Τις αλλαγές που έφερε η πανδημία στους χώρους εργασίας αναλύει ο κ. Αλ. Αθανασούλας CEO του STIRIXIS Group ο οποίος παράλληλα εξηγεί πώς είναι ο "ιδανικός εργασιακός χώρος". Επιπλέον, αναφερόμενος στον ρόλο του CEO αναφέρει πως καθώς η κοινωνία μετασχηματίζεται δυναμικά, ενεργά και καθημερινά, ο CEO πρέπει να είναι μέσα στις εξελίξεις και να ενδιαφέρεται πραγματικά και έμπρακτα για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία.
- Ποιες αλλαγές έχει φέρει η πανδημία στους χώρους εργασίας;
Η πανδημία έφερε αρχικά βίαια τη μεγαλύτερη δυνατή αλλαγή στους χώρους εργασίας αποσυνδέοντας τους πλήρως με την εργασία. Το lockdown μας βρήκε να εργαζόμαστε όλοι από το σπίτι και οδήγησε στο να εγκαταστήσουμε συστήματα και διαδικασίες ώστε αυτό να μπορεί να γίνει αποδοτικά. Σήμερα, η επανασύνδεση της εργασίας με τους χώρους εργασίας γίνεται με νέους όρους και αποτελεί βασικό αντικείμενο της εργασίας μας στον σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση εργασιακών χώρων διεθνώς.
Πρόσφατη διεθνής έρευνα της STIRIXIS Group και του think tank της, Metallaxis.org, επιβεβαίωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν επιθυμεί να γυρίσει μόνιμα στον χώρο εργασίας αλλά και αποκάλυψε για ποιους λόγους επιθυμούν να είναι εκτός γραφείου ή να πηγαίνουν σε αυτό. Οι εργασιακοί χώροι θα εξυπηρετούν πλέον κυρίως ομαδικές ή/και κοινωνικές πτυχές της εργασίας, όπως την άμεση συνεργασία, την ενεργή αλληλεπίδραση, τη διατμηματική ευθυγράμμιση (cross-functional alignment), τις διαδραστικές παρουσιάσεις σε πελάτες και προμηθευτές, ή την ενεργή συμμετοχή σε workshops. Η διαφορετική φύση λοιπόν των εργασιών που συντελούνται στον χώρο, πρέπει προφανώς να αντικατοπτρίζεται στον σχεδιασμό του και στη λειτουργία του αλλά ακόμα και την έκτασή του. Πλήρης διαφοροποίηση δηλαδή από τα δεδομένα που είχαμε μέχρι πριν από λίγα χρόνια, κυρίως ως επιτάχυνση των τάσεων που ήδη είχαν αρχίσει να διαφαίνονται. Υπάρχει ένα σημαντικό πλέγμα αλλαγών και τάσεων που συνδυάζονται εκρηκτικά με την τηλεργασία όπως το e-commerce, το e-banking, το e-gov και όλα όσα ουσιαστικά περιορίζουν τις μετακινήσεις.
- Υπάρχει αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως ο "ιδανικός εργασιακός χώρος";
Φυσικά, αλλά είναι μοναδικός για τον κάθε οργανισμό, την κάθε εταιρεία. Και συνεισφέρει ουσιαστικά στην ευημερία τόσο της εταιρείας και των μέτοχων της όσο και των εργαζομένων της. Δεν υπάρχει ένα μοντέλο εργασία που ως best practice μπορούν όλοι να ακολουθήσουν. Ο χώρος εργασίας οφείλει να είναι σχεδιασμένος πάνω στα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε εταιρείας, στον τρόπο λειτουργίας της, την κουλτούρα της, τις αξίες της, τα χαρακτηριστικά των εργαζομένων της και πολλά άλλα. Για τον σχεδιασμό των εργασιακών χώρων, έχουμε αποσπάσει πάνω από 40 διεθνή βραβεία στη STIRIXIS Group για έργα σε 3 ηπείρους. Έχουμε αναπτύξει μια συστημική προσέγγιση που εξασφαλίζει την κατανόηση της ιδιαιτερότητας του κάθε οργανισμού και τη μετατροπή της σε μοναδικούς χώρους συνεργασίας, συνδημιουργίας και αυξημένης απόδοσης.
Υπάρχουν τάσεις και κανόνες που εφαρμόζουμε στον σχεδιασμό όλων των εργασιακών χώρων όπως η βιοφιλία, η εξασφάλιση της υγείας και ευεξίας, η χρήση ανακυκλώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών, η δημιουργία φιλικών και χαρούμενων χώρων, και φυσικά η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Αυτά όμως πρέπει να παίρνουν τη μοναδική μορφή κάθε οργανισμού ώστε να υπηρετούν τη διαφοροποίησή του και να αναδεικνύουν τη μοναδικότητά του μέσα από το σωστό λειτουργικό σχεδιασμό.
Ο CEO οφείλει να αφουγκράζεται και κατανοεί όλα τα δεδομένα από τους stakeholders του οργανισμού και να τα διαχειρίζεται μέσα από το πρίσμα του οράματος που έχει διαμορφώσει και ορίσει για το αύριο. Η ευθύνη σε ένα περιβάλλον ρευστό και μάλιστα επιταχυνόμενων αλλαγών είναι τεράστια, το βάρος της όταν αφορά δομικές αποφάσεις πολύ μεγάλο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για όσους CEOs μπορούν να κινηθούν γρήγορα, να ηγηθούν πραγματικά των αλλαγών και να ωθήσουν τους οργανισμούς τους στρατηγικά σε ένα νέο, αποδοτικό, τρόπο εργασίας.
Καθώς οι εξελίξεις στον τρόπο εργασίας είναι όμως συνεχείς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σχεδιάζουμε τα μοντέλα εργασίας και τους χώρους τους με στόχο την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα στις αλλαγές και τη συνεχή εξέλιξη.
- Η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε ένας οργανισμός να εξασφαλίσει ακόμα και χρηματοδότηση στο άμεσο μέλλον. Πόσο έχετε προετοιμαστεί στο πλαίσιο αυτό και πόσο έχει επηρεαστεί το μοντέλο διοίκησης του δικού σας οργανισμού;
Το ESG είναι και πρέπει να είναι προτεραιότητα και προϋπόθεση ανάπτυξης σε κάθε οργανισμό, πέρα και πάνω από τη χρηματοδότησή του ως κίνητρο. Εμείς χρόνια υπηρετούμε τους τρεις πυλώνες αυτούς, αναγνωρίζοντας πως η βιωσιμότητα, η ευελιξία αλλά και η σύνδεση του κάθε οργανισμού με την αγορά και την ευρύτερη κοινωνία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το ESG. Η STIRIXIS Group σχεδιάζοντας τη μακροχρόνια ευημερία των οργανισμών των πελατών της, αυτό που εμείς αποκαλούμε business prosperity, πρωτοπορεί εδώ και χρόνια, εφαρμόζοντας μοντέλα στρατηγικά και σχεδιαστικά που εξασφαλίζουν πιστοποιημένα αποτελέσματα στο ESG rating. Μάλιστα λόγω της συστημικής μας προσέγγισης, είμαστε η μοναδική εταιρεία που μπορεί να υποστηρίξει και βελτιστοποιήσει δράσεις και τους τρείς τομείς του ESG, αυξάνοντας σημαντικά το αποτέλεσμα και την απόδοση του οργανισμού.
Η εταιρεία μας είχε εδώ και χρόνια τους πρώτους πιστοποιημένους μελετητές του Well™Certification στην Ελλάδα, συμμετέχει ενεργά σε σχετικούς αναγνωρισμένους οργανισμούς όπως το Sustainable Building Council of Greece, βασίζει τη στρατηγική μελέτη των έργων πάντα στο ενεργό stakeholders management και τη βελτιστοποίηση του κοινωνικού αποτυπώματος. Το δε έργο μας σε 27 χώρες του κόσμου έχει βραβευτεί διεθνώς από κορυφαίους οργανισμούς, αποδεικνύοντας τη σημασία που δίνουμε στους πυλώνες αυτούς.
- Η προσωπική ενασχόληση ενός CEO με τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία είναι μέρος του ρόλου του/της;
Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Ο CEO καλείται να ηγηθεί μέσα σε ένα σύστημα το οποίο οφείλει να κατανοεί και οι αποφάσεις και πράξεις του να εντάσσονται μέσα σε αυτό. Όλα τα θέματα που έχουμε αναφέρει παραπάνω είναι θέματα που απασχολούν καθημερινά την κοινωνία. Από το μοντέλο εργασίας και τους χώρους που το υπηρετούν, την περιβαλλοντική προστασία, την κοινωνική ευαισθησία ή την εταιρική διακυβέρνηση, όλα είναι καυτά κοινωνικά ζητήματα. Ένας οργανισμός μπορεί να είναι επιτυχής ή να εξελίσσεται μόνο μέσα από την αλληλεπίδραση με την κοινωνία και την αγορά, δημιουργώντας αξία και προσφέροντας λύσεις που τον συνδέουν ενεργά με αυτή και την ωθούν σε ένα καλύτερο αύριο. Καθώς δε η κοινωνία μετασχηματίζεται δυναμικά, ενεργά και καθημερινά, ο CEO πρέπει να είναι μέσα στις εξελίξεις και να ενδιαφέρεται πραγματικά και έμπρακτα για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία.