Ισχυρές δονήσεις στις αγορές, εν μέσω κλιμάκωσης του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας

Ισχυρές δονήσεις στις αγορές, εν μέσω κλιμάκωσης του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.19

Ισχυρές δονήσεις στις διεθνείς αγορές και πιο ειδικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προκαλεί η κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, με τις μετοχές να υποχωρούν και τα ομόλογα να κινούνται ισχυρά ανοδικά, μέσα σε κλίμα γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Η Ουκρανία πραγματοποίησε την Τρίτη το πρωί το πρώτο της πλήγμα με αμερικανικούς πυραύλους ATACAMS στη ρωσική επικράτεια, μετά τη σχετική άδεια που έλαβε από την κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ λίγο αργότερα ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενέκρινε το νέο, πιο "σκληρό" πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ υποχωρεί τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,37%. Οι κινήσεις ήταν πιο απότομες στην Ευρώπη, με τις αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων να πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Οκτώβριο και τον Stoxx 600 να χάνει σχεδόν 1%. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Πολωνίας βυθιζόταν νωρίτερα κατά περισσότερο από 3%.

"Προς το παρόν, η αντίδραση της αγοράς έχει περιοριστεί", δήλωσε ο Andrea Tueni, επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων της Saxo Banque France. "Ορισμένοι  εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής".

Παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία- ασφαλή καταφύγια, συμπεριλαμβανομένων του ιαπωνικού γεν, του ελβετικού φράγκου και του χρυσού καταγράφοουν κέρδη. Τα κρατικά ομόλογα της Ουκρανίας σε δολάριο υποχώρησαν περισσότερο μεταξύ των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών.

Στα εμπορεύματα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου κέρδιζαν έως και 1,1%, διαπραγματευόμενα κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και έναν χρόνο. Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,9% στα 2.635 δολάρια ανά ουγγιά. Οι traders πετρελαίου, εν τω μεταξύ, στέκονται μάλλον αμέτοχοι, με τις τιμές να υποχωρούν μετά τη σταδιακή επανεκκίνηση του μεγαλύτερου κοιτάσματος πετρελαίου της Ευρώπης, μετά από μια διακοπή ρεύματος.

Οι δονήσεις, μολονότι υποχώρησαν σύντομα, υπογραμμίζουν πόσο ευάλωτες παραμένουν οι αγορές σε οποιαδήποτε έξαρση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg. Ενδεικτική είναι η διακοπή ενός μακρού σερί απωλειών για τα ομόλογα, τα οποία υφίσταντο σε μεγάλο βαθμό sell-off από τα μέσα Σεπτεμβρίου, λόγω προσδοκιών ότι οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.

Εν τω μεταξύ, το Bitcoin επιστρέφει κοντά στο υψηλό όλων των εποχών, "σκαρφαλώνοντας" πάνω από τα 91.000 δολάρια. Το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο υποστηρίχθηκε από μια σειρά εξελίξεων που υπογραμμίζουν την εμβάθυνση της βιομηχανίας ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων υπό τη νέα κυβέρνηση Τραμπ, η οποία αναλαμβάνει καθήνοντα τον Ιανουάριο του 2025.

Εν αναμονή των μάκρο η Ευρώπη

Οι επενδυτές περιμένουν εξάλλου την τελική μέτρηση για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, ενώ στο τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Παρασκευή αναμένονται τα στοιχεία των δεικτών PMI για την πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο.

Και οι δύο μετρήσεις θεωρούνται κρίσιμης σημασίας, καθώς αναμένεται να επηρεάσουν τις επόμενες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, οι επενδυτές αξιολογούν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν νωρίτερα η Imperial Brands και η Thyssenkrupp.

Η Imperial Brands ανακοίνωσε ετήσια αύξηση 4,6% στα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη, τα οποία ανήλθαν στα 3,91 δισ. στερλίνες για την οικονομική χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, με την εταιρεία να αποδίδει την αύξηση, που ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς, στη "βελτιωμένη κερδοφορία” του τομέα καπνού και προϊόντων επόμενης γενιάς της εταιρείας. Σημειώνεται ότι τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του τομέα καπνού ενισχύθηκαν κατά 2,5%.

Αντίθετα, η Τhyssenkrupp ανακοίνωσε καθαρές ζημίες -μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας- ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την οικονομική χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, ως απόρρια κυρίως των απομειώσεων περιουσιακών στοιχείων ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορούσε τον τομέα χάλυβα.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,92%, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50, με τα "βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, "χάνει" 1,39%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί οριακά κατά 1,09%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διολισθαίνει 1,36% χαμηλότερα. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,49%.

Πτωτικά κινούνται και τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ενδεικτικά, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 2,15% μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 1,70%.

Διαβάστε ακόμη

* Χρηματιστήριο: Νέες ισχυρές απώλειες με γεωπολιτικό φόντο

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για επενδύσεις στην Ευρώπη

Από το ασφαλές Μονακό και το ιστορικό Παρίσι μέχρι το ζωντανό Μιλάνο και τη φιλική προς τα crypto Μαδέρα.

Επίσκεψη Σι: Πώς οι κινεζικές επενδύσεις ασκούν "έλξη" στην Ευρώπη

Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες όπου οι κινεζικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες.