Α. Αγγελίδης: (Mellon): Outsourcing, το μέλλον της επιχειρησιακής πρακτικής στην 4η βιομηχανική επανάσταση

Α. Αγγελίδης: (Mellon): Outsourcing, το μέλλον της επιχειρησιακής πρακτικής στην 4η βιομηχανική επανάσταση

Το outsourcing ανεβάζει τον πήχη στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, διασφαλίζει καλύτερα τους μηχανισμούς διαφάνειας και θέτει ισχυρότερα θεμέλια για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και την ανταγωνιστικότητά της στην αγορά, όπως αναφέρει ο Άγγελος Αγγελίδης, Managing Director, Business Process Outsourcing Services της Mellon Group. 
 
- Πέραν της ευρείας διείσδυσης της ψηφιακής τεχνολογίας, πόσο έχει αλλάξει η πανδημία την κουλτούρα, αλλά και τον ρόλο της ηγεσίας ενός οργανισμού; 

Σήμερα  βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδικασία μεταμόρφωσης ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και του αυτοματισμού. Με λίγα λόγια, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ και χαρακτηρίζεται από πρωτόγνωρη συγχώνευση του φυσικού, του βιολογικού και του ψηφιακού κόσμου με όχημα αυτή τη φορά, τη διασυνδεσιμότητα και την τεχνητή νοημοσύνη. Στο πλαίσιο αυτής και επιταχυνόμενες από την πανδημία, οι αλλαγές στο εργασιακό μοντέλο, η μεγαλύτερη έμφαση στην ευελιξία, η ανάγκη για εξειδίκευση σε όλους τους τομείς, οι νέες ανάγκες και προσδοκίες των καταναλωτών και των εργαζομένων, οδηγούν υποχρεωτικά στην επιτάχυνση του οργανωτικού μετασχηματισμού και τη διαμόρφωση μιας νέας εταιρικής κουλτούρας. Στη βάση αυτών, η ηγεσία των επιχειρήσεων, καλείται να διαμορφώσει ένα νέο όραμα που θα βασίζεται στην τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία, επαναπροσδιορίζοντας παράλληλα τον σκοπό και τους στόχους τους στη βάση αυτού του οράματος. Όλα αυτά διέπονται από τη δημιουργία συνεργειών και συμπράξεων μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών ενδιαφερόμενων μερών για την επίτευξη των οργανωσιακών στόχων που θα επιβεβαιώνουν την εταιρική κουλτούρα, καθώς και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ αυτών, επιδεικνύοντας προληπτικά και με διαφάνεια, καλή συμπεριφορά. Η νέα εταιρική κουλτούρα της επιχείρησης, η οποία οφείλει αφενός να ανταποκρίνεται στις αξίες, τις προσδοκίες και τις ανησυχίες που ανέδειξε η κρίση και αφετέρου να δημιουργεί νέες δυνατότητες και να εφοδιάζει τα στελέχη με καινούργια εργαλεία για να διαπραγματευτεί εκ νέου, με την έννοια του χρόνου, καθώς επίσης και να αναβαθμίσει τόσο το βιοτικό όσο και το πνευματικό τους επίπεδο.

Όπως αναφέρθηκε, ζητήματα όπως η κυβερνοασφάλεια, η αντιμετώπιση της απάτης και της διαφθοράς, η εξασφάλιση συνεχιζόμενης δραστηριότητας, η εξασφάλιση μακροπρόθεσμης επιχειρησιακής ανθεκτικότητας, η βιωσιμότητα και η εταιρική κουλτούρα μαζί με τις οικονομικές, κοινωνικές, ρυθμιστικές και τεχνολογικές αλλαγές, κυριαρχούν στην ατζέντα. Οι οργανισμοί ευρύτερα πρέπει να μπορούν να προσαρμόζονται στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις και να επικοινωνούν αποτελεσματικά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για όλους.

