Η πανδημία άλλαξε δραστικά το μοντέλο εργασίας και τα δεδομένα χρήσης των κτιριακών δομών των εταιρειών, αναφέρει ο CEO της IWG Χρήστος Μισαηλίδης, ο οποίος εκτιμά ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι αυτό το οποίο και τελικά θα επικρατήσει. "Συνήθειες που άλλαξαν μέσα στην πανδημία είναι δύσκολο να επανέλθουν σε προηγούμενη κατάσταση" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τον σύγχρονο CEO εκτιμά πως θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος απέναντι σε έννοιες της συμπεριληπτικότητας, διαφορετικότητας και ποικιλομορφίας τόσο για τη διατήρηση του δυναμικού, όσο και για την προσέλκυση νέου.
- Είναι γεγονός πλέον ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει. Τι ανάγκες έχει δημιουργήσει αυτό το νέο μοντέλο εργασίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους;
Η πανδημία άλλαξε δραστικά το μοντέλο εργασίας και τα δεδομένα χρήσης των κτιριακών δομών των εταιρειών. Για το ανθρώπινο δυναμικό η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον εργασίας, στην οικία τους, ήταν ίσως εύκολη αλλά με αρκετές προκλήσεις καθώς είχαν να ισορροπήσουν την προσωπική με την επαγγελματική ζωή στον ίδιο χώρο. Για τις εταιρείες παρόλο που με μία απόφαση μετέφεραν τους υπαλλήλους τους στο σπίτι, τα κόστη από τα γραφεία παρέμειναν.
Σήμερα, μέσα από την εφαρμογή ενός ευέλικτου μοντέλου εργασίας, αναζητούνται και ευέλικτες επιλογές, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Η παροχή υπηρεσιών ευέλικτων χώρων εργασίας προσφέρει τη λύση σε αυτό. Δίνει την επιλογή στους εργαζόμενους να εργάζονται από έναν εναλλακτικό επαγγελματικό χώρο, πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένο και πιο κοντά στο χώρο διαμονής τους, προσφέροντας ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά τους. Από την άλλη στις εταιρείες, προσφέρει την δυνατότητα επιλογής διαφορετικών τετραγωνικών χώρου εργασίας, αναλόγως με τις ανάγκες τους και ανά περίοδο. Έτσι και οι δύο πιο ευέλικτα μπορούν να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο που όπως όλα δείχνουν συνεχώς θα βελτιστοποιείται.
- Ποιο μοντέλο εργασίας θεωρείτε ότι θα είναι στο εξής περισσότερο αποτελεσματικό για τη λειτουργία ενός οργανισμού με δεδομένη τη δυνατότητα "επιστροφής στο γραφείο" μετά από μία μακρά περίοδο τηλεργασίας;
Όπως φαίνεται το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι αυτό το οποίο και τελικά θα επικρατήσει. Συνήθειες που άλλαξαν μέσα στην πανδημία είναι δύσκολο να επανέλθουν σε προηγούμενη κατάσταση. Βέβαια, αναφερόμαστε σε ένα συνδυαστικό μοντέλο και όχι στην τηλεργασία γιατί πάντα θα υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης κεντρικών γραφείων μιας εταιρείας και ενός χώρου όπου οι άνθρωποί της θα μπορούν να συναντιούνται και να αλληλεπιδρούν.
Και οι μελέτες προς την ίδια κατεύθυνση δείχνουν. Σύμφωνα με έκθεση της Forrester, το 70% των εταιρειών των ΗΠΑ και της ΕΕ αναμένεται να υιοθετήσουν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, μετά την πανδημία. Και στη χώρα μας, παρατηρούμε ότι το 67% δείχνει απρόθυμο να επιστρέψει στο γραφείο, με το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα να προτιμά ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας.
Οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους και τον τρόπο εργασίας σε δομικό επίπεδο και αυτό είναι κάτι που θα το δούμε να υλοποιείται όταν πλέον θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για "επιστροφή στο γραφείο” καθώς ακόμα βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας και σε αρκετές πολυεθνικές συνεχίζει και λειτουργεί το μοντέλο τηλεργασίας. Θεωρώ ότι δεν έχουμε ακόμα δει την πλήρη εξέλιξη της επανάστασης στην αλλαγή του μοντέλου εργασίας και ακόμα υπάρχει περιθώριο προσαρμογής στις νέες συνθήκες.
- Τι ευκαιρίες δημιουργεί η νέα αυτή τάση σε εταιρείες όπως η δική σας που προσφέρει ευέλικτους χώρους εργασίας; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ο κλάδος μας ήδη μετρά 30 χρόνια προσφοράς υπηρεσιών. Η επιλογή για ευέλικτους χώρους εργασίας υπήρχε από παλιά, η ζήτηση έχει αυξητική τάση με τα τελευταία 10 χρόνια να έχει γίνει πιο έντονη. Σίγουρα η πανδημία έδρασε καταλυτικά στην επαναστατική αλλαγή του μοντέλου εργασίας, την έκανε πιο ανοιχτή ως σκέψη σε μεγαλύτερο και ποικιλόμορφο αριθμό πελατών.
Σύμφωνα με έρευνες, μέσα στην επόμενη πενταετία, υπολογίζεται ότι οι ευέλικτοι χώροι εργασίας θα αποτελούν το 30% των γραφειακών χώρων μεγάλων εταιρειών. Στην Ελλάδα η τάση των μεγάλων εταιρειών είναι να κρατήσουν τα κεντρικά γραφεία και να κάνουν outsource τα δευτερεύοντα, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει πολύ πριν τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Και στη χώρα μας, παρατηρούμε από μελέτες μας ότι το 67% δείχνει απρόθυμο να επιστρέψει στο γραφείο, με το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα να προτιμά ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας.
Ως IWG σήμερα έχουμε σε λειτουργία στην Ελλάδα 9 κέντρα, με δύο brands, τα Spaces και τα Regus. Εχουμε υπογράψει άλλα δύο τα οποία είναι προς κατασκευή, ένα στα νότια προάστια της Αθήνας και ένα στην οδό Πατησίων. Είναι άλλα 7 projects για τα οποία είμαστε στη διαδικασία των τελικών υπογραφών. Το ένα στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα στην Αττική. Έχουμε ως στόχο μέσα στην επόμενη διετία να λειτουργούμε άλλα δέκα κτίρια. Με βάση τα στοιχεία που βλέπουμε πιστεύω ότι θα καταλήξουμε μόνο στην Αττική να διαχειριζόμαστε κάπου 30 ακίνητα. Στα σχέδια μας βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη, όπου ήδη έχουμε ξεκινήσει και λειτουργούμε πολύ επιτυχημένα ένα χώρο γραφείων ενώ στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα διευρυμένο δίκτυο σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά μας.
- Ποιος είναι ο ρόλος του/της CEO στη διατήρηση και ανάπτυξη των στελεχών του/της και ποιος στην προσέλκυση νέων στελεχών από την αγορά;
Σύμφωνα με μελέτες τα κριτήρια επιλογής μιας εταιρείας από έναν εργαζόμενο έχουν αλλάξει, έχουν απομακρυνθεί από παραδοσιακές επιλογές όπως η αξία του και αναγνωρισιμότητα του brand και έχουν μετατοπιστεί σε άλλα που βρίσκουν εφαρμογή στην εποχή μας όπως η προσφορά ευέλικτων μορφών εργασίας. Για να διατηρήσει λοιπόν ένας CEO σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό του, βασικό είναι να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του σύμφωνα με τις συνθήκες της εποχής. Επιπλέον, ένας σύγχρονος CEO θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος απέναντι σε έννοιες της συμπεριληπτικότητας, διαφορετικότητας και ποικιλομορφίας τόσο για τη διατήρηση του δυναμικού, όσο και για την προσέλκυση νέου. Ο ρόλος λοιπόν του CEO είναι να είναι δεκτικός σε αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινωνία, να έχει ευρεία αντίληψη αναδυόμενων κοινωνικών τάσεων, να αφουγκράζεται τις ιδιαίτερες ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού στη μετα-covid εποχή. Οι άνθρωποί μας για να μπορούν να ακολουθήσουν το όραμα της εταιρείας ως ηγέτιδα στο χώρο παροχής υπηρεσιών ευέλικτων χώρων εργασίας, χρειάζεται να έχουν ταλέντο, ενέργεια και αφοσίωση. Από την πλευρά μας και εμείς προσπαθούμε συνεχώς να αναδεικνύουμε τα χαρίσματα των εργαζομένων μας, να τους ενθαρρύνουμε στην πρόοδο, όπως και να προσφέρουμε αμέτρητες ευκαιρίες για να χτίσουν μία συναρπαστική και επιτυχημένη καριέρα γρήγορα.
- Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;
Θα εστίαζα σε τρεις άξονες: Ο πρώτος είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά. Η επιτυχία και η άνοδος δεν έρχεται χωρίς καθημερινά να προσπαθείς να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να γίνεσαι όλο και καλύτερος. Το δεύτερο, έχει να κάνει με τις γνώσεις και την αντίληψη. Η πληροφορία καθημερινά είναι τεράστια σε όγκο και ένας σύγχρονος επαγγελματίας οφείλει να γνωρίζει και να προσαρμόζει το προϊόν ή τις υπηρεσίες που προσφέρει σε νέες ανάγκες. Μάλιστα θα έλεγα να γίνεται προσπάθεια να προβλέψει τάσεις και μεταβαλλόμενες δυναμικές που οδηγούν και τις ανάγκες θα δημιουργηθούν στο μέλλον και πρώτος ή πρώτη να προλάβει να κερδίσει αυτό το μερίδιο αγοράς.
Και τρίτον, είμαστε στην εποχή που πρώτα έρχεται ο άνθρωπος. Η σκέψη μας πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ενός πελάτη όχι μόνο στεγνά ως επαγγελματία αλλά και ως άνθρωπο ώστε μέσα από τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας να μπορούμε να αναβαθμίσουμε ολιστικά την ποιότητα της ζωής του.
- Η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG αποτελούν βασική προϋπόθεση ώστε ένας οργανισμός να εξασφαλίσει ακόμα και χρηματοδότηση στο άμεσο μέλλον. Πόσο έχετε προετοιμαστεί στο πλαίσιο αυτό και πόσο έχει επηρεαστεί το μοντέλο διοίκησης του δικού σας οργανισμού;
Η φιλοσοφία των κριτηρίων ESG, ήταν μέρος της κουλτούρας της IWG αρκετά πριν την θέσπισή τους. Εφαρμόζουμε πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον και την κοινωνία όχι εξαιτίας των κριτηρίων αλλά γιατί βαθιά πιστεύουμε ότι μία σύγχρονη εταιρεία οφείλει να δρα και να επιχειρεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου που βρίσκεται με σεβασμό προς το Περιβάλλον. Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς τις επιδόσεις μας διασφαλίζοντας ότι τυχόν εκπομπές άνθρακα και άλλες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Το 2017 και το 2018, μειώσαμε το παγκόσμιο κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ανά σταθμό εργασίας κατά 24,9%.
Επιπλέον πέρα από τις πρακτικές που εμείς ως εταιρεία ακολουθούμε, μέσω της παροχής χώρων για ευέλικτες μορφές εργασίας, βοηθάμε τις εταιρείες πελάτες και εκείνες να τηρήσουν τους ESG στόχους τους. Η πρόσφατη λευκή μας βίβλος "Hybrid World: Sustainable World" εξηγεί πώς η υβριδική εργασία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο βοηθώντας τις εταιρείες να επιτύχουν τους στόχους ESG, δείχνοντας συγκεκριμένα πώς μπορεί να υποστηρίξει ορισμένους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2030.