Χρηματιστήριο: Νέες ισχυρές απώλειες με γεωπολιτικό φόντο

Χρηματιστήριο: Νέες ισχυρές απώλειες με γεωπολιτικό φόντο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:00

Το αρνητικό γύρισμα διεθνώς ακολουθεί η αγορά της Αθήνας, που συνεχίζει για πέμπτη ημέρα πτωτικά και βλέπει να δοκιμάζονται τεχνικές στηρίξεις που ανοίγουν το δρόμο για κίνηση αρκετά χαμηλότερα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης λίγο μετά το άνοιγμα δοκίμασε μία κίνηση έως τις 1.397 μονάδες (+0,37%) αλλά έχασε άμεσα την όποια δυναμική του και πλέον βυθίζεται στις 1.362 μονάδες με νέα πτώση 2,17%.

Η συναλλακτική δραστηριότητα είναι στα 98 εκατ. ευρώ, με τον όγκο στα 22 εκατ. τεμάχια.

...

Ο τραπεζικός δείκτης μετά από μία κίνηση έως τις 1.192 μονάδες (+0,7%) άλλαξε κατεύθυνση και πλέον ηγείται των απωλειών με νέα πτώση 1,2% στις 1.169 μονάδες.

Ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύεται στις 3.339 μονάδες με -1,1%, όπως και ο FTSEM της μεσαίας που κινείται στις 2.207 μονάδες με -0,1%.

Η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει αδυναμία να διασπάσει τον πτωτικό κλοιό των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, που βύθισαν χτες εκ νέου τον ΓΔ κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, με το κρίσιμο από σκοπιάς τεχνικής ανάλυσης επίπεδο των 1.380 μονάδων να απειλείται σήμερα. 

Ουσιαστικά η αγορά, σε μία συγκυρία που δεν έδειχνε να έχει ούτως ή άλλως δυνάμεις, δείχνει να παρασύρεται σήμερα από το αρνητικό γύρισμα των δεικτών τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη, οι οποίοι έχουν περάσει σε "βαθύ κόκκινο" αφότου έγινε γνωστό ότι η Ουκρανία έπληξε για πρώτη φορά ρωσικά εδάφη μετά την άδεια που της έδωσαν οι ΗΠΑ να κάνει χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Συγκεκριμένα, οι απώλειες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο και Μαδρίτη ξεπερνούν το 1% με τον Stoxx 50 στο -1,4%, ενώ και τα futures των δεικτών της αμερικανικής αγοράς έχουν περάσει σε αρνητικό έδαφος και για τους τρεις, αν και με πιο συγκρατημένες πιέσεις.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στις τράπεζες, η Εθνική που είχε τη χειρότερη εικόνα χτες (-3%) επιχειρεί σήμερα να "αμυνθεί", αλλά μένοντας απλώς πέριξ του αμετάβλητου στα 6,89 ευρώ. Έχοντας κάνει ωστόσο μακράν τον μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας στα 12 εκατ. ευρώ, μοιάζει να λειτουργεί ως ένα είδος επενδυτικού καταφυγίου.

Στις υπόλοιπες συστημικές, η Alpha υποχωρεί στα 1,52 ευρώ με ισχυρές απώλειες 2,4%, ενώ Eurobank και Πειραιώς χάνουν από 1,6%. 

Στην τελευταία θέση του FTSE βρίσκεται η Λάμδα με -2,7%, με τις Metlen, ΔΕΗ, Jumbo να υποχωρούν όλες περί του 2%.

Η Cenergy, που επιχείρησε αρχικά να βγάλει μια ανοδική αντίδραση έως τα 8,55 ευρώ (+2,55%) παρασύρθηκε και αυτή από το πτωτικό κλίμα και πλέον υποχωρεί στα 8,2 ευρώ με -1,7%.

Χαρακτηριστικό της εικόνας είναι ότι πλέον μόνο ένας τίτλος στην υψηλή κεφαλαιοποίηση κινείται ανοδικά, του Σαράντη με +1%.,

Παρομοίως, στα mid caps μόνο ο ΟΛΠ είναι ανοδικός με +1,2%, ενώ η Κρι Κρι πραγματοποιεί  βουτιά 3,2% και οι ΑΒΑΞ, Intracom, Intralot σημειώνουν όλες απώλειες που ξεπερνούν το 2%.

Ενδεικτική είναι άλλωστε και η συνολική εικόνα του ταμπλό, όπου μόλις 24 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 82 πτωτικών.

Οι κινήσεις διεθνώς

Με οδηγό το ράλι 5,6% της Tesla η Wall Street έκλεισε κατά βάση ανοδική χτες (S&P 500 στο +0,4%, Nasdaq στο +0,6%, αλλά ο Dow Jones στο -0,13%) αλλά η προθεσμιακή αγορά έχει περάσει σε αρνητικό έδαφος πλέον μετά το χτύπημα της Ουκρανίας εντός Ρωσίας με πυραύλους ATACAMS.

Τα futures του Dow στο -0,55%, του S&P 500 στο -0,35% και του Nasdaq στο-0,27%.

Πιο έντονο είναι το αρνητικό γύρισμα στην Ευρώπη, όπου οι απώλειες των δεικτών ξεπερνούν το 1%.

Ο γερμανικός DAX στο -1,1%, ο γαλλικός CAC 40 στο -1,2%, ο ισπανικός IBEX 35 στο -1,4%, ο ιταλικός FTSE MIB στο -2% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -1,4%, με τον βρετανικό FTSE 100 να "παίζει άμυνα" στο -0,4%.

Με τις γεωπολιτικές ανησυχίες να αυξάνονται έντονα οι επενδυτές στρέφονται στην αγορά ομολόγων, οδηγώντας τις αποδόσεις αισθητά χαμηλότερα. Το αμερικανικό 10ετές στο 4,36%, το γερμανικό στο 2,30% και το γαλλικό στο 3,03% με πτώση περί των 5 μονάδων βάσης και για τα δύο, ενώ ο ελληνικός τίτλος βλέπει τη δική του να υποχωρεί στο 3,15% (-10 μ.β.).

Το πετρέλαιο, ωστόσο, μετά το άλμα περί του 3,2% βλέπει τις τιμές του να κινούνται σταθεροποιητικά σήμερα, το Brent στα 73,2 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 69 δολ.
 

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.