H βιωσιμότητα πλέον των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα μετά το κύμα συνειδητοποίησης λόγω πανδημίας, εξαρτάται από μια εταιρική φήμη τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, που είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις βέλτιστες συνθήκες εργασίας, τη μέριμνα του εργοδότη για κάθε εργαζόμενο, το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και βέβαια την επένδυση στην προαγωγή της κοινωνικής κουλτούρας εντός και εκτός ωραρίου εργασίας εκτιμά ο CEO της GEP Group Γιώργος Λαμπρινός. Ο ίδιος μιλάει για τον μετασχηματισμό της εταιρείας και τα μελλοντικά της σχέδια καθώς και για τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραμάτισε η GEP κατά τη διάρκεια της πανδημίας για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
- Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητα της GEP στην Ελλάδα.
Η GEP είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών Επαγγελματικής Υγείας & Ασφάλειας στην Ελλάδα. Οι υπηρεσίες μας είναι εστιασμένες στον άνθρωπο τόσο σε επίπεδο εργαζόμενου όσο και εργοδότη. Φροντίζουμε να επιστρέφουν οι άνθρωποι υγιείς από τον εργασιακό τους χώρο και αυτό νομίζω τα λέει όλα. Από την πλευρά του εργοδότη, εξασφαλίζουμε σαφώς τη συμμόρφωση της εταιρείας με την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά το βασικότερο είναι ότι προάγουμε την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων της, επενδύοντας στην κουλτούρα ενσυναίσθησης προς κάθε κατεύθυνση που οδηγεί σε μια υγιή κοινωνία. Ως παράδειγμα, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η βιωσιμότητα πλέον των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα μετά το κύμα συνειδητοποίησης λόγω πανδημίας, εξαρτάται από μια εταιρική φήμη τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, που είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις βέλτιστες συνθήκες εργασίας, τη μέριμνα του εργοδότη για κάθε εργαζόμενο, το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και βέβαια την επένδυση στην προαγωγή της κοινωνικής κουλτούρας εντός και εκτός ωραρίου εργασίας.
- Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της GEP και σε ποιους τομείς εντοπίζονται προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης;
Από την εκκίνηση της πανδημίας η GEP οδηγήθηκε στο να επανατοποθετηθεί στην ελληνική αγορά ως ο βασικός Σύμβουλος στα θέματα Υγείας & Ασφάλειας, βοηθώντας χιλιάδες επιχειρήσεις, εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να επιβιώσουν και να διαχειριστούν τα ζητήματα του βιολογικού κινδύνου, όταν ακόμα δεν υπήρχαν καν γνωστά ιατρικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο "ενστικτώδης" αυτός μετασχηματισμός μας ανέδειξε, μας εξέλιξε εσωτερικά, αλλά και μας παρακίνησε να δούμε δια γυμνού οφθαλμού το όραμά μας να παίρνει ευρύτερη μορφή στην κοινωνία. Το πάθος της συνεισφοράς μας, ως "φάρος" σε κάθε δύσκολη στιγμή τα τελευταία χρόνια, αλλά και ως "άγκυρα" για το ποιοι ακριβώς είμαστε, ήταν αυτό που σχεδίασε από μόνο του το περίγραμμα της περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρείας και πλέον η εξέλιξη είναι σχεδόν γενετικά προδιαγεγραμμένη. Στην ελληνική πραγματικότητα, η αποστολή της GEP είναι να δημιουργήσει τον "όγκο" των αξιών της Υγείας & Ασφάλειας που εντοπίζεται να υπάρχει σε αρκετές προηγμένες κοινωνίες παγκοσμίως. Αν κάποτε μιλούσαμε μόνο για μια νομοθεσία με τα απολύτως ελάχιστα ως μέριμνα εργοδότη, τώρα ομιλούμε για δομημένα προγράμματα και πλάνα υλοποίησης προς τη διαμόρφωση κουλτούρας Υγείας & Ασφάλειας, με επίκεντρο την αποφυγή ατυχημάτων και ασθενειών, τη φροντίδα προς το συνάνθρωπο, την προαγωγή ευεξίας, τη διαχείριση ψυχοκοινωνικών κινδύνων, την εκπαίδευση στη διαχείριση έκτακτων συνθηκών και τόσα άλλα, που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνεισφορά τελικά της κάθε επιχείρησης προς τους ανθρώπους της και την κοινωνία ευρύτερα.
Η στόχευση σε συνέργειες που θα εισαγάγουν διεθνή πρότυπα στην Ελλάδα, η συνεργασία με παγκόσμιους φορείς του κλάδου, αλλά και η επένδυση στην τεχνολογία τόσο για την ψηφιοποίηση θεμάτων Υγείας αλλά και την Βιομηχανία 4.0 εξέλιξη των ζητημάτων Ασφάλειας, είναι ενότητες τις οποίες εδώ και καιρό επεξεργαζόμαστε και σύντομα θα έρθουν στο προσκήνιο ουσιαστικές δράσεις καινοτομίας και ανάπτυξης της εταιρείας μας προς όφελος της χώρας μας.
- Τι συναισθήματα προκαλεί η ίδια η θέση του/της CEO και πώς τα διαχειρίζεστε;
Σε μια εποχή με τυρβώδεις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, νομίζω πως ο κάθε CEO ήρθε αντιμέτωπος με έναν τροποποιημένο ρόλο σε σύγκριση με ό,τι διαχειριζόταν μέχρι πρότινος. Ο ατομικός φόβος και η αγωνία, η σχεδόν "πατρική" προστατευτικότητα προς τους ανθρώπους, η ανάγκη για συναισθηματική αποφόρτιση, οι συνεχείς απαιτήσεις επίκλησης διαφορετικών ικανοτήτων και τόσες άλλες στρατηγικές και προσωπικές προκλήσεις, συνθέτουν ένα πορτρέτο επικεφαλής που άλλοτε πιθανόν δε θα είχε καμία πρακτική εφαρμογή. Αν γυρνούσα πίσω, θα έλεγα ότι οι CEOs "μεγάλωσαν" εν μία νυκτί. Δοκιμάστηκαν με κάθε τρόπο, ανακάλυψαν τα όριά τους, εξέλιξαν την ανθεκτικότητά τους, εξάντλησαν τη δημιουργικότητά τους και, το πιο σημαντικό, αφέθηκαν στο να αποδεχτούν πρωτογενώς ότι πρέπει να αλλάξουν.
Μένει να σχηματίσει ο καθένας τη δική του άποψη για το αν αυτές οι ικανότητες θα αποβούν τόσο χρήσιμες και στο μέλλον. Κατά την άποψή μου, σε μια παγκόσμια κοινωνία που ενδιαφέρεται, εξελίσσεται κι εστιάζει σε μέγιστο βαθμό στον άνθρωπο, είναι ουτοπικό να θεωρούμε ότι η διαχείριση συναισθήματος δεν ήρθε για να μείνει ως ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των CEOs του μέλλοντος
- Ποιος είναι ο ρόλος του/της CEO στη διατήρηση και ανάπτυξη των στελεχών του/της και ποιος στην προσέλκυση νέων στελεχών από την αγορά;
Μέχρι πρόσφατα θεωρούσα πως κατανοώ τις ανάγκες που έχει οριζόντια ο κάθε εργαζόμενος και για τις οποίες ως CEO και κατ’ επέκταση ως εταιρεία θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τη διατήρηση και ανάπτυξή του. Το τελευταίο χρονικό διάστημα με πετυχαίνει σε μια περίοδο απόλυτης συνειδητοποίησης ότι πολύ απλά δεν τα γνωρίζουμε όλα. Μετά από μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο για τα ζητήματα του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, αποφάσισα να αφουγκραστώ καλύτερα και να κατανοήσω σε βάθος το "γιατί" που θα με οδηγήσει στο "πώς".
Τα νέα στελέχη και ιδιαίτερα νεαρής ηλικίαςμιλούν πλέον με τη δική τους γλώσσα στην αγορά κι απαιτούν την κατανόηση και τις ξεκάθαρες αλληλεπιδράσεις από την πρώτη ημέρα. Η ευελιξία, ο χώρος για δημιουργία, η ανάληψη πρωτοβουλιών και ένα σαφές πεδίο ευθύνης σε συνδυασμό με ένα, αντίθετα, ελεύθερο πεδίο ανάπτυξης, είναι πια στην καθημερινή ατζέντα διοίκησης των ανθρώπων μας.
Ένα εργασιακό οικοσύστημα το οποίο σέβεται και ενισχύει τα παραπάνω συμβάλλει στην εξέλιξη των στελεχών και στην εξισορρόπηση εργασιακής και προσωπικής ζωής, τα οποία κατά την άποψή μου είναι τα βασικά ζητούμενα τόσο της εποχής μας όσο και του μέλλοντος.
- Ποιες ικανότητες και δεξιότητες εκτιμάτε ότι στο μέλλον θα απαιτηθούν να κατέχουν τα νέα και πολλά υποσχόμενα στελέχη;
Θα επιλέξω να απαντήσω μονομερώς στη συγκεκριμένη ερώτηση. Τυγχάνει για το λόγο αυτό, σε κάθε δίλημμα της επαγγελματικής μου ζωής, να επαναφέρω μια σκέψη στο μυαλό μου, που προσπαθώ να υιοθετούν κι όλοι οι συνεργάτες μου στην ομάδα της GEP: Τί επιλέγω, την αρετή ή το ταλέντο; Η απάντηση για μένα είναι πάντα "η αρετή". Δεν επιλέγω τίποτα λιγότερο από ηθικά ακέραιους ανθρώπους, με αξίες όπως ο σεβασμός, η ειλικρίνεια, η εμπιστοσύνη, η ενσυναίσθηση, ο αλτρουισμός, η ομαδικότητα, το πάθος και η όρεξη για ανάπτυξη κι εξέλιξη. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κατέχουν είναι τον ίδιο τους τον εαυτό σε όλες τις εκφάνσεις του, ώστε να εργάζονται σκληρά προς τη βελτίωσή του τόσο σε προσωπικό όσο κι επόμενα σε επαγγελματικό επίπεδο. Το ταλέντο έπεται, ενώ ο συνδυασμός και των δύο σαφώς και είναι η ιδανική αλλά πιο σπάνια περίπτωση.