- Τι έχει διαφοροποιηθεί λόγω πανδημίας στις σχέσεις ηγεσίας εργαζομένων και πόσο έχει επηρεάσει η αλλαγή αυτή την επίτευξη των στόχων του οργανισμού;

Η πανδημία του Covid-19 οδήγησε σε μια "βίαιη" ψηφιακή μετάβαση. Ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεργασία, ψηφιακές πλατφόρμες, κρατική ψηφιοποίηση κ.ά. αποτυπώνουν πλέον μια υποχρεωτική πίεση εξέλιξης προς τα εμπρός. Το ζητούμενο όμως, είναι το εξής: αυτή η εξέλιξη να μπορεί να μετασχηματίσει τη νοοτροπία στην κατεύθυνση μιας συλλογικής προσπάθειας για τη μετάβαση σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και επίτευξης των στόχων. Πήραμε μερικά μαθήματα: μπορούμε να ολοκληρώσουμε τα περισσότερα καθήκοντα εξ αποστάσεως χωρίς ουσιαστική μείωση στην αποδοτικότητα ή την ποιότητα. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εκτιμούν την ευελιξία, ειδικά αυτοί που χρειάζονται πολλή ώρα για να πάνε στο γραφείο. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, η άμεση αλληλεπίδραση είναι απαραίτητη για να διευκολύνει τη συνεργασία, να χτίσει σχέσεις, να λύσει περίπλοκες προκλήσεις και να παράγει ιδέες. Είναι σαφές, ότι στο μέλλον ο ανθρώπινος παράγοντας και η τεχνολογία θα συνυπάρχουν όλο και περισσότερο στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις δημιουργώντας την ανάγκη αρμονικής συνεργασίας. Για να είναι επιτυχημένες, οι επιχειρήσεις έχουν εγκαθιδρύσει έναν νέο εργασιακό ήθος και νέους τρόπους εργασίας. Σε αυτό το περιβάλλον, η κουλτούρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης εργαζομένων – επιχείρησης, η οποία έχει αναπτυχθεί, είναι ίσως ο πιο κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας. Όλοι είναι συμμέτοχοι στην επιτυχία. Για να διατηρήσουν το ταλέντο, οι επιχειρήσεις πρέπει να προσφέρουν αντίστοιχη και μεγαλύτερη ευελιξία, ένα μη μισθολογικό όφελος δηλαδή, με επένδυση στη νέα γενιά, με την προσφορά απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων και το re-skilling νέων επιστημόνων. Το πολυτιμότερο αγαθό στην ψηφιακή εποχή είναι η γνώση, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο εφόδιο που θα βοηθήσει στην εξέλιξη του ατόμου σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων και στο επαγγελματικό.

- Ποιες ικανότητες και δεξιότητες εκτιμάτε ότι στο μέλλον θα απαιτηθούν να κατέχουν τα νέα και πολλά υποσχόμενα στελέχη; 

Είναι γενικά αποδεκτό, ότι η πρόοδος του αυτοματισμού και της ψηφιοποίησης θα συνεχίσει να μετασχηματίζει τις απαιτήσεις για τις απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με μελέτες, χαρακτηριστικά παραδείγματα δεξιοτήτων που οφείλουν να αναπτύξουν τα στελέχη του μέλλοντος αποτελούν, η συναισθηματική νοημοσύνη, η επικοινωνία, η κριτική  σκέψη, η προσαρμοστικότητα και η δημιουργικότητα, με την ενεργητική ακρόαση και τις  δεξιότητες ομιλίας να ξεχωρίζουν στις υψηλότερες θέσεις.Ακολουθούν οι ψηφιακές δεξιότητες, όπως ο προγραμματισμός και η ανάλυση δεδομένων, οι μαθηματικές δεξιότητες και η εμπειρία στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Για τις περισσότερες νέες θέσεις του μέλλοντος, η δημιουργικότητα, συμπεριλαμβανομένων των πολύπλοκων δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και η κοινωνική νοημοσύνη φαίνονται να είναι οι πιο σημαντικές εκ των δεξιοτήτων. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι προαναφερθείσες δεξιότητες προσδίδουν στον άνθρωπο ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των μηχανών και του λογισμικού, ενώ παράλληλα, προσφέρουν προστασία έναντι των εξελίξεων στον αυτοματισμό. Συνεπώς, ο κορυφαίος συνδυασμός δεξιοτήτων είναι αυτός που περιλαμβάνει μαθηματικές και τεχνολογικές ικανότητες, συνδυαστικά με τη δημιουργικότητα και την κοινωνική νοημοσύνη.  

Συνεπώς, οι προοπτικές εργασίας και η προστασία από τον αυτοματισμό θα είναι ακόμη καλύτερες για άτομα που μπορούν να συνδυάσουν μαθηματικές και τεχνολογικές δεξιότητες με τη δημιουργικότητα και / ή την κοινωνική νοημοσύνη.

- Ποιο εκτιμάτε πως είναι το νέο μοντέλο λειτουργίας στις επιχειρήσεις;

Το μοντέλο μιας επιχείρησης που είναι αυτάρκης σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριοποίησής της – πέρα από το αντικείμενο της βασικής δραστηριότητάς της - τείνει να εξαφανιστεί. Η ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες των δραστηριοτήτων αυτών,  με άλλα λόγια το outsourcing, είναι μια πρακτική οργάνωσης της παραγωγής και της εργασίας με ευρεία εφαρμογή στους παραγωγικούς τομείς, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Το outsourcing δημιουργεί αμοιβαία οφέλη, τόσο για τις αναλαμβάνουσες όσο και για τις αναθέτουσες επιχειρήσεις, αλλά και αυξάνει τις θέσεις εργασίας.Για τις αναθέτουσες επιχειρήσεις πέρα από τη μείωση του λειτουργικού κόστους και των κεφαλαιουχικών δαπανών, απελευθερώνονται παραγωγικές δυνάμεις επιτρέποντας την επικέντρωση στις κρίσιμες για την επιχείρηση δραστηριότητες, μειώνονται οι χρόνοι ανταπόκρισης σε προκλήσεις, βελτιώνεται η πρόσβαση σε πόρους, τεχνολογία και δεξιότητες και τελικά αυξάνεται η επιχειρησιακή απόδοση.Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των υπηρεσιών, όπου δραστηριοποιείται και η Mellon,  το outsourcing ανεβάζει τον πήχη στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, διασφαλίζει καλύτερα τους μηχανισμούς διαφάνειας και θέτει ισχυρότερα θεμέλια για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και την ανταγωνιστικότητά της στην αγορά.


- Η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε ένας οργανισμός να εξασφαλίσει ακόμα και χρηματοδότηση στο άμεσο μέλλον. Πόσο έχετε προετοιμαστεί στο πλαίσιο αυτό και πόσο έχει επηρεαστεί το μοντέλο διοίκησης του δικού σας οργανισμού; 

Τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά διαπιστευτήρια των επιχειρήσεων γίνονται όλο και πιο σημαντικά για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και τους επενδυτές, οδηγώντας στην ανάδυση του τρίπτυχου περιβάλλον, κοινωνία και διακυβέρνηση (ESG). Στη Mellon έχουμε εντοπίσει αρκετούς τρόπους με τους οποίους το ESG μπορεί να δημιουργήσει αξία.  Από την πλευρά της, η Mellon αξιοποιεί το ενδιαφέρον αυτό ως μια ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο λειτουργίας της, για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Έχουμε πλέον διαμορφώσει ένα σχέδιο που υλοποιούμε, το οποίο βάζει τη λειτουργία του Ομίλου σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και συνδέει τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου. Τομείς όπως εξωστρέφεια, συνέργεια, διαφάνεια, χρηστή διακυβέρνηση και βιώσιμη ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους και για το λόγο αυτό αποτελούν στρατηγική μας προτεραιότητα. Συνδυάζουμε λοιπόν, τα θέματα της ατζέντας ESG με την τεχνολογία σε όλο το φάσμα των λειτουργιών και των διαδικασιών που ακολουθούμε εσωτερικά στον όμιλο, στις τελικές λύσεις και υπηρεσίες που προσφέρουμε στον πελάτη και στις κοινωνικές δράσεις στις οποίες συμμετέχουμε. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση του πρώτου απολογισμού ESG και της Έκθεσης Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιωσιμότητας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. 

 

Περισσότερα από Forbes

CEO Clubs Greece: Αναλύοντας την ουσία και τη διαδικασία του μετασχηματισμού στο Ελληνικό επιχειρείν

Οι ραγδαίες εξελίξεις της εποχής μας, όπως καθρεφτίζονται σε πολιτικο-οικονομικό, κοινωνικό, τεχνολογικό, και ενεργειακό επίπεδο, αναπόφευκτα ωθούν τις επιχειρήσεις σε μία πορεία μετασχηματισμού (transformation).

Μαρία Ιωαννίδου (Avolta): Disruption is the new normal - Πρέπει να έχουμε ανθεκτικούς εταιρικούς οργανισμούς

Τον σχεδιασμό της Avolta (Hellenic Duty Free Shops) για την ανάπτυξη περισσότερων σημείων σε σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας, αλλά και το νέο επενδυτικό πλάνο των 6 εκατ. ευρώ για το 2025, παρουσιάζει στο CEO Talks η κα Μαρία Ιωαννίδου, Γενική Διευθύντρια και Country Manager της εταιρείας.

Ποια είναι η υπεραξία ενός δυνατού personal leadership branding;

Το νέο MasterClass, της Σχολής Ηγετικής Πρακτικής του CEO Clubs Greece, έχει τίτλο "The Hyper Value of Personal Leadership Practice" και θα λάβει χώρα στις 14 Μαρτίου στο ClubHouse υπό την έμπειρη καθοδήγηση του Δημήτρη Μιχόπουλου, Ιδρυτή και CEO της Genius & Crazy.

Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής IQVIA Hellas: Mια σύγχρονη επιχείρηση είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας

Για την πορεία της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα και τη δράση της IQVIA Hellas μιλά ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Νίκος Κωστάρας.

Τα "μυστικά" της αποτελεσματικότητας ενός ΔΣ στο επίκεντρο του School of Leadership Practice

Με ανανεωμένο στρατηγικό αφήγημα και εμπλουτισμένο πρόγραμμα ξεκινά τη νέα χρονιά η Σχολή Ηγετικής Πρακτικής (School of Leadership Practice) του CEO Clubs Greece: η εκπαιδευτική πλατφόρμα του οργανισμού που στόχο έχει να βοηθήσει CEOs και επιχειρηματίες στην Ελλάδα να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις του σήμερα και, κυρίως, του αύριο.

Διονύσης Τσίτος, Managing Director και Μέλος Δ.Σ. της Volton: Επενδύουμε στην καινοτομία και την ευελιξία

Για τις βαθιές αλλαγές που έχει φέρει η ψηφιακή μετάβαση στις σχέσεις εντός των επιχειρήσεων, στη λειτουργία και τη στρατηγική τους, μιλά ο κ. Διονύσης Τσίτος, Managing Director και Μέλος Δ.Σ. της Volton Ελληνική Ενεργειακή Α.Ε.

Ηλίας Μανούσος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Kantar Ελλάδας: Οι άνθρωποί μας είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα

Στο επίκεντρο της αποστολής της Kantar - κορυφαία εταιρεία έρευνας αγοράς, insights και analytics με συνεργασίες με τους 98 από τους 100 μεγαλύτερους διαφημιζόμενους παγκοσμίως - βρίσκεται η χάραξη στρατηγικών μάρκετινγκ που θα εξασφαλίσουν στους πελάτες της μία βιώσιμη ανάπτυξη, όπως εξηγεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ηλίας Μανούσος.

Δρ Νίκος Πατσατζής (CEO ERGOTRAK): Συμμετέχουμε δυναμικά στην προσπάθεια εξηλεκτρισμού της χώρας

"Η ERGOTRAK μεταβαίνει δυναμικά στη νέα εποχή με προϊόντα και υπηρεσίες σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται αλλά και νέες δραστηριότητες, όπως η αποθήκευση και η διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας".

CEO Clubs Greece: Συν-δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επίτευξη εκθετικής ηγεσίας στην Ελλάδα

Οι καταιγιστικές αλλαγές σε γεωπολιτικό, ενεργειακό, περιβαλλοντικό, δημογραφικό και τεχνολογικό επίπεδο πιέζουν τις παγκόσμιες οικονομίες και την κοινωνία ως σύνολο προς το κατώφλι μίας νέας εποχής, πολλά υποσχόμενης αλλά ταυτόχρονα "τρομακτικής" λόγω της πληθώρας αγνώστων παραμέτρων που δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς.

Έλενα Μίχαλου (ΓΔ DIASTASIS): Προτεραιότητά μας η ανάπτυξη μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας

"Το κύριο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι η προσέγγισή μας ως "ONE-STOP-SHOP", προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών μας σε κάθε στάδιο, από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση".