Οι 25 start-ups που μπορούν να "χτυπήσουν" αποτιμήσεις άνω του $1 δισ.

Οι 25 start-ups που μπορούν να "χτυπήσουν" αποτιμήσεις άνω του $1 δισ.

Επιμέλεια: Amy Feldman

Πάμε καλά. Για δέκατη συνεχή χρονιά, το Forbes συνεργάστηκε με την TrueBridge Capital Partners για να εντοπίσει τις 25 αμερικανικές εταιρείες που χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια και πιθανόν να φτάσει η κεφαλαιοποίησή τους στο 1 δισ. δολάρια.

Από τις 225 εταιρείες που έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα, οι 131, δηλαδή 58%, έγιναν μονόκεροι, όπως οι DoorDash, Figma, Anduril, Benchling και Rippling, αν και 21 από αυτές αξίζουν σήμερα κάτω του 1 δισ. δολαρίων. Σαράντα δύο εξαγοράστηκαν - μόνο τρεις (1%) εισήχθησαν στο χρηματιστήριο με αξία μικρότερη του 1 δισ. δολαρίων.

Μόλις πέντε start-ups κατέρρευσαν ή έβαλαν λουκέτο, με πιο εντυπωσιακό παράδειγμα τη uBiome,  η οποία χρεοκόπησε μετά από έφοδο του FBI για τις πρακτικές χρέωσης που εφάρμοζε. Η φετινή λίστα καταρτίστηκε μέσα από περισσότερες από 150 υποψηφιότητες και παρουσιάζεται με αλφαβητική σειρά. Οι περισσότερες εταιρείες ποντάρουν στην τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουν σχεδόν τα πάντα.

CLAY

Ιδρυτές: Kareem Amin (CEO), Varun Anand, Nicolae Rusan
Αντληθέντα κεφάλαια: 62 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 3 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: BoxGroup, First Round Capital, Meritech Capital, Sequoia Capital

Η εταιρεία Clay με έδρα τη Νέα Υόρκη έχει δημιουργήσει έναν βοηθό με βάση την τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά τις εταιρείες να διαχειρίζονται την επικοινωνία τους με τους πελάτες, αυτοματοποιώντας εργασίες που συνήθως απαιτούν ανθρώπινο παράγοντα - όπως η σύνταξη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η αποστολή τους και η παρακολούθηση του ποιος επικοινώνησε και πότε. Η εταιρεία έχει 2.500 εταιρικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Notion, Reddit, Opendoor και Anthropic.

COACTIVE AI

Ιδρυτές: Cody Coleman (CEO), Will Gaviria Rojas
Αντληθέντα κεφάλαια: 44 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα για το 2023: -
Κορυφαίοι επενδυτές: Andreessen Horowitz, Bessemer Venture Partners, Cherryrock Capital, Emerson Collective

Οι διαφημιστικές φωτογραφίες και τα βίντεο μπορεί να είναι δύσκολο να τύχουν διαχείρισης από τις εταιρείες λόγω του πλήθους των χώρων όπου χρησιμοποιούνται και του τρόπου αποθήκευσης τους. Η Coactive AI, με έδρα το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, στοχεύει να βελτιώσει αυτήν τη συνθήκη, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση, την κατηγοριοποίηση και την επεξεργασία των δεδομένων για τους ανθρώπους του μάρκετινγκ. Ο Cody Coleman, 33 ετών, με μεταπτυχιακό στην ηλεκτρολογία και στην επιστήμη των υπολογιστών από το ΜΙΤ και διδακτορικό στην επιστήμη των υπολογιστών από το Στάνφορντ, στο παρελθόν ήταν μεταξύ των συνιδρυτών της βιομηχανικής κοινοπραξίας AI MLCommons.

CODEIUM

Ιδρυτές: Douglas Chen, Varun Mohan (CEO)
Αντληθέντα κεφάλαια: 93 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 1 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: Greenoaks, Kleiner Perkins

Το όλο και πιο ισχυρό λογισμικό απαιτεί όλο και πιο πολύπλοκο κώδικα - και περισσότερους ανθρώπους για να τον γράψουν. Η παρακολούθηση του ποιος έγραψε τι και για ποιο μέρος ενός έργου είναι ένας λογιστικός εφιάλτης. Σε αυτό το σημείο έρχεται η Cortex. Η start-up από το Σαν Φρανσίσκο ανέπτυξε ένα λογισμικό που βοηθά τις ομάδες να παρακολουθούν την κατάσταση ενός έργου, ώστε να περιορίζεται η περιττή διοικητική εργασία και να διασφαλίζεται η τήρηση των προθεσμιών. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται η Adobe, η TripAdvisor και η Unity. 

CORTEX

Ιδρυτές: Ganesh Datta, Anish Dhar (CEO), Nikhil Unni
Αντληθέντα κεφάλαια: 52 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 6 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: IVP, Sequoia Capital, Tiger Global Management, Y Combinator

EMPOWER FINANCE

Ιδρυτές: Justin Ammerlaan, Warren Hogarth (CEO)
Αντληθέντα κεφάλαια: 53 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 100 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: Blisce, Icon Ventures, Sequoia Capital

Η Empower Finance, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, δεν είναι ένας παραδοσιακός δανειστής. Για να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα κάποιου, η start-up με ζωή οκτώ ετών χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει τα οικονομικά δεδομένα ενός ατόμου, όπως την ταμειακή του ροή, προτού του παράσχει προκαταβολές έως 300 δολάρια άμεσα. Τα 2 εκατομμύρια μέλη της, τα οποία είναι νεότερα άτομα και κερδίζουν κατά μέσο όρο 50.000 δολάρια ετησίως, πληρώνουν 8 δολάρια τον μήνα για την υπηρεσία. Προσφέρει επίσης πιστωτικές γραμμές και εποπτεία πιστοληπτικής ικανότητας.

EQUIP

Ιδρυτές: Erin Parks, Kristina Saffran (CEO)
Αντληθέντα κεφάλαια: 110 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 35 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: The Chernin Group, General Catalyst, Optum Ventures

Όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά με ανορεξία ήταν 10 ετών. Οι γιατροί είπαν στην Kristina Saffran ότι δεν είχε πολλές ελπίδες να αναρρώσει. Όμως οι γονείς της δεν τους άκουσαν και η Saffran υποβλήθηκε σε μια ειδική θεραπεία με βάση την οικογένεια. "Αυτές οι διαταραχές απαιτούν να δίνεις μάχη με το μυαλό σου πολλές φορές την ημέρα", λέει η 32χρονη Saffran. Το 2019, συνεργάστηκε με την ψυχολόγο Erin Parks για να ιδρύσει την Equip, το οποίο παρέχει οικογενειακή θεραπεία για τις διατροφικές διαταραχές. Μέχρι σήμερα, η Equip έχει συμβόλαια με 25 ασφαλιστικούς φορείς και έχει βοηθήσει περισσότερους από 5.000 ασθενείς.

EVENUP

Ιδρυτές: Rami Karabibar (CEO), Saam Mashhad, Ray Mieszaniec
Αντληθέντα κεφάλαια: 100 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 12 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: Bessemer Venture Partners, Lightspeed Venture Partners, NFX, SignalFire

Η τεχνητή νοημοσύνη στη νομική επιστήμη είναι το νέο hot story και η EvenUp πρωτοπορεί. Η start-up από το Σαν Φρανσίσκο, που ιδρύθηκε το 2019, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει περισσότερα από 800 δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με ατυχήματα να ταξινομήσουν τα ιατρικά αρχεία που απαιτούνται για την υποβολή αιτημάτων αποζημίωσης. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το λογισμικό της μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο, να επισημάνει ποια έγγραφα λείπουν ακόμα και να αυξήσει τα ποσά διακανονισμού.

FIREWORKS AI

Ιδρυτές: Benny Chen, Dmytro Dzhulgakov, Pawel Garbacki, Dmytro Ivchenko, Lin Qiao (CEO), James Reed, Chenyu Zhao.
Αντληθέντα κεφάλαια: 77 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 3 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: Benchmark, Sequoia Capital

Οι εταιρείες που τρέχουν για να λανσάρουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης προσκρούουν στο ίδιο εμπόδιο: την υπολογιστική ισχύ και το κόστος της. Σε αυτό το σημείο έρχεται η Fireworks AI. Η start-up στοχεύει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν νέα προϊόντα AI μέσα σε μόλις πέντε ημέρες με ελάχιστο κόστος. Αυτό το πετυχαίνει προσφέροντας έναν καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης των μοντέλων AI, ο οποίος αποσπά τις καλύτερες επιδόσεις από το υπάρχον υλικό, μειώνοντας την ανάγκη να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για πιο εντυπωσιακές μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU). Περίπου 35.000 προγραμματιστές σε εταιρείες όπως η Uber και η DoorDash χρησιμοποιούν το Fireworks AI για να πειραματιστούν με περισσότερα από 100 μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Πριν ιδρύσει τη Fireworks το 2022, η Lin Qiao δούλευε επί επτά χρόνια στη Meta, όπου ήταν επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυξε τη δημοφιλή γλώσσα προγραμματισμού PyTorch.

HADRIAN

Ιδρυτής: Chris Power (CEO)
Αντληθέντα κεφάλαια: 180 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 3 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: Andreessen Horowitz, Founders Fund, Lux Capital

Ο Chris Power πίστευε πάντα ότι η μεταποίηση στις ΗΠΑ ήταν πίσω, αλλά λέει ότι έμαθε πόσο "δίκιο" είχε όταν έφτασε στις ΗΠΑ από την Αυστραλία το 2019 και περιηγήθηκε σε ένα σωρό μικρά, παλιάς κοπής μηχανουργεία. Ο 28χρονος τότε φοιτητής που εγκατέλειψε το κολέγιο ανέλαβε το εγχείρημα να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ για την κατασκευή μεταλλικών εξαρτημάτων ακριβείας για πολυεθνικές αεροδιαστημικής και εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας. Η Hadrian υποστηρίζει ότι το εργοστάσιό της στο Τόρανς της Καλιφόρνια μπορεί να κατασκευάσει εξαρτήματα 10 φορές πιο γρήγορα και άνω του 40% πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με τις παλιοσειρές του κλάδου. Η Hadrian αναπτύσσεται με ρυθμό τουλάχιστον 20% κάθε μήνα. Ο Power σχεδιάζει να δημιουργήσει επιπλέον εργοστάσια - τώρα εξετάζει τοποθεσίες στο Τέξας, στην Αριζόνα και στη Βιρτζίνια. "Αν θέλετε να φτιάξετε κάτι, θα το φτιάξουμε εμείς για εσάς, με καλύτερη ποιότητα, πιο γρήγορα και πιο φθηνά", λέει.

HEYGEN

Ιδρυτές: Wayne Liang, Joshua Xu (CEO)
Αντληθέντα κεφάλαια: 74 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 8 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: Benchmark, Conviction

Η HeyGen με έδρα το Λος Άντζελες κατασκευάζει βίντεο μάρκετινγκ για εταιρείες όπως η Salesforce, η Amazon και η Volvo. Αντί για ηθοποιούς, όμως, στα βίντεο της HeyGen πρωταγωνιστούν avatars που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη. Είναι ταχύτερο και φθηνότερο - και δεν υπάρχουν συνδικαλιστικές δυσκολίες από το Screen Actors Guild. Η HeyGen μπορεί να δημιουργήσει ένα βίντεο που αξίζει μέσα σε μόλις πέντε λεπτά.

HORIZON3.AI

Ιδρυτές: Snehal Antani (CEO), Anthony Pillitiere
Αντληθέντα κεφάλαια: 80 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 11 εκατ. δολάρια
Επικεφαλής επενδυτές: Craft Ventures, SignalFire

Οι επιθέσεις Ransomware είναι μια διαρκής απειλή - όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν οι έμποροι αυτοκινήτων στις ΗΠΑ μετά την απώλεια κρίσιμων δικτύων υπολογιστών κατά την έναρξη της περιόδου πωλήσεων του φετινού καλοκαιριού. Η Horizon3.ai, η οποία ιδρύθηκε από βετεράνους των ειδικών επιχειρήσεων, της εθνικής ασφάλειας και της βιομηχανίας των ΗΠΑ το 2019, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζει και να διορθώνει τρωτά σημεία, ώστε να προλαμβάνει επιθέσεις hackers. Η εταιρεία προσπαθεί να εντοπίσει τα αδύναμα σημεία πριν να είναι πολύ αργά.

IMPRINT

Ιδρυτές: Gaurav Ahuja, Daragh Murphy (CEO)
Αντληθέντα κεφάλαια: 161 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 25 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: Affirm, Kleiner Perkins, Ribbit Capital, Stripe, Thrive Capital

Κάθε brand φαίνεται να έχει τη δική του πιστωτική κάρτα αυτή την περίοδο, και μερικές από αυτές οφείλονται στην Imprint. Η start-up από τη Νέα Υόρκη χρησιμοποιεί την τεχνολογία της για να βοηθήσει πελάτες όπως η Holiday Inn Club Vacations και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ HEB να λανσάρουν τις δικές τους πιστωτικές κάρτες πιο γρήγορα. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τράπεζες, η τεχνολογία της Imprint μπορεί να προσαρμόσει τις επιβραβεύσεις και τις εκπτώσεις σε μεμονωμένα άτομα και τις καταναλωτικές τους συνήθειες, ωθώντας τα να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα.

LANGCHAIN

Ιδρυτές: Harrison Chase (CEO), Ankush Gola
Αντληθέντα κεφάλαια: 35 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: -
Κορυφαίοι επενδυτές: Benchmark Capital, Sequoia Capital

Χάρη στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, χιλιάδες προγραμματιστές δημιουργούν εφαρμογές πάνω σε μοντέλα από το OpenAI και το Anthropic χωρίς να κατανοούν πραγματικά τον πολύπλοκο κώδικα. Το λογισμικό της LangChain με έδρα το Σαν Φρανσίσκο δίνει στους προγραμματιστές ένα εργαλείο για τη συμπεριφορά της AI - για παράδειγμα, θα μπορούσε να τους βοηθήσει να καταλάβουν γιατί ένα chatbot είναι "αγενές" ή δίνει στους πελάτες ξεπερασμένες πληροφορίες. Η LangChain ξεκίνησε ως έργο ανοιχτού κώδικα το 2022 και συνέχισε ως εταιρεία έναν χρόνο αργότερα. Περισσότεροι από 1 εκατ. προγραμματιστές σε εταιρείες όπως η Moody's και η Podium χρησιμοποιούν σήμερα το λογισμικό της.

LINEAR

Ιδρυτές: Tuomas Artman, Jori Lallo, Karri Saarinen (CEO)
Αντληθέντα κεφάλαια: 52 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 11 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: Accel, Sequoia Capital

Οι Φινλανδοί μετανάστες Karri Saarinen, Tuomas Artman και Jori Lallo εργάστηκαν σε εταιρείες με μεγάλη ανάπτυξη όπως η Airbnb, η Uber και η Coinbase, όπου έμαθαν πόσο δύσκολο είναι να υλοποιούνται μεγάλα projects από τη συνεργασία πολλών ομάδων. Το 2019, εγκαινίασαν το Linear στο Σαν Φρανσίσκο για να εξορθολογίσουν τις ροές εργασίας και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιληφθούν καλύτερα ποιος εργάζεται σε ποιο μέρος ενός project. Η εταιρεία αναφέρει ότι το λογισμικό της χρησιμοποιείται πλέον από το 66% των εταιρειών στη λίστα Forbes AI 50.

METRONOME

Ιδρυτές: Kevin Liu, Scott Woody (CEO)
Αντληθέντα κεφάλαια: 79 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 9 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: Andreessen Horowitz, General Catalyst, New Enterprise Associates

Ξεπεράστε τις προσφορές"all-you-can-eat": Η Metronome από το Σαν Φρανσίσκο αποτελεί μέρος αυτής της αλλαγής. Η πλατφόρμα τιμολόγησης της εταιρείας επιτρέπει στις start-ups να πειραματιστούν με νέα οικονομικά μοντέλα, όπως οι σταθερές τιμές και η κλιμακωτή τιμολόγηση. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Nvidia, η Databricks και η OpenAI.

MIDI HEALTH

Ιδρυτές: Jill Herzig, Kathleen Jordan, Sharon Meers, Joanna Strober (CEO)
Αντληθέντα κεφάλαια: 104 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 7 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: Emerson Collective, Felicis, GV, SemperVirens Venture Capital

Η CEO Joanna Strober, 56 ετών, και οι τρεις συνιδρύτριες -σε ηλικία περίπου 50 ετών- ξεκίνησαν αυτή την start-up για την υγεία με επίκεντρο την εμμηνόπαυση το 2021, αφού υπέφεραν από αϋπνίες και εναλλαγές της διάθεσης που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Η εταιρεία προσφέρει στις γυναίκες  υγειονομική περίθαλψη που καλύπτεται από την ασφάλιση. Η Strober ήταν στο παρελθόν συνιδρύτρια της Kurbo, μιας εταιρείας ψηφιακών υπηρεσιών υγείας, η οποία εξαγοράστηκε από τη μητρική εταιρεία Weight Watchers, WW International, έναντι 3 εκατ. δολαρίων το 2018.

OWNER

Ιδρυτής: Adam Guild (CEO)
Αντληθέντα κεφάλαια: 59 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 10 εκατ. δολάρια
Επικεφαλής επενδυτές: Activant Capital, Alt Capital, Redpoint Ventures, SaaStr Fund

Ο Adam Guild -ένας 24χρονος που εγκατέλειψε το λύκειο και απόφοιτος της λίστας Forbes 30 Under 30 Food & Drink 2021- ξεκίνησε την Owner το 2020 για να δημιουργήσει ιστότοπους και να τροφοδοτήσει online παραγγελίες για mom-and-pop εστιατόρια. Η start up από το Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την αυτοματοποίηση του μάρκετινγκ και προσφέρει στα μικρά εστιατόρια έναν τρόπο να παραδίδουν γεύματα χωρίς τις υψηλές χρεώσεις των κολοσσών του delivery, όπως η DoorDash, η Grubhub και η Uber Eats.

PEREGRINE

Ιδρυτές: Nick Noone (CEO), Ben Rudolph
Αντληθέντα κεφάλαια: 60 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 10 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: Fifth Down Capital, Friends & Family Capital, Goldcrest Capital

Το 2018, ο Nick Noone, πρώην επικεφαλής της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων της Palantir στις ΗΠΑ, και ο Ben Rudolph, ενσωματώθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Σαν Πάμπλο στην Καλιφόρνια για να μάθουν ποια τεχνολογικά εργαλεία θα ήταν πιο χρήσιμα για την επιβολή του νόμου. Τελικά κατέληξαν στο Peregrine, το οποίο οι αστυνομικοί μπορούν να χρησιμοποιούν για να κάνουν αναζήτηση σε πολλά σύνολα δεδομένων και υλικό παρακολούθησης του τμήματός τους. Για παράδειγμα, αν ένας αστυνομικός πρόκειται να μπει σε ένα σπίτι, το Peregrine μπορεί να ανασύρει όλα τα δεδομένα του παρελθόντος που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη διεύθυνση - όπως αν κάποιος με ποινικό μητρώο σχετίζεται με το μέρος. Ο Noone, 35 ετών, και ο Rudolph, 33 ετών, χρειάστηκαν χρόνια για να αναπτύξουν το Peregrine, αλλά η αργή και μεθοδική τους προσέγγιση απέδωσε καρπούς: Η εταιρεία, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, έχει συμβόλαια με 53 υπηρεσίες σε όλες τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αστυνομικού τμήματος της Ατλάντα και του γραφείου του σερίφη της κομητείας Όραντζ στην Καλιφόρνια. Μεταξύ του 2022 και 2023, τα έσοδα της εταιρείας τριπλασιάστηκαν από 3 εκατομμύρια δολάρια σε 10 εκατομμύρια δολάρια, και ο Noone λέει ότι η Peregrine είναι σε καλό δρόμο για να τα τριπλασιάσει ξανά, στα 30 εκατομμύρια δολάρια φέτος. "Ένας από τους λόγους για τους οποίους κερδίσαμε την εμπιστοσύνη αυτής της κοινότητας είναι επειδή δεν είμαστε κλεισμένοι χρυσελεφάντινους πύργους της Silicon Valley", σχολιάζει.

PINECONE

Ιδρυτής: Edo Liberty (CEO)
Αντληθέντα κεφάλαια: 138 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 17 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: Andreessen Horowitz, Iconiq Growth, Menlo Ventures, Wing Venture Capital

Πρώην διευθυντής έρευνας στην AmazonWeb Services και τη Yahoo, ο Edo Liberty ξεκίνησε την Pinecone το 2019 για να βοηθήσει τις εταιρείες να ταξινομήσουν τεράστιους όγκους δεδομένων, όπως κείμενα, εικόνες και βίντεο, για χρήση σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Ένας από τους 5.000 πελάτες της, η εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων Frontier Medicines, χρησιμοποίησε τη βάση δεδομένων της Pinecone για να αναζητήσει και να αντλήσει πληροφορίες για την έρευνα ανάκτησης φαρμάκων - μια εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών τη χρησιμοποίησε για να διασταυρώσει τις φωτογραφίες προφίλ χρηστών για τον εντοπισμό απάτης.

