Η "λίστα του Μίδα" με τους κορυφαίους Venture Capitalists στον κόσμο

Η "λίστα του Μίδα" με τους κορυφαίους Venture Capitalists στον κόσμο

Επιμέλεια: Alex Conrad

Η αλματώδης άνοδος των αποτιμήσεων των startups τεχνητής νοημοσύνης και οι πολλές δημόσιες εγγραφές σηματοδοτούν την αλλαγή φρουράς στην κορυφή της "λίστας του Μίδα" με τους κορυφαίους Venture Capitalists στον κόσμο.

Η 23η ετήσια "λίστα του Μίδα", που καταρτίζεται σε συνεργασία με την TrueBridge Capital Partners, βλέπει την επιστροφή του επενδυτή Alfred Lin στην κορυφή. Ο συνεργάτης της Sequoia επανέρχεται στην 1η θέση μετά από δύο χρόνια με ένα χαρτοφυλάκιο που συμπληρώνεται από μια δημόσια εγγραφή το 2020 -την Airbnb - και μια από τις πρόσφατες συμφωνίες του 2024 - το Reddit. Ο Lin παίρνει επίσης ώθηση από την κατασκευάστρια του ChatGPT, OpenAI, περιπτωση όπου έπαιξε ρόλο στην επιστροφή του CEO Sam Altman στην κεφαλή, μετά από μια σύντομη "απόπειρα πραξικοπήματος" το 2023.

Ο μονόκερος της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος αποτιμήθηκε πρόσφατα στα 86 δισ. δολάρια, δίνει ώθηση σε 7 επενδυτές στη λίστα. Ανάμεσά τους ο Vinod Khosla της Khosla Ventures, ο οποίος ανεβαίνει κατά 76 θέσεις στο Νο 9 της φετινής λίστας. (Και δεν υπολογίζονται οι δισεκατομμυριούχοι στο Νο 8 Reid Hoffman, ο οποίος επένδυσε στην OpenAI μέσω του ιδρύματός του, ή το Νο 36 Marc Andreessen, του οποίου η εταιρεία έχει επίσης αγοράσει μετοχές).

Ξεχωρίζουν και άλλα ονόματα από την τεχνητή νοημοσύνη, όπως το Anthropic και το Cohere. Ραγδαία είναι η αύξηση της αποτίμησης της αεροδιαστημικής εταιρείας του Elon Musk, τη SpaceX, που βοηθά τον επενδυτή της DFJ Growth, Randy Glein, να επιστρέψει στη λίστα στο Νο. 14 μετά από μια δεκαετία απουσίας, ένας από τους 8 επενδυτές που επανεμφανίζονται στη "λίστα του Μίδα". Σε αυτούς προστίθενται έξι νεοεισερχόμενοι, όπως στο Νο 91 ο Trae Stephens, ο οποίος συνίδρυσε και στη συνέχεια υποστήριξε τον μονόκερο αμυντικής τεχνολογίας Anduril για το Founders Fund, και το Νο 98, ο Wesley Chan της FPV Ventures, ενός από τους πρώτους επενδυτές της Canva.

Η "λίστα του Μίδα" για το 2024 περιλαμβάνει 13 γυναίκες επενδυτές, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του 2021. Ανάμεσά τους, στο Νο 99 η Annabelle Yu Long, νεοεισερχόμενη επενδύτρια με έδρα την Κίνα στην BAI Capital, και στο Νο 86 η Annie Lamont, συνιδρύτρια της Oak HC/FT, που εμφανίζεται για πέμπτη φορά στη λίστα συνολικά, αλλά για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια.

Δείτε ΕΔΩ όλη τη λίστα

Αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις

1. Shardul Shah

Επιχείρηση: Index Ventures
Αξιοσημείωτο deal: WIZ
Έδρα: Σαν Φρανσίσκο

Ενώ πολλοί Venture Capitalists είναι πρώην ιδρυτές ή επιχειρηματίες, ο Shardul Shah ακολούθησε διαφορετική διαδρομή: Από ασκούμενος έγινε συνέταιρος στην Index Ventures μέσα σε 4-5 χρόνια. Εξειδικεύεται σε συμφωνίες κυβερνοασφάλειας - Coalition, Datadog και Wiz, με την οποία σύναψε συμφωνία σειράς Α στα γενέθλιά του. Η εταιρεία με έδρα το Τελ Αβίβ τού έκανε τελικά ένα εντυπωσιακό δώρο: μια αποτίμηση ύψους 10 δισ. δολαρίων. Αυτοχαρακτηρίζεται ιδεαλιστής και λέει ότι "οι πιο ταλαντούχοι άνθρωποι στον κόσμο θα έλκονται πάντα προς την επίλυση προβλημάτων".

2. Barry Schuler

Επιχείρηση: DFJ Growth
Αξιοσημείωτο deal: Coinbase
Έδρα: Νάπα

"Η τεχνητή νοημοσύνη μού θυμίζει πολύ τη δεκαετία του '90, όταν δημιουργούσαμε το διαδίκτυο", λέει ο Barry Schuler. Ο Schuler ήταν διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της AOL όταν το διαδίκτυο άρχισε να γίνεται mainstream. Στη συνέχεια ήταν συνιδρυτής του DFJ Growth fund, όπου ηγήθηκε μιας επένδυσης ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο Tumblr το 2011, πριν αυτό πωληθεί στη Yahoo δύο χρόνια αργότερα έναντι 1 δισ. δολαρίων, και ηγήθηκε μιας επένδυσης στην Coinbase, η οποία σήμερα αξίζει 56 δισ. δολάρια. Νιώθει πιο άνετα να να αξιοποιεί μια μεγάλη τεχνολογική αλλαγή. Παρόλο που υπάρχουν ομοιότητες με την εποχή των dot com, γι' αυτόν είναι σαφές ότι η φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης είναι κάτι διαφορετικό. "Δεν έχει καμία σχέση με ό,τι άλλο έχουμε δει στο παρελθόν". 

3. Annabelle Yu Long

Επιχείρηση: BAI Capital
Αξιοσημείωτο deal: Stori
Έδρα: Πεκίνο

Μεγαλώνοντας στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας, η Annabelle Yu Long βρισκόταν πολύ μακριά από τη Silicon Valley. Η ιδρύτρια της BAI Capital, του ασιατικού βραχίονα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του γερμανικού ομίλου ΜΜΕ Bertelsmann, βρήκε το δρόμο της προς τις επενδύσεις μετά τη φοίτησή της στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Στάνφορντ. "Ήταν μια φυσική πορεία", δήλωσε. Μετά την αποφοίτησή της, έγινε η πρώτη Κινέζα υπήκοος που διορίστηκε στο συμβουλευτικό συμβούλιο της σχολής. Τώρα η BAI έχει 18 δημόσιες εγγραφές στο ενεργητικό της και έχει χρηματοδοτήσει αρκετές δημοφιλείς ασιατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ροής βίντεο Bigo και της εφαρμογής για αγορές παντοπωλείου DingDong Fresh. 

4. Micky Malka

Επιχείρηση: Ribbit Capital
Αξιοσημείωτο deal: Coinbase
Έδρα: Menlo Park 

Το 1996, ο γεννημένος στη Βενεζουέλα Micky Malka άνοιξε τα πρώτα franchise καταστήματα Wendy's στη χώρα του. Έμαθε πώς να ψήνει μπιφτέκια, να καθαρίζει τουαλέτες και συναντήθηκε ακόμη και με τον εμβληματικό -εκλιπόντα πλέον- ιδρυτή της αλυσίδας fast food, Dave Thomas. "Πάντα να μιλάς στον πελάτη σου με ειλικρίνεια", θυμάται να τον συμβουλεύει ο Thomas. Αφού ίδρυσε την εταιρεία fintech Ribbit Capital το 2012, βοήθησε έκτοτε στην ανάπτυξη άλλων ισχυρών καταναλωτικών εμπορικών σημάτων, με blockbuster συμφωνίες σειράς Α στην Coinbase (αξίας σήμερα 56 δισ. δολαρίων) και στη Robinhood (αξίας 15 δισ. δολαρίων). 

Top-10

ONOMA                       ΕΤΑΙΡΕΙΑ                          DEAL               ΕΔΡΑ

1. Alfred Lin                 Sequoia                            OpenAI            Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

2. Micky Malka            Ribbit Capital                   Coinbase        Μένλο Παρκ, ΗΠΑ

3. Neil Shen                  HongShan                        ByteDance      Χονγκ Κονγκ

4    Navin Chaddha      Mayfield Fund                  Poshmark       Σαρατόγκα, ΗΠΑ

5    Satish Dharmaraj   Redpoint Ventures          Snowflake       Σαρατόγκα, ΗΠΑ

6. Chris Dixon               Andreessen Horowitz     Coinbase         Μένλο Παρκ, ΗΠΑ

7. Fred Wilson              Union Square Ventures   Coinbase         Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

8. Reid Hoffman          Greylock                             Airbnb              Πάλο Άλτο, ΗΠΑ

9. Vinod Khosla           Khosla Ventures               OpenAI              Πόρτολα Βάλεϊ, ΗΠΑ 

10. Hemant Taneja     General Catalyst          Applied Intuition   Πάλο Άλτο, ΗΠΑ

Απόδοση: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Οι 10 πιο πολύτιμες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο για το 2024

Η "Βασίλισσα της Ευρώπης" διατήρησε τα σκήπτρα για τρίτη χρονιά. Έξι αγγλικές ομάδες στη 10άδα.

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στον κόσμο για το 2024 - 5ος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Το top-10 κέρδισε συνολικά περίπου 1,38 δισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, καταρρίπτοντας κατά 24% το περσινό ρεκόρ των 1,11 δισ. δολαρίων.

Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί ανά πολιτεία

Στην Καλιφόρνια οι περισσότεροι μεγιστάνες.

Οι ελληνικές παρουσίες στην ευρωπαϊκή λίστα των "κάτω των 30"

Οι Τζακ Ζαμπακίδης, Αντωνία Αγάπη Ποντίκη και Έλενα Μιχαήλ ξεχώρισαν στο εμπόριο, στην ιατρική έρευνα και το κοινωνικό τους έργο στην ευρωπαϊκή τάξη των "κάτω των 30".

Αυτή είναι η "τάξη" των Ευρωπαίων "κάτω των 30" για το 2024

Στο ευρωπαϊκό τοπίο του 2024, ένα είναι σαφές: η επιρροή και η δύναμη των νέων δεν ήταν ποτέ πιο μεγάλη.

Οι 14 δισεκατομμυριούχοι celebrities για το 2024

Από την Taylor Swift μέχρι τον Michael Jordan, 14 καλλιτέχνες, αθλητές και μεγιστάνες του θεάματος βρίσκονται στο club των δισεκατομμυριούχων.

Οι 10 πιο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2024

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης εκτόξευσε τις περιουσίες των μεγιστάνων της τεχνολογίας.

Οι 10 Έλληνες στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2024

Η Μαρία Αγγελικούση κατάφερε και φέτος να διατηρήσει την πρωτιά μεταξύ των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το 2024 - Τα σκήπτρα του Arnault και το "τεχνολογικό πάρτι"

Αριθμός-ρεκόρ 2.781 δισεκατομμυριούχων, με αξία $14,2 τρισ. Οι νεοεισερχόμενοι και οι εκτός λίστας.

Forbes: Ποιοι είναι οι 25 κορυφαίοι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι φιλάνθρωποι

Μόνο το 2023, η προσφορά τους άγγιξε το ποσό των 25 δισ. δολαρίων. Ο Warren Buffett παραμένει ο πλέον γενναιόδωρος. Μοιράζει απλώχερα χρήμα η MacKenzi Scott.

Οι 10 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ

Κάποιες διάσημες δυναστείες κατάφεραν να μπουν στη λίστα - άλλες, όπως οι Κένεντι και οι Γκέτι, δεν είναι αρκετά πλούσιες.

Οι πιο πολύτιμες αθλητικές αυτοκρατορίες στον κόσμο

Μεγάλη κερδισμένη της χρονιάς η Harris Blitzer Sports, που εκτινάχθηκε κατά 155%, αλλά δεν είναι το Νο1.