότι είστε ήδη "αστέρι", ακόμη και αν είστε επιτυχημένος στη δουλειά σας. Η επιτυχία είναι προσωρινή και εύθραυστη. Πάντα έλεγα ότι αν είστε ορειβάτης και ανεβείτε στην υψηλότερη κορυφή, υπάρχει ένα πολύ μικρό και προσωρινό μέρος για εσάς. Δεν μπορείτε να μείνετε εκεί για πολύ καθώς έρχονται άλλοι γρήγορα για να σας αντικαταστήσουν σε αυτή τη θέση. 

Να είστε περήφανοι και να γιορτάζετε την επιτυχία σας, αλλά να είστε προσγειωμένοι και να μην υπερβάλλετε εαυτόν. Να παραμείνετε άνθρωποι & να μην τοποθετείτε τον εαυτό σας ψηλότερα από τους άλλους ανθρώπους στην εταιρεία. Είστε σημαντικό μέρος του οργανισμού, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι σημαντικοί άνθρωποι σας εσάς. Πιστεύω ότι "Μόνος σου θα πας πιο γρήγορα, μαζί θα πάμε πιο μακριά". 

Είμαι άνθρωπος που λαμβάνει πρωτοβουλίες, και αυτό που θα σας προέτρεπα είναι να βρείτε το δικό σας μονοπάτι, να μαθαίνετε από τους άλλους και να προσαρμόζετε αυτά που μάθατε σύμφωνα με την προσωπικότητά σας, το περιβάλλον και την κουλτούρα της εταιρείας. Μην αντιγράφετε, προσπαθήστε να δημιουργήσετε νέα και μοναδικά πράγματα. Η προσαρμοστικότητα, το πρωτοποριακό πνεύμα το θάρρος είναι σημαντικές δεξιότητες για έναν επιτυχημένο CEO. Και τέλος, βάζετε πάντα το συμφέρον της εταιρείας σας πάνω από το προσωπικό σας συμφέρον.

* Ο Gabor Bognar είναι μέλος του CEO Clubs Greece

Περισσότερα από Forbes

Πάνος Παγκράτης (Ariston Dental): Χτίζουμε πάνω σε αξίες που δεν αντιγράφονται εύκολα

"Η φήμη του CEO έχει βαρύνουσα σημασία για την αξία και το μέλλον της εταιρείας".

Γ. Σπυρόπουλος (OCTANE): Οι προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρείν απαιτούν μια εφαρμοσμένη, ευέλικτη στρατηγική

Στο σημερινό αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον θα επιβιώσουν οι πιο προσαρμοστικοί, εξωστρεφείς και ευέλικτοι οργανισμοί, σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της OCTANE.

Andrea Rotunno (ProntoPegno Ενέχυρο Αγορά Χρυσού): Οι ανάγκες ρευστότητας δεν περιορίζονται σε περιόδους κρίσης

Η ProntoPegno Ενέχυρο Αγορά Χρυσού έχει ήδη συμπληρώσει σχεδόν 2 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.

Σχολή Ηγετικής Πρακτικής του CEO Clubs Greece: Αναβαθμίζοντας τις ικανότητες των μελών ΔΣ στην Ελλάδα στην Πράξη

Εν μέσω των συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθήκων διεθνώς, ο ρόλος του Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται όλο και πιο απαιτητικός.

Πόλυ Λεονταρίδη (ITF Hellas): Καινοτομίες, Υψηλοί Στόχοι και Ανάπτυξη Ταλέντων

Έχοντας συμπληρώσει 25 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, η ITF Hellas θέτει νέους στόχους με μια διαρκώς εμπλουτιζόμενη γκάμα πρωτότυπων φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Αλέξης Δούκας (Optimal): Αυτό που ξεχωρίζει μια πετυχημένη επιχείρηση από μια αποτυχημένη είναι το ανθρώπινο δυναμικό

Με πολυετή πορεία στο χώρο των Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού η Optimal έχει φτάσει σήμερα να προσφέρει 360 εξειδικευμένες ποιοτικές και προσωποποιημένες υπηρεσίες, όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξης Δούκας.

CEO Clubs Greece: Χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με τους ηγέτες του μέλλοντος

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα βιωματικής μάθησης που εστιάζει σε τρεις βασικές θεματικές.

Γιάννης Δημαράκης (Scotwork): Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι "τέχνη"

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύγχρονο επιχειρείν είναι αναρίθμητες και στην πλειονότητά τους απαιτούν καλές διαπραγματευτικές δεξιότητες για να αντιμετωπιστούν.

Αντώνης Αυγερόπουλος (Nespresso): Στόχος μας η συνεχής βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη

Το 2023 ήταν η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης για τις πωλήσεις της Nespresso που προσβλέπει σε μια ακόμη καλή χρονιά το 2024.

Ανδρέας Πετρόπουλος (Convert Group): Ανάπτυξη εντός και εκτός Ευρώπης με στρατηγική, μέθοδο και κατάλληλη εταιρική κουλτούρα

Ο CEO της Convert Group αποκαλύπτει τους στόχους της εταιρείας για το τρέχον έτος, με αιχμή του δόρατος την καινοτόμο ΑΙ πλατφόρμα της που έχει ήδη παρουσία σε 21 χώρες και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Ποια είναι η BayWa r.e. και ποια η παρουσία της στη διεθνή αγορά της πράσινης ενέργειας;

Στην BayWa r.e. we r.e.think energy, δηλαδή επαναπροσδιορίζουμε πώς παράγεται, πώς αποθηκεύεται και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ενέργεια.