PROMISE

Ιδρυτές: Phaedra Ellis-Lamkins (CEO), Diana Frappier
Αντληθέντα κεφάλαια: 51 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 20 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: 8VC, First Round Capital, Kapor Capital, the General Partnership, XYZ Venture Capital

Η συνιδρύτρια και CEO της Promise, Phaedra Ellis-Lamkins, υπήρξε στέλεχος μη κερδοσκοπικών οργανισμών και σύμβουλος επιχειρήσεων του ποπ σταρ Prince, προτού βρει την πρώτη της δουλειά σε τεχνολογική startup. Έχει μετατρέψει την Promise -με έδρα το Fairfield της Καλιφόρνιας- σε μια δύναμη αξίας 520 εκατ. δολαρίων, βοηθώντας δήμους και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να εισπράξουν απλήρωτους λογαριασμούς με μηδενικό επιτόκιο.

REDPANDA

Ιδρυτής: Alexander Gallego (CEO)
Αντληθέντα κεφάλαια: 166 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 8 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: GV, Lightspeed Venture Partners

Οι εταιρείες κατακλύζονται από δεδομένα - παραγγελίες πελατών, νέοι λογαριασμοί, συναλλαγές κ.ά. Η Redpanda βοηθά εταιρείες όπως η Cisco και η Vodafone να επεξεργάζονται όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι πελάτες να λαμβάνουν νέες πληροφορίες με ακρίβεια χιλιοστού του δευτερολέπτου. Ο ιδρυτής Alexander Gallego, ένας Κολομβιανός μετανάστης, δημιούργησε προηγουμένως την Concord Systems, μια εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων, η οποία εξαγοράστηκε από την Akamai Technologies το 2016.

REPLICATE

Ιδρυτές: Ben Firshman (CEO), Andreas Jansson
Αντληθέντα κεφάλαια: 60 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 15 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: Andreessen Horowitz, Sequoia Capital

Ποιο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε την εφαρμογή σας; Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το GPT-4 της OpenAI, ή θα μπορούσατε να επιλέξετε ολοένα και πιο δημοφιλή μοντέλα ανοιχτού κώδικα, όπως το Stable Diffusion και το Llama 2 της Meta, τα οποία προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία. Η Replicate, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, παρέχει μια βιβλιοθήκη 25.000 μοντέλων ανοιχτού κώδικα, βοηθώντας 2 εκατομμύρια προγραμματιστές να δοκιμάσουν ποιο μοντέλο λειτουργεί καλύτερα για αυτούς. Και μόλις αποφασίσουν, μπορούν απλά να τρέξουν τις εφαρμογές τους μέσω της Replicate.

RUNPOD

Ιδρυτές: Zhen Lu (CEO), Pardeep Singh
Αντληθέντα κεφάλαια: 20 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 15 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: Dell Technologies Capital, Intel Capital

Η RunPod κάνει για την τεχνητή νοημοσύνη ό,τι έκαναν οι μεγάλοι πάροχοι cloud, όπως η Amazon, για τις εφαρμογές διαδικτύου: Οι εταιρείες δεν χρειάζεται πλέον να αγοράζουν τις δικές τους GPU - μπορούν απλώς να χρησιμοποιούν τις GPU της RunPod. Ο συνιδρυτής Zhen Lu, 39 ετών, έχει διδακτορικό στην υπολογιστική χημεία και δίδαξε επίσης στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Η start-up του με έδρα το Mount Laurel του Νιου Τζέρσεϊ είναι ήδη κερδοφόρα και σήκωσε τον Μάιο 20 εκατομμύρια δολάρια σε έναν πρώτο γύρο χρηματοδότησης από τους βραχίονες επιχειρηματικών κεφαλαίων της Intel και της Dell.

SCRIBE

Ιδρυτές: Aaron Podolny, Jennifer Smith (CEO)
Αντληθέντα κεφάλαια: 55 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: 15 εκατ. δολάρια
Κορυφαίοι επενδυτές: Amplify Capital, Redpoint Ventures, Tiger Global Management

Σε έναν κόσμο τηλε-εργασίας, η εκπαίδευση ενός συναδέλφου ή ενός νέου υπαλλήλου απαιτεί να μπει στο Zoom, και να επικοινωνήσετε μέσα από τις οθόνες. Η Scribe, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, στοχεύει να κάνει τη διδασκαλία ευκολότερη. Η εφαρμογή της εταιρείας καταγράφει τις ενέργειες στην οθόνη και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να τις μετατρέψει σε λεπτομερείς οδηγούς βήμα-βήμα με screenshots και κείμενα. Σχεδιασμένο για ανθρώπους που έχουν κουραστεί να πρέπει να κάνουν άλλη μια κλήση για να εξηγήσουν κάτι, το Scribe έχει πλέον περισσότερους από 2,5 εκατ. μεμονωμένους χρήστες.

