Στον επενδυτικό σχεδιασμό σε σχέση με τη δημιουργία νέων Βιομηχανικών Περιοχών αναφέρεται ο κ. Αθανάσιος Ψαθάς CEO της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι "μας ενδιαφέρει όχι μόνο η βιωσιμότητα των επιχειρηματικών σχεδίων για κάθε πάρκο αλλά και η επίδραση που θα έχει στην τοπική οικονομία, στην απασχόληση, στην αύξηση του τοπικού ΑΕΠ αλλά και να υπάρχει περιβαλλοντικά ουδέτερη επίπτωση με εφαρμογή δράσεων κυκλικής οικονομίας". Παράλληλα, μιλάει και για τα σχέδια επέκτασης της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. σε νέες δραστηριότητες.
- Κύριε Ψαθά, σε τι φάση βρίσκεται η δημιουργία των Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων;
Η αλήθεια είναι πως δουλέψαμε σκληρά μαζί με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για να συμβάλουμε στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου. Ο προσανατολισμός είναι το πλαίσιο να ενθαρρύνει επενδύσεις ανάπτυξης και αναβάθμισης Επιχειρηματικών Πάρκων.
Ως ΕΤΒΑ, στοχεύουμε να προσφέρουμε νέους σύγχρονους χώρους στους οποίους θα μπορεί απρόσκοπτα, με σύγχρονες υποδομές, πλεονεκτήματα όρων δόμησης και απαλλαγμένος από περιττή γραφειοκρατία, ο κάθε επενδυτής να δημιουργήσει τη μεταποιητική μονάδα που σχεδιάζει.
- Τι προβλέπει αυτή τη στιγμή ο επενδυτικός σχεδιασμός σε σχέση με τη δημιουργία νέων Βιομηχανικών Περιοχών; Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία ήδη γνωστοποιηθέντων επενδύσεων για νέες ΒΙ.ΠΕ. σε Θεσσαλονίκη, Λιτόχωρο, Κόρινθο, Μεγαλόπολη, Βελεστίνο, Λαμία, Κέρκυρα και Αττική;
Με χαρά μου βλέπω ότι είστε ενημερωμένοι ότι υπάρχουν σχέδια για τις περιοχές που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Ωστόσο, είμαστε προσεκτικοί, κάνουμε αξιολόγηση των δυνατοτήτων και μετράμε τον επενδυτικό κίνδυνο. Μας ενδιαφέρει όχι μόνο η βιωσιμότητα των επιχειρηματικών σχεδίων για κάθε πάρκο αλλά και η επίδραση που θα έχει στην τοπική οικονομία, στην απασχόληση, στην αύξηση του τοπικού ΑΕΠ αλλά και να υπάρχει περιβαλλοντικά ουδέτερη επίπτωση με εφαρμογή δράσεων κυκλικής οικονομίας.
- Ποιες προοπτικές ανοίγει για την αναβάθμιση των βιομηχανικών πάρκων πανελλαδικά η ένταξή τους στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;
Ένα από τα στοιχεία που προβληματίζουν για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων είναι η μακροχρόνια περίοδος αποπληρωμής της επένδυσης. Με την έννοια αυτή, η ένταξή τους στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν μια πράξη εθνικά επιβεβλημένη και απολύτως δικαιολογημένη. Θεωρώ ότι τα χρήματα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα επενδυθούν σε οργανωμένους υποδοχείς στις κατάλληλες περιοχές θα πιάσουν τόπο έως το τελευταίο ευρώ, με μακροπρόθεσμα θετικά αναπτυξιακά αποτελέσματα.
Τα πάρκα που οραματιζόμαστε είναι προσανατολισμένα στις απαιτήσεις της σύγχρονης βιομηχανίας Industry 4.0., με εναρμόνιση στις κοινοτικές και εθνικές στρατηγικές για το κλίμα και το περιβάλλον.
- Πώς άλλαξε τα δεδομένα ως προς την αξιοποίηση εκτάσεων σε περιοχές όπως η Μεγαλόπολη, η ενεργειακή κρίση που διανύουμε και λόγω του ότι η απολιγνιτοποίηση αυτών των περιοχών μετατέθηκε για αργότερα; Στη Μεγαλόπολη για παράδειγμα είχατε υπογράψει συμφωνία διερεύνησης σκοπιμότητας με τον δήμο της περιοχής με αντικείμενο την πιθανότητα εκμετάλλευσης 7.500 στρεμμάτων για την επέκταση των ΒΙ.ΠΕ.
Η ενεργειακή κρίση αποδίδεται σε μια σειρά λόγων, με ιδιαίτερη πολυπλοκότητα. Η επιμήκυνση της απολιγνιτοποίησης δεν μεταβάλλει τα σχέδιά μας για την ανάπτυξη ΒΙΠΕ στις περιοχές αυτές. Τα αναπτυξιακά κίνητρα είναι τόσο θελκτικά για τους επιχειρηματίες που καθιστούν τέτοιες επενδύσεις απαραίτητες.
- Είχατε στο πλάνο σας την επέκταση της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. σε νέες δραστηριότητες μέσω κοινοπραξιών και χρήσης οικοπέδων των ΒΙ.ΠΕ. για τη δημιουργία ψυκτικών εγκαταστάσεων logistics αλλά και αποθηκών ενέργειας. Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός ή και η υλοποίησή τους;
Η δημιουργία υποδομών αποθήκευσης – logistics– σε επιλεγμένα πάρκα της ΕΤΒΑ θα είχε μια θετική επίδραση και βελτίωση στη λειτουργία της αγοράς και της τοπικής κοινωνίας. Το έργο έχει μελετηθεί επαρκώς και αναζητούμε το κατάλληλο επενδυτικό σχήμα.
Οι αποθήκες ενέργειας είναι ένα πρώιμο ζήτημα και πρέπει να συνδεθεί με ολοκληρωμένες ενεργειακές πρωτοβουλίες.
- Τι έχει διαφοροποιηθεί λόγω πανδημίας στις σχέσεις ηγεσίας - εργαζομένων και πόσο έχει επηρεάσει η αλλαγή αυτή την επίτευξη των στόχων του οργανισμού;
Η φύση της ηγεσίας δεν αλλάζει λόγω πανδημίας, αλλά προσαρμόζεται για να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Πέρα από τη σχεδίαση τακτικών για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η εταιρεία σε περιβάλλον τηλεργασίας, χρειάστηκε η ηγεσία να διαχειριστεί την ψυχολογική διάσταση του αυξημένου ρίσκου που αισθάνονταν οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες μας σε ό,τι αφορά την προσωπική τους ασφάλεια.
- Ποιος είναι ο ρόλος του/της CEO στη διατήρηση και ανάπτυξη των στελεχών του/της και ποιος στην προσέλκυση νέων στελεχών από την αγορά;
Η προσέλκυση και η διακράτηση στελεχών είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιχειρηματική επιτυχία στις περισσότερες επιχειρήσεις. Ο CEO είναι ο μαέστρος της ορχήστρας. Αυτός διαμορφώνει το πλαίσιο, την κουλτούρα του οργανισμού, η οποία εμπνέει καθοριστικά τα στελέχη και τους εργαζόμενους.
- Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;
Να καταφέρει να διακρίνει το σημαντικό από το ασήμαντο και να έχει την αίσθηση του timing αναφορικά με τα σχέδια της εταιρείας του. Με άλλα λόγια να ξέρει τι επιδιώκει και να ενεργεί τη σωστή στιγμή με την κατάλληλη ευελιξία.
- Ποιες ικανότητες και δεξιότητες εκτιμάτε ότι στο μέλλον θα απαιτηθούν να κατέχουν τα νέα και πολλά υποσχόμενα στελέχη;
Ό,τι ήταν απαραίτητο και στο παρελθόν συν την εξοικείωση με την τεχνολογία. Με άλλα λόγια, κριτική ικανότητα, δυνατότητα ιεράρχησης στόχων, ρεαλισμό στις ενέργειες και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των σχεδίων. Απλά, όλα αυτά σήμερα, για να τα έχεις, πρέπει να είσαι προσαρμοσμένος στην εποχή άρα να αντιλαμβάνεσαι τη γλώσσα της τεχνολογίας και τις δυνατότητες και τις αλλαγές που η χρήση της φέρνει στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.
