Η ενεργειακή κρίση πλήττει όλα τα νοικοκυριά παγκοσμίως και ο καθένας μας σκέφτεται τρόπους εξοικονόμησης εξόδων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κίμων Λέφας, Managing Director της Thermovent Hellas, αναλύει τις διάφορες λύσεις για το θέμα της οικιακής θέρμανσης, όπου η καθεμία έχει πλεονεκτήματα έναντι της άλλης σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτιρίου, τον τρόπο χρήσης του, το μέγεθός του, το κλίμα της περιοχής, τις προτιμήσεις του καθενός αλλά και το χρηματικό ποσό που μπορεί κανείς να διαθέσει.
- Η εξοικονόμηση ενέργειας βρίσκεται στο προσκήνιο όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Στον τομέα της θέρμανσης, όπου δραστηριοποιείστε, ποιες λύσεις είναι σήμερα διαθέσιμες για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας; Ποια είναι η πιο ανταγωνιστική μέθοδος θέρμανσης;
Με την αύξηση των τιμών όλων των καυσίμων την τελευταία περίοδο, καθένας από εμάς μπαίνει σε σκέψεις πώς μπορεί να μειώσει τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης στο νοικοκυριό του. Υπάρχουν διάφορες λύσεις για το θέμα της οικιακής θέρμανσης, όπου η καθεμία έχει πλεονεκτήματα έναντι της άλλης σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτιρίου, τον τρόπο χρήσης του, το μέγεθός του, το κλίμα της περιοχής, τις προτιμήσεις του καθενός αλλά και το χρηματικό ποσό που μπορεί κανείς να διαθέσει.
Η πιο απλή παρέμβαση είναι η τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών σε κάθε καλοριφέρ. Κοστίζουν σχετικά λίγο, λειτουργούν ως τοπικοί θερμοστάτες του κάθε δωματίου και με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας ξεχωριστά σε κάθε δωμάτιο, τα καλοριφέρ κλείνουν αμέσως μόλις η θερμοκρασία ανέλθει στο επιθυμητό επίπεδο εξοικονομώντας έτσι σημαντικό ποσοστό ενέργειας. Άλλη παρέμβαση είναι η αλλαγή των παλιών καλοριφέρ με νέα τύπου πάνελ, τα οποία με κατάλληλη διαστασιολόγηση αποδίδουν την ίδια και περισσότερη θερμότητα στο χώρο με χαμηλότερη θερμοκρασία νερού. Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, θα μπορούσε κανείς να αλλάξει τον παλιάς τεχνολογίας λέβητα πετρελαίου με έναν καινούριο νέας τεχνολογίας συμπύκνωσης με μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης που θα είναι κατάλληλος για τροφοδοσία των καλοριφέρ ή της θέρμανσης δαπέδου με νερό χαμηλότερης θερμοκρασίας. Επίσης, εάν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, ένας λέβητας φυσικού αερίου συμπύκνωσης θα μείωνε το κόστος θέρμανσης.
Η πιο ενεργειακά αποδοτική λύση είναι η αντικατάσταση του (κλασικού) λέβητα με αντλία θερμότητας. Η αντλία θερμότητας έχει μεγάλο βαθμό απόδοσης, χρησιμοποιεί δωρεάν ενέργεια από το περιβάλλον, μας απαλλάσσει από την προμήθεια καυσίμων κάθε τόσο και συγχρόνως συμβάλλουμε και στην απανθρακοποίηση καθώς καταναλώνει ρεύμα. Επιπρόσθετα όταν στο σπίτι μας έχουμε ήδη εγκαταστημένη ενδοδαπέδια θέρμανση, τότε με την αντλία θερμότητας σε ψύξη, το καλοκαίρι θα μπορούμε να έχουμε δροσερό κλιματισμό από το δάπεδό μας.
Η Εταιρεία μας διαθέτει ακόμα και ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση, η οποία εάν εφαρμοστεί σε μια μικρή κατοικία με καλές μονώσεις αποτελεί εύκολη και γρήγορη λύση με γρήγορη και ομοιόμορφη θέρμανση χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Βασικό της πλεονέκτημα είναι η πλήρη απουσία λεβητοστασίου ή υδραυλικών εξαρτημάτων, εξοικονομώντας μας έτσι χώρο και κόστος λεβητοστασίου. Το δάπεδο και οι θερμοστάτες μας κάνουν όλη τη δουλειά. Εάν συνδυαστεί δε και με ένα φωτοβολταϊκό σύστημα συμψηφισμού (net-metering), η εξοικονόμηση ενέργειας είναι τεράστια.
Όλες οι παραπάνω τεχνολογίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα εξοικονόμησης ενέργειας στη θέρμανση του σπιτιού μας και η απόφαση ποια είναι η πιο ανταγωνιστική, έχει να κάνει τόσο με το μέγεθος του σπιτιού, όσο και με τη χρήση που κάνουμε δηλαδή εάν είναι μόνιμη κατοικία ή εξοχικό με περιστασιακή χρήση, εάν έχει καλή μόνωση, εάν βρίσκεται σε περιοχή με πολύ κρύο ή σε περιοχή με ήπιο Χειμώνα κ.α. Εάν πρόκειται για μόνιμη κατοικία, μία αντλία θερμότητας με ενδοδαπέδια θέρμανση είναι η πιο ανταγωνιστική μέθοδος θέρμανσης. Εάν πρόκειται για εξοχικό, μπορεί η αντλία θερμότητας να συνδυαστεί με τερματικές μονάδες νερού (fancoil units), τα οποία δίνουν θέρμανση και ψύξη πολύ γρήγορα.
- Πώς μπορεί σήμερα ένα σπίτι ή μια πολυκατοικία να βελτιώσει το ενεργειακό του/της προφίλ στη θέρμανση; Πόσο χρόνο χρειάζεται για να γίνει απόσβεση της επένδυσης, με δεδομένη την αύξηση του κόστους της ενέργειας τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο πετρέλαιο και στην ηλεκτρική ενέργεια; Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να περιορίσουν το κόστος;
Υπάρχουν διάφορες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε ένα σπίτι για να βελτιωθεί το ενεργειακό του προφίλ στη θέρμανση. Κατ αρχήν, η καλή μόνωση είναι η βάση όλων για ένα αποδοτικό ενεργειακά σύστημα θέρμανσης. Πρώτα φροντίζουμε να θωρακίσουμε ενεργειακά το σπίτι μας με αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων και τοποθέτηση νέων ενεργειακών ή και τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης και μετά συνεχίζουμε με παρεμβάσεις στο σύστημα θέρμανσης. Η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, η αλλαγή του παλαιού λέβητα σε νέο συμπύκνωσης, η αλλαγή σε λέβητα αερίου ή σε αντλία θερμότητας θα φέρουν σίγουρα επιπλέον εξοικονόμηση. Το ποσοστό εξοικονόμησης και ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης που θα κάνουμε είναι κάτι που μέχρι πριν την ενεργειακή κρίση που διανύουμε ήταν μετρήσιμο πάνω κάτω. Όμως με τις διαφοροποιήσεις των τιμών πετρελαίου, αερίου και ρεύματος τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη, το ποσοστό εξοικονόμησης τέτοιων παρεμβάσεων και η ανάλογη απόσβεση έχουν αμβλυνθεί δραματικά. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η σχεδόν συνεχής αναδιαμόρφωση των τιμών αυτών σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Μέχρι πρότινος ξέραμε ότι αλλάζοντας από λέβητα πετρελαίου σε αντλία θερμότητας θα μπορούσαμε να έχουμε έως και 50% εξοικονόμηση στα έξοδα θέρμανσης. Επειδή όμως η άνοδος τιμής του ρεύματος είναι μεγαλύτερη προς στιγμήν από αυτή του πετρελαίου, καταλαβαίνουμε ότι αυτή η εξοικονόμηση δεν είναι πια αυτής της τάξης. Πόσο μάλλον δε, όταν επιδοτείται η θέρμανση με το "ρυπογόνο" πετρέλαιο ενώ έμμεσα "τιμωρείται" η φιλική προς το περιβάλλον θέρμανση με αντλία θερμότητας (ρεύμα) καθώς οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούν κλιμακωτό τιμολόγιο για αυξημένες καταναλώσεις χωρίς να αναγνωρίζουν κανένα ελαφρυντικό για τους χρήστες αντλιών θερμότητας. Για να μιλήσει κάποιος πιο συγκεκριμένα για σημαντική εξοικονόμηση θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός τεχνολογιών, π.χ. αλλαγή από λέβητα πετρελαίου σε αντλία θερμότητας μαζί με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με συμψηφισμό (net-metering). Τότε θα μιλάμε για δραματική μείωση όχι μόνο του κόστους θέρμανσης αλλά και του ρεύματος του νοικοκυριού μαζί. Η επένδυση σε τέτοια περίπτωση είναι υψηλή γύρω στις 25.000€ και η σχετική απόσβεση ξεκινάει από τα 8 χρόνια και κυμαίνεται με βάση τις συνήθειες του νοικοκυριού. Αλλά στον αντίποδα, ακόμα και μια μικρή επένδυση να κάναμε τοποθετώντας π.χ. απλά θερμοστατικές κεφαλές στα καλοριφέρ του σπιτιού μπορεί να μας έφερνε εύκολα μια εξοικονόμηση της τάξης του 15-20% με σχετικά μικρό κόστος περίπου 200-400€.
Ως χρηματοδοτικά εργαλεία για να γίνουν τέτοιες ενεργειακές παρεμβάσεις στα σπίτια είναι φυσικά το Πρόγραμμα "Εξοικονομώ" όπου το Κράτος επιδοτεί συγκεκριμένες ενεργειακές παρεμβάσεις εφόσον ο ενδιαφερόμενος πληροί ορισμένα κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να καλύψει σημαντικό μέρος των επιλέξιμων δαπανών και η απόσβεση της επένδυσης να έρθει πολύ γρηγορότερα.
- Πώς διαφοροποιείται η Thermovent Hellas σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική και απαιτητική αγορά όπως αυτή της ενέργειας; Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά σας;
Η Thermovent Hellas ως εισαγωγέας και αντιπρόσωπος αναγνωρίσιμων οίκων του Εξωτερικού σε είδη θέρμανσης και ψύξης, έχει το πλεονέκτημα ότι δεν περιορίζεται σε μία μάρκα αντλίας θερμότητας ή μία μόνο τεχνολογία από τις προαναφερθείσες. Μέσα από την πολυετή μας εμπειρία είμαστε σε θέση να προτείνουμε αξιόπιστες λύσεις για κάθε ανάγκη και ιδιαιτερότητα, με εμάς, δεν συμβιβάζεται το σπίτι σε μια δεδομένη τεχνολογία, προσαρμόζεται η καλύτερη τεχνολογία στο σπίτι.
Σε αυτό το βασικό πλεονέκτημα έρχεται να προστεθεί και η διαχρονική μας συνέπεια η διαθεσιμότητα και η πληθώρα των εμπορευμάτων μας σε εποχές με φοβερές ελλείψεις και καθυστερήσεις έρχονται να προστεθούν στα βασικά πλεονεκτήματα μας.
- Ποιοι είναι οι στόχοι της Thermovent για το μέλλον; Πώς βλέπετε την πορεία της εταιρείας το επόμενο διάστημα και ποια στρατηγική ανάπτυξης ακολουθείτε;
Ο στόχος μας από πάντα ήταν και παραμένει η παροχή αποδοτικών ενεργειακών λύσεων μέσω των ποιοτικών προϊόντων σε οικιακό και βιομηχανικό τομέα. Πιστεύουμε πως η πορεία μας και τα επόμενα χρόνια θα παραμείνει ανοδική όχι μόνο γιατί έχουμε περάσει προ πολλού τα χρόνια της οικοδομικής κρίσης αλλά και γιατί σαν χώρα Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη υστερούμε σε κρατικές ή ιδιωτικές επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, πράγμα όμως που αλλάζει αρκετά τα τελευταία δύο χρόνια. Η ανάπτυξη αυτή θα έρθει μέσα από την περαιτέρω στελέχωση της εταιρίας, των επενδύσεών μας στην τεχνολογία, την πώληση σε περισσότερες χώρες του εξωτερικού και την προσέγγιση νέων εν δυνάμει πελατών από άλλους κλάδους.
- Πέραν της ευρείας διείσδυσης της ψηφιακής τεχνολογίας, πόσο έχει αλλάξει η πανδημία την κουλτούρα, αλλά και τον ρόλο της ηγεσίας ενός οργανισμού;
Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω πως την ευρεία διείσδυση της ψηφιακής τεχνολογίας πιστεύω τη συναντάμε περισσότερο σε Β2C επίπεδο και λιγότερο σε αυτό μεταξύ των εταιριών ή των εταιριών με το κράτος.
Ο ρόλος της πανδημίας επιτάχυνε σε τεράστιο βαθμό τις Β2G ενέργειες και αυτό είναι φυσικά θετικό. Για την ηγεσία σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια από τον περιορισμό λαθών, εξοικονόμηση ωρών από διάφορα τμήματα όπως HR, τιμολόγησης και το προσωπικό μπορεί να επικεντρωθεί καλύτερα στις καθημερινές εργασίες.Το όφελος της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας από έναν CEO είναι η ταχύτερη προσαρμοστικότητα, βασικό κριτήριο σε ένα κόσμο που ολοένα βαδίζει με πιο γρήγορους ρυθμούς, συνεπάγοντας άμεσες λήψεις αποφάσεων.
- Ποιες ικανότητες και δεξιότητες εκτιμάτε ότι στο μέλλον θα απαιτηθούν να κατέχουν τα νέα και πολλά υποσχόμενα στελέχη;
Κύριο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχει το νέο στέλεχος είναι αυτό της ενσυναίσθησης. Υπάρχει ‘απαίτηση’ από τον εργασιακό περιβάλλον για μεγαλύτερη κατανόηση σε απλά καθημερινά θέματα και η εμπειρία μου έχει δείξει πως σπάνια συναντάται από στελέχη, εντός και εκτός Ελλάδας, ενθαρρυντικό είναι όμως πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει βελτίωση. Επίσης, η προσαρμοστικότητα είναι βασική δεξιότητα στις ταχύτατες αλλαγές που δεχόμαστε σε εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.