TURNKEY

Ιδρυτές: Bryce Ferguson (CEO), Jack Kearney
Αντληθέντα κεφάλαια: 23 εκατ. δολάρια
Εκτιμώμενα έσοδα 2023: -
Κορυφαίοι επενδυτές: Lightspeed Faction, Galaxy Ventures, Sequoia Capital

Οι ιδρυτές Bryce Ferguson και Jack Kearney γνωρίστηκαν όταν δημιουργούσαν την Coinbase Custody, η οποία κάποτε κατείχε πάνω από το 10% όλων των κρυπτονομισμάτων που κυκλοφορούσαν. Όμως η υποδομή για τα wallet κρυπτονομισμάτων ήταν υπερβολικά περίπλοκη, σαν να απευθυνόταν σε "σπασίκλες"-χρήστες. Με το Turnkey, το δίδυμο των ιδρυτών απλοποίησε τη διαδικασία, προσφέροντας ένα εργαλείο που καθιστά πολύ πιο εύκολο για τον καθένα να δημιουργήσει και να διαχειριστεί τα δικά του crypto-wallets.

Περισσότερα από Forbes

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι τενίστες στον κόσμο για το 2024 - Ο Αλκαράθ εκθρόνισε τον Τζόκοβιτς

Συνολικά, οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι τενίστες και τενίστριες κέρδισαν περίπου 246 εκατ. δολάρια τον τελευταίο χρόνο.

Οι 100 κορυφαίες εταιρείες του cloud computing

Από την OpenAI έως τη Figma και τέσσερις περιπτώσεις που ξεχωρίζουν.

Η "λίστα του Μίδα" με τους κορυφαίους Venture Capitalists στον κόσμο

Αλλαγή φρουράς στην κορυφή της λίστας όπου επέστρεψε ο επενδυτής Alfred Lin.

Οι 10 πιο πολύτιμες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο για το 2024

Η "Βασίλισσα της Ευρώπης" διατήρησε τα σκήπτρα για τρίτη χρονιά. Έξι αγγλικές ομάδες στη 10άδα.

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στον κόσμο για το 2024 - 5ος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Το top-10 κέρδισε συνολικά περίπου 1,38 δισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, καταρρίπτοντας κατά 24% το περσινό ρεκόρ των 1,11 δισ. δολαρίων.

Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί ανά πολιτεία

Στην Καλιφόρνια οι περισσότεροι μεγιστάνες.

Οι ελληνικές παρουσίες στην ευρωπαϊκή λίστα των "κάτω των 30"

Οι Τζακ Ζαμπακίδης, Αντωνία Αγάπη Ποντίκη και Έλενα Μιχαήλ ξεχώρισαν στο εμπόριο, στην ιατρική έρευνα και το κοινωνικό τους έργο στην ευρωπαϊκή τάξη των "κάτω των 30".

Αυτή είναι η "τάξη" των Ευρωπαίων "κάτω των 30" για το 2024

Στο ευρωπαϊκό τοπίο του 2024, ένα είναι σαφές: η επιρροή και η δύναμη των νέων δεν ήταν ποτέ πιο μεγάλη.

Οι 14 δισεκατομμυριούχοι celebrities για το 2024

Από την Taylor Swift μέχρι τον Michael Jordan, 14 καλλιτέχνες, αθλητές και μεγιστάνες του θεάματος βρίσκονται στο club των δισεκατομμυριούχων.

Οι 10 πιο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2024

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης εκτόξευσε τις περιουσίες των μεγιστάνων της τεχνολογίας.

Οι 10 Έλληνες στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2024

Η Μαρία Αγγελικούση κατάφερε και φέτος να διατηρήσει την πρωτιά μεταξύ των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το 2024 - Τα σκήπτρα του Arnault και το "τεχνολογικό πάρτι"

Αριθμός-ρεκόρ 2.781 δισεκατομμυριούχων, με αξία $14,2 τρισ. Οι νεοεισερχόμενοι και οι εκτός λίστας.