- Ποιες οι βασικές αρχές που θεωρείτε ότι πρέπει να διέπουν τις σχέσεις ενός/μίας CEO με τους πελάτες του οργανισμού του/της και τι έχει αλλάξει μετά την πανδημία στον τομέα αυτό;
Η ειλικρίνεια είναι το μυστικό συστατικό. Η σχέση πελατών και επιχείρησης είναι κεντρικό ζήτημα είτε πριν είτε μετά την πανδημία. Η πανδημία απλά προσέδωσε νέες διαστάσεις. Στην ΕΤΒΑ έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος στην επικοινωνία μας με τους πελάτες μας, ακούγοντας και τις δικές τους προσδοκίες. Είναι σαφής η επιδίωξή μας να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης ώστε να ξέρει η κάθε πλευρά τι να περιμένει από την άλλη. Ταυτόχρονα, εξηγούμε και αναλύουμε γιατί οι υπηρεσίες που παρέχουμε είναι ορθά τιμολογημένες και αξίζουν και το τελευταίο ευρώ.
- Ποιες οι βασικές αρχές που θεωρείτε ότι πρέπει να διέπουν τις σχέσεις ενός/μιας CEO με τους συνεργάτες και τους προμηθευτές του οργανισμού του/της και τι έχει αλλάξει μετά την πανδημία στον τομέα αυτό;
Οι σχέσεις του CEO με συνεργάτες και προμηθευτές πρέπει να έχουν ως στόχο τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη. Είναι μια σχέση που απαιτεί χρόνο. Στο περιβάλλον της κρίσης αλλά και μετά από αυτήν, οι συνεργάτες και οι προμηθευτές έχουν αυξημένο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τη μείωση του αντιλαμβανόμενου κινδύνου. Για να συμβεί αυτό, ένας τρόπος υπάρχει: ξεκάθαροι κανόνες συναλλαγών και σαφήνεια σε ό,τι αφορά το τι περιμένεις να πάρεις και τι είσαι διατεθειμένος να δώσεις.
- Ποιος ο ρόλος του crisis management στην τρέχουσα περίοδο σε έναν οργανισμό, ειδικά του κλάδου σας; Πόση έμφαση έχετε αποδώσει στο crisis preparedness και με ποιους τρόπους;
Πράγματι, η διαχείριση των αλλαγών λόγω της πανδημίας θα μπορούσε να εμπίπτει σε ένα crisis management. Διαταραχές στη ζήτηση, στη χρηματοδότηση, στη διαχείριση ρευστότητας, στην έλευση πιστωτικών γεγονότων κ.ά. συσσωρεύθηκαν ταυτόχρονα.
Ως ΕΤΒΑ, η διαχείριση κρίσεων διακρίνεται σε τακτικό επίπεδο, δηλαδή στη διασφάλιση της άμεσης επαναφοράς των υποδομών του οργανωμένου φορέα σε κατάσταση λειτουργίας. Η ΕΤΒΑ έχει ένα ολοκληρωμένο σχήμα αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα, κάτι που απεδείχθη αποτελεσματικό στην πράξη.
- Η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG αποτελούν βασική προϋπόθεση ώστε ένας οργανισμός να εξασφαλίσει ακόμα και χρηματοδότηση στο άμεσο μέλλον. Πόσο έχετε προετοιμαστεί στο πλαίσιο αυτό και πόσο έχει επηρεαστεί το μοντέλο διοίκησης του δικού σας οργανισμού;
Δεν πιστεύω ότι στο μέλλον θα υπάρξει χώρος για επιχειρήσεις που θα αγνοούν τις αρχές του ESG. Να σημειώσω ότι παρόλο που η ΕΤΒΑ δεν είναι, ακόμα, μια εισηγμένη εταιρεία, οι δράσεις της στοχεύουν στην πράσινη ανάπτυξη και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με γνώμονα την απασχόληση και την αρμονική κοινωνική συμβίωση αλλά και την απαραίτητη διαφάνεια στη λειτουργία της. Η ΕΤΒΑ βρίσκεται σε φάση πιστοποίησης της εφαρμογής των κανόνων αυτών.
- Η προσωπική ενασχόληση ενός CEO με τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία είναι μέρος του ρόλου του/της;
Αναμφισβήτητα, ναι! Ας μην ξεχνάμε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν ασκείται στο κενό αλλά αναπτύσσεται μέσα στην κοινωνία. Η κοινωνία είναι stakeholder για κάθε επιχείρηση. Ως ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., αισθανόμαστε αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας.