Σε μια εποχή που ο ρόλος των CEOs αλλάζει συνεχώς, το Capital.gr και η ηλεκτρονική έκδοση του Forbes Ελλάδας παρουσιάζει το "CEO Talks", μια πρωτοβουλία του CEO Clubs Greece και υποστηρίζεται από την Generation Y. Αρχής γενομένης από σήμερα, Δευτέρα 20/09, με τη συνέντευξη της CEO της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και Προέδρου της PIF, Agata Jakoncic και κάθε Δευτέρα, το "CEO Talks" θα παρουσιάζει τις απόψεις των μελών του Club που αφορούν στη διαχείριση, στο leadership και στα θέματα της επικαιρότητας.
Στην πρώτη από τις εβδομαδιαίες συνεντεύξεις του "CEO Talks", η Agata Jakoncic, η οποία προσπαθεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο και άλλες ασθένειες και ερευνά τρόπους αναχαίτισης της COVID-19, μοιράζεται τις απόψεις της για τo τι πρέπει να κάνει ένας CEO, ενώ αναλύει και τον ρόλο - κλειδί της έννοιας ομάδα.
- Κυρία Jakoncic, τι συναισθήματα προκαλεί η ίδια η θέση της CEO και πώς τα διαχειρίζεστε;
Η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος φτάσει σε αυτήν την θέση έχει βιώσει ήδη πληθώρα συναισθημάτων, θετικών και αρνητικών και είναι σε κάποιο βαθμό έτοιμος να αντιμετωπίσει την μεγάλη ευθύνη. Σαφώς υπάρχει ένταση, στρες, γιατί είσαι υπεύθυνος για όλο τον Οργανισμό, για τους ανθρώπους του αλλά και για τους ασθενείς που υπηρετείς. Νιώθεις όμως και τεράστια χαρά, προσωπική ολοκλήρωση γιατί έχεις όραμα, αποστολή, αφιερώνεσαι σε κάτι σημαντικό που έχει νόημα για εσένα, σώζεις ανθρώπινες ζωές. Και αυτό σε γεμίζει, σου δίνει ώθηση και φωτίζει την καθημερινότητα. Στο τέλος της ημέρας νιώθεις μια τεράστια ικανοποίηση, αυτό που με άλλα λόγια λέμε αυτοπραγμάτωση.
- Πώς εκπαιδεύεται, ενημερώνεται και ανταλλάσσει απόψεις και καλές πρακτικές ένας / μια CEO;
Στον ρόλο του ένας / μια CEO, οφείλει να ενημερώνεται, να μαθαίνει τις νέες τάσεις της αγοράς, τις διαθέσεις του καταναλωτή και να μπορεί να προβλέπει τις εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.
Προσωπικά αφιερώνω πολύ χρόνο στη μελέτη των τάσεων. Παραμένω διαχρονικά ανοικτή στις νέες ιδέες, ακούω πολύ τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι και είμαι πάντα παρούσα σε ό,τι συμβαίνει γύρω μου. Η εμπειρία επίσης με δίδαξε τη χρησιμότητα του να είσαι agile, να προσαρμόζεσαι στις αλλαγές γρήγορα και να προχωράς άμεσα στο επόμενο βήμα.
Διαβάζω έρευνες αγοράς, ακούω σχετικά podcast, παρακολουθώ τις γνώμες σημαντικών futurists και γενικότερα παρατηρώ τη διάθεση της νέας γενιάς. Πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι διαμορφώνουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό αυτά που θα δούμε να αναπτύσσονται στο μέλλον.
Επενδύω αρκετό χρόνο και στην εκπαίδευση. Στην MSD όλοι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσονται, και να εξελίσσουν δεξιότητες, να κατακτούν νέα γνώση αλλά και να βελτιώνονται σε προσωπικό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για το επίπεδο των CEO.
Σίγουρα μεγάλο ρόλο στην εξέλιξή μας αποτελεί η ομάδα μας, τα δίκτυα στα οποία συμμετέχουμε, οι ομάδες με τις οποίες συναλλασόμαστε. Εάν μπορώ να πω κάτι εδώ, είναι ότι νιώθω τυχερή που συναλλάσσομαι καθημερινά με την ομάδα διοίκησης στην MSD αλλά και διακεκριμένους επαγγελματίες στην PiF. Με το μοίρασμα εμπειριών και γνώσης που γίνεται σε κάθε ομάδα, συμβαίνει πραγματικά ένα τεράστιο άλμα γνώσης για όλους μας. Αυτό που πολύ συχνά αναφέρουμε και στο CEO Club ως Collective Wisdom.
- Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;
Βεβαίως να το βάλει στόχο, να οπλιστεί με διάθεση για αρκετή δουλειά, υπομονή και επιμονή και να επενδύει διαρκώς στην προσωπική του ανάπτυξη. Ένας / μια CEO χρειάζεται να αφιερώσει αρκετό χρόνο στην επαγγελματική του ανάπτυξη, χρόνο που συχνά θα αντλήσει από τις προσωπικές του στιγμές. Είναι ωραίο να έχει όραμα, χρήσιμο να είναι ανοικτός-η σε νέες ιδέες, να προσαρμόζεται εύκολα σε νέες καταστάσεις, να έχει ενσυναίσθηση και να ενδυναμώνει τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται. Ο/η CEO του παρελθόντος μπορεί να ήταν η υπέρτατη γνώση σε μια εταιρεία, που είχε τη λύση σε κάθε τι. Σήμερα όμως ένας ή μια CEO, φροντίζει να αντλήσει και να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό αυτήν τη γνώση από τα μέλη της ομάδας του.
- Η προσωπική ενασχόληση μίας CEO με τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία είναι μέρος του ρόλου της;
Φυσικά και πρέπει να είναι. Αισθάνομαι ότι αυτό είναι κοινό ζητούμενο εργαζομένων, πελατών, προμηθευτών, καταναλωτών. Οι εταιρείες οφείλουν να δίνουν λύσεις σε κοινωνικά ζητήματα και να λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιούνται.
Με χαρά μου βλέπω ότι όλος ο φαρμακευτικός κλάδος διακρίνεται για τα προγράμματα Εταιρικής Ευθύνης. Προσωπικά έχω επίσης την τύχη να εργάζομαι σε μια εταιρεία που οι προσωπικές μου αξίες συμφωνούν απόλυτα με τις αξίες της εταιρείας. Κάθε δυο χρόνια εκδίδουμε απολογισμό Κοινωνικής Ευθύνης και βλέπω με δέος όλα όσα πετυχαίνουμε στους άξονες Κοινωνία, Εργαζόμενοι, Περιβάλλον και Πρόσβαση στην Υγεία.
Βλέπω με θαυμασμό όλα τα προγράμματα που υλοποιούμε στον φαρμακευτικό κλάδο και φυσικά στην MSD. Από πρόγραμμα αποφυγής καπνίσματος για τους νέους, πλάνο ανακύκλωσης στα γραφεία μας, καμπάνιες ενημέρωσης νοσημάτων και δωρεές φαρμάκων και εμβολίων, το καθένα από αυτά καλύπτει μια σημαντική ανάγκη που έχει όφελος στο κοινωνικό σύνολο.
- Για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας, η ΕΕ προχώρησε στη θέσπιση του Ταμείου Ανάκαμψης. Πόσο αποτελεσματική μπορεί να αποδειχθεί η πρωτοβουλία αυτή και πόσο επηρεάζει την επόμενη ημέρα της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα;
H χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) αναμένεται να συμβάλει συνολικά στην ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη και να μειώσει τα κενά στην φροντίδα υγείας μεταξύ των κρατών. Θα συμβάλλει σε καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στις απομακρυσμένες περιοχές.
Παράλληλα αποτελεί μία σπουδαία στιγμή για τη χώρα, ειδικά μετά από μια περίοδο κρίσης και σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων της υγείας προβλέπεται πυλώνας για τη διαχείριση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Το Pharma Innovation Forum έχει επισημάνει το δημοσιονομικό ζήτημα των υπερβάσεων και προχώρησε σε μεταρρυθμιστικές προτάσεις στο δημόσιο διάλογο για βιώσιμη και αποδοτική φαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα. Είμαστε στη διάθεση της κυβέρνησης για να εργαστούμε μαζί στη συν διαμόρφωση ενός συστήματος υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
- Σε ποιες θεραπευτικές κατηγορίες περιμένουμε νεότερα από την MSD ;
Η MSD αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της ογκολογίας και μέριμνά της είναι να δώσει περισσότερη και καλύτερη ζωή στους ασθενείς με καρκίνο.
Ένα μεγάλο μέρος του pipeline της εταιρείας αφορά τον κλάδο της ανοσογκολογίας. Είμαστε ευγνώμονες στο επιστημονικό μας προσωπικό που όλα αυτά τα χρόνια εφευρίσκει τις λύσεις που θα θεραπεύσουν τον καρκίνο αλλά και αυτές που θα τον προλάβουν, όπως τα εμβόλια. Τα τελευταία 5 χρόνια περισσότεροι από 400.000 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία. Υλοποιούνται 1.000 κλινικές μελέτες που περιλαμβάνουν τις ογκολογικές μας θεραπείες. Πρόσφατα εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων η μοναδική συστηματική θεραπεία για συγκεκριμένους ασθενείς που πάσχουν από μια σπάνια πάθηση και αναπτύσσουν ορισμένους τύπους όγκων.
Αναμένονται εξίσου νέες θεραπείες που θα καταπολεμήσουν τη μικροβιακή αντοχή, αντιμυκητιασικές θεραπείες αλλά και εμβόλια.
Στον τομέα δε της αντιμετώπισης της Covid-19 η MSD έχει ένα ισχυρό ερευνητικό πρόγραμμα, εστιάζοντας τις προσπάθειες της εκεί που μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Επί του παρόντος η MSD εστιάζει στην ανάπτυξη ενός υποψήφιου αντιιικού φαρμάκου σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics και την παραγωγή του εμβολίου Covid – 19 της Johnson&Johnson.
Η δέσμευσή μας παραμένει σταθερή, συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών και συμμετέχουμε ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας στο πλαίσιο των εξαιρετικών προσπαθειών που καταβάλλει το σύνολο της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας.